Šta je novo?

Andoroid aplikacija - ''virus''

• Začetnik teme Začetnik teme Animal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Animal

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2013
Poena
275
Ljudi, ludim sa ovim problemom ima preko 20 dana ne mogu da ga resim nikako.

Naime odjedared na Poco X3 NFC poceo sam da dobijam u random vremenu kada otkljucam telefon reklame na Hromu. Koliko sam provalio ima neki vremenski interval na koliko te reklame iskacu, recimo pola sata, to se desava samo kada je telefon povezan na internet, kada nije, reklame ne iskacu.. Dakle cim otkljucam telefon automatski me salje na Hrom, i na odredjenu stranicu tipa www.obqj2.com/blablabla, https://vertkopasd.com/blablabla ( koje inace na desktopu Ad Blocker blokira za otvaranje ), nakon toga ide redirekcija na stranice kladionica, reklama za kupovinu VPN-a, proizvoda i slicno.. Cak mi je juce i otvorio poruke i automatski ukucao tekst za slanje : ''GM 16051814 posaljite ovaj kod a zatim odgovorite da'', i naveo primaoca broj 4411, znaci sve automatizovano moje je samo da stisnem da posaljem poruku, dobro nisu namestili da se posalje automatski bez mog znanja...

Sta sam uradio, pretrazivao internet, nalazio na Reditu neke stare postove sa ovim problemom ali niko konkretno nije napisao nista pametno kako ovo resiti, sem fabrickog reseta koji bih gledao kao krajnju nuzdu.. Kazu dalje da je taj virus ili sta god najverovatnije dosao uz neku aplikaciju i da je u njoj. Ja sam obrisao kompletnu Hrom istoriju i sve od pocetka, otisao u podesavanja notifikacija, proverio da se tu nesto nije uvalilo, nema nista.. Obrisao sam sjaset aplikacija sa telefona koje sam nekada pre instaliravao i nista.. Zadnja aplikacija koju sam instalirao je recimo bila pre 40 dana, a 20 dana kasnije mi je pocelo to, znaci nisam povukao sa nekom aplikacijom koju sam zadnju instalirao, valjda bi to pocelo odmah nakon instalacije... Skenirao sa malwarebutesom nista nije nasao..

Nemam pojma kako da resim problem i utvrdim sta tacno trigeruje ove reklame kako bih to mogao izbrisati sa telefona, jel ima neko neku ideju sta jos da probam ?

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    20 KB · Pregleda: 22
  • 2.jpg
    2.jpg
    10.9 KB · Pregleda: 22
  • 3.jpg
    3.jpg
    14.3 KB · Pregleda: 21
Idi na info Chrome aplikacije i clear data. Trebalo bi da je vrati u stanje kao tek posle instalacije, bez podataka.

Možeš li da probaš disable Chrome?
Pa koristi nekoliko dana drugi browser

@nidza nisam najbolje razumeo, ali ako mislis na brisanje kompletne istorije, kolacica, kes... to sam brisao nekoliko puta nema spasa..
@Ludak eto, dobra ideja, probao sam i to, i doceka me reklama kada otkljucam telefon preko celog ekrana '' ni iz cega '', tapnes back dugme i zatvori se..
Znaci moze i bez Hroma da spamuje, samo ne znam kako da utvrdim sta je inficirano i sta trigeruje iskakanje reklama i spama...

Ne, obrisi sve podatke iz aplikacije ili je deinstaliraj ako ti je lakše pa je instaliraj opet.

Udji u podesavanja telefona pa aplikacije i tu obrati paznju na sve sto ti je nepoznato.

Usput reinstaliraj Chrome svakako.

probaj u privatni dns da uneseš adguard(tačka)com

Obicno nije to chrome. Chrome Mozda otvori to sto mu neka app kaze. Pogledaj sta je sve instalirano, obrisi sve sto je nepoznato. Par puta sam video da se app maskira kao igra ili slično a zapravo samo izbacuje te reklame.
Nakon brisanja sve je bilo ok.

Pre par godina koleginica je imala sličan slučaj. Bio je postavljen neki "čudan" DNS i kada smo to promenili sve je radilo normalno. Sutradan se problem opet pojavio...
Da ne dužim, njihov kućni ruter je bio kompromitovan, na njemu je bio nameštan taj DNS i telefon je preuzimao od DHCP kada se nakači... Što je najgore, u kući imaju i privatnu firmu sa par radnika, tako da se i na ruteru vratilo to loše podešavanje - kompromitovani telefon nekako uspe da promeni podešavanja rutera. Na kraju sam nakačio laptop preko kabla, podesio ruter, dao laptopu fiksni IP na LAN, iz ruterovog DHCP izuzeo tu adresu i namestio da samo sa tog IP-a može da se pristupa admin panelu. To je rešilo problem, a rekao sam i da upozore radnike i pronađu ko ima virus....

Udji u podesavanja telefona pa aplikacije i tu obrati paznju na sve sto ti je nepoznato.

Usput reinstaliraj Chrome svakako.

Kao sto sam napisao vec obrisao sam dosta aplikacija, neke koje su instaliravane pre i nisu koriscene, neke meni sumnjive i slicno..
Jednostavno ne znam sta vise da brisem.

I meni se cini da ovo nema nikakve veze sa Hromom, Hrom je samo neka vrsta prosledjivaca reklama.. kada sam ga bio iskljucio skroz, reklama me docekala nakon otkljucavanja telefona peko celog ekrana. Imam utisak da reklama nece da iskoci sada ako koristis recimo telefon pola sata.. kada ga ostavis i recimo stoji neko vreme, uzmes, otkljucas telefon odmah pap.. ima neku skriptu po kojoj radi.

@namcor mislim da to ovde nije slucaj, meni se reklame pojavljuju bilo gde da se okacim na internet, a da je kucni ruter kompromitovan, valjda bi i ostali imali isti problem a ne samo moj telefon.

Ovo je po mom misljenju neka zlocudna aplikacija ili nesto sto je doslo uz neku aplikaciju, buduci da nemam resenja kako da ovo resim na miran nacin, najverovatnije cu spakovati sve podatke sada jedan dan i odraditi fabricki reset jer ne vidim drugu mogucnost za pronalazenje izlaza iz ove bede koja traje vec poprilicno.

Bitno je da ih odavde obrises, jer neke aplikacije nisu vidljive drugde.

Imaš li neki cleaner instaliran? Skoro je jedan poznanik imao takav problem, poskidao sam mu sve cleaner aplikacije, poslednju sam jedva našao, morao sam kroz settings pa u sve aplikacije...

Bitno je da ih odavde obrises, jer neke aplikacije nisu vidljive drugde.

Sve pet, sve znam, odatle i brisem naravno, samo sto ne znam sta da obrisem da bi problem nestao, jedino sve redom, sto mu dodje nesto slicno kao i fabricki reset...

Imaš li neki cleaner instaliran? Skoro je jedan poznanik imao takav problem, poskidao sam mu sve cleaner aplikacije, poslednju sam jedva našao, morao sam kroz settings pa u sve aplikacije...

Ne znam na sta tacno mislis, cleaner koji ima na telefonu je onaj fabricki sto je dosao uz njega, nista vise..

Proveri redom sve aplikacije, kao što neko reče maskira se virus kao neka aplikacija/igra. Ja sam ga tad konkretno pronašao kao dodatni cleaner u aplikacijama

Uspeo sam da resim problem zadnjim paketom masovnog brisanja aplikacija.
Naime spremao sam se ako ovo sinoc ne uspe da danas uradim vracanje na fabricku postavku, posto su mi ostale aplikacije poput Track checker, Orion TV, Ad blocker browser, Temu, NFC Tools itd da brisem.

Ono sto sam obrisao je : Tag writer, Mifare clasic tools, Mtools, Mifare ultralight ( aplikacije za NFC tagove ), Inclinometer ( aplikacija za libelu i nagibe ), FieldCalc - GPS Area Measure, Area Volume Calculator ( aplikacije za povrsinu ), inskamOTG aplikacija za endoskopsku kameru... Sad sta je tacno resilo problem pojma nemam.

Da napomenem da je vremenski period kada je zadnja od ovih aplikacija instalirana sigurno minimum 2 meseca samo vise, a problem sa iskakanjem spam reklama je krenuo pre malo jace od 20 dana, kako to, ni to nemam pojma, jedino sto mi pada na pamet jeste da je ovo namerno ovako namesteno, jer kada bi krenulo odmah nakon instalacije bilo bi logicno sta pravi problem, na ovaj nacin su postavili neki vremenski tajmer za okidanje da covek ne bi znao odakle problem tacno dolazi.

Uspeo sam da resim problem zadnjim paketom masovnog brisanja aplikacija.
Naime spremao sam se ako ovo sinoc ne uspe da danas uradim vracanje na fabricku postavku, posto su mi ostale aplikacije poput Track checker, Orion TV, Ad blocker browser, Temu, NFC Tools itd da brisem.

Ono sto sam obrisao je : Tag writer, Mifare clasic tools, Mtools, Mifare ultralight ( aplikacije za NFC tagove ), Inclinometer ( aplikacija za libelu i nagibe ), FieldCalc - GPS Area Measure, Area Volume Calculator ( aplikacije za povrsinu ), inskamOTG aplikacija za endoskopsku kameru... Sad sta je tacno resilo problem pojma nemam.

Da napomenem da je vremenski period kada je zadnja od ovih aplikacija instalirana sigurno minimum 2 meseca samo vise, a problem sa iskakanjem spam reklama je krenuo pre malo jace od 20 dana, kako to, ni to nemam pojma, jedino sto mi pada na pamet jeste da je ovo namerno ovako namesteno, jer kada bi krenulo odmah nakon instalacije bilo bi logicno sta pravi problem, na ovaj nacin su postavili neki vremenski tajmer za okidanje da covek ne bi znao odakle problem tacno dolazi.
Ili je bio update neke aplikacije, pa je tad pocelo.

Nazad
Vrh Dno