Šta je novo?

Video nadzor - iskustva i saveti

• Začetnik teme Začetnik teme Chupo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav, imam Imou Bullet 2C kameru i planiram uzeti još dve. Zadovoljan sam šta mi pružaju. Jedino nisam zadovoljan kako radi snimanje na detekciju pokreta, pa sam to prebacio da snima konstantno. E sad, da li postoji neko podešavanje da mi izbacuje thumbnail slike za svaki deo snimka? Nisam uspeo naći to u podešavanjima.
U podesavanjima kamere idi na Device Preview, pa oznaci Auto Snapshot.

Jel možeš da napišeš nešto o njoj? Ja razmišljam da uzmem 2C, 2E ili Cruiser se+ 3mp...
Imam je nešto više od godinu dana. Za pare koje sam je nabavio 35$ ja sam prezadovoljan. Slika preko dana je super, mikrofon takodje. Uvece je slike više nego zadovoljavajuća. Može lepo da se podesi ugao kamere. Nisam nešto gledao ozbiljnije kamere pa da mogu uporediti, al sa ovim sam zadovoljan.
U podesavanjima kamere idi na Device Preview, pa oznaci Auto Snapshot.

Sve mo je to štiklirano. Šta sve nisam probao, da je resetujem, ažuriram firmware, app… I nema slike..

Imam je nešto više od godinu dana. Za pare koje sam je nabavio 35$ ja sam prezadovoljan. Slika preko dana je super, mikrofon takodje. Uvece je slike više nego zadovoljavajuća. Može lepo da se podesi ugao kamere. Nisam nešto gledao ozbiljnije kamere pa da mogu uporediti, al sa ovim sam zadovoljan.

Sve mo je to štiklirano. Šta sve nisam probao, da je resetujem, ažuriram firmware, app… I nema slike..
El to Imou aplikacija , kod mene normalno se vide slike ,

Sve kamere su razlicite i imaju razlicite mogucnosti, zato se pre kupovine treba dobro informisati. Kamera se kupuje prema situaciji, u zavisnosti od mesta postavljanja i sta zelis da snima i sta je bitno da se dobro snimi. Sve je stvar licne ideje i dobrog izbora. Univerzalnih resenja nema.
Pre kupovine je dobro potraziti recenzije sa zapazanjima onih koji vec koriste odredjeni model, narocito negativne recenzije i potraziti video testove. Csk ni to nije uvek dovoljno jer zbog prevelike proizvodnje promaknu i neke sa defektima.

Planiram da postavim video nadzor u kuci pa me zanima koje kamere da stavim posto ce biti na visini od 6m na kuci koja je udaljena 5m od ograde. Na kuci sam planirao da postavim na svakom cosku kameru koje su na visinu od 6m,ispod strehe.Na nusprostoriju sam planirao dve kamere ispod strehe koja je 2.8m visine. Na kucu sam planirao da stavim IPC-HFW2849T-ZAS-IL-27135 Dahua IP 8MP sa motorizovanim zumom 2.7-13.5mm a na nusprostoriju sam planirao isto 8MP ali 2.8mm fiksni objektiv.Na slikama sam oznacio polozaj kamera.Da li mislite da bi kamere sa motorizovanim zumom bile bolje resenje nego sa fixnim posto je visina instalacije 6m.

Prilozi

• kamere.jpg
    kamere.jpg
    50.3 KB · Pregleda: 53
  • kamere1.jpg
    kamere1.jpg
    72.7 KB · Pregleda: 54
Na slikama sam oznacio polozaj kamera.Da li mislite da bi kamere sa motorizovanim zumom bile bolje resenje nego sa fixnim posto je visina instalacije 6m.

sve je u zavisnosti od slucaja do slucaja. Niko ti ne odgovara jer su pitanja naivna a odgovori mogu zahtevati mnogo strpljenja. I cesto se desi da ljudi zaborave i hvala da kazu na kraju. A licno mislim da ti ne trebaju ni tolike kamere, svako ce pomisliti ko zna sta imas pa se toliko obezbedjujes.

Neko je ovde pisao da nema velike ponude Dahua kamera na trzistu. Koliko mogu da primetim, orijentisali su se na novu tehnologiju sa AI, TIOC i VizSense kamere, njih ima.

Sto se izbora kamera tice, svaka ce da radi, ali su cene u rasponu od 10€ do 10.000€ po komadu. Pogledaj malo po starijim postovima, ali imaj na umu da ta tehnologija jako brzo napreduje i svakim danom izlazi nesto novije, cesto i jeftinije i jednostavnije.

Ili ako mos jos 20e dodas od 8 mp isto wifi
Preporuka za jos 20e model...

plus sd card memorija za uhd kamere.
a i poskupele su od prosle godine, bas sam pre nedelju dana kupovao, bile skuplje od kamere 🙂

Da li neko od vas koristi Synology DS220+ za snimanje? Znam da ovaj ima dve besplatne licence, u mom slučaju trebao bih uzeti još dve, jer planiram sistem od 4 kamere. Pitanje se više odnosi na to da li je u praksi u redu koristiti ovaj uređaj za 4 snimanja istovremeno + naravno za sve ostale povremene stvari za koje trenutno koristim NAS (recimo automatski backup dva računara, backup fotki sa telefona, gledanje filmova, itd.), imam WD Red Plus diskove od po 8 TB, da li će već biti preopterećen sa ovoliko stvari ili će bez problema da izgura?

da li će već biti preopterećen sa ovoliko stvari ili će bez problema da izgura?
Zavisi od puno faktora, koloko kamera imas i od koliko MP, kojom kompresijom snimas, koliko frejmova u sekundi, da li sve snimaju non-stop ili samo na pokret, a mogu i da ne snimaju ili da snimaju po nekom rasporedu casova, pa i koliko vremena zelis da cuvas snimke.

Meni na primer, kamera od 5 MP trosi 0,75 Gb na sat. Kompresija H.265 , 30 frejmova, snima non-stop. Moze da primi sd card do 512 Gb, pa bi to bilo oko 27 dana neprekidnog zapisa. Medjutim sd card od 512 Gb za visoku rezoluciju kosta 200€, a i ne treba mi da cuvam snimke tako dugo, pa sam ubacio karticu od 128 Gb, na kojoj stane 6,5 dana neprekidnog snimanja. Kartica jeste 128 Gb, ali ima 119 Gb slobodnog prostora.

Ne vidim svrhu da se cuva video bez dogadjaja mesecima, mozda ima smisla u neke profesionalne svrhe i na prometnim mestima.
Mislim da je pametnije uloziti novac u rezervno napajanje i zastitu od strujnog udara i elektricnih praznjenja/groma, nego stavljati suvisne skupe memorije.

Da li ima neko Xiaomi kamere konkretno CW500 Dual: https://mi-srbija.rs/pametni-dom/sigurnost-doma/kamere/xiaomi-spoljna-kamera-cw500-dual

Imam vec par Xiaomi uredjaja koje koristim preko Xiaomi Home (a i Xiaomi telefon) pa mi ova kamera deluje zanimljiva postavljanjem na cosak kuce bi mi pokrila dve strane kuce a wifi ruter se nalazi odmah iza zida gde bi bila zakacena.
One su zanimljive, ali nisu bez problema. Citao sam dosta recenzija i nekima su se neki modeli i palili, neki se zale da im se ta kamera raspala i da nije dobro zadihtovana od vode. Zatim, deo njihovih funkcija se moze koristiti samo ako si pretplacen na njihov cloud storage, a nisu jeftini sa tim uslugama.
U svakom slucaju imas dobru ideju, ali bolje je da malo sacekas jer su vec izasli novi modeli koji se kod nas jos nisu pojavili.
Zato, pogledaj na youtube recenzije za novi model: Xiaomi Outdoor Camera 4 Pro.
Ona je sada na Amazonu oko 90€, kod drugih i do 160, a videcemo i cene kakve ce biti kod nas. U svakom slucaju, imaju jako dobru i cistu sliku i danju i nocu, 3 objektiva (ukupno 15 MP) i mnogo bolju rezoluciju nego ta koju gledas.

Napomena, u vezi koriscenja xiaomi kamera.
Ima recenzija u kojima je vise ljudi pisalo da su posle 3 meseca koriscenja beskorisne jer nemaju vise pristup kameri.
Verujem da su oni koristili skladistenje snimaka u oblaku (ali to nisu napisali), pa kada istekne tih 3 meseca besplatnog koriscenja oblaka, onda im u aplikaciji preko celog displeja izlazi slika sa natpisom - pretplatite se ns cloud, i to ne mogu da uklone. Logican je zakljucak da ne treba ni pokusavati da se koristi njihov "besplatni" cloud.

Poslednja izmena:
Vecina tih pisanja su gluposti, mozes da pristupis kad hoces i sve te budalastine koje pisu se odnose na Cloud, kamera snima bez problema na karticu i mozes da pristupis kad god hoces.

Ovo pricam za AW300 koju sam uzimao za drugara da nadgleda parking i na osnovu moje 2K kamere koja radi vec godinama.

Jedan jedini problem koji je on imao nedavno je da je nastao neki problem oko pristupa kameri samo sa njegovog telefona i samo kad je povezan na data internet, nije mogao da se poveze neko vreme ali to se razresilo.

Ovo za kvalitet izrade vec nisam zalazio

Ovo za kvalitet izrade vec nisam zalazio
Sve kinezi, mora sve da se proveri. Imam i ja jednu 4g od 2MP koja radi napolju godinu dana bez problema, a nema bas sjajne recenzije. Nekima su crkle posle mesec dana. Neke wi-fi kamere imaju problem i da se povezu sa ruterom na 2 metra odstojanja. Zato ja svaku prvo testiram kod kuce mesec - dva, i danju i nocu.

Sve kinezi, mora sve da se proveri. Imam i ja jednu 4g od 2MP koja radi napolju godinu dana bez problema, a nema bas sjajne recenzije. Nekima su crkle posle mesec dana. Neke wi-fi kamere imaju problem i da se povezu sa ruterom na 2 metra odstojanja. Zato ja svaku prvo testiram kod kuce mesec - dva, i danju i nocu.
Baš smo kolegi spašavali neku kameru, imala je jako mali domet, kriminal pravi. Kablić od 100rsd je rešio problem za one koji znaju šta rade 😎
U pitanju coax kablić sa ipex1 konektorom koji se kači na ipex1 konektor na elektronici. Domet sada izuva preko svih granica, bukvalno nismo mogli da istestiramo granicu.
Upravo tako rade i kamere sa eksternom antenom

ti zaboravi da nam napises utiske ?
Mogu reći da sam prilično zadovoljan. Slika je dosta dobra, Panel je više nego dovoljan da dopuni bateriju. Kamera šalje obaveštenje ako ima neko kretanje. Dosta jednostavna i za podešavanje i za korišćenje.

Prilozi

• 1000020814.jpg
    1000020814.jpg
    191.2 KB · Pregleda: 54
  • 1000020813.jpg
    1000020813.jpg
    263 KB · Pregleda: 61
Imam dve Dahua IPC-HFW2249S-S-IL-0280B i problem da su ostale na "starom satu" nisu prebacile na letnje računaranje vremena,sve sam živo probo,od resetovanja oba dve do prekida napajanja,menjanja vremenske zone ali ne vredi ostaju "zakucane" na zimsko računanje vremena, nerviraju me jer imam i dve imou kamere koje su to automatski odradile.Rade bez problema ali kasni im sat. Imate li neki savet,možda sam nešto propustio?

Imam dve Dahua IPC-HFW2249S-S-IL-0280B i problem da su ostale na "starom satu" nisu prebacile na letnje računaranje vremena,sve sam živo probo,od resetovanja oba dve do prekida napajanja,menjanja vremenske zone ali ne vredi ostaju "zakucane" na zimsko računanje vremena, nerviraju me jer imam i dve imou kamere koje su to automatski odradile.Rade bez problema ali kasni im sat. Imate li neki savet,možda sam nešto propustio?
To se i meni desavalo na drugom kamerama i pomoglo je kada sam promenio lokaciju u podesavanju vremena, da se vreme pokazuje na Budimpestu, oni imaju isto vreme kao kod nas. Cak i na Sarajevo sam stavljao i nije drzalo isto vreme, nego je vracalo na zimsko.

To se i meni desavalo na drugom kamerama i pomoglo je kada sam promenio lokaciju u podesavanju vremena, da se vreme pokazuje na Budimpestu, oni imaju isto vreme kao kod nas. Cak i na Sarajevo sam stavljao i nije drzalo isto vreme, nego je vracalo na zimsko.
Sad sam probao setovanje zone na Damask UTC +02 i sad pokazuje vreme o.k. čudno?

plus sd card memorija za uhd kamere.
a i poskupele su od prosle godine, bas sam pre nedelju dana kupovao, bile skuplje od kamere 🙂
To jest, i ja uzeo 2 od 256gb neki dan, kingstone canvas go plus! Oko 4400 komad....ali pažljivo, ima i gde kosta ista 7000+...

Poslednja izmena:
To jest, i ja uzeo 2 od 256gb neki dan, kingstone canvas go plus! Oko 4400 komad....ali pažljivo, ima i gde kosta ista 7000+...
Sve zavisi, ima i jeftinijih. Ja sam kupio SanDisk extreme pro od 128 Gb i dosta ce biti. A dok nisam video cene, nameravao sam da kupim od 512 Gb, pa sam se kasnije predomislio ...

Prilozi

• Screenshot_20260405_005038.jpg
    Screenshot_20260405_005038.jpg
    83.3 KB · Pregleda: 24
Nazad
Vrh Dno