Šta je novo?

Najpovoljniji mobilni operater za putovanja po Evropi

Da li je neko koristio Madjarski Yettel eSIM? Kakva su iskustva? Da li znate za neku alternativu, samo da ima br tel uz internet

Koristim intenzivno. Imaju odlične dodatke sa neogranicenim netom za smešne pare na 1 ili 5 dana.
5G, sve full, mora registracija u poslovnici ali ide sve bez problema.

Malo vise cene u odnosu na strane sajtove, ali opet nije lose imati i kod nas.
Pohvalno je sto je transparentno napisano za FUP kod neogranicenih paketa, iako nije neka sjajna cifra, za razliku od nekih sajtova ovde barem pise.
Evropa unlimited, 10 dana 30e, fup je 3gb dnevno nakon cega je brzina 1mbps.
Ostale cene su u rangu ovih, 20gb 30 dana je 3900din, nista preterano povoljno, ali mozda vremenom dodju jos neke ponude pa se i cene smanje.

Ja sam gledao mnoge te aplikacije i svaki put za svaku zemlju kada idem konkretno za njih van aplikacije, ali se nekako uvek vraćam na mobimatter aplikaciju, i devojka i ja.
Uvek nađem sasvim dovoljno neta za smešne pare gde god sam išao.

Počinju pregovori, sa svakom zemljom će posebno pregovarati. Pričalo se da su CG i Albanija blizu. Za nas (Srbija) nešto sumnjam da će biti dogovoreno zbog situacije kod nas.
Trebalo.bi da krene od 1 juna ili 1 jula ove godine.

Biće i ovo uskoro njima se žuri da ukinu naplatu roaminga sa nama jer oni iz EU retko koji oprater ima roaming dodatke. Oni uzimaju nama veliku naknadu i mi njima. Za korisnike ima ekonomske dobiti jer se neće skidati sa telefona dok opratere neće biti jer ne mogu to da naplate od korisnika.

Daj bože da ovo prođe kod nas
Ali kumovske kartel kombine će propasti
Malo malo neko dobije račun 5-100k zbog roaming Verovatno je tu suludo mnogo novca u pitanju, neće se stolarija sama uraditi na expo

Jedva smo skarabudžili i 5g čekajući da telekom skupi pare, na ovo ćemo čekati još toliko osim ako se mi ne budemo pitali

Ja ne verujem da će ukinuti naplatu roaminga u EU do 1. jula ove godine - deluje mi kao suviše kratak rok da se mnogo toga dogovori i uskladi, iako bi bilo lepo zbog godišnjih odmora. Verovatnije da će zaživeti za Expo (da bi se neko pohvalio).

Pitanje je i kako će operateri u Srbiji tumačiti pomenuti sporazum, jer su i kod operatera u EU tumačenja raznolika:
  • Neki operateri ne naplaćuju roaming za pozive ka matičnoj državi i u okviru EU države u kojoj se trenutno nalazite, dok se pozivi ka trećoj EU državi tarifiraju kao roaming. (Mislim da će operateri u Srbiji odabrati ovaj model.)
  • Drugi, naprotiv, ne naplaćuju roaming ni za pozive ka trećim EU državama.

Ne znam kako je bilo u drugim EU zemljama kada je naplata roaminga ukinuta (bilo bi zanimljivo uporediti iskustva). U Danskoj je bilo onih koji nisu želeli pakete sa EU roamingom ("šta će to meni, ja ne putujem, što da plaćam nešto što ne koristim"), pa su zbog njih ostavili pakete koji su uključivali samo domaći saobraćaj (cenovna razlika između domaćih i EU paketa bila je relativno mala). Danas malo koji danski operater ima u ponudi paket sa isključivo nacionalnim saobraćajem.

• Neki operateri ne naplaćuju roaming za pozive ka matičnoj državi i u okviru EU države u kojoj se trenutno nalazite, dok se pozivi ka trećoj EU državi tarifiraju kao roaming. (Mislim da će operateri u Srbiji odabrati ovaj model.)

Ovo nije tacno. Kad si van maticne zemlje, svi poztivi u EU se tarifiraju bez naplate rominga. Vazi za sve operatore u EU.

@synn - Znam da su to radili pojedini portugalski operateri. Čak je o tome bilo diskusije na FB stranici EK, čovek se čudio zašto mu je naplaćen EU roaming, kada je naplata EU roaminga ukinuta.

Moguće je da je "Improved & extended 'Roam like at home'" uveden 2022. god. stavio tačku na tu praksu.

Da li je neko kupovao A1 Slovenija prepaid SIM karticu? Da li se može izvan Slovenija u EU koristiti?

Da prenesem iskustvo:
microesim.com, paket za 42 države Evrope (uključujući i našu, da ne moram da aktiviram na granici) - 5 dana sa 1GB interneta dnevno, posle toga 512kb/s neograničeno, sa vaučerom sa esimdb izašao nešto preko 3€. Može da se prođe i koji cent jeftinije, ali onda nisu podržani svi operateri, a sa neograničenim brzim internetom je 15€.
Put kroz Mađarsku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku, uz WiFi u hotelima, odradilo posao za casual korištenje 🙂

Dodajem i moje iskustvo od pre par nedelja.

Roamify eSIM Europe Sprint za 10 dana, neograničeni internet, za 15€ uz promo kod sa njihovog sajta. Postoji kao neki dnevni limit od 10-20GB koji nije striktan koliko ih razumem i nakon toga brzina pada na najmanje 5Mbps, a to ograničenje traje samo par sati. Hotspot je bez ograničenja. Radi kroz Hrvatsku, Sloveniju, Italiju i Francusku (Alpi) bez problema. Srbija nije uključena u ovaj paket.

Ali korisničku podršku moram da pohvalim, momentalno odgovaraju i od pomoći su.

Moje iskustvo sa njihovom podrskom je pozitivno u smislu vremena odgovaranja, ali mi na kranu nisu tacno rekli koliki je fup, nego nezto u fazonu pa to zavisi od zemlje i operatera...

Apsolutno se ne zna, nigde ne pise. Moze da bude i 500mb dnevno pre usporenja, a moze da bude i zaista neograniceno. Nisam trosio mnogo na tom putu, pa nisam stigao do fupa, ali mi se ne svidja sto nije transparentno.
U poslednje vreme uzimam samo pakete sa gb, tu barem znam koliko zaista imam.

Ja samo na mobimatter uzimam, prezadovoljan sam. Uvek sve full radi, kad god sam poredio bude jeftinije od ostalih i to je to. Uvek se nađe paket koji odgovara.

^^Ovo su mi odgovorili na pitanje za FUP za konkretan paket:

For the 10-day unlimited Europe Sprint eSIM package, there is no strict daily data cap. You can use as much data as you need each day. However, the Fair Use Policy (FUP) applies if you use between 10 GB and 20 GB in a single day—at that point, your speeds may be reduced to a minimum of 5 Mbps for a few hours. After this period, speeds return to normal. This threshold (10–20 GB per day) is the effective limit before FUP is triggered, but you can continue to use data at the reduced speed during the slowdown period. The data remains unlimited overall, just subject to temporary speed reductions if you exceed the daily threshold.

Meni je ovo bilo dovoljno transparentno, šta znam. Razumem da nekome nije. U svakom slučaju, na kraju ode preko 100GB bez štucanja.

Nazad
Vrh Dno