Šta je novo?

Digitalni euro: Evropska unija traži izlaz iz zavisnosti od američkih platnih sistema

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
digitalni-evro.webp

Digitalni euro: Evropska unija traži izlaz iz zavisnosti od američkih platnih sistema​

Šest od deset evropskih transakcija prolazi kroz američku infrastrukturu. Brisel odgovara digitalnim eurom i privatnim inicijativama poput Wera, ali zakonodavni zastoj u Evropskom parlamentu i ozbiljne tehničke prepreke dovode u pitanje hoće li ambiciozni plan zaista uspeti.

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/d...z-iz-zavisnosti-od-americkih-platnih-sistema/

Ne mogu verovatno.
AliPay i slicne su prosle jer je drzava mogla da kaze "Visa/MC u drugom planu".
EU to ne moze, Ameri odmah se zale da je to protiv konkurencije.

Cak su izgurali ono 2013.da ne sme javna cena da bude niza ako se koristi bilo koje sredstvo. I onda su ljudi poceli ds koriste Visu/MC i umesto EC. Kao kod nas sto ih "mrzi i Dinu da nose" i slicna opravdanja. I onda su cene otisle navise jer moraju da pretpostave da ce svi da koriste PayPal ili recimo Amex.

Cool je sto ima dosta mesta u Nemackoj i dalje koja ako primaju kartice primaju iskljucivo EC i EEA privatne kartice samo. Ja ne mogu tamo da placam sa Trade Republic karticom jer se vodi izgleda kao poslovna i veci je fee.

Ne kapiram sta im znaci digitalni evro.... samo nek stave da je EC default kartica po celoj Evrozoni. Zasto da ljudi moraju digitalno nesto da imaju, a ne kartice fizicke.

Slažem se da je komplikovano i verovatno neizvodljivo u EU.
Alipay se pokazao dobrim, koristi se i u drugim zemljama osim Kine
A sada recimo u Australiji kada se plaća karticom, u mnogo radnji se dodaje 3% na cenu. Dakle kupac snosi trošak.

A sada recimo u Australiji kada se plaća karticom, u mnogo radnji se dodaje 3% na cenu. Dakle kupac snosi trošak.

Ili može trgovac da podigne cene 3%, prima sve kartice ista cena dal' keš dal' kartica, i onda kaže da on snosi troškove kartičnog plaćanja.

Da, teoretski je tako. Ali znamo svi da u praksi baš i nije. Cene će svakako podići, a tih 3% dođe kao plus. Naročito u državi gde gotovo da i nemaš prilike ni da vidiš kako izgleda novčanica, jer se plaća karticom.
U HK i Maleziji kad sam pominjao da mogu da platim sa Alipay, uvek su to pre birali u odnosu na karticu. Pretpostavljam da je niža provizija. Ali nije bilo moguće platiti tamo sa istim Alipay koji sam koristio u Kini...

Poslednja izmena:
Sećam se lepih dana od pre nekih desetak godina, kada si u nekim prodavnicama tehnike mogao da dobiješ popust ako plaćeš u kešu. Na žalost, tako poštenih prodvaca više nema, lupe ti troškove kartice, kako god da plaćaš, što reče NShappy.
Za digitalni euro nije pitanje da li ga praviti, nego kada? Verovatno je trebalo još pre 5 godina da ga naprave, ali sigurno da je kontra lobi dosta jak. Ne odriče se neko lako masnih provizija, a da pri tome praktično ne radiš ništa.

EU čini sve da potisne papir iz upotrebe.

U Srbiji uvek koristim Dina karticu. Jeftinije je za trgovca i nema plaćanja stranim kartičnim kompanijama.

Jedina mana joj je sto ne može da se ubaci u telefon.

Dina karticu nikad ne koristim. Cak mi je bankarka rekla sad kad sam dobio nove kartice, ko jos koristi dina karticu. Tako da od mene neka propadne.

@Tomiprunet

Jel ima neki jasan razlog za izbegavanje Dine bar u Srbiji, osim "rekla mi bankarka" (ili da budemo precizniji, šalterski službenik banke (što je daleko od ozbiljnog bankara koji zaista razume tokove novca))

2024. oko 130 milona dolara je isplaćeno iz Srbije kartičnim kompanijama za usluge licenciranja Visa i Master usluga.

Za svako provlačenje Visa, Master ili slične kartice, jedan deo provučenog iznosa uzima banka, a onda jedan deo toga dalje šalje stranim kartičnim provajderima.

Korišćenjem Dina kartice u Srbiji, ukupan iznos ove usluge posrednika je značajno manji nego u slučaju Master ili Vise, i nista od toga ne izlazi van Srbije.

I da, Visa i Master ozbiljno lobiraju i velika sredstva ulažu da se koriste baš oni a ostali "...neka propadnu..."

Ukoliko bi nastavili ovde zašto mnogi ne koriste Dina karticu, morali bi da uđemo u politiku, a što na ovom forumu nije dozvoljeno. Dakle, naravno da nema veze sa "rekla mi bankarka", bar u najvećem broju slučaja.

Dina karticu nikad ne koristim. Cak mi je bankarka rekla sad kad sam dobio nove kartice, ko jos koristi dina karticu. Tako da od mene neka propadne.

Naravno, mene su zvali savetnici kao sumanuti kada su krenule debitne "premium" kartice (Platinum, Infinite). Treba da ima platim par hiljada dinara mesečno da raspolažem svojim novcem. Kao to je prestižna kartica. Ne znači mi to ništa kada mi je ionako u iPhone-u u Wallet-u, niko je ne vidi. Nemaju odgovor u skripti za to. Tek kasnije kada su uveli neke dodatne benefite to je možda imalo nekog smisla, pa sam uzeo. Kada su ukinuli benefit - otkazao sam. Pa je bilo i uvođenje Amex-a u Intesi, i oko toga su užasno smarali na svakom sastanku.

Imaju target, zato guraju.

Banke bacaju drvlje i kamenje na DINA karticu, jer imaju velike benefite od stranih kartičnih organizacija i manja im je provizija verovatno na DINA kartici.

Tek poslednjih godina su neke od VISA/MC kampanja krenule i ka kupcima tipa cash back promocije i sl.
Ovde ne moraju da daju stalni cash back, jer posao za njih odradi ta šalteruša za sitno ulaganje. Često i nesvesna šta i zašto to radi. Na Zapadu često daju par % povraćaja na promet na kartici i sl.

Poslednja izmena:
@Tomiprunet

Jel ima neki jasan razlog za izbegavanje Dine bar u Srbiji, osim "rekla mi bankarka" (ili da budemo precizniji, šalterski službenik banke (što je daleko od ozbiljnog bankara koji zaista razume tokove novca))

2024. oko 130 milona dolara je isplaćeno iz Srbije kartičnim kompanijama za usluge licenciranja Visa i Master usluga.

Za svako provlačenje Visa, Master ili slične kartice, jedan deo provučenog iznosa uzima banka, a onda jedan deo toga dalje šalje stranim kartičnim provajderima.

Korišćenjem Dina kartice u Srbiji, ukupan iznos ove usluge posrednika je značajno manji nego u slučaju Master ili Vise, i nista od toga ne izlazi van Srbije.

I da, Visa i Master ozbiljno lobiraju i velika sredstva ulažu da se koriste baš oni a ostali "...neka propadnu..."
Bankarka mi je to sada rekla ovih dana, a ja nikada nisam koristio Dina karticu od kako je dobijam od banke. Nikad je ne izvadim iz koverte.
Jednostavno ne koristim jer kupujem za kes, a u inostranstvu ne mogu placati dina karticom.

Na Zapadu često daju par % povraćaja na promet na kartici i sl.
Смањило се и ово поприлично, барем у Норвешкој. Нпр. картица коју користим за гориво је смањила ове године кешбек са 3% на 1%. И већина других су значајно редуковале погодности.

Uvek kupac snosi trošak, kako god okreneš...
Ali ovde je VIDNO.
A u EU i US su Visa, MC, Amex i PayPal izlobirali da ne sme da se dodaje provizija za skuplje nacine placanja, pa gro ljudi i ne zna 🙁
Ja iskreno nisam za cash, ali jesam za maltene zero-cost local resenja! A sve ostalo - PLATI.
Vec smo pisali koliko ode van zemlje novca zato sto se strane kartice koriste 🙁

Ili može trgovac da podigne cene 3%, prima sve kartice ista cena dal' keš dal' kartica, i onda kaže da on snosi troškove kartičnog plaćanja.
To rade "po zakonu sada". Imaju pravo da spuste cenu od izlozene za sve sem nekog nacina placanja ali ne i obratno u EU/US.

Da, teoretski je tako. Ali znamo svi da u praksi baš i nije. Cene će svakako podići, a tih 3% dođe kao plus. Naročito u državi gde gotovo da i nemaš prilike ni da vidiš kako izgleda novčanica, jer se plaća karticom.
U HK i Maleziji kad sam pominjao da mogu da platim sa Alipay, uvek su to pre birali u odnosu na karticu. Pretpostavljam da je niža provizija. Ali nije bilo moguće platiti tamo sa istim Alipay koji sam koristio u Kini...
I niza provizija i brze dobijaju novac. I ovo drugo je bitno.
U HK pogotovu, Amex ih je recimo pre koju godinu kostao 5% i plus 45 dana valuta. A oni moraju za tako kratko uvek da uzimaju neku pozajmicu pa izadje preko 6%. Nije mnogo bolje danas.

Razlika naspram Japana/Koreje i HK mislim da je to sto u HK ima MNOGO stranaca naspram lokalaca. I onda se bore za svaki %. U JP/KO je cimanje da se i 1 u 100 gleda.
Ali su uveli onu bezobraznu konverziju ("plati u svojoj valuti") u nekim prodavnicama gde ipak ima stranaca i na tome verovatno dobiju nesto i u proseku im dodje isto.
(Ne znam ko dobija koliki % od tih DCC, da li banka ili prodavac, a pogotovu ne u JP/KO)

EU čini sve da potisne papir iz upotrebe.
EU cini sve da postane papir bez upotrebe bi bilo tacnije 🙁

Bankarka mi je to sada rekla ovih dana, a ja nikada nisam koristio Dina karticu od kako je dobijam od banke. Nikad je ne izvadim iz koverte.
Jednostavno ne koristim jer kupujem za kes, a u inostranstvu ne mogu placati dina karticom.
Ovo je vec ok. Prvobitno je zvucalo politicki "neka propadne" jer si i rekao "neka propadne" 💀

@Tomiprunet

Tako bi bilo u teoriji. U praksi su vlasnici Dina kartice braća/kumovi/prijatelji, tako da uplatiš njima u džep, a oni posle te pare svakako iznesu napolje. Zato koristim isključivo Visa/MC za plaćanje vodeći se starim grafitom: "Izbegavajte posrednike - se**te direktno u Dunav. 😁

Користим шта се мени највише исплати, у овом случају Виза/Мастер кредитне картице, без трошкова поседовања/издавања, са до 45 дана одложеног плаћања без камате, путним осигурањем и другим додатним погодностима.

Dobro @mitar1982 , živiš/zarađuješ/trošiš u Norveškoj. Kakve to veze ima sa Dina karticom.

Tako bi bilo u teoriji. U praksi su vlasnici Dina kartice braća/kumovi/prijatelji, tako da uplatiš njima u džep, a oni posle te pare svakako iznesu napolje. Zato koristim isključivo Visa/MC za plaćanje vodeći se starim grafitom: "Izbegavajte posrednike - se**te direktno u Dunav. 😁

Vlasnik Dine nije niko, tj. nema nekog privatnog vlasnika u Srbiji ili kompanije koji ubire profit.
Izdavač Dine je NBS, a ukupna provizija za transakciju je daleko manja nego za bilo koju drugu karticu, i deli se između banke i NBS.
Manje je za bankuposrednika, i ne isplaćuje se ništa spoljnim nosiocima licence.

Visa/Master su na prvom mestu profitne organizacije, i u velikom interesu im je da se koriste baš oni, a ne neko drugi.
Zato i lobiraju u bankama na načine da postaljvaju targete, a onda časte lokalne menadžere bonusima za postignute targete.
Ili organizuju nagradne igre...
😛

Kod Dine toga nema.
Sad, veruj ili ne. Ali nema kompanijske zarade na provizijama korišenjem Dine.

Da ostaje mana da ne moše u telefon, ostaje. Jer je i to licencriana tehnologija.
Dobro je da je Dina dobila bar beskontaktno plaćanje.

Cela priča je i krenula na konto toga da su Visa i Master postali veliki monopolisti, ubiraju ogroman profit, te EU gleda da napravi alternativu.

Имам и Dinu, тачније две, и не користим их. У Норвешкој постоји еквивалент који се зове Bank Axept, али нажалост не комбинују га са кредитним картицама. Физички може да буде и на класичним Visa/Mastercard картицама, тако да је практичан и за трговце и за кориснике.

Dobro @mitar1982 , živiš/zarađuješ/trošiš u Norveškoj. Kakve to veze ima sa Dina karticom.

Vlasnik Dine nije niko, tj. nema nekog privatnog vlasnika u Srbiji ili kompanije koji ubire profit.
Izdavač Dine je NBS, a ukupna provizija za transakciju je daleko manja nego za bilo koju drugu karticu, i deli se između banke i NBS.
Manje je za bankuposrednika, i ne isplaćuje se ništa spoljnim nosiocima licence.
Profit ubire Chipcard, odnosno Payten doo

Delimicno se slazem sa naslovnim tekstom, ali za uvodjenje digitalnog evra je po nekim vestima razlog velika prezaduzenost vise evropskih zemalja. Sa digitalnom valutom bi mogli da nastave da se zaduzuju i da ne odu u bankrot.
Navodno je to jedan od jacih razloga. A mislim da je u pitanju i kontrola oporezivanja svakog prometa robe i usluga.
A sto se tice uvodjenja Wero sistema placanja samo za EU, to moze biti kontra mera OFAC-u, da ameri ne mogu da ih ucenjuju blokiranjem u sistemu medjubankarskog placanja. OFAK i nas ucenjuje u vezi vlasnistva NIS-a, sve na osnovu koriscenja dolara.

Oh ne, znamo kako prolaze svi koji se ogluse od dolaro americano

Edit: pronadjena nafta u ne demokratskoj evropi

Хеј, људи, је л' зна неко проверено, коме иду проценти са Визе, а коме са Дине? И колико?

Видим да овде има људи који се много више од мене разумеју у то. А све више од нула је бесконачно пута више 🙂

Znam da neki Amer uzima delić centa na svaku transakciju karticom
Delić centa puta milijarde transakcija svaki dan ... milijarde u džepu, tj na računu

Nazad
Vrh Dno