Šta je novo?

Quadcopteri (dronovi) za snimanje iz vazduha

• Začetnik teme Začetnik teme kovacm
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Screenshot 2026-03-24 125457.png

Screenshot 2026-03-24 125510.png

Screenshot 2026-03-24 125518.png

Je l može neko ko se razume u materiju da objasni o čemu se ovde radi.

Samo dron 70k, a sve u fulu 48k...

Имате ли неку препоруку за MicroSD картицу, коју узети за брз упис 4К? Цена није толико пресудна, ако може испод 100е...

Имате ли неку препоруку за MicroSD картицу, коју узети за брз упис 4К? Цена није толико пресудна, ако може испод 100е...
Ja sam uzeo na Kupujem Prodajem 128giga SanDisk Extreme Pro U3, A2, V30 za 3300din za moj DJI Mini 5 Pro, snima u 4k 60fps, nisam probao 4k120 kontam da ce raditi. Brzina upisa je navodno 90MB/s

Sta ti tu nije jano, sve lepo pise, samo dron 70k, dok kontroler kupujes zasebno u zavisnosti sa screen-om ili bez.
Ne, nego cena nije apdejtovana za dron zasebno. 36990 je kontroler + dron

• Like
Reagovanja: M J
Da li neko ima iskustva sa propisima u Hrvatskoj? Hteo bi da nosim drona, nešto sam čitao i sad mi nije jasno u koju kategoriju spada DJI mini 4 pro. Ispod 250g je pa valjda nema posebnih uslova i prijava letova i sl, ali sa druge strane ako se može koristiti za snimanje onda treba? Da li je neko skoro išao tamo i koristio drona? Da li moram nešto posebno da prijavim, da li mi treba osiguranje, dozvola, itd?

Ja sam leteo po Istri, držao se podalje od masa, trudio se da ne privlačim pažnju, sve bilo ok. Mini 2 mi je registrovan za EU i osiguran, ali nisam prijavljivao letove.

Realno je još uvek sve po sistemu, ako prođe, prođe.

U hr bilo koji let se po pravilu treba prijaviti, nema veze što je ispod 250g. Cak se i za snimanje mora traziti dozvola. Naravno ako se leti negdje u prirodi gdje ne bode oci i ne privlaci paznju nece te niko skontati. Ja sam nosio par puta na more pa se izvučem iz mase gdje me manje vise niko ne vidi pa snimam malo iz visine

Našao sam link za osiguranje, pokušao sam da se osiguram za celu evropu pa da mogu svuda da ga koristim, ali za strane državljanje mi ne dozvoljava da uzmem pokriće za celu evropu. Da li negde drugde mogu da nađem i kupim to osiguranje, ali za celu Evropu (ili svet, ako nije preskupo)? 60e je osiguranje samo za Hr za godinu dana, za Evropu je 90.

U hr bilo koji let se po pravilu treba prijaviti, nema veze što je ispod 250g. Cak se i za snimanje mora traziti dozvola. Naravno ako se leti negdje u prirodi gdje ne bode oci i ne privlaci paznju nece te niko skontati. Ja sam nosio par puta na more pa se izvučem iz mase gdje me manje vise niko ne vidi pa snimam malo iz visine
Bio u Grčku i snimam platu sa nekih 60m visine. Startuje me gospodja i zamera što je snimam. Morao sam da joj objašnjavam da je tačka na mom snimku.
Smešno mi što neko može snimati telefonom i ona mu uleti u kadar, to je ok.

Bio u Grčku i snimam platu sa nekih 60m visine. Startuje me gospodja i zamera što je snimam. Morao sam da joj objašnjavam da je tačka na mom snimku.
Smešno mi što neko može snimati telefonom i ona mu uleti u kadar, to je ok.
Sa jedne strane jeste glup osecaj, ali moras biti da kazem prijateljski nastrojen jer je zabranjeno nekoga snimati i objavljivati, tj, krsis njegovu privatnost. Imaj na umu da jos ako je dete u pitanju, automatski ce te privesti. Dakle, ne sme se videti faca lica koje snimas, te gledaj da to bude bas, bas pticija perspektiva. Ovo govorim jer sam xxx puta imao takve slucajeve prilikom fotografisanja na ulici. Mnogi su mi prilazili onako drsko, no sve se resi uz objasnjenje da nisu oni u fokusu, vec nesto, drugo, itd, itd. Jako je bitno da budes stalozen i prijatan jer sve drugo vodi ka policiji, a ista ce tebe privesti, bez dobar dan, pa ti onda gledaj sta ces. Imao i takav slucaj, ali na srecu resio uz brisanje memorije i izvinjenje, i opet kazem, srece da nista nisam platio.

Sto se tiče dozvoljenih zona, ne znam kako je u HR ali sam u januaru išao u Italiju na skijanje i hteo da ponesem dron (dji mini 4k) ali sam odustao kad sam video da treba da se registrujem (manji problem) i da treba da pogledam sajt za zone dozvoljenih letova, na kom sam video da je praktično sve što je neki nacionalni park u manjoj ili većoj meri u zoni zabranjenog letenja a region gde sam ja je bio totalni no fly zone. Bukvalno sam u krugu od 10km nasao jedan mali spot za letenje do kog bi trebalo da vozim kola i koji je baš malih dimenzija, mislim da je bilo tipa 1 x 1km slobodno.

Sa jedne strane jeste glup osecaj, ali moras biti da kazem prijateljski nastrojen jer je zabranjeno nekoga snimati i objavljivati, tj, krsis njegovu privatnost. Imaj na umu da jos ako je dete u pitanju, automatski ce te privesti. Dakle, ne sme se videti faca lica koje snimas, te gledaj da to bude bas, bas pticija perspektiva. Ovo govorim jer sam xxx puta imao takve slucajeve prilikom fotografisanja na ulici. Mnogi su mi prilazili onako drsko, no sve se resi uz objasnjenje da nisu oni u fokusu, vec nesto, drugo, itd, itd. Jako je bitno da budes stalozen i prijatan jer sve drugo vodi ka policiji, a ista ce tebe privesti, bez dobar dan, pa ti onda gledaj sta ces. Imao i takav slucaj, ali na srecu resio uz brisanje memorije i izvinjenje, i opet kazem, srece da nista nisam platio.
Jesi koristio nekad dron?

@jocasylver
Da, u prirodi, ali je cerkin i ona sa njim barata. Jasno mi je zasto pitas i sve je OK, svaki covek je tacka, ali moj komentar je upucen iz razloga jer ljudi ne znaju i ukoliko ne budes predusretljiv, prijavice te, uzece ti (zaplenice) dron, zato bolje sve resiti uz osmeh. Sto se tice mojih privodjenja, to je bilo zbog kamere i oba puta zato sto sam izgubio zivce sa nekim babama, no na srecu policajci su bili mladji, a iskreno i imao sam vezu, poznanstvo sa njihovim kolegom te reseno uz tel poziv njemu i njegovom pricom sa njima.

Platio osiguranje, položio ispit (lol), sad sam spreman da letim 😀

Koliko je uopste legalno pustati dron u naseljenom mestu?Pogotovu gde ima prolaznika?

Nelegalno je svuda jer uvek postoji mogucnost da nekome padne na glavu. Nije neko poredjenje ali gledaj na to kao avion. Da bi preleteo preko kuca i ljudi moras biti obucen i imati odgovarajucu dozvolu.

Njihovi (EU) propisi kažu da možeš da prelećeš preko pojedinaca, ali ne preko "skupina ljudi", sa ovim malim dronovima do 250g.

@Rank pa upravo tako, moraš da imaš dozvolu, da si prijavljen kao operator drona, i da imaš osiguranje. I tada možeš da letiš samo preko pojedinaca. I moraš da prijaviš svaki let.

Kod nas ne treba ništa bar za ove do 250?!

Kod nas po pravilu isto bi trebalo da imas dozvolu i polozeno, nema veze sto je ispod 250. Medjutim ako ne letis na bas nekim javnim mjestima i ako ne letis nisko iznad ljudi nema nikakvih problema i niko te ne dira. Ja letim zadnjih 8 godina i postujem tu neku osnovnu kulturu i ne bodem nikom oci i nikad nikakvih problema nisam imao

wolf-of-wall-street.gif

Kakav mali zvrk je mini 4k...

Mana neka ajde, domet.

Videcu kad odemo negde van grada kako se ponasa... planina, more...

Osetljiv je na prepreke. Ali pod prepreke spadaju i drveće i žbunje...
Na selu imam blagu padinu, na dole je pravom linijom otisao skoro 3km, pao signal za možda dve crte (u žutom je ostao) ali je vidljivost bila direktna. Na drugu stranu ima drveća, nekih kuća, malo i teren savija posle prve blage uzbrdice, na nepunih 300m je padao signal u žuto.
Visina je bila do 40m.

Verovatno ovi noviji modeli sa ocusync 4 ili koji je vec aktuelan na mini 5 pro, imaju bolji transfer i držanje signala.

Ali za ove moje početničke potrebe je super a i jeftin u odnosu na mini 5 pro.

Nazad
Vrh Dno