Šta je novo?

10gbps network card pci

• Začetnik teme Začetnik teme sh0rax
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

sh0rax

Cenjen
Učlanjen(a)
01.03.2015
Poena
180
Moja oprema  
Matična ploča
Gigabyte B550M DS3H
RAM
16GB
GPU
RX 5700 XT
Storage
2x4TB HDD 2x2TB SSD
PSU
CHIEFTEC 700W
Monitor
AOC 24G2U
Laptop
ASUS ROG G552V
Pristup internetu
  1. Mobilni internet
Treba negdje ne sada ali u skorije vrijeme da kupi 10gbps network card pci express.Imam dodatni slot to nije problem.Problem je gdje je kupiti i koju kupiti.

Hvala unaprijed.

Bilo sta sa intel x710 cipom.
X520 je problem za novije osove nema drivera.
Mellanox je djubre
Novi realtek nisam probao.

Hvala na početnim informacijama vidi da je ovo velika investicija ali dobro štoćemo. Znači da gađam intel x710 a za ovaj realtek ćemo vidjeti neke recenzije.

Prelistaj ovu temu pred kraj, naručivali su ljudi sa Alija.

@isnogood
Kod mene rade x520 na win10 I na truenasu(freebsd), a mislim da mogu da se koriste i na w11.

hvala dušane vidi da su ovi x520 x540 po 2 3 hiljade na aliju a ovi x710 od 5 hiljada ali ni to nije skupo koliko je kod nas 200 eura

Ako budes hteo, imam ja jednu fenvi sa marvel aqtion chipom.
Uzeo sam dve, jednu za server, drugu za pc. Na pc pod win radi savrseno, ali nema drajvera za freebsd na kome je baziran pfsense. Radi pod linux bez problema.
BTW, ne znam da li ti je bitno, ali da znas da x520 i ovaj marvel nemaju wake on lan mogucnosti.

Marvel taj je bash uzhas nama dolazio uz ploce.
X520 nece na nove win servere 2022 i novije.

Da li je istina da mogu samo sfpom da ostvarim brzinu 10gbps ili može i sa cat7?
X550 bi najradije uzeo vidio sam ga na aliexpressu a možda je dovoljno i x540 samo kaže chatgpt da se mnogo grije.

Može CAT7 na 10Gbps, ja imam 10GBps na CAT7 i CAT6+... SFP+ je naziv slota u koji ide odgovarajući modul koji može takođe da bude CAT7. Ne povezuje sa direktno na SFP+.

Prednost SFP+ je što možeš da ubaciš bakar, optiku itd zavisno od modula koji dokupiš... Nedostatak je što npr. kartica košta 50 eura, a SFP+ modul je još 30 eura.

Da bi ostvario 10Gbps brzinu (realno oko 900mb/s protoka) moraš i na drugom kraju da imaš 10Gbps tj. 10 Gbps ruter. Ako je na mreži NAS i on mora da ima 10 Gbps konekciju na sebi itd... 10Gbps kartica povezana na 1Gbps switch će raditi kao 1Gbps kartica.

Aham hvala na informaciji. A koju ti mrežnu karticu imaš?Externu kao što ja hoću da kupim ili ti podržava matična 10gbps

Sve zavisi sa cime spajas pc i kakav port to ima.
Koji cat ti treba zavisi od duzine kabla.

Aham hvala na informaciji. A koju ti mrežnu karticu imaš?Externu kao što ja hoću da kupim ili ti podržava matična 10gbps

Mac Studio ima ugrađen 10Gbps mrežni. Ranije na iMac-u sam koristio OWC Thunderbolt 10Gbps eksterni adapter.
Ruter je QNAP sa 2x 10Gbps + 4x 2.5Gbps, a na drugoj strani je Synology DS923+ sa Synology 10Gbps PCI karticom.

držimo se teme: gde kupiti 10gbps network card pcie

za ostalo postoje odgovarajući podforumi

Pa nije baš neki offtopic, ako čovek pita o iskustvima sa 10Gbps karticama i kako da poveže i koju da kupi.
Ne razumem šta je problem.

Ok nije problem moze ovdje moze i na aliexpress ili neki rrugi internet sajt. Povezujem sa cat7 kablom duzine oko 20 metara(od dnevne do spavace ima oko 12m). Zanimaju me tako kad bih povezivao je li najbolje da uzmem sa alija x550 oko 60 eura sa postarinim jer x540 se grije a x710 je skuplji pada mu trebaju oni dodaci da bi radio internet. Pozdrav i izvinjavam se zbog offtopica

Cat6A UTP je dovoljan za 10Gbps u svim kucnim uslovima.

1774984451647.png

Mislim da ću uzeti ipak cat6a a hvala na informacijama mislio sam samo da je cat7 optimalan

P.S. Je li bolje jer se lakše savija cat6a od cat7?

Poslednja izmena:
Pa CAT7 je uvek shielded i deblja zica ne pasuje na RJ45 konektor pa ti je to samo komplikacija nepotrebna. CAT6A imas u vise varijanti, ja licno ne bi uzimao shielded za kucne instalacije, vec klasican unsheilded U/UTP.

Poslednja izmena:
Meni je sve recimo cat6 u podu i radi, samo nemoj bash nekog kineza uzeti. Mislim da ti je bitnije da uzmesh brendiran kabel (pogotovo ako ide u zid) nego da visi cat. Kad smo renovirali stan tako smi smislili sve je u kosuljici u bulzirima pa na module.
Znaci: Schrack, Draka,....

Nazad
Vrh Dno