Šta je novo?

Potencijalna alternativa "vikend" i drugim privremenim i povremenim internetima (nije marketing)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

zygomatic

Poznat
Učlanjen(a)
04.10.2023
Poena
25
Evo malo materijala za razmišljanje.

MTS trenutno ima pripejd ponudu/dodatak od 1TB mobilnog 5G interneta po ceni od 2026 dinara (jednokratno). Neiskorišćeni saobraćaj se u teoriji može razvući i na 6 meseci, ali uz po 1000 din. redovnih dopuna kredita na svakih 30 dana. Ovome treba pridodati i jednokratni trošak za kupovinu pripejd SIM ili eSIM kartice, odnosno Moj pripejd tarife. Dakle, onaj ko ne spiri ceo 1TB interneta u prvom mesecu može imati, u najboljem slučaju, po 166GB 5G mobilnog interneta mesečno, za 1160 din. mesečno, tokom 6 meseci, bez ugovorne obaveze i po (još uvek) neograničenoj brzini. Čak i ako trošite 1TB podataka mesečno, čini mi se da trenutno nema bolje ponude od ove kada se uzmu u obzir dostupna brzina interneta, činjenica da nema ugovorne obaveze i cena po 1GB podataka.

Međutim, poenta priče je u tome što bi ne preterano zahtevni korisnici, koji pride imaju i višak 5G telefon i ruter sa mogućnošću tetheringa, ovu ponudu mogli da iskoriste i za postavku nekog ad hoc "vikend", privremenog, povremenog ili backup internet priključka i to bez upotrebe mrežne opreme provajdera. Naime, telefon sa SIM ili eSIM karticom bi igrao ulogu 5G modema, dok bi ruter obavljao svoj posao putem USB tethering-a. Performanse takve mreže bi, razume se, zavisile kako od performansi upotrebljenog telefona (5G modema) i rutera, tako i od dostupnosti 5G signala. Interesantno je što ovakav setap može biti i prenosiv, dokle god imate struje i pokriveni ste mrežom.

Podrazumeva se da ovakav setup ima smisla samo ako već posedujete svu neophodnu opremu, odnosno nemate početnih ulaganja osim za podmirivanje troškova same internet ponude/dodatka, ne trošite više od 1TB podataka mesečno i prednosti optičke ili kablovske mreže vam, u datom periodu korišćenja, ne igraju nikakvu ulogu.

ne kontam poentu teme, a za mobilne operatere postoji ceo podforum

Da li ova 1TB pripejd ponuda važi isključivo za 5G mrežu ili može da se koristi i na 4G ?

Možeš na kojoj god hoćeš mreži... 3G, 4G, 5G.

Po mom mišljenju je bolje kupiti novu sim karticu ili preneti broj u Globaltel pa uplatiti Freepaid i tražiti od call centra da dodele 200GB koji mogu da se prenose dodatkom od 5GB za 340 dinara, a takođe je dostupan i 5G. Prva varijanta je za one koji kudikamo više troše, tako da se ne uklapa u koncepciju vikend interneta. Pritom, postojala je slična novogodišnja akcija od decembra 2023. do januara 2024. koja je predviđala kupovinu 1TB za koliko se sećam 2500 dinara pa se to produžavalo dopunom po 500 dinara mesečno do godinu dana. Da su to ponovili, kupio bih, jer već imam nakupljen kredit na broju gde sam imao uplaćeno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno