Šta je novo?

Hardver Koji HDD za storage?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

djape48

Cenjen
Učlanjen(a)
25.10.2011
Poena
154
Kupio bih 3,5" HDD od 4TB za desktop, brzina nije bitna, bitnija mi je pouzdanost/dugotrajnost, eventualno da je tih u radu. Gledao sam najjeftinije modele na Gigatronu

Ja bih pre kupio polovan nego refurbished. Jeftinije je, a dobijam istu stvar.

Kako covek da zna da li je refurbished ili ne?!
Mozda samo po garanciji. Nema sanse da za refurbished disk dobijes vise od 2 god garancije. Tesko da mozes da provalis koji je refurbished. Sve smart parametre mu resetuju. Lici na na nov hdd. Baci pogled na Gembird. Od njih ide dosta refurbished hardova. Vidi koji su modeli aktuelni... Mada to nije garancija da neces naleteti na refurbished hdd. Mozda jedino da proveris serijski broj hdd na stranici proizvođača... Mada moze da se desi da nije pod garancijom proizvođača ali da je zaista nov hdd.

WD Red 6TB 3.5" 5400rpm 256MB SATA WD60EFAX​

Ima na KP nekoliko oglasa ovih diskova. Piše da su novi, nekorišćeni, a oni iz 2017-2019. Da li su to refurbished?
Cena im je oko 120-130e.
Nov wd red pro od 8tb je 280e.
Za iste pare se dobije 12tb.

Da li ti je realno da hdd stoji 7-8 godina u magacinu i onda dodje u Srbiju, zavrsi na KP i prodaje se ispod cene?

Baš sam sinoć gledao wd red plus od 8tb. Red pro nisam ni gledao jer sam gledao samo sporije diskove zbog broja obrtaja. Imam 1tb ssd nmve za sistem i igre pa mi ne treba brz hdd. Diskovi su u kavezu ispred usisnih ventilatora. Nisam odavno gledao kako se greju. Ne znam da li ići na wd purple pro?
Purple су дискови за видео надзор. Firmware им је подешен другачије него кад ми користимо у кућним условима

У Србији не постоје ти дискови.
Немаш ни ни код Мађара. Не вреди.

Ja sam uzeo 2 polovna WD Red Plus 8TB za po 65e od coveka sa KP, sad kad vidim ove cene drago mi je sto sam ih uzeo na vreme.

I sad bih radije uzeo 2 polovna gde je jedan za backup nego 1 nov.

A kad ga kupim sta onda. Jedino uz pomoc onih programcica za stanje diska, sto pokazuju health ili ima jos neka fora.
Ако купиш WD никако не можеш сазнати.
Ironwolf продају на кило па је ту јасно.
Било је код Мађара неки тешко рударени WD. Ставили им мање од годину дана гаранције. Видим да су ту серију продали код Мађара.
Ту ти је јасно колико има сати.

Aко купујеш половно у Америци можеш добити 5 година гаранције на половни диск. То је куповина. Е сад како се и колико греју, то је већ питање.

Poslednja izmena:
Da li ti je realno da hdd stoji 7-8 godina u magacinu i onda dodje u Srbiju, zavrsi na KP i prodaje se ispod cene?
Полован је како год.
Имаш у Seagate документима како се чува хард диск у складишту.
Укратко - не може се неограничено чувати.
Чак и да је некоришћен, полован је.
То зову у Америци New Old Stock -NOS.
Хард диск не може тек тако стајати и остати комплетно нов 7-8 година.

102 989 Ft​

6 TB model WD pro. Мало ми је ризичнији овај модел мада је јефтинији
90% форинти пребаци у динаре и то је цена на кп, плус поштарина
Trenutno je akcija za 89 990 Ft. Dođe za nijansu isplativije.

Iz ove price dodje coveku da nikad vise ne kupi HDD. Da li ovo isto vazi i za SSD, tj da li i oni postoje polovni i refurbished, ili se kod SSD zna da li je nov ili nije.

Iz ove price dodje coveku da nikad vise ne kupi HDD. Da li ovo isto vazi i za SSD, tj da li i oni postoje polovni i refurbished, ili se kod SSD zna da li je nov ili nije.
Чини ми се да је ту просто.
У Линуксу покренем команду smartctl из smartmontools програма.
Кад сам купио неки јефтини nvme преко Базара, испоставило се да је полован.
Прошло је више од годину дана од прве употребе диска.
Вратили су ми новац без проблема.
Не би хтео да те плашим, неко од чланова је рекао да је имао продавницу за HDD уређаја (механичких, не nvme). И да се увек муљало са коришћеним који су као нови.
Сад је то само уочљивије.

Evo kako izgledaju smart parametri ,,novog'' 2TB ST2000VM003 SEAGATE 5900RPM Video surveillance DVR NCQ 24x7 64MB SATA3 koji je dobijen kao zamena za crknuti hdd. Godina proizvodnje 01/2016. Na nalepnici nema nikakve oznake da je refurbished i prodaje se kao nov,nov, ali samo sa 2 godine garancije. Isti takav mi je bez ikave najave crkao 2 dana pred istek garancije 🙂 Kupljen na Ananasu uz potvrdu na mejl da oni prodaju samo nove stvari a ja budala poverovao.

Prilozi

• novi seagate 2tb smart.jpg
    novi seagate 2tb smart.jpg
    215.8 KB · Pregleda: 24
  • smart podaci 2.jpg
    smart podaci 2.jpg
    201.2 KB · Pregleda: 24
  • zamenski hdd bocna strana 1.jpg
    zamenski hdd bocna strana 1.jpg
    94.4 KB · Pregleda: 24
Evo kako izgledaju smart parametri ,,novog'' 2TB ST2000VM003 SEAGATE 5900RPM Video surveillance DVR NCQ 24x7 64MB SATA3 koji je dobijen kao zamena za crknuti hdd. Godina proizvodnje 01/2016. Na nalepnici nema nikakve oznake da je refurbished i prodaje se kao nov,nov, ali samo sa 2 godine garancije. Isti takav mi je bez ikave najave crkao 2 dana pred istek garancije 🙂 Kupljen na Ananasu uz potvrdu na mejl da oni prodaju samo nove stvari a ja budala poverovao.
Потражи farm лог па види шта пише тамо.
Oвде пише да је диск инсталиран 2023 и колико има читања од тад
Ово ти је рекламација 1/1.
Упореди farm лог па им лепо пошаљи.
И то да тражиш паре назад због обмане потрошача.
Не бих хтео да те плашим, кад сам звао једног продавца за један исти модел има два добављача.
Један добављач три године други две године гаранције. Seagate Ironwolf.

Poslednja izmena:
NIje mi u kompu hdd 🙂 Ovo je bilo aktuelno u Decembru prosle godine kada sam se ,,svadjao'' sa Ananasom da se bave nepostenom poslovnom praksom i da prodaju polovne uredjaje kao nove 🙂
edit: koliko sam provalio kada su seagate diskovi u pitanju ti iron wolf koji imaju 3 godine garancije su vrlo verovatno ok jer imas fabricku garanciju i cini mi se povracaj podataka ako ti crkne hdd u garantnom roku. Ovi koji imaju 2 godine garancije mogu biti refurbished ali mogu biti i novi ali nemaju fabricku garanciju. Npr prodato je 5000 hdd HP-u, oni potrosili 4000 a 1000 preprodali dalje. Takvi hdd-ovi su novi ali dolaze sa 2 godine garancije jer fabrika ne garantuje za njih. Ovo su neka moja licna zapanja-misljenja. Ne mora da znaci da su tacna.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno