Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Isti paket kod mene, Novi Beograd.

Prilozi

• Screen Shot 2026-02-28 at 00.33.54 AM.png
    Screen Shot 2026-02-28 at 00.33.54 AM.png
    57.6 KB · Pregleda: 211
  • Screen Shot 2026-02-28 at 00.30.06 AM.png
    Screen Shot 2026-02-28 at 00.30.06 AM.png
    43.7 KB · Pregleda: 94
Treba ti SQM da bi imao skroz stabilne pakete. Muke sam mucio dok sam napravio da radi kako treba kod mene, bolje probaj bufferbloat test sa waveforma, idealno treba da ti bude ping +0 under load kao sto je meni. Pisi ako ti treba pomoc.
Reklo bi se da je dosta lose 🙂 Pogledacu sta ima u podesavanju rutera, cini mi se da sam video nesto za SQM. Ako imas neki savet bio bih zahvalan.
1772265625479.png

Gledas da dobijes +0 idealno. Ja imam unloaded 7ms, i oba na +0. Ovo sto ti imas na kablu ja imam bolje na wifi.

Sto se opreme tice, mtsovi modemi su jako losi. Uspeo sam da mi stave hg8310m koji je samo konverter optike i on sam po sebi dobija oko +5ms, i onda sa sqm dodje na +0. Dok onaj hg6t nesto daje +20 lagano.

Ako imas neki svoj solidan ruter, prebaci mtsov u bridge mode i na svom upali sqm.

Kod mene ja paket 1000/500 (ovaj test nije bas precizan za merenje brzine, gledaj samo latency).
Sam paket nema veze sa latencijom, tako da ja i ti nebi smeli da imamo neke vece razlike, stim sto sam ja hyper optimizovao internet sa moje strane.

hg8310m > Asus TUF AX6000 sa OpenWRT, na njemu adguard home, cake SQM, i quad9 DNS > 16 Port Tplink gigabitni switch > Cat6A, Cat7 ili Cat8 kablovi na dalje do uredjaja

Imam staticku IP adresu, ali to je bitno samo ako nemate javnu IP adresu nego CGNAT, u slucaju da imate javni IP nema sta da se sekirate.
Test https://natchecker.com/ ako vam pokaze Symmetric NAT, onda ste iza CGNAT-a i to vam povecava broj hopova do interneta.

Test https://www.speedguide.net/analyzer.php treba da vam pokaze MTU 1500 idealno, nekima ce biti 1492 ali 1500 je ono najbolje, to je velicina paketa u bajtovima koji moze da stigne do vas, e sad 1492 je dobro 1500 je najbolje, i ako ste blizu okej je, ali ima ljudi sa 1300 gde se svakako gubi efikasnost.

Test https://dnsspeedtest.online/ bi trebalo da vam pokaze koji dns je najbolji da se koristi, generalno u srbiji je to ili Quad9 ili Cloudflare.

Ako se setim jos necega pisem.

Hvala na na ovim savetima. Ja nemam opciju da razvodim kablove, znaci oslanjam se na wifi. Resio sam da uzmem mesh deco x50, mislim da bi to trebalo da mi resi pitanje signala i wifi.
E sad imam neki asus ruter i imam ovaj a1 4g, ali mislim da ne mogu da stavim OpenWRT na njih. Ali mogu naci neki da kupim za tu svrhu.

Sto se tice ovih rezultata, sto si poslao, imam public IP, a MTU mi je 1452.

Taj MTU je samo zbog mtsovog modema, imao sam i ja isto ranije tako. kada bi bridgeovao njega i ubo svoj ruter verovatno bi imao 1500, pogledaj kod rajka video. Testove svakako moras da radis preko kabla, da bi znali onda da li zeza internet ili je jednostavno to "cena" wifi-a. Svakako, wifi 6 obavezno.

Samo napred, MTU ce ti biti 1452 ne vezano da li je wifi ili kabl, to zavisi od glavnog rutera, mts ogranicava na 1452 iz mog iskustva a ako koristis obican bridge ONT ili samo bridgujes njihov ruter pa koristis svoj onda ce biti 1500, mozda ima i nekog drugog resenja ali sam ja ovako uradio. Bufferbloat test ti je skroz uredu, takav i treba da bude bez SQM-a, doduse ja ne znam da li mtsovi ruteri imaju sqm iskreno tako da ce morati bridge da bude za to.

Tipa evo moj test bez SQM, ali na HG8310m tako da koristim skroz moj ruter, MTSov hg8310m bukvalno samo pretvara optiku u RJ45 pa tu nemam nikakve penale kao sto ima na njihovim drugim ONTovima:

Ako uspes da sredis SQM i ako je moguce MTU, onda si na konju sto se kaze.

Imam pristup admin meniju preko admin/20HWont17.
Da li samo meni vise ne radi ova kombinacija cak i posle nekoliko reseta 30/30/30? Ne znam kako se desilo da mi je radila normalno ova kombinacija (admin/20HWont17.) 2022-23. godine, a sada vise ne radi. Ne rade ni ostale koje se spominju na netu. Ruter se nije kacio na optiku od tada- bukvalno je bio u ladici/ ormaru 1-2 godine. Da li je jos neko imao prpblema

Danas imao 30 minuta zoom poziv, 3 sam bio zamrznut, verovatno je izgubio konekciju. A to je ono sto sam primetio da nekad tako kad otvorim neki sajt na kratko pokaze kao da nema neta i onda se otvori.
Sva sreca imam jos uvek A1 4g pa sam presao na njega, posto mi je stabilniji od optike.

Cekam da mi stigne deco x50, da vidim da li je problem do wifi ili cu morati da ih zovem.

Pozdrav svima. "A to je ono sto sam primetio da nekad tako kad otvorim neki sajt na kratko pokaze kao da nema neta i onda se otvori". Ovaj problem imam i ja već dve, tri nedelje, ali sam po ceo dan na poslu, pa nisam baš ni koristio kućnu optiku. Imam statičku adresu, do pre, dve tri nedelje mi je sve bilo u redu na wifi, ali onda nastaju problemi. Internet brzina ide gore, dole, često se veza (kao) zamrzne, i nema interneta, onda krene da se povećava, pa ide do maksimuma, pa posle nekog vremena pada, pa opet zamrzne... Tako mi je i na laptopu, na telefonu, tabletu kada su spojeni na wifi. Kada priključim kabl preko ethernet adaptera koji sam dobio uz asus laptop, brzina nije veća od 20, iako mi je box 3 600/600. Menjao sam kabl, nije pomoglo. Prilažem slike podešavanja na vindovsu i na adapteru kada koristim Wifi, hteo sam slikati i podešavanja huawei HG8245W5-6T, ali nisam znao šta da slikam, pa ako mi neko može pomoći i trebaju mu i slike tih podešavanja, samo neka kaže, slikaću 👍😊 Bar da znam da li je problem do rutera, pa da kontaktiram mts

Prilozi

• 01.png
    01.png
    263.2 KB · Pregleda: 26
  • 02.png
    02.png
    568.2 KB · Pregleda: 25
  • 03.png
    03.png
    322.6 KB · Pregleda: 30
Istrazivao sam malo, llm kaze da je verovatno problem do rutera.

Pogledajte prilog 530603
Ping mozes da testiras samo i iskljucivo na kablu, u suprotnom ima milion faktora. Povezi racunar/laptop kablom u ruter, osiguraj da pise da je povezano preko LANa a ne wifi. CMD ili terminal ukljuci kao admin i kucaj: ping 192.168.1.1

Pretisni enter, i vidi kakav je ping, evo kako bi to trebalo da izgleda od primera sa mog racunara:

1772666559384.png
Na windowsu bi ovo zaokruzilo na 1ms, i kako god gledas kroz LAN do rutera nebi smelo da prelazi 1-2ms, wifi nije pokazatelj performansi interneta.
Posalji rezultate i pomocicu ti dalje.

Ping mozes da testiras samo i iskljucivo na kablu, u suprotnom ima milion faktora. Povezi racunar/laptop kablom u ruter, osiguraj da pise da je povezano preko LANa a ne wifi. CMD ili terminal ukljuci kao admin i kucaj: ping 192.168.1.1

Pretisni enter, i vidi kakav je ping, evo kako bi to trebalo da izgleda od primera sa mog racunara:

Pogledajte prilog 530621
Na windowsu bi ovo zaokruzilo na 1ms, i kako god gledas kroz LAN do rutera nebi smelo da prelazi 1-2ms, wifi nije pokazatelj performansi interneta.
Posalji rezultate i pomocicu ti dalje.

Evo rezultata kroz LAN. Onda izgleda da je samo do wifi i da bi deco x50 trebalo da resi problem?
Ping statistics for 192.168.1.1:
Packets: Sent = 200, Received = 200, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 0ms, Maximum = 3ms, Average = 0ms
Ping statistics for 8.8.8.8:
Packets: Sent = 200, Received = 200, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 8ms, Maximum = 10ms, Average = 8ms

Poslednja izmena:
Pa iskreno nisam koristio licno i nemam neko pozitivno misljenje o mesh uredjajima, ako mozes da svaki mesh povezes do glavnog rutera kablom, super, ako ne, verovatno ce manje vise biti ista situacija, mozda malo bolja ali ne vredi cenu uredjaja od 200 evra.

Pozdrav svima. Imam problem sa optičkim internetom kada sam se vratio na kabl, dosad sam bio na wifi. statička ip, huawei HG8245W5-6T, box 3 600/600, a brzina na kablu je samo do 10 mbps. Ima li nekih podešavanja da se to reši. Prijavio sam smetnju mts-u, ali ako postoje neka podešavanja da ih ne čekam

Pozdrav svima. Imam problem sa optičkim internetom kada sam se vratio na kabl, dosad sam bio na wifi. statička ip, huawei HG8245W5-6T, box 3 600/600, a brzina na kablu je samo do 10 mbps. Ima li nekih podešavanja da se to reši. Prijavio sam smetnju mts-u, ali ako postoje neka podešavanja da ih ne čekam
Zaboravio sam da dodam da je na wifi brzina do 590

Prilozi

• brzina.png
    brzina.png
    326 KB · Pregleda: 30
  • Untitled_cr.png
    Untitled_cr.png
    49.4 KB · Pregleda: 126
Nikad nisam video da je Auto negotiation uradio na 10/10 😮. Da li si probao jednostavnija resenja (zamena kabla, azuriranje drajvera, manuelno da promenis negotation da vidis sta ce da se desi)?

Zaboravio sam da dodam da je na wifi brzina do 590
Ne valja kabl, ili je neki od mrežnih interfejsa crko.

Nikad nisam video da je Auto negotiation uradio na 10/10 😮. Da li si probao jednostavnija resenja (zamena kabla, azuriranje drajvera, manuelno da promenis negotation da vidis sta ce da se desi)?
Da, probao sam. Zamenio sam kabl, kupio cat7, Speed and duplex namestio na 1 gbps. Ništa se nije promenilo.

probaj da nadjes neku usb mreznu 1gbps za test. trebalo bi da su dovoljno jeftine.

Ne znam da li je prava tema, ali, da li je neko dobio ovakav SMS i da li ovo znači povećanje cena od aprila? Imam samo njihovu optiku bez TV-a.

Prilozi

• IMG_1274.png
    IMG_1274.png
    574.5 KB · Pregleda: 110
Box 2M i traje do 2027. Sad mi stigao prvi račun nakon isteklog popusta što sam dobio na 6 meseci (nije moglo bolje jer su babe iz zgrade kočile uvođenje optike preko 5 godina).

Nazad
Vrh Dno