Kad bi znao koliko su bedni ti pregledi i da su bukvalno ko na traci ne bi pricao tako. Mogu samo da zamislim koliko zaradjuju, dodju u Karate klub, preko stotinu dece, svako po 1500rsd... I tako dva puta godisnje. Otimacina!
Kako ti za maratone i polumaratone, OCR trke, trail trke, itd ne treba pregled?
Tu je problem do kluba i do roditelja, što prihvate da rade takve preglede.
Zakon o sportu propisao utvrđivanje opšte i posebne zdravstvene sposobnosti za određene slučajeve, postoji I niz pravilnika. Ko neće da se takmiči, odnosno bavi se rekreativnim sportom, sve navedeno je čisto na dobrovoljnoj bazi ili prema pravilniku kluba.
Roditelji vole kada deca donesu kući medalju (makar bila i učesnička), ali pregled, nemoj ako ne mora i ovako ih vozim na trening 3x sedmično. Posebno ako se dodatno plaća.
I onda klub traži najjeftiniju opciju.
Pisao sam gore kakve smo mi pregled radili u klubu. Sa vađenjem krvi. Značajan procenat ljudi, kada čuje vađenje krvi, traži alternativnu ordinaciju. Bez obzira što je ovde već plaćeno uz godišnju članarinu.
Nažalost, možemo da se setimo i klinca iz velikog veslačkog kluba koji je imao srčani udar, preminuo na Adi, a onda su drugi klinci rekli "Mi samo donesemo knjižice, trener vrati overene".
Ili ajde i na drugi stranu, prošlog aprila sam u ovoj temi pisao kako je moja lepša i pametnija polovina na 300m od cilja BG maratona (slučajno se tu zatekla) reanimirala trkača koji je imao srčani udar. Ispostaviće se da je čovek imao redovne lekarske preglede, ali nije imao indikacije da odradi dopler, koji je pokazao da su mu svi krvni sudovi u raspadu. Možemo da kažemo da mu je trčanje (uz moju ženu) spasilo život.
Obavezan lekarski pregled nije slučajno uveden, a to što se radi na način na koji se radi je dobrim delom naša odgovornost. Prvi put sam bio u Zavodu za sport, istresli me naglavačke, stavili me na neplanski test opterećenja, da provere, ostao sam pola dana. Platio kaznu u zoni ispred Taša, jer nije više moglo da se produži parkiranje.
I naravno da tamo više nisam išao, jer zašto bih gubio nekoliko sati na lekarski pregled (sarkazam, naravno).
Pravilnici za sve postoje, to što ih ne poštuju ni klubovi, ni zdravstvene ustanove, ni mi korisnici usluga, kreće od nas, jer kada mi budemo tražili adekvatnu uslugu, opstaće samo ordinacije koje istu pružaju.