Šta je novo?

DLSS/FSR/XeSS tehnike skaliranja slike

• Začetnik teme Začetnik teme Dmjenk
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Dmjenk

Slavan
Učlanjen(a)
07.03.2007
Poena
330
Posto su ovo tehnologije koje postaju prakticno obavezne za nove igre hajde da napravimo temu iskljucivo za pitanja i savete vezane za iste.
Video sam da je sad izasla verzija 4.5 i rekoh isprobam te pitah AI medjutim tek sad mi nista nije jasno...

Prvo pitanje za bolje upucene da li bi mogao neko na jednostavan nacin da obljasni sa korisnicke strane kako funkcionisu DLSS verzije, kompatibilnost istih sa starijim igrama i sta je sa nazivanjem verzija i slovima i brojevima?
Ako koristimo nvidia app da tu promenimo verziju rucno trebalo bi za 4.5 da stavimo M ili L, gde je M ako zelimo da koristimo dlss performance mode u igri, a L ako zelimo da koristimo ultra performance. Medjutim ako zelimo quality ili balance onda se koristi K, koji je stari 4.0? Nisam bas siguran da mi je AI ovo tacno obljasnio...

Sa druge strane sta se desava na niovu fajlova? Bio sam pod utiskom da nvidia pravi dlss custom model za svaku igru, medjutim sad citajuci vidim da je nije tako, ec da je to osnovni model koji dolazi uz drajver i onda se samo kopirao u folder igre.
A onda procitam i pogledam folder igre i vidim da za je RayReconstruction opcija u igri u stvari poseban model i fajl, kao i da je ista prica i za framegen, poseban model i fajl. Gde ako ja sad ukljucim RayReconstruction vise se ne koristi DLSS vec RTSS model koji moze biti iste verzije ali i ne mora, ista prica za framegen.

Da li sam ja ovo lepo razumeo i da li mogu ja recimo da koristim najnoviji DLSS tako sto ga skinem online i ubacim u folder neke starije igrice primera "tomb raider shadow" ili ce to napraviti probleme?

1. Generalno po pitanju navedenih upscaling tehnologija, ako igra podrzava bazicnu verziju podrzavace i novije/jace, bio to DLSS, XESS ili FRS. Sa druge strane, ako govorimo o genersianju frejmova ili rej rekonstrukciji one su takodje podrzane ali samo ako ih igra podrzava od pocetka, tj i tu mogu da se koriste novije verzije ali igra mora da podrzava te funkcionalnosti. Dakle kompatibilnost nije problem.

Novija iteracija generalno znaci noviji model, slovo koje ga obelezava generalno predstavlja njegovu generaciju kao i glavne upotrebe (npr M i L su 4.5 generacija, K, J su generacija 4). Neki od modela se bolje pokazuju sa scenama u pokretu i imaju manji ghosting (npr J u odnosu na K), dok su neki suprotnog tipa.

Noviji modeli obicno nude visi kvalitet slike ali takodje imaju vecu zahtevnost za hardver, te se ne preporucuje starijim karticama da tek tako koristne najnovije 4.5 modele.

2. nVidia app podrzava fina podesavnja na nivou svih programa kao i pojedinacnih programa. Bas kao sto si napisao radi ako se stavi recommended, a moze rucno da se podesi da se uvek koristi neki od modela po izboru.

3. Fajlovi postoje uz igre koje podrzavaju te tehnologije i ti fajlovi su uglavnom starije verzije (kad je igra izasla) dok nvidia ima svoj NGX folder u kome se nalaze najnovije verzije koje stizu uz drajvere/nvidia APP i kada se radi override samo se primene/koriste ti fajlovi iz NGX foldera, nista se ne kopira. I Ray Reconstruction i Frame gen verzije su podesive iz nvidia app, da li da radi override ili ne.

4. Prebacivanje dll fajla (ako je prebacen pravi) ne bi trebalo da pravi probleme ali je lakse prosto uraditi override preko nvidia app-a.

Bas igram SOTTR ovih dana i DLSS 4.5 je magija sto se tice kvaliteta slike, ubacio sam link poredjenja izmedju 3440x1440 TAA vs DLSS 4.5 (Native, tj uradio sam override DLAA za maksimalni kvalitet). Bukvlano na ekranu mi izgleda kao da sam presao sa LOW and ULTRA iako u oba slucaja graficki je igra odvrnuta na max.

Vazno je napomenut da neke igre NvidiaApp ne moze da prepozna iako imaju native DLSS podrsku. U tom slucaju mora se manuelno promijeniti .dll fajl i isto tako preko nvidia inspectora promijeniti par postavki. Evo npr Uncharted: Legacy of thieves:

1769989251456.png

Preset M je u ovom slucaju forced, medjutim nece NvidiaApp overlay da prikaze koji je preset aktivan jer sam App ne vidi iz nekog razloga ovu igru kao DLSS supported.
Isti slucaj je i sa Rise of The Tomb Raider.

Uvek koristim kombinaciju DLDSR+DLSS 4.5 (preset M) i slika perfektna.

Uvek koristim kombinaciju DLDSR+DLSS 4.5 (preset M) i slika perfektna.

Da, medjutim dosta igara danas nema pravi full screen tj. exclusive fullscreen, poput recimo God Of War igara i tu nastaje problem. U takvim igrama ne mozes da mjenjas rezoluciiju vecu od one koju tvoj monitor izvorno podrzaje. Tako da bi koristio recimo DLDSR ili mjenjao refresh rate moras uraditi prije ulaska u igru, tj. u windows postavkama (svaki put) da bi ta veca rezolucija bila dostupna u samoj igri. Optimalo bi bilo u svakoj igri uraditi override dlss presets na 100% DLAA preko Napp-a ili Inspector-a, medjutim prezahtjevno postaje u novijim naslovima.

Da, medjutim dosta igara danas nema pravi full screen tj. exclusive fullscreen, poput recimo God Of War igara i tu nastaje problem. U takvim igrama ne mozes da mjenjas rezoluciiju vecu od one koju tvoj monitor izvorno podrzaje. Tako da bi koristio recimo DLDSR ili mjenjao refresh rate moras uraditi prije ulaska u igru, tj. u windows postavkama (svaki put) da bi ta veca rezolucija bila dostupna u samoj igri. Optimalo bi bilo u svakoj igri uraditi override dlss presets na 100% DLAA preko Napp-a ili Inspector-a, medjutim prezahtjevno postaje u novijim naslovima.
Do sad nisam naisao na naslov gde ne moze, ok nisam jos novije God of War probao ali pretpostavljam da je isto kao Horizon: Zero Dawn Remastered koji trenutno zavrsavam, u toj igri prvi put se podesava sve u launcher-u i standardno je podesen fullscreen ali ima i opcija za exclusive fullscreen u samoj igri, gde mogu da namestim vece rezolucije, samo pri tabovanju se vrati na nativnu rezoluciju i 50hz pa moram ponovo da namestim svaki put kad se vratim u igru.

Edit: Ako zaista ne moze u God of War i nekim naslovima, onda jedino da se proba postaviti na istu desktop rezoluciju privremeno, upravo se secam jedinog naslova gde se desava isto kao pomenuti God of War it to je AoE 2 DE, ali mislio sam to je toliko matora igra da je to normalno.

Poslednja izmena:
Najavljen DLSS 5, izlazi na jesen

Na stranu to što pojedini karakteri izgledaju kao da su prošli kroz AI filter i uopšte na liče na originalne modele, impresivno je poboljšanje kvaliteta osvetljenja kao i asseta/materijala.

Koliko shvatih, devovi će imati potpuno kontrolu gdje i kako će primjenjivati DLSS 5. Naravno, nvidia polako postavlja podlogu za prodaju serije 6000 za "ultimativno iskustvo " 😂

Poslednja izmena:
Mnoge stvari su bile ismejavanje, pa kasnije postali standard, kao sto je receno devovi imaju punu kontrolu kako ce primenjivati poboljsanja.

4gbql7omygpg1.png

Znaci devovi moraju da modelu istu igru 2 puta. Jednom za ljude bez DLSS5 i jednom za DLSS5.
Mada ko zna sta je full detailed artistic control.

Kod Witcher 3 i DLSS 4.5 preset L se javljaju graficke anomalije kad Geralt pliva, na preset M sve bez problema, pretpostavljam da su potrebne optimizacije kroz patch-ove ili od same Nvidie za igre koji nativno ne podrzavaju najnovije DLSS verzije.

stize fsr za starije modele, konacno, svaka cast amdu na trudu! 🙂

Doslo je dotle da se medjusobno troluju, a AMD ladno ignorise spam korisnika, inace sta bi od "fake resolution, fake frames, only native" price?

Odlican alat za sada fsr 4.0.2c odlicno radi na rx6700xt. Nema vise modovanja drajvera kopiranja fajlova. Ako ne nadje igru manuelno dodati exe od igre.

Nazad
Vrh Dno