Šta je novo?

Letnje gume

Videh negde test o trosenju guma pa se recimo taj Kumho HS52 nasao na 8.mestu od ukupno 16 testiranih, za neku redovnu uobicajenu upotrebu rekao bih prihvatljivo.

Videh negde test o trosenju guma pa se recimo taj Kumho HS52 nasao na 8.mestu od ukupno 16 testiranih, za neku redovnu uobicajenu upotrebu rekao bih prihvatljivo.

Samo što ovo nije taj Kumho nego neki Ecowing. Obično su te gume sa oznakama Eco itd. dosta lošije u performansama.

U pravu si, nema taj model Kumha u trazenoj dimenziji.
Ima na e-planeti Sava Intensa HP za oko 6300 din, ne znam moze li bolje za taj novac.

Niko ti ovde neće preporučiti da kupiš bilo koje od navedenih guma. Znaš i zašto. Ne znam jedino te Kumho, moguće da su ok ali da se troše znatno brže od proseka.

Razmisli o proširenju budžeta za 50-ak evra ukupno, jer za 1350-1400 din. više po gumi imaš Viking ProTech NewGen ili Matador Hectorra 5. Oba brenda su pod Continental-om, i ti modeli su čista klasa iznad nabrojanih low-end.
Da se ne lažemo, šta je 50 evra više za sledećih 5 godina sigurnije i udobnije vožnje. A možda iskoristiš i neki vaučer preko A shop-a.
Hankook je dobar, zimske me baš dobro služe i ne žalim što sam dao malo više novca, ali za leto jednostavno nemam resursa.
Ling Long i Triangle kontam da su treš, ali me zaista zanimaju iskustva.
Hankook je vlasnik brenda Laufenn, Lassa je partnerstvo Bridžstona i nekih šabana iz Turske, Kumho su opet iz Južne Koreje ali su većinski pod nekom Kineskom firmom.
Sve te firme su po vlasničkom modelu slične sa firmama Viking i Matador, ali pogledaću šta nude.
Riken je nov model, možda su se malo sabrali pa napravili upotrebljivu gumu.

Pretpostavljam da Summer 3 predstavlja Michelinov odgovor na agresivnu ekspanziju Ling Longa, ali bih ipak sačekao neke testove. Pretpostavljam da nije lošija makar od Tigra UHP, koji je za svoju cenu više nego korektna guma.

Vrlo je moguće da LL nije treš, već da imaju agresivnu cijenu. Jer pokušavaju da se probiju na tržište. Onaj zimski (Sport Master Winter) i ovaj Sport Master ljetni su daleko bolji od onoga što sam očekivao, gledajući testove. Za tu cijenu ponude više i u nekim kategorijama iznenade. Mada mana tom Sport Masteru je što se dosta brže troši. Iskustva sa njima nemam. Na malo testova je bio taj comfort master, pa je tu teže steći neku sliku.

Sve samo neću Riken road performance, posle prve sezone sam imao neko uzdužno naprsnuće, doduše, nije još eksplodirala posle 3 godine, možda i nije tako loša. Drugu sam odrao na neki beton i odvalio delić bočnog zida, neki vulkanizer šatro zalepio ojačanje iznutra, nije pukla još, ali sedim na dve tempirane bombe.
Crni humor.
Lassa je onako, nije se loše pokazala, kao da malo brže stari ali ok za vožnju.
@Redmi LL se verovatno ponaša skroz drugačije posle par sezona, plašim se da je taj početni sloj dosta dobar a da je ispod neki užas. Video sam da je ok na testovima sport master i ona zimska kao dosta dobra.

Dobro, Road Performance je najgora od sve tri letnje gume jeftinih Michelin klonova (dve bolje su High Performance i Ultra High Performance, nađi review Kormoran UHP).

Ja sam vozio High Performance i izdržale su četiri godine bez deformacija. Jedini problem je što su već treće godine postale plastične što se osetilo po mokrom.

Hankook je dobar, zimske me baš dobro služe i ne žalim što sam dao malo više novca, ali za leto jednostavno nemam resursa.
Hankook je vlasnik brenda Laufenn, Lassa je partnerstvo Bridžstona i nekih šabana iz Turske, Kumho su opet iz Južne Koreje ali su većinski pod nekom Kineskom firmom.
Sve te firme su po vlasničkom modelu slične sa firmama Viking i Matador, ali pogledaću šta nude.
Svi mali brendovi su deo velikih kompanija, ali to ne znači da imaju isti tretman i kvalitet. Npr. low-end letnji i all season modeli u okviru Michelin-a, GY, Bridgestone-a su uglavnom krš, dok je Continental od Matador, Viking, Barum napravio sasvim ok modele srednje klase, posebno u poslednjim verzijama koje sam naveo (Barum su ipak 500-600 din. skuplje od Matador/Viking). Uostalom, pogledaj utiske i testove na netu.

Laufenn gume su sve samo ne Hankook kvalitet, isto je i sa Lassa, Petlas, Tigar/Riken/Kormoran/Orium/Taurus, posebno letnjim i all season.

Znam da je najlakše trošiti tuđi novac ovako preko neta, ali stvarno ne vidim svrhu kupovine low-end guma, kada su modeli srednje klase (Matador, Viking) u kompletu skuplji za manje od 50 evra (plus postoji i mogućnost da iskoristiš neki vaučer i neutrališeš ili prepoloviš tu razliku u ceni).
Zamisli da kupuješ grafičku ili smartfon, da li bi zbog uštede od 50e preskočio telefon srednje klase, ili neku RTX 5060 Ti/RX 9060 XT, i kupio low-end telefon ili gpu? A ovde u igri nije zabava, već udobnost i bezbednost u vožnji.

Jeste bolje vidjeti da doplatiš nešto novca, da bi uzeo nešto kvalitetnije, pogotovo kada pričamo o nečemu što utiče na bezbjednost i što traje 5 godina otprilike. Ali isto tako nekad u životu ne možeš da pronađeš tih 50€, u datom momentu. A živjeti se mora.

50 evra još jedna Lassa guma.
Msilim, ako svuda dodaješ da dobiješ malo više, na kraju nemaš za nešto bitno treće. Kupio bih ja Michelin, ali ***. U stvari, trebao sam uzeti prošle zime Michelin All Season i zahebati celu gimnastiku leto-zima, samo nisam razmišljao kako treba.
Ipak mislim da su gume iz mog izbora bar bolje od Tigar klonova.
Ok, pogledaću testove, mada je teško naći sve gume u nekom testu, naporan sport.
Nekada davno sam vozio Vinteru cele godine, divna vremena, bez brige i pameti.
Gde da nađem vaučere?
Hvala na inputu, da me ne razumete pogrešno, zahvalan sam.

Svi mali brendovi su deo velikih kompanija, ali to ne znači da imaju isti tretman i kvalitet. Npr. low-end letnji i all season modeli u okviru Michelin-a, GY, Bridgestone-a su uglavnom krš, dok je Continental od Matador, Viking, Barum napravio sasvim ok modele srednje klase, posebno u poslednjim verzijama koje sam naveo (Barum su ipak 500-600 din. skuplje od Matador/Viking). Uostalom, pogledaj utiske i testove na netu.

Laufenn gume su sve samo ne Hankook kvalitet, isto je i sa Lassa, Petlas, Tigar/Riken/Kormoran/Orium/Taurus, posebno letnjim i all season.

Znam da je najlakše trošiti tuđi novac ovako preko neta, ali stvarno ne vidim svrhu kupovine low-end guma, kada su modeli srednje klase (Matador, Viking) u kompletu skuplji za manje od 50 evra (plus postoji i mogućnost da iskoristiš neki vaučer i neutrališeš ili prepoloviš tu razliku u ceni).
Zamisli da kupuješ grafičku ili smartfon, da li bi zbog uštede od 50e preskočio telefon srednje klase, ili neku RTX 5060 Ti/RX 9060 XT, i kupio low-end telefon ili gpu? A ovde u igri nije zabava, već udobnost i bezbednost u vožnji.
Matador i Viking su dva sveta!
Matador Hectora 5 je skroz ok guma izuetno jakih bokova za razliku od Vikinga koji se busi prilicno lako. Ja licno evo drugu sezonu vozim Matador zimi i sto se voznje po snegu tice lepo vrsi posao. Ono sto sam primetio je da kad je vlazno a temperatura u plusu na jacem dodavanju gasa hoce da kliznu, ali opet to je jaci gas i dizelcina sa preko 350njutna. U normalnim uslovima je vise nego dobra, ne zalim se.

Ne bih rekao da su dva sveta, najnoviji Matador, Barum, Viking modeli su dosta izjednačeni na svim poljima (ima manjih razlika, u smislu da su neke malo udobnije i tiše, neke malo bolje na suvom ili mokrom asfaltu). Takva je Continental strategija koja je od njih napravila dobre gume (niže) srednje klase. I svi ti brendovi su klasa iznad Tigar/Riken, Petlas, Laufenn, LL itd.

@SOCOM
Ako je budžet baš limitiran na 6k po gumi, onda KUMHO ES31 ECOWING.
Ili razmisli da pređeš na all season, ali iz premijum klase.

Matador iznad LL koji je izdominirao premiume, sem što se troši dosta brže za 1/4 cene?

Ove sve ostale su dno dna gume, da imaš nešto na autu, i ništa više od tog, ako se dozvoljava da generalizujem. LL je odskočio daleko iznad njih.

Goodyear pokrenuo prolecnu akciju, dobija se 4500-9000din povrat za kupovinu 4 gume. Taman sam se lomio da l' da uzmem asymmetric 6, sad prelomio

Matador iznad LL koji je izdominirao premiume, sem što se troši dosta brže za 1/4 cene?

Ove sve ostale su dno dna gume, da imaš nešto na autu, i ništa više od tog, ako se dozvoljava da generalizujem. LL je odskočio daleko iznad njih.
Ne želi svako da bude tester kineskih guma kroz čitav tok eksploatacije. Za jedno 5-6 godina, kad se dokažu u praksi, možda. A nešto nisam video da je LL izdominirao premijum segment, sem možda neke modele u jednoj disciplini, ali je zato verovatno čist prosek u ostalim testovima, plus ima znatno kraći vek trajanja. Više sam za neku bolje izbalansiranu i provereniju opciju, ako ništa drugo onda u smislu kontrole kvaliteta.

Goodyear pokrenuo prolecnu akciju, dobija se 4500-9000din povrat za kupovinu 4 gume. Taman sam se lomio da l' da uzmem asymmetric 6, sad prelomio

Ovo je bas dobra info, hvala 🙂

Ne nalazim u spisku prodavnica da li i Ananas ucestvuje u akciji...

Isto je bilo prošle godine, za moju dimenziju je bilo 4.500 za set od 4 gume, ja kupio 2 puta po 2 gume na ananasu, sa kuponima od 5000. Ako je tvoja dimenzija veća i veći popust, svakako uzimaj. Mene je izašlo oko 60k 4 gume, što je sasvim ok za realno dobre gume.

Jok Riken će da kupe, Matador, Barum, bolje da znaš da je sigurno đubre, ovo može da iznenadi da bude dobro pošto je testirano 15000km i odlično se pokazalo.
Najjače da su Riken/Tigar/Kormoran i Matador/Barum/Viking u istom rangu kvaliteta. Mislim na aktuelne, nove modele. Ovi brendovi pod Continentalom su čista klasa iznad Tigar/Riken, Petlas.. bar kada su letnje gume u pitanju.

Jok Riken će da kupe, Matador, Barum, bolje da znaš da je sigurno đubre, ovo može da iznenadi da bude dobro pošto je testirano 15000km i odlično se pokazalo.
Za matador ne znam ali Barum je jako dobra guma srednje klase i sigurno bolja od LL. To što je jedna guma (sport master) u jednoj dimenziji pobedila u jednoj kategoriji (kočenje) nikako ne znači da je guma dobra i da su sve gume tog proizvođača dobre. Na stranu što ovde čovek nije pitao za taj famozni sport master nego za drugu gumu.
Slične stvari se dešavaju često, da jedan "slabiji" proizvođač napravi u jednoj dimenziji gumu koja će da bude superiorna u određenom broju kategorija. Sećam se pre 10-ak godina da je Sava uhp pobedila mnoge premium gume u jednoj dimenziji na adac-ovom testu, pa kad su je testirali u nekoj drugoj nije bila ni prosek.
Ja se ne bih igrao sa time, ipak je glava u pitanji. Bar dok ne prođe neko vreme i ne dokažu se

Ovo je bas dobra info, hvala 🙂

Ne nalazim u spisku prodavnica da li i Ananas ucestvuje u akciji...
Mislim da je tu bitna radnja iz koje uzimas (npr Spark). Mada nisam nasao nijednu koja bi odgovarala.
Isto je bilo prošle godine, za moju dimenziju je bilo 4.500 za set od 4 gume, ja kupio 2 puta po 2 gume na ananasu, sa kuponima od 5000. Ako je tvoja dimenzija veća i veći popust, svakako uzimaj. Mene je izašlo oko 60k 4 gume, što je sasvim ok za realno dobre gume.
S tim da trenutno nema ananas 5000 kupona ko pre. A meni su gume 19" tako da bi usteda bila 9k sto je skroz pristojno.

Ne nalazim nigde ovu informaciju. Da li možeš da okačiš neki link?
Ne vidim ni za spark na anansu tu informaciju

Ne bih rekao da su dva sveta, najnoviji Matador, Barum, Viking modeli su dosta izjednačeni na svim poljima (ima manjih razlika, u smislu da su neke malo udobnije i tiše, neke malo bolje na suvom ili mokrom asfaltu). Takva je Continental strategija koja je od njih napravila dobre gume (niže) srednje klase. I svi ti brendovi su klasa iznad Tigar/Riken, Petlas, Laufenn, LL itd.

@SOCOM
Ako je budžet baš limitiran na 6k po gumi, onda KUMHO ES31 ECOWING.
Ili razmisli da pređeš na all season, ali iz premijum klase.
Izneo sam licna iskustva, volim da isprobavam gume jer sam ih i prodavao jedno vreme. Najvise zamerki sam imao za Viking, prosto, ljudi su ih najvise busili, tj cepali, mekan bok...
Licno sam vozio Barum i letnju i zimsku varijantu na proslom autu, doduse prethodne verzije - Barum Polaris 5 i Barum Bravuris ( takodje 5 cini mi se, model koji je bio aktuelan pre 3-4 godine ) i bio sam zadovoljan. Takodje sa zimskim Barumom sam uporedio i Nexen Winguard G3 i utisak je bio da je Nexen mozda za malo bio bolji po snegu. Po suvom nisam primecivao razlike jer prosto sa zimskom gumom se ne glupiram previse. Sada u zimskoj varijanti vozim Matador Hectoru u i lepo radi posao kao sto sam gore naveo - ovo joj je druga zima i mislim da cu bez problema proci i sledecu. Godisnji prosek voznje mi je izmedju 25 i 30k km.
Inace, Matador zimsku sam uzeo na preporuku drugara ( Milos Flojd, BMW serviser ) koji prilicno agresivno vozi svoje aute.

Ponovo ne čitaš, izgleda da ću morati da aktiviram neki uočljiviji font.

Ne bih rekao da su dva sveta, najnoviji Matador, Barum, Viking modeli su dosta izjednačeni na svim poljima (ima manjih razlika, u smislu da su neke malo udobnije i tiše, neke malo bolje na suvom ili mokrom asfaltu).

Dakle, pričam o najnovijim modelima, koji stižu iz iste Continental ''kuhinje''. Sve ovo potvrđuju i profesionalni sajtovi/testovi.

Koliko je Matador Hectorra 5 lošija kupovina od Hankook K125 Ventus Prime3? Razlika je 700-800 RSD koliko vidim. I ima li smisla ići na Continental PremiumContact 6, to već 1500-2000 iznad hankooka? Ili nešto četvrto bi bilo best-buy. Vožnja u skladu sa ograničenjem i uslovima puta, ne zanimaju me sportske performanse, samo da je guma dovoljno kvalitetna da izdrži 4-5 sezona, 30-35 hiljada km.

Mnogo lošija, kao i svaki Matador do sad, ovo nije izuzetak. Ako želiš da imaš gumu, u odnosu na to da je nemaš, odlična.

Uvek ima smisla dodati za premium. To pitanje se ne postavlja. Pitanje je samo koji nivo kompromisa si spreman da učiniš.

Od tih jeftinoća bih danas gledao LL, pošto kompromituješ trajnost, a guma drži kao najskuplji premium.

Nazad
Vrh Dno