Šta je novo?

Svemir i sve vezano za svemir

ja ne znam na koji ti način razmišljaš uopšte ovi decenijama nešto mlate realnost je da su izgubili sposobnost da idu u svemir. SpaceX je to preokrenuo.
I sada samo nađi brojeve koliko lansiranja SpaceX a koliko ostatak sveta. Koliko mase u orbitu. Mislim ovaj novi stari administrator Nase da će precrta ovu konzervu sa klozetom. Ostaje Straship ili New Glenn iako je Starship bliže operativnom stanju

SpaceX je to preokrenuo.
Jedino sto je preokrenuo je biznis model.
Nasa nije izgubila sposobnost vec budzet, za razliku od X kojeg furaju USA military budzet i MIC, jer npr SpaceX net sateliti nisu samo za net.
Takodje Nasa i X imaju fundamentalno razlicite pristupe i osnove poslovanja, gde je Nasa uvidela da ako hoce da prezivi konstantno kresanje budzeta, mora da se komercijalizuje te sada imas i kod njih off the shelf standardne satelite za privatne kompanije.
Svakako ce biti interesantan razvoj situacije sada kada polako svi veliki igraci uskacu u svoje SpaceX net, moon i space research programe.

I sada samo nađi brojeve koliko lansiranja SpaceX a koliko ostatak sveta.
Od toga verovatno 99% za starlink. Skoro je i ESA lansirala neke Amazonove. Ne kažem da nemamo svi korist od toga, ali nas na ovoj temi zanimaju sateliti koji gledaju ka gore, a ne ka dole 😀

Od toga verovatno 99% za starlink. Skoro je i ESA lansirala neke Amazonove. Ne kažem da nemamo svi korist od toga, ali nas na ovoj temi zanimaju sateliti koji gledaju ka gore, a ne ka dole 😀
SpaceX dominira tržištem hteli mi to priznati ili ne osim toga šalju sve u orbitu pa i konkurenciju. I ove nedavne privatne misije na mesec je omogućio SpaceX. Tu je i kako se zvaše Polaris misija. SpaceX je industrija sve ostalo su manufakture. Za sada. Kinezi napreduju brzo. Gledajte Scot Manleya taj sve zna

SpaceX je u prednosti ali ni približno koliko bi se očekivalo. Čitav fokus na Mars dok ostali "gađaju" mjesec, pa mijenjanje fokusa, plus beskonačni ciklus rada na Starshipu i busteru, učinili su da ih čak i Blue Origin stigne... Bezos je iskombinovao NASA pristup sa SpaceXovim i sad prave puno veće i sigurnije korake - bukvalno u dva koraka postignu SpaceXovih 20. Kinezi idu još brže, i imaju više kompanija koje rade paralelno i takmiče se. Ako Musk misli da ostane na čelu, mora JUČE da proradi čitav stack i da se fokusiraju na orbitu.

Idemo u krajnost id*otizma s ovim stvarima... Nemam riječi.

Hmm, čudna reakcija na vijest da su povrijeđene dvije osobe...

Da vidimo da li će biti treća-sreća za Artemis, ponovo su izgurali raketu iz hangara i krenuli sa pripremama za aprilsko lansiranje.
Neću da zadržavam dah, ali pomao me već hvata nestrpljenje i nadam se uspehu.

Idemo Miki!, trka sa Kinom ko ce prvi zauzeti naj-vrednije nekretnine na Mesecu se zahuktava

Samo što više đubreta u orbiti, what can go wrong?

NASA Misija sa Nuklearno-Elektricnim Pogonom na Mars, kraj 2028

NSF-2026-03-24-13-34-09-684.jpg

Samo što više đubreta u orbiti, what can go wrong?
Svaki put kad lansiraju gomilu stvari u orbitu, to je moja reakcija...

Čak i ako ništa ne pođe naopako, za 10-20 godina biće obsolete tehnologija, gomila krša koji samo smeta. Mislim na ove "treba nam internet u pustinji" satelite.

Ajmo prvo na mesec, olabavite sa milionima satelita i Marsom...

Pa ovo je još i kulturna varijanta, 5god i padaju sateliti, ne ostaju gore zauvek. E sad, gde će da padnu, to je drugo pitanje.

I to što pada sagoreva u atmosferi, u načelu zvuči ok, samo što se prizvodi sagorevanja raspu po atmosferi.
Posledice nam nisu poznate, ali ako krenu sa desetinama ili stotinama satelita, sigurno će biti osetno zagađenje.

I to što pada sagoreva u atmosferi, u načelu zvuči ok, samo što se prizvodi sagorevanja raspu po atmosferi.
Posledice nam nisu poznate, ali ako krenu sa desetinama ili stotinama satelita, sigurno će biti osetno zagađenje.
Sto je nista u odnosu na indijsku industriju koja to odradi za 3 radna dana

Videćemo oko toga ko prlja najviše. 🤔😅
Kumulativno gledano, mislim da su sve velike sile tu negde po zagađivanju planete.
Svakako nam ne treba još đubreta iz svemira, mislim, da ne žvaćemo istu priču, znamo negativne strane ovih projekata.

A sad, nešto novo, nešto divlje.

Sto je nista u odnosu na indijsku industriju koja to odradi za 3 radna dana
Još veći razlog da se smanji zagađenje i uvedu standardi na globalnom nivou... ali šta da se radi kad je to nekompatibilno sa kasnim stadijumom kapitalizma.

Videćemo oko toga ko prlja najviše. 🤔😅
Kumulativno gledano, mislim da su sve velike sile tu negde po zagađivanju planete.
Svakako nam ne treba još đubreta iz svemira, mislim, da ne žvaćemo istu priču, znamo negativne strane ovih projekata.

A sad, nešto novo, nešto divlje.

Nazad
Vrh Dno