Šta je novo?

Trčanje kao hobi/rekreacija/sport/izgovor za putovanja

• Začetnik teme Začetnik teme PJ
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Кад спомињете интервале, мени највише одговарају променљиви јер трчим по неравном терену. Односно трчим по равном и низбрдо, а ходам узбрдо па ми пулс стално осцијује.

За нас, љубитеље трејла, сезона почиње у недељу 22.2 у Засавици.
Неки ће да трче, неки да се прошетају, а многи ће да комбинују и једно и друго...
baznikamp.pss.rs/treking
Jel neophodno da se bude član nekog PD da bi se učestvovalo?

Kakav je teren za trčanje? Jel očekivano dosta blata?

Tamo je sve ravno, što mi odgovara, jer za sledeću subotu imam 25km Z2, sa nekim lakim intervalima, pa bih možda prebacio u nedelju i došao u Zasavicu.

Није потребно чланство у ПД, оно служи само за екипни пласман. Четворица најбржих доносе бодове за свој клуб па се тако и клубови такмиче.
Многи трче и без пријаве, као тренинг, али онда треба носити са собом бар воду да се не би дехидрирало. Долазе и они који само желе да се прошетају и да се друже, породично. Они пусте прво такмичаре па крену минут-два за њима.

Стаза је првих неколико км травната у том комплексу, после је насут пут, мало асвалта, можда буде и мало блата, али лако се заобиђе. Углавном је равно и мало валовито.
Ко попуни пријаву добиће на крају учесничку медаљу и биће у резултатима уживо.

• Like
Reagovanja: PJ
Odlazio sam u Zavasicu, zato rekoh ravno, ne znam gde bi tamo bilo valovito 🙂

Pogledaću GPX fajlove.
Na trail obavezno prslučić i telefon.

U odnosu na prošlu godinu, izbacili su srednju stazu, a veliku skratili za nekih 7km.
Takođe je novitet da oni koji hoće da se takmiče za bodove, što pojedinačno, što ekipno, moraju biti članovi PSS-a i moraju imati važeći lekarski pregled.

U odnosu na prošlu godinu, izbacili su srednju stazu, a veliku skratili za nekih 7km.
Takođe je novitet da oni koji hoće da se takmiče za bodove, što pojedinačno, što ekipno, moraju biti članovi PSS-a i moraju imati važeći lekarski pregled.
Ako ne odem za Sloveniju i ne bude kiša dan pre da bude blato do kolena dolazim
Lekarski nemam podsvesni strah od igle bude mi muka 2 dana, nikad drogoš od mene
Valjda ima kafana da se posle popiju 2 piva 😂

Ne treba ti lekarski da bi učestvovao, niti moraš da budeš član nekog planinarskog društva. Ja sam prošle godine učestvovao na tri kola VTL-a (Zasavica, Grgurevci i Deliblatska peščara) kao član atletskog kluba, tj. solo. Ove godine sam se učlanio u mitrovačko PD Pokret i podneo zahtev za registraciju u PSS. Sutra radim lekarski da bih mogao da imam plasman u prvenstvu Vojvodine. Sad, koliko ću moći da pomognem PD u prvoj sezoni, to ostaje da se vidi, jer sam prošle godine dobro istrčao Zasavicu, Deliblacka peščara je mogla da prođe, a u Grgurevcima je bio raspad sistema. Tamo sam video koliko zapravo nisam spreman i koliko je treking, posebno planinske trke, totalno druga dimenzija trčanja u odnosu na drumske trke. Olakšavajuća je okolnost što može da se kombinuje trčanje i šetanje i da se koriste štapovi na brdskim trkama.
Ovu sezonu da preživim, a u narednim ćemo da videmo. 😉

Lekarski košta 1000 din,radi se dva puta godišnje,nema igala,proveri se pritisak,posluša srce i sl traje 5-10 min

Samo jednom sam se zeznuo i otišao u Zavod za sport. Ostao nekoliko sati, uključujući i skraćeni test opterećenja, jer im se učinilo da su nešto čuli na srcu.

Dok sam redovno (6 meseci) radio preglede u klubu trčanja, svaki drugi pregled smo vadili krv. Ništa igle i epruvete, bocnu lancetom, kapilarna krv i radi se valjda samo KKS.
EKG je bio obavezan i to u mirovanju, pa malo čučnjevi ili sklekovi da se digne puls i onda ponovljen EKG. To dok smo bili ozbiljan klub, nemaš pravo da dolaziš, ako ne uradiš pregled, pa je isti bio u članarini, tipa 500 članova, a 300+ aktivnih. Na jednom trailu na Kopaoniku nas je bilo ~350, skoro polovina svih učesnika. Sad nas je maks 50ak, ali svi prolupali, maratoni, ironmeni, hyrox....

Evo sad nađoh rezultate na mailu, stvarno samo KKS, nema ni glukoza.

Samo jednom sam se zeznuo i otišao u Zavod za sport. Ostao nekoliko sati, uključujući i skraćeni test opterećenja, jer im se učinilo da su nešto čuli na srcu.

Dok sam redovno (6 meseci) radio preglede u klubu trčanja, svaki drugi pregled smo vadili krv. Ništa igle i epruvete, bocnu lancetom, kapilarna krv i radi se valjda samo KKS.
EKG je bio obavezan i to u mirovanju, pa malo čučnjevi ili sklekovi da se digne puls i onda ponovljen EKG. To dok smo bili ozbiljan klub, nemaš pravo da dolaziš, ako ne uradiš pregled, pa je isti bio u članarini, tipa 500 članova, a 300+ aktivnih. Na jednom trailu na Kopaoniku nas je bilo ~350, skoro polovina svih učesnika. Sad nas je maks 50ak, ali svi prolupali, maratoni, ironmeni, hyrox....

Evo sad nađoh rezultate na mailu, stvarno samo KKS, nema ni glukoza.
E to je pravi test,i vredi ga uraditi zbog sebe a ovo što mi radimo za PSS je glupost neviđena,isto što radi i lekar opšte prakse samo što u ovom slučaju to mora da uradi lekar sportske medicine 😀

Lekarski košta 1000 din,radi se dva puta godišnje,nema igala,proveri se pritisak,posluša srce i sl traje 5-10 min
Gde to ima za 1000 din bez igle?
Ja sam u selu do 30k stanovnika blizu BG pekaru krštenu nemamo 😂

10829.jpg

Nije da nisam pokušao, ali na traci dal ne smem ili stvarno ne može. Podigao sam je na 12° ubrzao do 16kmh što je moguće i koliko toliko realno za kadencu od 190, ali za jače od toga bih se verovatno polupao.

Posle sam išao na 8° ista brzina 4 minuta i jedva nategao 170.

Probaću napolju.

Mutis nam mozak sa tim Coros grafikonima sa 6 hr zona 🙂
Ja se nadam da sam juce zavrsio sa trakom za ovu sezonu, lakse prosla zima👍

Garmin coach je totalno lud...
Posle par treninga base i recovery razvlačenje na 6:30 dao mi danas threshold tj to je bre tempo trening
Nije lako nisam se osećam nesto sjajno kao neka prehlada plus me stomak zezao ali sam iscepao na 94%
Ovo nema teorije da moze početnik
Ja sam radio zadnjih 6m drugačije to
Ponedaljak - intervali, 10-15m zagrevanje, 4x4m pace 4-4:20 pauza 2 min na 5:30-6, 10 min lađenje
Sreda - threshold, 10-15m, 3x7m 4:40, 10 min
Petak - 8-10km 5:10-5:30 lagano
Nedelja - long run 12-22km 5:30
Posle sam ponekad ubacio tempo trening
Imam osećaj da me unazađuje Garmin coach, daću mu još Max 2 nedelje
Najviše volim te intervale i threshold, ovaj temp je jeben trening na ovom pace

Prilozi

• Screenshot_20260218_172454_Garmin Connect.jpg
    Screenshot_20260218_172454_Garmin Connect.jpg
    83.8 KB · Pregleda: 33
  • Screenshot_20260218_172518_Garmin Connect.jpg
    Screenshot_20260218_172518_Garmin Connect.jpg
    77.2 KB · Pregleda: 16
  • Screenshot_20260218_172526_Garmin Connect.jpg
    Screenshot_20260218_172526_Garmin Connect.jpg
    87.7 KB · Pregleda: 33
Danas sam ubacio AirBike 4x4min. I za prvu sesiju nije idealno jos. posle 2-3 serije umore mi se noge bas opasno, ruke onako, a za puls ima jos lufta da ide gore. Drzim 300-350w 4min. Ali posle 3 runde, noge su bas gotove, zadnja loza mislim najvise, onaj cudan osecaj kada se uposli neki novi misic koji nije dugo koriscen... verovatno treba adaptacija malo koji put.

Pa sam uradio jos 2x1min blizu all out (500-900w), tu puls vec stigne da ode visoke pre potpunog zamora. Svakako prijalo, ali kakve ce biti noge za trcanje sutra nisam siguran, naduvaju se misici na nogama od AirBike-a neverovatno. Ali racunam da ih nije lose malo sokirati i u drugoj aktivnosti.

@marko_ns bas dobro raznovrsno. Ako ti zafali ideje, mozes ubaciti sprintove uzbrdo na FG, meni je omiljeno brdo na Brankovcu po asfaltu, mada ima na vise mesta i u sumi. Obicno 30-60s intervali, bas prijaju, manji zamor za zglobove i teza povreda uzbrdo, a napor odlican.

Poslednja izmena:
Ja sam danas odradio pregled kod sportskog. Žali Bože bačenih para. Odradio privatno test urina, šećer u krvi i krvnu sliku. Tu mi nije bilo žao para, jer je sve bilo cakum-pakum.

Ugrabih i ja svoj par Hoka Mach X3 patika, jedva cekam da ih probam 😀

Inace trenutna cena 14.400 na sajtu SV, ali ima samo dve varijante brojeva.

Sto se tice pregleda, u medicini rada i sporta u Novom Sadu se uzima krv, mokraca, radi se ekg pre i posle opterecenja, a ako se naznaci da je planinsko trcanje radi se i ergometrija.

Ugrabih i ja svoj par Hoka Mach X3 patika, jedva cekam da ih probam 😀

Inace trenutna cena 14.400 na sajtu SV, ali ima samo dve varijante brojeva.

Sto se tice pregleda, u medicini rada i sporta u Novom Sadu se uzima krv, mokraca, radi se ekg pre i posle opterecenja, a ako se naznaci da je planinsko trcanje radi se i ergometrija.
To je verovatno 3500 din pregled?

Javi utiske sa X3
Videćeš sjajna patika, moje su 400km+ i dalje ne vidim nikakvu razliku, bounce je sjajan, brze, lagane, dišu odlično, verovatno najviše potcenjena patika na tržištu.

Inače Hoka je ponovo izbacila Bondi 7
Valjda je taj model bio kultnog kvaliteta

Posle 600km+ skontao sam za sta su moje Bondi 9, za pace 6-7 koji nikad nisam ni probao dok me Garmin ne unazađuje 😂
Mada ni na tom pace mislim da nisu za vise od 10-12km raspadaju se stopala posle koliko je to krš pena.

HOKA Bondi 7 for Men | HOKA® RS https://share.google/pWVqPZE8wnUjd2ITI

To je verovatno 3500 din pregled?

Javi utiske sa X3
Videćeš sjajna patika, moje su 400km+ i dalje ne vidim nikakvu razliku, bounce je sjajan, brze, lagane, dišu odlično, verovatno najviše potcenjena patika na tržištu.
Nisam siguran za cenu iskreno, radio sam taj pregled pre god i po dana, kostalo je u rangu 2000-2500din tada.

Javljam utiske 🙂

Kod mene se patike gaze dok ne ispuste dušu,tako da Adidas Adizer RC4 je ugazio nešto preko 2000 km,sjajna patika lagana pogodna za svaki tempo još uvek je pnekad koristim kad je napolju kiša.Brooks Hiperion Tempo 1550 km spolja i unutra kao nova,pena je malo oslabila ali još uvek radi posao.Inače jako neobična patika definitivno nije za svakoga,jako lagana ali tvrda,karbonska guma na đonu kliza po mokrom kao luda,definitivno samo za suvo vreme.Adizero Boston 11 oko 630 km odlična patika za brzo trčanje.Sad sam uzeo Adidas Adizero Evo SL dosta hvaljena patika,svrstavaju je u najbolje tempo patike za uloženi novac pa će mo videti kako će se pokazati.Trejl patike sam dosta bolje rasporedio kilometraže tako da sem Merell Moab Speed koje su ugazile oko 1200 km sve ostale imaju manje kilometraže a i imam ih 3 puta više od patika za asfalt 🤣

*** svi smo drugačiji, mene su kolena kidala mesecima kako sam počeo da trčim, evo sve bolje, nije me ništa bolelo ni posle 24 min 4:25 tempo treninga, valjda su konačno od basketa uništene tetive ojačale.
Ja bi dao i 500 evra da moram za patiku od koje ne bole kolena ili kosti u stopalima.
Posle 70km u Superblast 2 kad ih uporedim sa Hoka Mach X3 moram priznati da je ta tvrđa pena u Superblast 2 verovatno bolja jer je ista svaki km, X3 se malo ugnjecaju posle 10km ili tripujem kad su mi stopala umorna ne mogu da procenim.
Ali sto mi se sviđa stabilna peta na Superblast 2, lagano sam nabio 2:30 čisto da probam, kad bude toplo probaću koliko uopšte mogu max da idem.

Što se tiče nedelje i Zasavice VTL trke biće veselo, ceo dan kiša, znači blato žešće.
Moram pre trčanja 2 rakije da se nerviram 😂

Dođe i prođe o patikama. Sad smo se valjda snabdeli. Okej je spomenuti tu i tamo, barem meni, posebno u vezi sa konkretnim treningom ili trkom, kada ih staviš i u kontekst.

Završena prva trka u životu, 29km, u mojoj kategoriji sam bio 16ti 40-50g nemam pojma koliko ljudi je tu bilo
Ukupno oko 200
Blato pola staze katastrofa, ali lep dan dobio boju u licu 😂
Ovaj sto je pobedio iz kluba je trčao sat vremena kraće pace 4:04, ludilo
Porcija gulaša pretanka, bez pirea ili makarona jedva Za zub da zakačiš
Nekih 3-4kg sam izgubio na znoj bas sam se sad merio uporedio sa sinoć.
Pio vode naravno, jeo banane, brusnice, urme.

Prilozi

• Screenshot_20260222_210307_Garmin Connect.jpg
    Screenshot_20260222_210307_Garmin Connect.jpg
    85.3 KB · Pregleda: 31
  • Screenshot_20260222_210318_Garmin Connect.jpg
    Screenshot_20260222_210318_Garmin Connect.jpg
    88.2 KB · Pregleda: 38
  • 20260222_152934.jpg
    20260222_152934.jpg
    349.5 KB · Pregleda: 44
  • 20260222_130650.jpg
    20260222_130650.jpg
    419.3 KB · Pregleda: 44
Blato nam je juče yebal0 kevu. Na velikoj stazi je bilo nekih 107 finišera. Ti si onda bio tik iza mene. Ja sam završio za 2:55:16.

Ako neko trči trail ima u Inđiji trka 11.5, 25km
Do 25.2 1500 din
Na dan trke 2000din na licu mesta
Posle kontam neki gulaš u domu klasika za trail
Biće lepo vreme idealno da se nabaci boja 👌

Danas je danas, a juče je juče, znam, ali danas sam odradio duži z2 nego juče, Skyward X neznatno viši pejs, a 4 otkucaja manje nego Mach X3. 958 vs 64km…. Patika jeste objektivno danas bila odlična. Ne znam šta bih rekao i gde joj je kraj.

Sutra 5x4/2.

Za Inđija trail se prijavilo 450 ljudi 😂
Koliko su ljudi željni trčanja i sunca posle ove mrtve zime koja deluje kao da nema kraja
Biće lep dan posle pivo bleja 👌

Inače uzeo sam novi šuškavac (windbreaker) Asics Road packable jacket, danas je i probao jer vetar ubija zadnjih dana.
Radio sam težak trening threshold 11km, 10 min zagrevanje, 3x8m 4:25, 2 min odmor, odmor 10 min
Posle negde drugog intervala sam se zapalio i skinuo jaknu da ne bude previše mokra, ima džep u koji se pakuje, ima čak i rajfešlus i traka za nošenje oko ruke. Posle sam je morao opet obući jer vetar čak slabo čas kida zanosi me. Jako brzo se osušila, a bila je mokra malo samo na unutrašnjem delu kod lakta. Detalji su sjajni ima gumu da zaglaviš kapuljaču da ne mlati, podešava se kapuljača, na dnu jakne nema one glupe mrtve ranfle od koje se jakna podiže na grudi bukvalno, ima podešavanje da se zategne. Ventilacija je urađena tako što ima onaj mesh prozračni materijal na gornjem dolu leđa, ispod pazuha i celom dužinom rukava, po meni verovatno i bolje nego ono što ima većina jakni nazad mesh pa preko materijal pa ispod ventillira, takva je koja Craft SubZ i zna mi biti tu hladno. Vidi se da je ovu Asics jaknu dizajnirao neko ko trči.
Apsolutna preporuka bukvalno savršen windbreaker, boja isto sjajna svetlo plava.
Veličina klasika čudna uzeo sam S, M mnogo landara onda nema poente za vetar.
Salomon Bonatti Cross Wind ide na oglase to nije jakna za trčanje nego za planinarenje možda jer uopšte ne diše, stvori mi se pena od znoja na unutrašnjem delu laktova, ramena skroz natopljena, nema podešavanje kapuljače, ima beskorisnu ranflu, jedino što vredi je dugme napred na grudima i onaj materijal na leđima.
Probao sam i Asics Road majice u SV ništa to ne valja neki kesa materijal skoro cela majica, ja bi umro u tome, nešto malo mesh ima na leđima i to je to, a cena suluda dal 6000 din. Ima Asics neke jace serije Road seamless to je verovatno dobro ali 70$, pocepaš je prvom trailu na granje.
Uzeo sam u Decathlon dugi rukav Kiprun seamless, top materijal i kroj za 3500 din, videćemo kako se suši, to ne za nekih 10°
Evo link za jaknu ja sam platio punu cenu jer ne važi popustu u radnji, nisam hteo da čekam 5 dana za 1200 din.
Dečko što radi tamo reče da su dobili 7kom u S ili M veličini tako da ih ima.

Jakne na popustu - outlet ponuda | Sport Vision https://share.google/jamXc9UF0e96ShQtU

Probao sam apsolutno sve šuškavce što ima kod nas i sve je to đubre sem donekle Nike Trail modela nemam pojma kako se zove i možda Adidas Adizero nešto nešto

Probao sam apsolutno sve šuškavce što ima kod nas i sve je to đubre sem donekle Nike Trail modela nemam pojma kako se zove i možda Adidas Adizero nešto nešto

Imam dva modela Adidas šuškavca, imao sam prilike da nosim Nike Miler, jedan model Under Armor... Bukvalno svi odlični za namenu. Možda mala zamerka za Miler što proizvodi čudno šuškanje od trenja. Takav je materijal. Nekome bi moglo da smeta.

Svi su kupljeni kod nas.

Večeras, lagano, gore/dole po Kalemegdanu i malo na 25.maju, šorc i majica dugi+kratki rukav. Bio je dovoljan dugi rukav.

Nazad
Vrh Dno