Želeo bih da podelim utiske o aplikaciji
A1 Xplore TV iz perspektive koja se tiče malog broja korisnika, ali je ključna za inkluziju. Kao potpuno slepa osoba, koristim čitače ekrana (
TalkBack na Androidu) za interakciju sa tehnologijom. S obzirom na to da operatere često opslužuju eksterni razvojni timovi, pristupačnost (accessibility) je za nas uvek svojevrsna "igra na sreću".
Nakon dve i po godine korišćenja Yettelove aplikacije, moram istaći da je iskustvo bilo prilično izazovno. Aplikacija je bila gotovo nepristupačna, uz česte konflikte sa TalkBack-om, gde sam se oslanjao isključivo na kucanje brojeva kanala "napamet". S druge strane, EON je do sada postavljao visok standard u ovom domenu.
Prelaskom na A1, očekivanja su mi bila umerena, ali Xplore TV me je ozbiljno iznenadio:
- Stabilnost: Na Smart Box-u aplikacija radi gotovo besprekorno sa čitačem ekrana, bez sistemskih konflikata.
- Navigacija: Većina ključnih elemenata interfejsa je pravilno označena i dostupna, što olakšava samostalno korišćenje.
- Prostor za napredak: Postoje sitni nedostaci u mapiranju određenih kontrola koji bi mogli da se "ispeglaju" kako bi iskustvo bilo na nivou najboljih rešenja na tržištu.
Kako profesionalno radim kao
inženjer pristupačnosti, voljan sam da pružim konkretne povratne informacije A1 timu. Smatram da bi kratak vodič za korisnike sa oštećenjem vida na zvaničnom sajtu bio odličan korak ka većoj inkluzivnosti i motivisao bi mnoge da postanu korisnici A1 mreže.
Još jednom, bravo za programere, gde god da su, jer su uradili veliki posao. Ovakve aplikacije kod nas, danas su retko pristupačne. Iris doduše nisam probao jer ga nemam od 2022. a tada još MTS nije nudio Android bokseve.
Xplore web aplikacija nije najsrećnije rešenje za nas, ali nije ni Eon, Yettel, ni MTS. Naravno, ovo je sigurno moguće doterati, samo sumnjam da će se time kod nas neko baviti, dok ga zakon na to ne natera.