Šta je novo?

uvođenje optike u "preskočenu" zgradu

• Začetnik teme Začetnik teme Heinz
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Heinz

Čuven
Moderator
Učlanjen(a)
20.09.2000
Poena
845
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel® Core™ i3-13100F
Matična ploča
ASUS TUF GAMING B760M-PLUS D4
RAM
Kingston 32GB DDR4 3600MHz
GPU
ASUS DUAL GTX 1060 OC
Storage
Samsung 990 Pro 1 TB
Zvuk
Fiio K5 Pro ESS + HD 58x
PSU
CM G550M
Kućište
Fractal Design Define R5
Monitor
LG 27GR83Q-B
Miš & tastatura
Logi M330 & HyperX Alloy Core RGB
Mobilni telefon
Samsung S23 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch 5
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da li postoji način da se uvede optika u zgradu koja je preskočena kada je npr. Telekom razvodio kroz ulicu svoju mrežu?
Tadašnji predsednik skupštine stanara nije dozvolio "kopanje stepeništa".

zasto ne bi moglo, fiber nije skup i mogu da ga od nekog cvorista provuku kanalicama od fiksne telefonije do podruma zgrade, kao sto obicno rade. Cudno je ako se zbog toga lome stepenice. Kod nas su sve razvodne kutije i ormari u podrumu od svih provajdera, mislim da je 8 kablovskih . Ali kada ih pustis u zgradu, onda je to njihovo privatno vlasnistvo sto su postavili i nisam siguran da li ih vise mozes isterati.
Meni svo to kabliranje estetski izgleda jako nakaradno u skoro svim zgradama, osim gde su kablove provlacili kroz ugradjene kanalice za tv kablove.

U starogradnji kod mene, mts optika prosla kroz postojece kanale za telefonsku instalaciju telekoma, znaci nije bilo novih busotina. To znaci ide od telekom sahta sa ulice u podrum pa dalje kroz postojece uzidne kanale do svakog sprata.

ovde nije problem kanalica kao takva već što moraju da se buše stepenice. neke stepenice su teži slučaj za bušenje.
ove su takve
1000014914.png
a ovakve su lak slučaj (umesto drvenih zamislite betonske ili kakve već ploče)
1000014913.png

možda može sadašnji upravnik zgrade da kontaktira Telekom u vezi uvođenja optike

Da li postoji način da se uvede optika u zgradu koja je preskočena kada je npr. Telekom razvodio kroz ulicu svoju mrežu?
Tadašnji predsednik skupštine stanara nije dozvolio "kopanje stepeništa".
Može naravno samo je potrebno da se skupe potpisi stanara 50% + 1 potpis i telekom donese ugovor upravniku na potpisivanje i onda zgrada ulazi u proceduru i za nekih 3,4 meseca ako sve bude kako treba stiže optika

U zgradi gde smo uzeli stan pre 8 god, nisu uveli optiku. U sve zgrade okolo jesu. Kada sam trazio da uvedu kazu bio je neko iz telekoma, stanari nisu dali. Ispostavilo se da je jedan mentol koji je to shvatio kao svoj partijski zadatak, branio celu zgradiu od zlog rezimskog ponudjaca. Naravno popizditis i skupili >50% potpisa i uveli u zgradu. Umesto da se lepo ne vide ni kanalice po hodnicima sad je sa kanalicama (zgrada je bila u zavrsnoj fazi izrade). Raznih slucajeva ima.

Nazad
Vrh Dno