Šta je novo?

MacBook Neo za 599 dolara je šok za celu PC industriju

Gresis … rade odlicno… kada bi znao na kakvim lesevima rade u nekim firmama sa 4GB rama i W10 zaprepastio bi se. I donose poprilican profit… ove sa 8 kidaju…

Gresis … rade odlicno…
Ne gresim jer ja nikad nisam rekao da 100% svima rade lose, nego da onima kojima ce raditi lose, ovo nije dobra kupovina, a onima koji ce navici i privici, ili vec jesu ovo jeste dobra kupovina

takodje nisam pisao samo objektivno ili subjektivno, nego samo weave-ovao malo jedno malo drugo (sad opet 50% je na meni sto nisam jasnije to oznacio prestavio, a 50% je na tebi i svima ostalima, sto jurite da odlucite sta je moj stav i u mojoj glavi, i da me jasno i cisto uglavite u fioke stavova/sistema verovanja, bez da priupitate malo vise da proverimo da nije neka nesuglasica

Nijanse sivog*

Poslednja izmena:
Ne nego ti gledas stvari crno belo. Jer sam kazes nisi ti ta kojoj je 8 GB dovoljno, nije ni meni zato i imam 96GB rama ALI nismo svi ti i ja upravo u tome je stvar kod Nea. Neo je namenjen onima koji nisu ti ili ja… kapiras

To, sto se ljudi naviknu na manjak produktivnosti i/ili skriveni stres od ne-fluidnosti je njihov izbor xD

opet sagledas stvari samo binarno, ne iskjucujem osnovnu potreba za najosnovnije korisnike, pa hvalih gore da je ovo zeitgeist momenat pobogu, pa onda par dana ranije kudih, itd
Pa ovo i jeste proizvod za najnezahtevnije korisnike. Browser, muzika i filmovi. Pitanje je i ko office pakete danas koristi, a koji nije google docs. Kome treba više i bolje, uzeće će bolji i skuplji računar. Apple nudi i jedno i drugo.

Pa ovo i jeste proizvod za najnezahtevnije korisnike. Browser, muzika i filmovi. Pitanje je i ko office pakete danas koristi, a koji nije google docs. Kome treba više i bolje, uzeće će bolji i skuplji računar. Apple nudi i jedno i drugo.
Absolutno, ali to sto jeste, i to sto bi svi trebalo da budemo svesni i da mozemo lepo da procenimo, ne znaci da se tako desava xD

Kad krene paljba pozitivnog, i ljudi se na hype-uju, puno ljudi short-circuit-uje zbog manjka koncetracije/stresa umora itd

I onda bace pare na nesto sto skoro odmah moraju da upgrade-uju, ... naravno ovo ide i suprotno, koliko ljudi kupuje previse jake kompove, bez provere da li im treba

Poslednja izmena:
Čemu ovoliko filosofiranja, kad je Neo jednostavno sveukupno trenutno najbolji lapotop za te pare.
Ok, neko ne voli Apple, nekome se ne sviđa macOS, neko koristi PS,...ali to nije ciljna grupa i ne menja činjenicu da je ovo daleko najbolja kupovina od svih kupovina u ovom hardverskom i novčanom segmentu tržišta.
Btw, nije ni za mene, jednostavno sam navikao na osvetljenu tastaturu i to bi me neopisivo iritiralo, da bih ga na kraju prodao. Zato neću da ga kupujem ni pod razno, ali to sam ja.

Čemu ovoliko filosofiranja, kad je Neo jednostavno sveukupno trenutno najbolji lapotop za te pare.
Upravo ovo. Zato se o njemu toliko i diskutuje. Uzdrmao je tržište skoro kao što su iPhone i iPad svojevremeno.

Rezultat će biti bolje i kvalitetnije Windows mašine nego što su sada. I za to će sigurno trebati nekoliko godina.

Zbogom plastikancima jeeej🤣

Pa jednostavno ljudi osećaju poriv da kada se piše afirmativno o njima mrskom brendu, to nekako realtivizuju, da ne upotrebim neku težu reč, a mogao bi.
Npr. ja koristim macOS još iz vremena kada je bio OSX (Tiger) i upravo je on bio triger da sa klasičnog PC/Windows sistema odem (i nikad se više ne vratim). Danas je situacija dosta drugačija, Windows je mnogostruko bolji OS nego što je bio Windows 2000 Pro koji je bio poslednji koji sam instalirao na primarnoj mašini, a macOS26 nije epohalno bolji nego što je bio OSX, pa ipak, Apple je poradio na hardveru, uradio salto mortale izbacivanjem M-serije procesora i raskidom sa Intel-om, i opet ima izuzetnu liniju proizvoda.
Jeste Jobs "ukrao" najotvoreniji OS i od njega napravio najzatvoreniji (što mu Linux zajednica nikad neće oprostiti), ali je meni taj najzatvoreniji OSX uvek radio kako treba, bez ijednog restarta, čak sam i selio hard diskove (kasnije i SSD-ove i M.2 dok je moglo) bez reinstalacije.
Meni je Apple i dalje sinonim sveobuhvatno kvalitetnog proizvoda, što mi je najvažnije od svega, a sa ovim Neo modelom prete da konačno imaju proizvod koji po ceni duboko zadire u entry zonu, ali na prvi pogled sa premium karakteristikama.
Ovo im je definitivno pun pogodak, kao što rekoh, cenim da će da ide kao alva, jer ovakav laptop, po ovakvoj ceni, za prosečnog konzumenta trenutno ne postoji.

Više od 20 godina slušam te gluposti kako je Mac loš. U međuvremenu PC sve gori i gori, a Mac sve bolji i bolji 😀
Pre 20 godina kada sam na aerodormu otvorio PowerBook G4 Aluminium, gledali su me kao da sam pao s' marsa. Tada su imali i prosvetljen logo na poklopcu, pa je još više upadalo u oči. A sada je nekako čudno kada neko na javnom mestu koristi Windows laptop 🙂 Pomislim uvek, verovatno mu je službeni - ne vidim drugi razlog.

Evo napisao sam koji bi koj jedini razlog bio da uzmem Neo.

To što je Macbook mi je i minus, jer u Windows ekosistem je on samo smetnja.
Ali kao remote uređaj, dobra tastatura, ekran i baterija za ovu cijenu novo nema greške...

Zašto je smetnja? I macbook možeš da koristiš bez apple naloga i apple programa. Postoji gomila dobrih alternativa, većina najpopularnijih i odličnih programa postoji i za windows i za linux i za mac.

Sa stanovista kupca ovo je sjajna kupovina, pa neo ima tendenciju da postane najprodavaniji uredjaj. Kada se prvi put pojavio zenbook, cini mi se core M procesor, sa cenom od oko 85000 u to vreme, prodala se nenormalna kolicina ( pricam za nase skromno trziste). Kome god treba uredjaj te cene, uvek ce izabrati nesto ovako. Radim u prodaji preko 15 godina i imas kupce koji znaju sta hoce, par procenata, kao i ljude koji nemaju pojma sta im treba. Ovoj drugoj grupi je svejedno sta ce kupiti, jer za njihove potrebe je isto da li potrose 400 ili 3000 eura. Ako neko ima pare uzece uredjaj od 3000 eura za surf, samo da kaze da ima skup laptop, a koristice 1% onoga sto je papreno platio.

Dakle, apple ovim uredjajem ne cilja tehnicki potkkvane ljude, koji znaju sta zele, vec 95% populacije koje ce kupiti vrhunski izradjen laptop za relativno malo para.

Zašto je smetnja? I macbook možeš da koristiš bez apple naloga i apple programa. Postoji gomila dobrih alternativa, većina najpopularnijih i odličnih programa postoji i za windows i za linux i za mac.
Jer ako radiš sa nečim ili u nečemu 30 godina veoma je teško preći na nešto drugo.
1) informacija da moraš da "učiš" nešto novo, nije prihvatljiva velikoj većini korisnika koji su navikli na jedan sistem godinama.
2) trošak prelaska na novi sistem često ne opravdava benefite novog sistema.
3) ako u ekosistem istih uređaja imaš drugačiji uređaj i nije lider već smetnja.

Ako se moj otac od 70 godina za 2 dana navikao na macbook mislim da svako moze lagano ko zaista zeli da predje na nesto novo … to je kao da ceo zivot vozis manuelni auto pa ne zelis na automatik jer moras da se ucis… 😀

Jer ako radiš sa nečim ili u nečemu 30 godina veoma je teško preći na nešto drugo.
1) informacija da moraš da "učiš" nešto novo, nije prihvatljiva velikoj većini korisnika koji su navikli na jedan sistem godinama.
2) trošak prelaska na novi sistem često ne opravdava benefite novog sistema.
Zato ja nisam prešao na W11, već sam ga batalio skroz. Em moram da kupujem novi hardver, em moram da menjam navike, učim kako da se snađem tamo i trpim nebulozna rešenja 🙂 A benefita 0, možda i manje.

3) ako u ekosistem istih uređaja imaš drugačiji uređaj i nije lider već smetnja.
Kojih drugih uređaja? Koje su konkretne prednosti windows/linux laptopa slične cene ako imaš recimo desktop windows/linux i android telefon? Nije sprdnja ili provokacija, pitam zaista, pošto skoro svi programi koje ja koristim su dostupni i tamo, primetio bih razliku jedino u interfejsu samog OS-a.

Koristim paralelno macOS i Win već preko 20 godina, Win je tu must have, na poslovnom laptopu.
Dakle, od softvera koji koristim privatno i poslovno, jedan jedini je ostao meni neprikosnoven i samo zbog njega imam ceo Win11 pod Parallels-om na mac miniju, a to je Subtitle Editor 😆
Sve ostalo postoji na oba sistema i uglavnom bolje radi na macOS.

Ako se moj otac od 70 godina za 2 dana navikao na macbook mislim da svako moze lagano ko zaista zeli da predje na nesto novo … to je kao da ceo zivot vozis manuelni auto pa ne zelis na automatik jer moras da se ucis… 😀
Da li ti se otac bavi mrežama?
Domain?
Radi u specifičnom softveru pravljenom samo za Windows?

Ili možda čovjek od 70 godina, izgleda neki klip, nešto ukuca u Wordu i mailu i dopisuje se mi na viber?

Ako je ovo prvo htio bih da ga pitam par stvari koji meni ne rade. Ako je ovo drugo, onda nije za upoređenje jer svaki Mac i Windows okruženju je totalna rupa u sistemu.
Zato ja nisam prešao na W11, već sam ga batalio skroz. Em moram da kupujem novi hardver, em moram da menjam navike, učim kako da se snađem tamo i trpim nebulozna rešenja 🙂 A benefita 0, možda i manje.

Kojih drugih uređaja? Koje su konkretne prednosti windows/linux laptopa slične cene ako imaš recimo desktop windows/linux i android telefon? Nije sprdnja ili provokacija, pitam zaista, pošto skoro svi programi koje ja koristim su dostupni i tamo, primetio bih razliku jedino u interfejsu samog OS-a.
Ako imaš 500 Windows uređaja pod domainom sa podešenim pravima, sa raznim polisama, jedan Mac uređaj u toj mreži je recept za probleme.

Dakle Mac kao sam Os nije zamišljen da radi u mrežama sa skoro 100% Windows okruženjem. Pitaj bilo koju IT službu i reći će ti da je to noćna mora administracije. Zato meni ne valja, jer ne mogu da učim (znam da može da se podesi) nice stvari za jednog korisnika koji bi da bude moderan.

Sve se moze samo malo izucavanja. Ne radi on mreze ali ima i takvih

Dakle Mac kao sam Os nije zamišljen da radi u mrežama sa skoro 100% Windows okruženjem
Ni ovaj proizvod nije namenjen da ga kupuju firme sa 500 windows računara. Već đaci, studenti, obični korisnici, frilenseri i manje firme. Za office, chat i multimediju. Ako još nekome odgovara, to bolje za Apple

Pitaj bilo koju IT službu i reći će ti da je to noćna mora administracije. Zato meni ne valja, jer ne mogu da učim (znam da može da se podesi) nice stvari za jednog korisnika koji bi da bude moderan.

Možda, ako su admini neki priučeni što su izučili "zanat" na Youtube-u. Ja sam nekoliko godina radio u jednoj velikoj američkoj IT kompaniji, bez problema sam koristio MacBook Pro, a kasnije i MacBook Air kroz BYOD. U firmi gde sada radim na listi za službene laptopove su neki Lenovo, Dell i Apple. Imam službeni MacBook Air. Više ima Mac-ova neko PC-jeva, uglavnom zbog mnogo bolje baterije kod Mac-a.

To o čemu ti pričaš zvuči kao neka priča iz vremena Windows 3.11 for Workgroups.

Macbook Neo je smrt za većinu consumer laptopova sa oznakama ni koje njihove firme ne pamtile da nema web stranice. Pogotovo kad je reč o raznim HP, Dell i sličnim laptopovima.

Videćemo da li će da bude mid segment killer.
S obzirom da su se neki proizvođači prilično uzvrpoljili, izgleda da im nije svejedno.

Nazad
Vrh Dno