Šta je novo?

QNAP kvar diskova

• Začetnik teme Začetnik teme gmlale
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
TS-433-4, sa 4x ironwollf u raid-5, setovan pre nekih 15 meseci i radi normalno. Pre nekih mesec i kusur dana sam pregledom kod coveka u firmi primetio da mu je jedan disk pokvaren. Kupio je novi koji smo ubacili i pustili da se odradi rebuild a li nismo ispratili do kraja. Juče sam primetio da je taj novoubačen disk neispravan a ima samo 32 radna dana. Da li je moguće da QNAP ubija diskove, malo mi je nerealno da se na istom mestu pokvari nov disk. Naravno ubacio sam ga u komp i proverio na HD sentinelu.

Prilozi

• TronTls disk 4tb.jpg
    TronTls disk 4tb.jpg
    133.4 KB · Pregleda: 46
Jedino ako imas bas velike temperature tu ili velike vibracije.

Ni jedno ni drugo, u nekom delu jebkoji liči na mini špajz na polici, temperatura u toj prostoriji ne prelazi 25C.

Da ima problem sa naponom na tom slotu (sam napon ili los kontakt) imao bi veci broj pokretanja hdd'a.
Proveri po serijskom broju diska sta ima po netu.

Da li je moguće da QNAP ubija diskove, malo mi je nerealno da se na istom mestu pokvari nov disk.
Uopste nije nemoguce. Rebuild RAID-a 5 je uzasno opterecenje za svaki disk - i za postojece u nizu i za novododati. Velika (nezanemarljiva) verovatnoca je crkne neki disk tokom rebuild-a. Zato se RAID 5 i ne preporucuje za velike nizove.

Verovatnoca da disk crkne dok je nov je zapravo velika i opada sa vremenom. Tek posle nekoliko meseci rada verovatnoca pocinje da raste.

Dobra strana svega je sto nema previse podataka pa nema previse rebuilda da radi.

RAID radi na nivou blokova. Nije svestan fajl sistema iznad. Što će reći, rebuild traje potpuno isto vreme i za pun i za prazan fajl sistem.

Da,to je za mdadm, za moderne fajlsistem radi se samo sync podataka.

Izgleda da je do QNAP-a, poslao mi lik sliku uređaja i druga lampica je crvena, onda sam na kratko ušao preko AnyDeska i vidim da pokazuje ponovo grešku na drugom uređaju s tim što sada ne može da isčita podatke sa smart diska. Nešto debelo nije u redu sa uređajem, već sada me hvataju žmarci od dokazivanja neispravnosti servisu. U svakom slučaju ako i ne uvaže reklamaciju a ostatak uređaja je u redu napraviću radi 5 od 3 diska na mestima 1+3+4, prethodno ću da sačuvam konfiguracioni fajl i qnapa pa ću posle da ga učitam, podataka za bekap nema mnogo, mogu da ih premestim negde. Nisam siguran u bin konfiguracionom fajlu šta sve čuva ako mi sačuva šerovane foldere sa pravima biće ok, naknadno ću ih napuniti sadržajem.

pošto je do uređaja, vidi u ovom podforumu šta bi eventualno mogao da uradiš sa njim

Nazad
Vrh Dno