Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vi što imate Garmin satove znate za onu foru ds pustite live lokaciju dok trčite ili neka druga aktivnost? Mislim da za to ne treba telefon
Planiram koristiti kad idem negde solo ili u nekoj čuki
Probali smo ja i ortak radi vidim ga svo vreme kako se kreće

Gde su vam bili telefoni, kad ste to probali?
Pitam samo za statistiku.

Treba telefon za tako nešto. Nema kako sat da šalje GPS poziciju osim preko neta sa telefona.
Verovatno
Telefon je bio kod mene, a on je nosio valjda
Nisam siguran jer sam spavao u to vreme pogledao sam u polusnu na 2s 🤣

Myth busted.

Pebble je imao odličan plan, Core privezak sa SIM karticom, koji bi služio za LTE tunel sata za telefoniranje, ali nažalost u generaciji Pebble 2 su bankrotirali. Imali bi bezmalo deceniju sat koji radi bez telefona osnovne stvari, sa autonomijom od nedelju dana.

Veliki snovi, slaba realizacija.

Pebble 2 je imao fantastično prepoznavanje govora u sebi. Savršeno je odgovarao na SMS poruke, doduše samo engleski. Puno potencijala koji je ugasio Fitbit.

Radi sa fenix 8 pro, ko je uplatio pretplatu i nalazi se u zemlji koja pokriva garmin lte pretplatu, ali sam citao da je na početku bilo solidno bagovito 🙃

Radi sa fenix 8 pro, ko je uplatio pretplatu i nalazi se u zemlji koja pokriva garmin lte pretplatu, ali sam citao da je na početku bilo solidno bagovito 🙃

Bilo je i na 945LTE, model iz 2021. U to vreme je spisak zemalja u kojima je dostupno više delovao kao loš vic, a iskustva baš kao što kažeš.

Sada je spisak zemalja značajno proširen, ali ostaje "barijera" od 10eur/mesečno i opet pitanje da li će na konkretnom terenu, gde bude potrebno, zaista biti signala.

Pre neku godinu mi nakon neke trke ostane uključeno, da šaljem SMS na svaki kilometar, na dva broja (jedan je moj tj sam sebi šaljem poruke), i da na ta dva broja pošaljem pozivnicu za live lokaciju. Odemo na godišnji odmor, ustanem malo ranije, izvučem se iz sobe, krenem da trčim, shvatim da mi iskaču neke poruke, ali reko' nikad ne nosim telefon, pa je verovatno do toga. Izignorisem ja to, vraćam se u hotel, kaže saputnica, jesi realan da mi šalješ onolike poruke pre rane zore?! ....sumirano, ako se dobro sećam, 16km, 32+2 SMS u roamingu 😄😬😭

ako je sa pejsom na svaki km onda je opravdano 🙂

btw: razlicita je tehnologija u odnosu na 945le, sada moze i voice call

Poslednja izmena:
Pejs, puls, distanca... Sve beskorisne informacije.... Sećam se da je komentar bio "jedino ne piše kad se vraćaš 🙄".

Ma nisam blizu ja sam tu kod BG, a i NS mi je blizu.
Čekaj koju tačno vrstu pregleda radiš ono što daju izveštaj "lekarski pregled za planinsko trčanje"? Jel radiš privatno ili kod državnog?
Drugar radio pre neki dan vadili mu krv iz vene i 3500 din.
Nema teorije da ću davati još za lekarske 3500 din dva puta godišnje. Dosta je trošak prijava, goriva, putarina, smeštaja, hrane. Na to gledam kao priliku da se kvalitetno ubije dan u prirodi ili neki grad gde nisam nikad bio.
Privatno radimo,klub dogovori vreme i dovede lekara u prostorije kluba gde svi zainteresovani odrade lekarski pregled.Nisam ga do sada radio jer mi nije trebalo za trčanje u TTLS, međutim za Skyrunning traže.U svakom slučaju poslušaju srce,izmere pritisak i sl ,definitivno bez vađenja krvi,kad odradim napisaću šta tačno rade.

EKG sigurno.

Za planinsko trcanje i TTLS zahtevaju uradjen lekarski, a za VTL ne.
Ne zahtevaju nigde, nego u sve 3 lige nema bodova ako nemaš lekarski
Neka kombina saveza i privatnih ordinacija da se uzima još više trkačima

Da li si realan? Lekarski pregled bi trebalo svako svojevoljno da ode da uradi, a ne da pravimo teorije zavere.

Poslednja izmena:
Kad bi znao koliko su bedni ti pregledi i da su bukvalno ko na traci ne bi pricao tako. Mogu samo da zamislim koliko zaradjuju, dodju u Karate klub, preko stotinu dece, svako po 1500rsd... I tako dva puta godisnje. Otimacina!

Kako ti za maratone i polumaratone, OCR trke, trail trke, itd ne treba pregled?

Ako ce Vam biti lakše da platite, dva (jos gluplja) primera:
-Kum je morao da plati lekarski da igra šah za klub
-Sve zdravstvene ustavove placaju medicini rada, lekarske preglede za zaposlene na radnim mestima sa povecanim rizikom (u i vam zone zracenja) i za oni koji rade na racunaru periodicne oftamoloske preglede i nema veze sto je bolnica mora da ima validan sanducic sa prvom pomoci.
takva su pravila...

Kad bi znao koliko su bedni ti pregledi i da su bukvalno ko na traci ne bi pricao tako. Mogu samo da zamislim koliko zaradjuju, dodju u Karate klub, preko stotinu dece, svako po 1500rsd... I tako dva puta godisnje. Otimacina!

Kako ti za maratone i polumaratone, OCR trke, trail trke, itd ne treba pregled?

Tu je problem do kluba i do roditelja, što prihvate da rade takve preglede.

Zakon o sportu propisao utvrđivanje opšte i posebne zdravstvene sposobnosti za određene slučajeve, postoji I niz pravilnika. Ko neće da se takmiči, odnosno bavi se rekreativnim sportom, sve navedeno je čisto na dobrovoljnoj bazi ili prema pravilniku kluba.
Roditelji vole kada deca donesu kući medalju (makar bila i učesnička), ali pregled, nemoj ako ne mora i ovako ih vozim na trening 3x sedmično. Posebno ako se dodatno plaća.
I onda klub traži najjeftiniju opciju.

Pisao sam gore kakve smo mi pregled radili u klubu. Sa vađenjem krvi. Značajan procenat ljudi, kada čuje vađenje krvi, traži alternativnu ordinaciju. Bez obzira što je ovde već plaćeno uz godišnju članarinu.

Nažalost, možemo da se setimo i klinca iz velikog veslačkog kluba koji je imao srčani udar, preminuo na Adi, a onda su drugi klinci rekli "Mi samo donesemo knjižice, trener vrati overene".

Ili ajde i na drugi stranu, prošlog aprila sam u ovoj temi pisao kako je moja lepša i pametnija polovina na 300m od cilja BG maratona (slučajno se tu zatekla) reanimirala trkača koji je imao srčani udar. Ispostaviće se da je čovek imao redovne lekarske preglede, ali nije imao indikacije da odradi dopler, koji je pokazao da su mu svi krvni sudovi u raspadu. Možemo da kažemo da mu je trčanje (uz moju ženu) spasilo život.

Obavezan lekarski pregled nije slučajno uveden, a to što se radi na način na koji se radi je dobrim delom naša odgovornost. Prvi put sam bio u Zavodu za sport, istresli me naglavačke, stavili me na neplanski test opterećenja, da provere, ostao sam pola dana. Platio kaznu u zoni ispred Taša, jer nije više moglo da se produži parkiranje.
I naravno da tamo više nisam išao, jer zašto bih gubio nekoliko sati na lekarski pregled (sarkazam, naravno).

Pravilnici za sve postoje, to što ih ne poštuju ni klubovi, ni zdravstvene ustanove, ni mi korisnici usluga, kreće od nas, jer kada mi budemo tražili adekvatnu uslugu, opstaće samo ordinacije koje istu pružaju.

Trenirate?

Ja se prešaltao na HM. Bogami sam bio zbunjen nedelju dana, ali sad je leglo.

HM?

Subota, 22km sa 4 intervala po 3km na TT21k, ali poslednji sam kratio na 2km. Nije išlo. Vreme je da vikend distance pomeram ujutru sa 9 na 8 ujutru.
Nedelja, recovery, 50+km na biciklu, eno me na biciklističkoj temi prozivaju da je sve stvar motivacije....iza Makiša me pojurila dva psa, powermetar na pedali zabeležio 580W kada sam počeo da im odmičem. Kako lako ide, kad je prpa.
Ponedeljak, podrška drugaricama koje se spremaju da prvi put trče polutku ispod 2h. I za kraj udarim nekoliko strajdova na 2.50-3.10. Počeću to češće da radim. Strajdove. Sa ovim ženama već provodim previše vremena 🙄
Sutra - brda, trebalo bi lagano, ali verovatnije je da ću krenuti intervale.

Imam još manje od 20 dana do prve trke ove godine godine za koju sam postavio ciljani pejs. Imam taj pejs u nogama, imam taj pejs u glavi, ali, kao i uvek, voleo bih da trku završim bez upale mišića ili posebne potrebe za odmorom, što će ovog puta biti teško. Staza ima svega 103m elevacije na 21km, ali bukvalno nema 500m da nije pod nagibom, pa bi to zapravo moglo malo i da pomogne. Da je istrčim kao rolling run trening za beogradsku polutku. Prvi put na novoj stazi. Jedan dan ću da odem da probam ona poslednja 2km.

Half Marathon 😀

Sad sam u toj literaturi online i sa AI pa je na sve strane “HM”.

Trči na W, takav je bio moj prošlogodišnji maraton, 300m sve gore dole. Biće oko 170m polutka.

Strajdovi obavezno, i threshold i vo2max intervali, 1-4km.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: PJ
Pretpostavio sam da je HM polutka ili Heart (rate) Monitor, ali reko', za obe stvari, šta tu ima da se navikavaš 😄

Obično trčim na puls, mada je sada target pace koji je van mojih svakodnevnih mogućnosti za tu distancu, pa će biti donošenja odluka u toku trke i prilagođavanja.

Power output na satovima je aproksimacija, pa je nezahvalno koristiti ga za konkretan događaj. Recimo duva jak vetar, nije bitno sa koje strane, power output će prikazati značajnu grešku. Na biciklu je drugačije, jer postoji poseban uređaj, samo za to. Nalazi se u predali ili kurbli ili srednjem pogonu. Dakle, tu gde vrtiš.

Odrađen pregled,sve trajalo 7-8 min,odrađen ekg,izmeren pritisak i pregled slušalicama pluća,par pitanja i to je to.Kao što rekoh ko hoće da radi neki ozbiljni pregled zbog sebe moraće to da uradi na drugom mestu i naravno da plati mnogo više.Ovo je čisto proforme da se zove da imaš odrađeno.

Deluje da je ipak dovoljan minimum da se zaustavi neko kome primete bilo šta čudno u tom momentu?

ja vozim Salomon Sense 2 in 1

Stigao šorc juče, ali ovo malo što sam skakutao po stanu landara telefon, iako je među najlakšim iz ponude. Gelovi će verovatno biti ok. Da li pozadi staviš telefon?

Odrađen je bolje nego ova dva iz top ponude Decathlon, lagan kao perce, veoma udoban. Biće na pravom testu sutra na LR sa 3 gela.

da, pozadi telefon. e sada ja imam iphone mini 🙂
nosim i na trail trcanje po fruskoj, nikad ga nisam osetio pozadi

Probaću da zamenim za broj manje. Nosim L ili XL te stvarice, ovde je M, ako ne i S da bi gluposti uz telo bile u džepovima pritisnute malo, sad sve landara i spada šorc.

Nema učkur, ne zaletati se online bez probe za ovakav šorc.

Možda sam staromodan, ali bilo kakvu garderobu i obuću kupujem isključivo nakon probe.

Osim ako nešto već posedujem, pa kupujem dodatne komade po bar kodu. I onda mi se desi da mi Decathlon pošalje pantalone, 3 komada, u istoj kesi, identičan barkod, jedne proizvedene u Pakistanu, dvoje u Bangladešu i veličina, ali samo u struku, se razlikuje za ceo broj, možda i broj ipo 😬

Shvatio tek posle nekog vremena, uvek sam mislio da su se jedne od starih (identičnih) rastegle od pranja/nošenja.

Danas, dva kruga na Adi, intervali, 7x1km na tempu trke koja stiže za dve sedmice. Puls značajno preko plana, ali uzdam se da će na lokaciji trke biti maks 5C na startu 😄

Danas bilo 2 + 2x4 + 1(+). Meni puls sad problem da navijem preko threshold, posledica dve godine treninga za maraton. Zanimljivije trenirati HM od M, ali mučnije. Većina treninga dok traju, borba za goli život, subjektivno, međutim kad se završi trening čitav dan onaj dobar osećaj, pun kiseonika i snage.. Objektivno telo poslušno. Dobio sam bitne podatke koji ohrabruju da pokušam da napadnem sat i po.

• Like
Reagovanja: PJ
Krenuo da jurim Adidas Adizero SL2, koliko vidim po netu ima ih za 11k kod nas, doduše samo u nekim baš drečavim bojama je ostalo.
Videću da li ih zapravo ima i u prodavnici.

Krenuo da jurim Adidas Adizero SL2, koliko vidim po netu ima ih za 11k kod nas, doduše samo u nekim baš drečavim bojama je ostalo.
Videću da li ih zapravo ima i u prodavnici.
Imas zadnjih par meseci u zvanicnoj adidas prodavnici na popustu za ~7500a vidjao sam i u outletu za tu cenu.
Preporuka sa moje strane ko zeli neutralnu patiku (jack of of trades master of nothing). Jes je da je najruznija patika koju sam ikada imao ali upotrebna vrednost izgled cini simpaticnim 🙂 Malo je uzak prednji deo pa bolje uzeti pola broja veci nego knap. I pertle su teska socijala, ali meni je patika skora ok u rotaciji.

🙂 Malo je uzak prednji deo pa bolje uzeti pola broja veci nego knap. I pertle su teska socijala, ali meni je patika skora ok u rotaciji.
Hvala, vrlo bitan info za mene koji imam široka stopala. 🙂

Nazad
Vrh Dno