Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne bih rekao da ja tu mogu bilo šta kao pojedinac, samo sam se našao u lošoj zoni pokrivenosti. Imam naravno Wifi, mobilne podatke koristim van kuće.
Prema Geminiju zbog tog slabijeg signala modem/čip telefona za signal radi na 100% kombinujući lte frekvencije čak i kad sam na Wifi mreži. To uzročno posledično vodi ka nekom većem opterećenju procesora, što zatim vodi ka potrošnji baterije. To je ono što me je iznerviralo.
Možda se bude nešto promenilo kada budemo došli na red za 5g, pa pojačaju i 4g.

Nemoj da se opterecujes. To radi radio deo telefona i da, mozda malo vise trosi bateriju, jer se 'muci' da odrzi konekciju.

Svakako im prijavi problem da je slab signal na toj lokaciji.

Moguće je da mogu da poprave sektor. Meni su u Bosni dodali sektor na 2100 i sad imam u kuci 2100+800
Dok sam ranije samo na prozoru hvatao jedva 1800+800.
Znaci isti toranj 4km od kuće kontam da su dodali jos jedan sektor na 2100 u mom pravcu. Bas cu probati kad budem u Bosni da vidim da li imam 3CC sa 1800 kad izađem napolje. Tako da mogu da srede kad ja dobijam sa 4km udaljenosti 2100 indoor...

Moguće je da mogu da poprave sektor. Meni su u Bosni dodali sektor na 2100 i sad imam u kuci 2100+800
Dok sam ranije samo na prozoru hvatao jedva 1800+800.
Znaci isti toranj 4km od kuće kontam da su dodali jos jedan sektor na 2100 u mom pravcu. Bas cu probati kad budem u Bosni da vidim da li imam 3CC sa 1800 kad izađem napolje. Tako da mogu da srede kad ja dobijam sa 4km udaljenosti 2100 indoor...
Ja u Bosni (Republici Srpskoj) hvatam Yettel 5G na mobilnom telefonu što me je "nateralo" da vikendom nosim kućni Yettel net sa STB, tako da gledam "free" TV. MTS i A1 imaju 4G+ na istoj lokaciji (o kojoj ne mogu da pričam, ali ih pored moje svakako ima još više "preko Drine").

Ja u Bosni (Republici Srpskoj) hvatam Yettel 5G na mobilnom telefonu što me je "nateralo" da vikendom nosim kućni Yettel net sa STB, tako da gledam "free" TV. MTS i A1 imaju 4G+ na istoj lokaciji (o kojoj ne mogu da pričam, ali ih pored moje svakako ima još više "preko Drine").
Ja nažalost sam zapadna Bosna tako da ništa od 5G iz Srbije, jedino da mogu nekako 200 km relej uspostaviti 😄

Kako da vidim koji DNS mi je A1 dodelio?
Kada sam na WiFi, ide kroz moje rutere i to su oni 8.8.8.8, ali ne znam kako da vidim šta mi Yettel i A1 dodeljuju.
Mozda ovde da probas mada je trenutno stanje DNS detection - Under maintenance, retry later.

• Like
Reagovanja: PJ
Jel dobio neko ovakav odgovor?S25U MTS.Ovo je dobijeno nakon prigovora u poslovnici za 5G,cak je u prigovoru napisao da uredjaj na A1 ima 5G.
Nije prvi prigovor,prvi jedino u poslovnici ,ostalo online .
Naravno na A1 probao,ima 5G.

Prilozi

• Screenshot_20260302_103727_Gmail.jpg
    Screenshot_20260302_103727_Gmail.jpg
    192.8 KB · Pregleda: 91
Jel dobio neko ovakav odgovor?S25U MTS.Ovo je dobijeno nakon prigovora u poslovnici za 5G,cak je u prigovoru napisao da uredjaj na A1 ima 5G.
Vi imate odabir da li ćete ostati u Telekom Srbija ( mt:s ) mreži ili ćete ih menjati za A1 SRB mrežu.

Ja da sam na Vašem mestu, bih prešao u A1 SRB mrežu sledećeg dana od isteka ugovorene obaveze ( na primer : ugovorena obaveza ističe 31.03.2026. , Vi zahtev za prenos broja u drugu mrežu / kod konkurenta možete podneti tek 01.04.2026. ), zato što je A1 SRB mreža trenutno u Republici Srbiji najpovoljnija mreža po izboru svega i svačega za svakog pojedinačnog korisnika.

I najmanje pouzdana po pitanju pokrivenosti. Naročito 5G.

I najmanje pouzdana po pitanju pokrivenosti. Naročito 5G.
Koja mobilna mreža tačno?

… tako je, A1 koristi Huawei opremu, te zato nema 5g signala u odredjenim gradovima… i potkrada korisnike promenom cene u UO…
napomena: zameniti naziv pomenutog operatera sa…
Trebalo mi je malo dužeg vremena da shvatim / pokapiram na koga mislite... Nasmejao sam se slatko i fino kada sam shvatio na koga ste mislili,... Hvala!

… tako je, A1 koristi Huawei opremu, te zato nema 5g signala u odredjenim gradovima… i potkrada korisnike promenom cene u UO…
napomena: zameniti naziv pomenutog operatera sa…
Hahahah bravo za komentar

A1.
Čim se ode van naseljenih područja, problemi. Kao i na putevima.

mts je tek posebna priča. Naročito zbog Huawei-a.

… oni su drugi za post iznad, sa izmenom imena operatera… sa kriminalnim kasapljenjem brzina po paketima… za pokrivenost, trenutno možda i jesu… imaju n28…

Ako posmatras prave benefite 5G u vidu brzine, kapaciteta, A1 je najbolji. Ako gledamo 5G ikonicu, Yettel prednjaci. Uostalom moze se uporediti sve na zvanicnim mapama pokrivenosti oba opteraterea.

Da li yettel ima bolju pokrivenost od A1 vezano za 5G ?
Da. Ima veću pokrivenost sa frekvencijom koja dopire daleko - 5G 700 Mhz. Ali je njen nedostatak što pruža brzine do oko 150-200 Mbit/s. Sa drugom 5G frekvencijom - 3500 MHz Yettel ima nešto manju pokrivenost od A1. Na toj frekvenciji se postižu brzine preko 1 Gbits/s, ali je pokrivenost vrlo ograničena, pa npr imaš brzine samo dok si napolju, ali čim uđeš u zgradu, nema tih brzina. 700 Mhz kod A1 još uvek nema koliko mi je poznato.

Evo mapa:

Iz ovog odgovora se može zaključiti da se mora kupiti telefon u njihovoj prodajnoj mreži da bi radio. Zašto onda imaju tarife i cenovnike bez uređaja?

Vi imate odabir da li ćete ostati u Telekom Srbija ( mt:s ) mreži ili ćete ih menjati za A1 SRB mrežu.

Ja da sam na Vašem mestu, bih prešao u A1 SRB mrežu sledećeg dana od isteka ugovorene obaveze ( na primer : ugovorena obaveza ističe 31.03.2026. , Vi zahtev za prenos broja u drugu mrežu / kod konkurenta možete podneti tek 01.04.2026. ), zato što je A1 SRB mreža trenutno u Republici Srbiji najpovoljnija mreža po izboru svega i svačega za svakog pojedinačnog korisnika.
Do septembra ugovor.Videcemo onda...

Mnoge telefone mts nije sertifikovao za korišćenje 5G mreže i dalje.
A prebacuju na druge

Iz ovog odgovora se može zaključiti da se mora kupiti telefon u njihovoj prodajnoj mreži da bi radio. Zašto onda imaju tarife i cenovnike bez uređaja?
Tako ispada .Ma glupost

Da. Ima veću pokrivenost sa frekvencijom koja dopire daleko - 5G 700 Mhz. Ali je njen nedostatak što pruža brzine do oko 150-200 Mbit/s. Sa drugom 5G frekvencijom - 3500 MHz Yettel ima nešto manju pokrivenost od A1. Na toj frekvenciji se postižu brzine preko 1 Gbits/s, ali je pokrivenost vrlo ograničena, pa npr imaš brzine samo dok si napolju, ali čim uđeš u zgradu, nema tih brzina. 700 Mhz kod A1 još uvek nema koliko mi je poznato.

Evo mapa:
Hvala na odgovoru.

Mislim da je velika glupost od strane A1 što nisu uključili i 5G 700mhz već samo 5g 3500 mhz. Ili da bar nagruvaju 4g brzine na max, juče sam bio ispod bazne stanice i dobio sam šugavih 60mb.

Meni je UL i ping značajno bolji na Yettel 4G, nego na A1 5G, ali korisničko iskustvo sa ovom A1 test karticom je kao da je A1 optika, a Yettel ADSL.

Mislim da je velika glupost od strane A1 što nisu uključili i 5G 700mhz već samo 5g 3500 mhz. Ili da bar nagruvaju 4g brzine na max, juče sam bio ispod bazne stanice i dobio sam šugavih 60mb.
ispod bazne stanice ne mora biti nuzno najbolji signal jer antene ne zrace ispod bazne stanice. verovatno ces bolji signal imati 500m od BS

Ja nemam 5G ali koristi A1 4G na P20 pro i iz novog sada mi je ping 19 ms. A ne secam se pre 5G da je bio ispod 20.
Ne znam da li A1 ima tehničke mogućnosti da na sadašnjoj mrezi pusti 700 MHz na bilo kojoj tehnologiji 4G/5G ili DSS. Kontam da ih nešto koči. Sto bi ostavili band da bleji isto ko sto imaju problem sa 30MHz na 3500 sto isto da se izrazim bleji tako nicemu...

ispod bazne stanice ne mora biti nuzno najbolji signal jer antene ne zrace ispod bazne stanice. verovatno ces bolji signal imati 500m od BS
Nemam pojma, RSRP za 4G 2100 je bio -60 dBm, mislim da ne može bolje od toga. Mada probao sam i sa većih udaljenosti, manje više je uvek isto, 60-70mb.
Evo juče sam isto testirao u naselju 9 Maj Niš (Novo Selo) parametri jačine signala još lošiji nego kod mene u Svrljigu (LTE 800 -105dBm, LTE 2600 -124 dBm) ali Speedtest kod njih nagruva 120-140mb. Ali to je prigradsko naselje na periferiji Niša, naravno da će dobiti bolje uslove od jedne varošice.

Gde je bese onaj link ka, Ratelovoj ili korisnika sa foruma, bazi svih repetitora…?!

Nazad
Vrh Dno