Videh negde test o trosenju guma pa se recimo taj Kumho HS52 nasao na 8.mestu od ukupno 16 testiranih, za neku redovnu uobicajenu upotrebu rekao bih prihvatljivo.
Hankook je dobar, zimske me baš dobro služe i ne žalim što sam dao malo više novca, ali za leto jednostavno nemam resursa.Niko ti ovde neće preporučiti da kupiš bilo koje od navedenih guma. Znaš i zašto. Ne znam jedino te Kumho, moguće da su ok ali da se troše znatno brže od proseka.
Razmisli o proširenju budžeta za 50-ak evra ukupno, jer za 1350-1400 din. više po gumi imaš Viking ProTech NewGen ili Matador Hectorra 5. Oba brenda su pod Continental-om, i ti modeli su čista klasa iznad nabrojanih low-end.
Da se ne lažemo, šta je 50 evra više za sledećih 5 godina sigurnije i udobnije vožnje. A možda iskoristiš i neki vaučer preko A shop-a.
Vrlo je moguće da LL nije treš, već da imaju agresivnu cijenu. Jer pokušavaju da se probiju na tržište. Onaj zimski (Sport Master Winter) i ovaj Sport Master ljetni su daleko bolji od onoga što sam očekivao, gledajući testove. Za tu cijenu ponude više i u nekim kategorijama iznenade. Mada mana tom Sport Masteru je što se dosta brže troši. Iskustva sa njima nemam. Na malo testova je bio taj comfort master, pa je tu teže steći neku sliku.Ling Long i Triangle kontam da su treš, ali me zaista zanimaju iskustva.
Svi mali brendovi su deo velikih kompanija, ali to ne znači da imaju isti tretman i kvalitet. Npr. low-end letnji i all season modeli u okviru Michelin-a, GY, Bridgestone-a su uglavnom krš, dok je Continental od Matador, Viking, Barum napravio sasvim ok modele srednje klase, posebno u poslednjim verzijama koje sam naveo (Barum su ipak 500-600 din. skuplje od Matador/Viking). Uostalom, pogledaj utiske i testove na netu.Hankook je dobar, zimske me baš dobro služe i ne žalim što sam dao malo više novca, ali za leto jednostavno nemam resursa.
Ling Long i Triangle kontam da su treš, ali me zaista zanimaju iskustva.
Hankook je vlasnik brenda Laufenn, Lassa je partnerstvo Bridžstona i nekih šabana iz Turske, Kumho su opet iz Južne Koreje ali su većinski pod nekom Kineskom firmom.
Sve te firme su po vlasničkom modelu slične sa firmama Viking i Matador, ali pogledaću šta nude.
Riken je nov model, možda su se malo sabrali pa napravili upotrebljivu gumu.
Hankook je dobar, zimske me baš dobro služe i ne žalim što sam dao malo više novca, ali za leto jednostavno nemam resursa.
Ling Long i Triangle kontam da su treš, ali me zaista zanimaju iskustva.
Hankook je vlasnik brenda Laufenn, Lassa je partnerstvo Bridžstona i nekih šabana iz Turske, Kumho su opet iz Južne Koreje ali su većinski pod nekom Kineskom firmom.
Sve te firme su po vlasničkom modelu slične sa firmama Viking i Matador, ali pogledaću šta nude.
Riken je nov model, možda su se malo sabrali pa napravili upotrebljivu gumu.
Matador i Viking su dva sveta!Svi mali brendovi su deo velikih kompanija, ali to ne znači da imaju isti tretman i kvalitet. Npr. low-end letnji i all season modeli u okviru Michelin-a, GY, Bridgestone-a su uglavnom krš, dok je Continental od Matador, Viking, Barum napravio sasvim ok modele srednje klase, posebno u poslednjim verzijama koje sam naveo (Barum su ipak 500-600 din. skuplje od Matador/Viking). Uostalom, pogledaj utiske i testove na netu.
Laufenn gume su sve samo ne Hankook kvalitet, isto je i sa Lassa, Petlas, Tigar/Riken/Kormoran/Orium/Taurus, posebno letnjim i all season.
Znam da je najlakše trošiti tuđi novac ovako preko neta, ali stvarno ne vidim svrhu kupovine low-end guma, kada su modeli srednje klase (Matador, Viking) u kompletu skuplji za manje od 50 evra (plus postoji i mogućnost da iskoristiš neki vaučer i neutrališeš ili prepoloviš tu razliku u ceni).
Zamisli da kupuješ grafičku ili smartfon, da li bi zbog uštede od 50e preskočio telefon srednje klase, ili neku RTX 5060 Ti/RX 9060 XT, i kupio low-end telefon ili gpu? A ovde u igri nije zabava, već udobnost i bezbednost u vožnji.
Ne želi svako da bude tester kineskih guma kroz čitav tok eksploatacije. Za jedno 5-6 godina, kad se dokažu u praksi, možda. A nešto nisam video da je LL izdominirao premijum segment, sem možda neke modele u jednoj disciplini, ali je zato verovatno čist prosek u ostalim testovima, plus ima znatno kraći vek trajanja. Više sam za neku bolje izbalansiranu i provereniju opciju, ako ništa drugo onda u smislu kontrole kvaliteta.Matador iznad LL koji je izdominirao premiume, sem što se troši dosta brže za 1/4 cene?
Ove sve ostale su dno dna gume, da imaš nešto na autu, i ništa više od tog, ako se dozvoljava da generalizujem. LL je odskočio daleko iznad njih.
Goodyear pokrenuo prolecnu akciju, dobija se 4500-9000din povrat za kupovinu 4 gume. Taman sam se lomio da l' da uzmem asymmetric 6, sad prelomio
Jok Riken će da kupe, Matador, Barum, bolje da znaš da je sigurno đubre, ovo može da iznenadi da bude dobro pošto je testirano 15000km i odlično se pokazalo.Ne želi svako da bude tester kineskih guma kroz čitav tok eksploatacije.
Isto je bilo prošle godine, za moju dimenziju je bilo 4.500 za set od 4 gume, ja kupio 2 puta po 2 gume na ananasu, sa kuponima od 5000. Ako je tvoja dimenzija veća i veći popust, svakako uzimaj. Mene je izašlo oko 60k 4 gume, što je sasvim ok za realno dobre gume.Goodyear pokrenuo prolecnu akciju, dobija se 4500-9000din povrat za kupovinu 4 gume. Taman sam se lomio da l' da uzmem asymmetric 6, sad prelomio
Najjače da su Riken/Tigar/Kormoran i Matador/Barum/Viking u istom rangu kvaliteta. Mislim na aktuelne, nove modele. Ovi brendovi pod Continentalom su čista klasa iznad Tigar/Riken, Petlas.. bar kada su letnje gume u pitanju.Jok Riken će da kupe, Matador, Barum, bolje da znaš da je sigurno đubre, ovo može da iznenadi da bude dobro pošto je testirano 15000km i odlično se pokazalo.
Za matador ne znam ali Barum je jako dobra guma srednje klase i sigurno bolja od LL. To što je jedna guma (sport master) u jednoj dimenziji pobedila u jednoj kategoriji (kočenje) nikako ne znači da je guma dobra i da su sve gume tog proizvođača dobre. Na stranu što ovde čovek nije pitao za taj famozni sport master nego za drugu gumu.Jok Riken će da kupe, Matador, Barum, bolje da znaš da je sigurno đubre, ovo može da iznenadi da bude dobro pošto je testirano 15000km i odlično se pokazalo.
Mislim da je tu bitna radnja iz koje uzimas (npr Spark). Mada nisam nasao nijednu koja bi odgovarala.Ovo je bas dobra info, hvala 🙂
Ne nalazim u spisku prodavnica da li i Ananas ucestvuje u akciji...
S tim da trenutno nema ananas 5000 kupona ko pre. A meni su gume 19" tako da bi usteda bila 9k sto je skroz pristojno.Isto je bilo prošle godine, za moju dimenziju je bilo 4.500 za set od 4 gume, ja kupio 2 puta po 2 gume na ananasu, sa kuponima od 5000. Ako je tvoja dimenzija veća i veći popust, svakako uzimaj. Mene je izašlo oko 60k 4 gume, što je sasvim ok za realno dobre gume.
Ne nalazim nigde ovu informaciju. Da li možeš da okačiš neki link?Goodyear pokrenuo prolecnu akciju, dobija se 4500-9000din povrat za kupovinu 4 gume. Taman sam se lomio da l' da uzmem asymmetric 6, sad prelomio
Izneo sam licna iskustva, volim da isprobavam gume jer sam ih i prodavao jedno vreme. Najvise zamerki sam imao za Viking, prosto, ljudi su ih najvise busili, tj cepali, mekan bok...Ne bih rekao da su dva sveta, najnoviji Matador, Barum, Viking modeli su dosta izjednačeni na svim poljima (ima manjih razlika, u smislu da su neke malo udobnije i tiše, neke malo bolje na suvom ili mokrom asfaltu). Takva je Continental strategija koja je od njih napravila dobre gume (niže) srednje klase. I svi ti brendovi su klasa iznad Tigar/Riken, Petlas, Laufenn, LL itd.
@SOCOM
Ako je budžet baš limitiran na 6k po gumi, onda KUMHO ES31 ECOWING.
Ili razmisli da pređeš na all season, ali iz premijum klase.
Ne bih rekao da su dva sveta, najnoviji Matador, Barum, Viking modeli su dosta izjednačeni na svim poljima (ima manjih razlika, u smislu da su neke malo udobnije i tiše, neke malo bolje na suvom ili mokrom asfaltu).
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari