Šta je novo?

Popravka šarki na laptopu

• Začetnik teme Začetnik teme booby
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

booby

Poštovan
Učlanjen(a)
08.03.2023
Poena
60
Može li neko iz iskustva da mi kaže (opiše) kako da popravim ležište šarke na laptopu.
Evo par slika o čemu se radi.
Leva šarka LT je isčupala iz ležišta mesingane matice i oštetila plastična ležišta.

Čime zalepiti-ispuniti ležište matice koja je van ovog saća gde ide šarka, to je matica koja drži vent.

Video sam da na Youtube-u ima raznih rešenja, mene zanimaju rešenja korisnika iz ličnih iskustava kako su rešili samostalno ove probleme.

Prilozi

• 2026-03-18_18-25.png
    2026-03-18_18-25.png
    1.8 MB · Pregleda: 97
Soda bikarbona i super lepak dobro rade posao, ostaviš da se dobro stvrdne par sati pa onda koliko mesto dozvoljava zaliješ sa pištoljem za plastiku okolo da dobije na površini, moraš da paziš da ne popuniš neko mesto u koje ide gornja plastika jer onda nećeš moći da ga zatvoriš lepo.

Što se tiče epoxy lepak koji?
Super lepak ima dve vrste, tečan i gel, koji od ova dva?
Super lepak kada zacementira ne može da se skine, a kakav je epoxy?
Što se tiče plastičnih patrona za pištolj,
ono što sam našao je da je bolje da se topi duvaljkom (ja je nemam) da bude što tečniji a ne pištoljem, može li se koristiti ručni brener (to je onaj sa plinskim patronom-rezervoarom) sa otvorenim plamenom?
Ovo pitam iz razloga štonbih pokušao da zalepim tako a ako ne da bušim rupe pa šaraf/matica.

Negde sam na Youtubu video da neko koriti i mesingane matice koje su 5mm sa produžetkom za urezivanje u samu plastiku, znači da se zamene stare mesingane matice koje su 2,5mm sa tim od 5 mm i navodno će to raditi posao, ako mogu da se nađu takve matice, gde big mogao da ih potražim?
Ova prva je ova koja je kod mene od 2,5mm a ova druga je ta od 5mm.

IMG_20260318_125000.jpg
2026-03-18_14-02.png

Aliexpress. (Knurled Nuts, Brass Threaded Insert Kit, Female Thread Knurled Nuts, Threaded Insert Knurled Brass Nuts)

1774011181375.png

Ok, ima na KP, trazi ovako: Utisna matica M2 M3 M4 M5 mesingani umetak vijak ili Set matica za 3d Print.

1774011440194.png1774011448676.png1774011470688.png

Svoj radni laptop, koji neću sigurno prodavati, sam popravio na "prostački" način - probušio donju stranu i stavio šraf sa maticom. Ako to ikad pukne, onda je sledeće veća podloška.😁
Ostale sam sređivao sa kombinacijom super lepak + soda, samo mora da se radi brzo i pazi da ne ode gde ne treba. Neki su na kraju završili, uz saglasnost vlasnika, sa šraf-matica modom.🙂

Da li smesa super lepka i bikarbone sode moze da se busi burgijom?
Pitam iz razloga da ne pukne plastika kako ne treba.

Ti si ovde izlomio i plastične stubiće tako da novi mesingani umeci neće ni imati gde da se uhvate.
Soda-super lepak nisu topljivi pa umetak, stari ili novi, opet ne mogu da se uhvate.
Dvokomponentni, zavisi od vrste do vrste da li može da se topi.

Pištolj za plastiku zaboravi.

Soda/lepak možeš da probaš bez umetaka da naliješ pa da uvaljaš šarku u to i onda još malo preko nje, ali to je je onda horor za srediti ako malo pogrešiš.

Mozda ti je jednostavnije da kupiš j zameniš celo kućište, ne bi trebalo da su (pre) skupa.

Zašto mi se cini da je ovo neki lenovo, moj je isto tako pukao

Pištolj za plastiku zaboravi.
Ne bih se složio, kada zalepiš super lepkom onda možeš pištoljem dosta da ojačaš okolo, naravno treba da se gleda gornji palm rest da neki deo ne zatvoriš a i ako zatvoriš ti uvek pištoljem možeš da skineš višak plastike.
Ja radim u slojevima, jedan sloj plastike odradim tanje pa ostavim sat vremena da se dobro stegne pa onda novi sloj i tako dok ima mesta, nema da mrdne više jer je sa tom plastikom je deo jači nego kad je nov bio, ima više "mesa".

Da se javim šta sam uradio.
Hvala Svima na savetima.
Razmišljao sam kako da uradim i na kraju sam odlučiuo da uradim na način - šraf/matica.
Bio sam skeptična što se tiče kombinacije super-lepak+NaHCO3.
Što se tiče 2K-lepka, u nekom servisu mi rekoše bolje iskustvo imaju sa super-lepak+NaHCO3.
Neko je pomenuo koji je LT u pitanju, nije Lenovo već Asus X550 star 13god. U lokalnom servisu su mi tražili 2,5K.

Da počnem....
Prvo su se isčupale mesingane matice leve šarke.
Što se bušenja rupa tiče nije nikakv problem bio.
Problem je bio što sam olako prihvatio naći šrafove M2 ili M3 sa malom i niskom/plitkom glavom. Obilazio sam lokalne radnje, nisam našao ništa manje od M3 loših šrafova i to sa prilično većom konusnom glavom.
U jednom servisu sam našao jedan šraf koji odgovara dimenzijama, M3 ali sa malom glavom, ali samo jedan. Na ovoj šarci sva tri šrafa su mi različita.

Imao sam problem sa visinom glave šrafova, muku sam mučio dok sam našao rešenje kako uraditi, a u međuvremenu po servisim tražeći šrafove koji bi odgovarali samoj situaciji.

Na kraju sam uradio tako što sam rupe na samoj šarci morao da obradim burgijom da bih napravio konus(levak) da može glava šrafa što niže/pliće da priđe (da što manje štrči). Kada sam prilagodio rupe, izbrusio sam ručno turpijom glavu šrafa tj.stanjio sam je da bude što tanja a da šrafciger može da uđe kako treba. Tek tada je visinski leglo kako treba.
(na žalost, sastavio sam ga i nisam napravio te fotke)
Kada sam konačno uradio levu šarku.... eto i desne....!!!
Ista priča.
Stim što koliko god sam vodio računa, mm-2mm plastika kućišta mi ne naleže kako treba, vrv.da su sada po tri šrafa levo i desno pritegnuta, možda da se malo popuste?

Imao sam od ranije jednu mesinganu maticu polomljenu oko power tastera koju sam lepio pištoljem za plastiku.
Skinuo plastiku i uradio kako treba kombinacijom super-lepak+NaHCO3.
Apsolutno je sve lepo leglo kako treba i visina i čvrstoća, baš sam bio iznenađen.

Hoću da skrenem pažnju na one koji budu čitali ovu temu, da slobodno probaju super-lepak+NaHCO3, iako sam bio skeptičan, zaista radi kako treba.
Strah me je bilo iz nekog mog iskustva, superlepak je izjedao plastiku, prosto je topio, i drugo pravi je krtom, ali ova kombinacija je druga dimenzija.
Što se tiče Touchpad-a, radi do trenutak nakon dizanja OS i onda prestane sa radom. Skraćivao sam flex kablić, činilo mi se da kontakti nisu bili kako treba. Neki savet korisnika koji su se patili na ovu temu?

Evo par slika kako je ispalo.

Prilozi

• 2026-03-28_22-49.png
    2026-03-28_22-49.png
    1.7 MB · Pregleda: 38
Sledeci put uzmes J&B Weld dvokomponentni i da te bog vidi:

1774740548925.jpeg

Kolega probao sa super i sodom, kasnije neki epoxy iz Aldija i nista nije uspelo da drzi.
Uzeh lt od njega jer je hteo da ga izbaci, zabetonirao sa JB, ostavio 2rh i evo godinu dana savrseno drzi i to na Lenovo poznatoj krs seriji sa jako tankim i slabim kucistem

Da li je to tečni 2k ili kao "plastelin"?
Možeš li dati neki link po našim radnjama?

Nazad
Vrh Dno