Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Samo zbog performasni bih bio obazriv. Izgled i to manje vise. Dok je dobro ne diram 🙂

Zavisi na čemu ga voziš, kod mene je isto Sequoia ili Tahoe. Negde od 26.3 su ga utegnuli.

Ja sam izgleda jedini kojem je Tahoe najlepši MacOS do sada. 😂 Liquid Glass u ćošku za dropdown menije ignorišem, nije lepo, ali Finder i sve ostalo mi je neuporedivo lepše nego pre, a koristim Mac od tipa Snow Leoparda.

Sve je manje-više OK, ali ćoškovi na prozorima su katastrofa. I ne to nije do 3rd party softvera, tako je previđeno. To je jednostavno neprihvatljivo. Pošto su uveli, ne znam zašto, više kategroija zobljenih prozora, ove sa užasno velikim zaobljenjima bi trebalo da ukinu, jer su besmisleni i sa aspekta estetike i funkcionalnosti.

Screenshot 2026-03-27 at 06.21.45.png

BTW Linus se oduševljava sa MacBook Neo kao da nikada nije držao MacBook... Otkrio laptop u 2026. Malo postaje dosadno.

Zare...super lik, znamo se jako dugo...dugo je serviser mac uređaja, zna znanje.
Moram zapisati negde da imam, u slucaju da zatreba, ako nesto ne znam sam da zamenim 😀

Ja da uzimam uzeo bih M4. Da li će žena osetiti razliku? Verovatno ne, ali mislim da razlika u tipa 40% bržim single core performansama prave razliku čak i laganim korisnicima.
Planiram zeni uzeti M4 Air, mislim da ce joj biti odlican upgrade sa 2012 Air-a 😀

BTW Linus se oduševljava sa MacBook Neo kao da nikada nije držao MacBook... Otkrio laptop u 2026. Malo postaje dosadno.

Sve te "velike" tech influensere sam poceo da uzimam pod rezervom, jer svima je sve ultra giga mega extra i slicno.
A na kraju se sve svede na to da ide hvalisanje i slicno samo zato sto je to u tom trenutku taj hype i to je to...

Sad kad izadje neki video "Apple has done it", vec unapred znam da ce da krene u hvalisanje svega navedenog, a oni tipa promenili padding i marginu za notifikacije 😀
U fazonu, brate volim i ja Macbook ali ajde daj realnu recenziju svega.

Kod Neo su zaista prevazisli sebe sto se tice cene, ali od osnovnog modela cim krenes da dodajes stvari, ode lako na 1000e...

Ja sam izgleda jedini kojem je Tahoe najlepši MacOS do sada. 😂 Liquid Glass u ćošku za dropdown menije ignorišem, nije lepo, ali Finder i sve ostalo mi je neuporedivo lepše nego pre, a koristim Mac od tipa Snow Leoparda.
macOS koristim iz vremena dok je bio OSX, od Tigra.
Ako gledam unazad, Snow Leopard je bio žešća prekretnica i on mi je upravo nešto najbolje što sam do danas koristio.
Naravno, i ja sam na Tahoe 26.4, ali Snow…ovo ulepšavanje mi je baš bezveze, umesto da poprave arhaični mrežni protokol na bolje (Win tu šije macOS), oni ubacivali emotikone, zakrivljene prozore, glass efekte i ostale gluposti.
macOS nema potrebe da bude drugi iOS, ali defitivno su unuficirali sve OS-ove u jedan i to je to, sve što postoji na telefonu imaš na tabletu i kompjuteru.

Da budemo fer, u US za $599 jeste neverovatna mašina, a o $499 da ne pričamo. Ne mislim da je lažirao bilo šta, dobiti aluminijumsko telo, izuzetnu šarku, tastaturu, i fantastičan trekped za tepare (bez ventilatora), fantastičan ekran, 500 nita, 16:10, stvarno je neverovatno.

Fora je što se čovek žalio kako klinci dobijaju Chromebook-ove za školu i on je verovatno zbog toga sad u wow fazonu. Ok, možda se situacija promeni u korist MacBook Neo, ali videćemo.

Uf, kritican mi ovaj mac. Nece mi biti jos dugo main pc. Juce sam napravio mali test gde sam merio vreme koliko mi treba da editujem fotku na win masini, a koliko na meku.
Download fotke - ubacivanje u ps - edit (uklanjanje predmeta) - dodavanje watermarka - cuvanje - upload:
  • windows: ~ 1:09
  • mac: ~3:14 💀
Toliko random stvari i ekstra koraka na meku da mi je neverovatno.
Verujem da je stvar navike, i kada bi se odmah prebacio na mac i konstatno ga koristio da bi se popravilo za tipa mesec dana.

Uf, kritican mi ovaj mac. Nece mi biti jos dugo main pc. Juce sam napravio mali test gde sam merio vreme koliko mi treba da editujem fotku na win masini, a koliko na meku.
Download fotke - ubacivanje u ps - edit (uklanjanje predmeta) - dodavanje watermarka - cuvanje - upload:
Verujem da je stvar navike, i kada bi se odmah prebacio na mac i konstatno ga koristio da bi se popravilo za tipa mesec dana.

Tako je, moraš da znaš da koristiš 🙂

I ja se bavim editom pa me ovo interesuje - zbog čega ovoliko duže vreme na Macu? Zbog sporije mašine ili nisi navikao..? Ali šta ovde imaš da navikneš , ovo je neka najprostija radnja?

Je l vam radi ova nova charge limit opcija na 26.4? Nadao sam se da ću moći da izbrišem Aldente, ali mrka kapa

Prilozi

• Screenshot 2026-03-28 at 09.52.54.png
    Screenshot 2026-03-28 at 09.52.54.png
    145.1 KB · Pregleda: 63
  • Screenshot 2026-03-28 at 09.53.35.png
    Screenshot 2026-03-28 at 09.53.35.png
    86.1 KB · Pregleda: 63
Najveća greška koju novi korisnici prave je pokušaj da od macOS-a naprave Windows. Razumem, navika je čudo, ali forsiranje Windows logike na Macu je siguran put ka frustraciji i "bagovitom" iskustvu.

Umesto da odmah instalirate cleaner-e, window manager-e i modifikatore interfejsa, dajte sebi dve nedelje bez ikakvih dodataka. Koristite sistem onako kako je dizajniran. Mac se ne koristi "na silu". Ako se borite sa sistemom, verovatno radite nešto pogrešno. Onog trenutka kada prestanete da tražite Start meni, shvatićete zašto ste ga zapravo kupili.

Filosofija rada na macOS-u se razlikuje od one na Windows-u, prihvatiš ako ti odgovara ili ne prihvatiš i vratiš se na Windows.
Ja sam pre 25 godina zbog krljavog Windows-a spletom okolnosti uz savet prijatelja kupio PowerBook na kome je bio instaliran OSX Tiger, krenuo da ga koristim za ono što mi treba, navikao se i shvatio da je u pitanju mnogo zgodniji OS, koji je pri tome i stabilan kao stena, nemam problema u radu kao što sam imao sa Windows 2000 Professional i to je to.
U meðuvremenu je Microsoft poradio malo, napravio par krš OS-a, ali smo dobili i Windows 7, pa onda i Windows 10, koji su prilično solidni, ali ja nemam razloga da se vraćam unazad, koristim OS koji je sada macOS, ne sviða mi se put kojim su krenuli nakon OSX-a, ali je i dalje koncepcijski bolji OS.

Jedina stvar koju dodajem na MacOS je BetterTouchTool.

Koristim Mac od MacOS 9 (iMac G3 DV SE) tada paralelno sa PC. Mislim da je bio Pentium III 866 MHz 🙂 Intenzivnije za posao i sve ostalo kao primarnu mašinu Mac koristim negde od PowerBook G4 12". Posle sam kupio PowerBook G4, pa PowerBook G4 HiRes.

Negde kod tog G4 se videlo da ih koči CPU, pa je došao Intel. Ista situacija i pred izazak M1, ženi sam kupio poslednju generaciju MacBook Air sa Core i3. To užasno sporo radi i videlo se da Intel više ne može da ih isprati...

Svaki sistem ima svoje prednosti. Meni svakako više odgovara MacOS, jer ga dugo koristim, ali nema svrhe ubeđivati se šta je bolje.
Dugo ne koristim Windows kao primarni OS, tako da i ne poznajem nešto posebno Windows 11.

Ja vala bez rectangle nikad 😀 Doduše, sad su dodali to i na macos, ali po navici mi ostao rectangle pa to koristim.
Osim toga, sve je ostalo nativno što se sistema tiče - jedimo al dente (mada i to su sada sredili).

Ja se nikad nisam uspeo privići ali kod mene je razlog što na poslu koristim Windows i tu ne mogu da biram. Privatno pokušavam već 10 godina da se prebacim na mac ali ne ide...prvi Mac kupio pre 10 godina, prodao, pa kupio M1 Air čim se pojavio, prodao, sad imam već 3 godine M1 Pro 16". I uglavnom skuplja prašinu, ja i dalje kad radim za sebe, "privatno", ja radim na pc. Iako vidim da je Mac bolji od pc, ne vredi. Npr prečice u PS sam se navikao, tipa brush size, na pc je alt+desni klik i vučeš, na Mac alt+opt+levi klik i vučeš. I to se brzo "prešaltam". Najgore mi je sa MX master 3, za skrol npr kada hoću nešto da zumiram, nikad to nisam uspeo da napravim da radi dobro na Macu. Instalirao i Logi+, mos...ma ne vredi. Treće, što mi najviše fali jeste Faststone. Na Winu ja ga koristim za pregled fotografija, brzo poređenje različitih fotografija, napravio sam prečice gde E direktno otvara PS, Alt+1 LR, Alt+2 Nikon Studio, Alt+3 Canon DPP...Instalirao sam XnView na Mac kao najpribližniju alternativu, radi ali nije to to. Četvrto je file management ali ajde, na to bi se već nekako navikao.

Sve je to ok. MBP/MBA 13" M1/M2 i na dalje, ako je sa 16GB rama mislim da je daleko bolji izbor od novog NEO-a. Pogotovo MBP 13 M1/M2. Kuciste/hladjenje bolje, hladan uvek, baterija jedna od najboljih, tastatura. Samo bih ga zadrzao na starijim verzijama MacOS-a, tipa Sequoia 15.7.4. Ne zuriti sa update-om, samo security update.
Da li si upoznat, jel M1 Air ima najbolje rešeno hlađenje od kasnijih modela? Čini mi se da si ti ranije u temi pisao da se noviji modeli baš greju i trotluju zbog toga. Ili su jednostavno brži, a sistem hlađenja ostao na istom nivou?

Da li si upoznat, jel M1 Air ima najbolje rešeno hlađenje od kasnijih modela? Čini mi se da si ti ranije u temi pisao da se noviji modeli baš greju i trotluju zbog toga. Ili su jednostavno brži, a sistem hlađenja ostao na istom nivou?
Mislim da nema M1 nužno bolje hlađenje, nego je slabiji čip, niži radni taktovi, manje jezgara, šta već sve ne. Crpi i manje snage isto.

malo da presecem temu 🙂 Zena zapela da uzme mba m2 16gb ...(vakum 700e)da li je ok uzeti ? ili ici na m4 koji je cca 300e razlika u ceni..
M4 za keš bio je 870€. To je barem poslednja cena po kojoj sam ja prodavao 16/256 model. 700€ mi za M2 zvuči mnogo jer imaš u radnji da ga kupiš sa dve godine garancije za 96000 RSD, što mu dođe 120€ više i apsolutno se isplati dati za dodatnu godinu garancije.

Mislim da nema M1 nužno bolje hlađenje, nego je slabiji čip, niži radni taktovi, manje jezgara, šta već sve ne. Crpi i manje snage isto.
Ima bolje hladjenje Air M1, ima vece hladnjake na chipu (ima na YT da se vidi solidna razlika, vise nego duplo su veci), sama sasija je malo deblja, a i M1 CPU chip je mali potrosac (oko 13W samo, pa ima najbolji performance per watt zajedno sa M5, ali on trosi 27W). Tako da sve to znaci.

Recimo Idle temperature na MBA 13 M1 su oko 30-35c max, M3 oko 55c u idle-u, a na 100C ode za par minuta ako se uposli. Cim dobaci do te temperature meni je bio sporiji od MBP M1 13" kada sam uporedo radio iste stvari. (compiling web koda recimo, obicna kratka operacija od 30s sekundi gde CPU radi 100%, prvi put je M3 brzi, i vec posle 2 puta postane sporiji)

Mislim da je kombinacija tankog kucista, smanjenja hladnjaka i vece potrosnje. Jeste lepo to tanko kuciste i malo veci ekran do ivica, ali meni se svidja i M1 jer ima onaj lep pad ivica i deluje tanko vizuelno (wedge-shaped design), a ustvari je prostrano gde treba. Takodje ne znam zasto ali donji deo ekrana se jako greje ako je preko 80% osvetljenje na M3 MBA 13". Tacno gde naslanjas na noge.

Poslednja izmena:
Uzeh pre neki dan MBA M5 16/512. Pre njega sam imao MBA M1 8/256. Mozda gresim ali mi se cini da je M1 kvalitetnije uradjen. Sto se tice performansi, uporedio sam vreme kompajliranja LLVM 21.1.1 (oko 4000 fajlova):

M1 + Tahoe - 1290s
M5 + Tahoe - 699s
Ryzen 9 9950X + CachyOS - 255s

Upravo zavrsio renderovanje video klipa duzine 19min. U pitanju je 360 video za YT u rezoluciji Veličina izlaznog fajla je 14,6GB.Renderovanje je trajalo 19min,bukvalno 1%=1min.Skinuo bateriju za 12%,lepo se ugrejao. Mašina Air M4, najjači model sa 24/512. Prezadovoljan u odnosu na stari laptop. Sa telefonom nisam poredio ali mislim da bi bili slični.

Ja se nikad nisam uspeo privići ali kod mene je razlog što na poslu koristim Windows i tu ne mogu da biram. Privatno pokušavam već 10 godina da se prebacim na mac ali ne ide...prvi Mac kupio pre 10 godina, prodao, pa kupio M1 Air čim se pojavio, prodao, sad imam već 3 godine M1 Pro 16". I uglavnom skuplja prašinu, ja i dalje kad radim za sebe, "privatno", ja radim na pc. Iako vidim da je Mac bolji od pc, ne vredi. Npr prečice u PS sam se navikao, tipa brush size, na pc je alt+desni klik i vučeš, na Mac alt+opt+levi klik i vučeš. I to se brzo "prešaltam". Najgore mi je sa MX master 3, za skrol npr kada hoću nešto da zumiram, nikad to nisam uspeo da napravim da radi dobro na Macu. Instalirao i Logi+, mos...ma ne vredi. Treće, što mi najviše fali jeste Faststone. Na Winu ja ga koristim za pregled fotografija, brzo poređenje različitih fotografija, napravio sam prečice gde E direktno otvara PS, Alt+1 LR, Alt+2 Nikon Studio, Alt+3 Canon DPP...Instalirao sam XnView na Mac kao najpribližniju alternativu, radi ali nije to to. Četvrto je file management ali ajde, na to bi se već nekako navikao.
kao ja da sam pisao 🙂)

Uzeh pre neki dan MBA M5 16/512. Pre njega sam imao MBA M1 8/256. Mozda gresim ali mi se cini da je M1 kvalitetnije uradjen. Sto se tice performansi, uporedio sam vreme kompajliranja LLVM 21.1.1 (oko 4000 fajlova):

M1 + Tahoe - 1290s
M5 + Tahoe - 699s
Ryzen 9 9950X + CachyOS - 255s
Trebalo bi videti koliko je i:
  • potrošnja baterije M1 vs M5
  • grejanje M1 vs M5 vs Ryzen
  • buka ventilatora M5 vs Ryzen

Trebalo bi videti koliko je i:
  • potrošnja baterije M1 vs M5
  • grejanje M1 vs M5 vs Ryzen
  • buka ventilatora M5 vs Ryzen

Kada sam merio performance, drzao sam i M1 i M5 na punjacu sa idejom da dobijem maksimalne performanse. Vise me interesovalo koliko je sam CPU brz. Slazem se, battery only bi bio super test. Mogu da probam makar na M5 da vidim koliko se gubi na performansama, ako se uopste gubi. Na zalost, nemam pojma kako da merim temp. Na M1 je btop radio posao i znam da je islo do 93 stepeni. Na M5 mi btop ne prikazuje temperaturu (ili sam prevideo) ali se isto solidno ugreje a buka je nepostojeca jer je pasivno hladjen. Ryzen je prica za sebe: AIO 360mm, temp ogranicena na 85 stepeni i potrosnja na oko 200W. Kada se optereti, nije bas tih.

Hvala.
Jasno mi je da je Ryzen sirovina od CPU-a, ne čudi me što je skoro 3x brži od M5, ali je zvuk ventilatora sigurno iritirajući kad se zavrte sva moguća jezgra i krene da isijava toplotu. Ja sam imao sličnu situaciju sa 9900K hackintosh mašinom, čuo se kao da poleće avion, kad sam prešao na M1 mini bio je sporiji, ali milina za uši, nikad se ne bih vratio nazad.

M4 Max full opterećen satima - ventilatori se jedva čuju, a rade punom brzinom. TDP 90w, a generalno brži CPU od toga Ryzen-a koji troši 200w.
M5 ima TDP od svega 27w.

Samo još jedan pokazatelj koliko je x86 zastarela athitektura.

Poslednja izmena:
Ja se iskreno nadam da će krenuti konačno tranzicija na ARM, jer je neuporedivo bolja arhitektura od x86.

Vec vise od 15 godina koristim Thinkpadove i do sada sam promenio preko 20 njihovih modela. Navikao sam na njihovu tastaturu i touchpad. Pre par godina sam uzeo M1 Air, ali mi uopste nije legao. Pa sam ga prodao posle jednog dana. Zatim uzeo Razer Book 13, alternativu MB, samo na windowsu. Premium izrada, mozda cak i bolja od MB pro u to vreme, ali opet nisam mogao da se naviknem na tastaturu i touchpad.

Sad me opet nesto uhvatilo da probam MB i pre par dana uzmem M4 Air. Vec koristim iphone i ipad, tako da je ceo eko sistem fenomenalan. M4 Air je odlican uredjaj, sve radi brzo, ekran i kamera su za svaku pohvalu. Nemam ni jednu zamerku. 95% aplikacija sa win imam i ovde. Na touchpad bih mogao da se naviknem, ali na tastaturu tesko. Plitak hod tastera i enter mi je nekako mali. Nikako da ga ubodem 😀 Baterija je neuporediva sa win laptopovima. Sto se dizajna tice i alu kucista, to je stvar licnog ukusa, ali je meni prijatnija izrada thinpad x1 carbon modela.

Kada bih sebi dao vise vremena, verovatno bih se navikao. Da nisam ogranicem nekim poslovnim aplikacijama koje su samo za windows, verovatno bih presao na MB. Ovako, posle 2 dana testriranja, icice na oglas.

Ja sam odrastao na windowsu i sada mi je dosta tezi prelazak na macOS. Ali za ucenike, studente i sve ostale korisnike, MB je vrhunski uredjaj.

Poslednja izmena:
I meni je teža tranzicija, isto odrastao na Windows. Sramota me da pitam nešto, osnovno a za mene opet nepoznato. Ja moj ne bih menjao, meni se svidja mašina počevši od izrade, brzine... Isto, M4 Air.

Isti slucaj sa mnom, od precica na tastaturi, pa do toga gde se koja osnovna opcija nalazi.

Trenutno nemam slobodnog vremena da polako istrazujem i navikavam se. Navikao sam da mi tranzicija na novi laptop bude samo selidba fajlova i programa i da odmah nastavim gde sam stao. Sa Mac-om to ide malo teze, pogotovo uz Windows aplikacije koje su mi neophodne za posao.

Za nove korisnike ili one koji nemaju taj softverski 'teret' proslosti, MB je verovatno najbolji izbor koji mogu da naprave.

Nazad
Vrh Dno