Šta je novo?

Crimson Desert

Ja se igram evo već 31 godinu. Ne pratim reviews godinama osim ako naletim na youtube slučajno pa mi bude interesantan video. Samo igram igre kad stignem od obaveza i života teškog, tvičevi, čitanje rivjua, tiktokovi, aint got no time for that. Počeo sam da čistim backlog, do juče pikao AC Origins od danas nastavljam u istom open world stilu s ovom igrom. Mnogo više love da se igre kupe pa i ovako skupe nego vremena da se to odigra, to je tako sada. Sa 13 bilo skroz kontra.

@zokocx da ne spominjemo agendu...
igra bi mozda dobila ne 10/10 nego 36 samo da je za moderne audijencije

Nekih 10 sati... da me igra "povuce"?
RDR2 me "povukao" u prvih 10 sekundi... a onda je usledilo modovanje u perfekciju:

• da, kazu da proces ucenja svih tih stvari koje je igra natrpala da impresionira traje jako dugo (7-8 sati rece neko)
  • kombinacija trista tastera u borbi (a izgleda i van nje)
  • ove gluposti da moras da kuvas rucak ali da bude restoranski obrok a ne buckuris da bi se izlecio isto van pameti, pa ti treba 400 sastojaka koje tesko skupljas

ako je verovati recenzijama da su te stvari zaista takve - mene to odbija vise od bilo kakvog baga

***a ja mislim da ljudi ocekuju power fantasy i vodi me za ruku.Po review-ima do danas i utiscima tesko da ce da bude to ocekivanje.Dodaju duzinu igre i ne-casual kompleksnost borbe, verovatno ce da placu ljudi i igra ce biti zakucana na 80/100 max.Mada i to je jako visoka ocena da se ne lazemo..

Ovo u vezi sto dugmića,to me najviše plaši,nadam se nekom modu,samo klik klik sa mišem

Možda je i bolje da nema priče,sve priče su itak izlizane,al dobro nemogu sudit dok ne vidim

Ovo u vezi sto dugmića,to me najviše plaši,nadam se nekom modu,samo klik klik sa mišem

Možda je i bolje da nema priče,sve priče su itak izlizane,al dobro nemogu sudit dok ne vidim
Ako si zavrsio NIOH3(ili bio koji nioh), bice identicno, na to ciljam, bar po onome sto sam ispratio..

KCD2 je za moj ukus bio alarmantno kompleksan. Pride u prvih 1-2h ti nabaca 300 tutorijala pa se ti snalazi. A ovo je koliko vidim duplo gore.
Bilo bi lepo da ima neka gradacija. Igra te nauci osnovno, pa posle 10h uvede par novih mehanika pa posle 10h jos par i tako ti svako malo obogacuje i osvezava gameplay.

Koliko se secam RDR2 je bas polako i elegantno uveo igraca u svoj slozeni ekosistem.

Konacno stigao key.

Javi utiske kad stigneš.

Prvi utisci nakon sat vremena: Voice acting loš, preterali su sa vegetacijom koja se njiše kao da je oluja dok se kosa i plašt jedva pomeraju. Svetlo je negde wow a negde wtf (npr kad ti igra kaže prvi put da koristiš lantern tj lampu). Ima dosta "klikova" za borbu, odma na početku daje do znanja da ćeš da budeš sam protivh njih gomile. Grafika je stvarno super, osim vode koja je dobra u plićaku gde je providno a loša(u odnosu na rdr2 npr) na par metara gde nije providno. Boje su pojačane na maks. Perfomanse su dobre u 4k (9070xt) nema štucanja i dropova. Konj je dosta smotaniji nego u rdr2
Edit: evo i screenshot jedan, sa lepim pogledom dok konj leti

Prilozi

• Snimak ekrana 2026-03-20 003726.png
    Snimak ekrana 2026-03-20 003726.png
    4.4 MB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
Sudeci po klipovima, ovo lici kao da su uzeli top 20 igara poslednjih 20 godina, pokupili upecatljive elemente iz tih igara i sve to fljusnuli u jednu igru, i napravili splacinu mesavine svega i svacega. Vetar mi je najsmesniji, 10/10 kopija iz witcher 3 drndanje smesnih tekstura levo desno kao udrvljene zastavice od plastike.

Igra je kopija witchera, samo bez priče.

Meni se dopada, mada je još rano za neke ocjene. Mojim tempom igranja ja ovdje imam jedno 500 sati, takav mi je utisak. Baš je ogromna.

Svaka im cast za optimizaciju:

Evo kako realno radi na 5090:

Meni za sada ima jako privlacnih elemenata, jedva cekam da je probam sledece nedelje ako stigne uz cpu.
Najvise me za sada odbija noise u celom grafickom prikazu, zamaraju me zamrljane stvari, kao da im denoiser ne radi kako treba.

Poslednja izmena:
Grafika i nije neka, postoji neki flickering u zatvorenom oko lica npc-ejeva. Odmah se na početku vidi da je priča i sinematici tanki. Assassins Creed daleko ispred u tom pogledu u odnosu na ovu igru
Za sada borba slična, ali je ipak ovde bolja.

Grafika baš zrnasta, puno nekog šuma doduše ray reconstruction držim isključenim jer prepolovi fps.

1440p DLSS 4.5L Performance Cinematic oko 78 fps. Sa Ray reconstruction 42 fps.

Ni u ludilu igra od 70 evra, za 40 evra je kao okej. Realno sačekati popust 20-25 osim ako baš patite od manjka openworld igara onda kupiti key za 40tak evra.

Izmena settinga gasi ray recontruction da znate. Mora uvek ponovo da se upali. Da znate da niste magično dobiti 30 fps, ugasila je igra ray tracing faktički.

8 godina je puno u razvoju grafike... da li izgleda prirodnije... nisam siguran.

Ovo stalno treperenje lisca i svetlost kao pod reflektorima - nekako mi ne ide uz "medieval Action RPG" atmosferu ( Skyrim...Elden Ring )
...ovako svetla trava ne postoji ni na stadionima Engleske ili Nemacke lige.

Poslednja izmena:
Ima li interakcije sa NPC-evima, zanimljivih dijaloga i slično ?

i kako ste se snasli sa kontrolama?
igra li ko na joypadu ili svi na tastaturi?

NPC evi su ok uprkos skromnoj priči.

Kontrole na PC meni lično nisu preteške al ne mogu baš reći ni da je jednostavno. 😀

Nazad
Vrh Dno