Šta je novo?

shadPS4 - PlayStation 4 emulacija za PC

Markomaniax

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2008
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
pola jezgarni jui-hwong 6000
Matična ploča
iskljucivo armirana
RAM
za sliku, jeste
GPU
GFUJ
Storage
imam shupu i podrum
Zvuk
licni beatboxer
PSU
jok, macki
Kućište
Ei Nis
Monitor
crt gorenje tv bez daljinca
Miš & tastatura
comodore + mis sa 386 kompa sa jednim dugmetom
Pristup internetu
  1. Modemska 56k veza
Odlicno, bas pratim samo zbog Bloodborn-a.

Da, ova tema je dobrim delom i zapoceta zbog BB i njegovog rapidnog razvoja, ali uglavnom zbog ostalih naslova koji vec hvataju korak kako vreme odmice.
Za vise informacija o BB i njegovoj emulaciji, vec imamo temu ovde.

The last guardian napreduje poprilicno dobro:

Jos podrske ubaceno, dosta igara je sada igrivno ali i dalje dalko od idealnog.
Fali izgleda ta moding podrska kao sto je imao bloodbourne od strane fanova.

Update-ovan nacin za emulaciju Bloodbourne sad krajem 2025

Posto je bilo dosta promena u samom emulatoru, pocev od nekih prohteva sa Sony-eve strane, pa do strukture samih foldera,
resih da ispocetka instaliram sve i postujem ovde kako i vi mozete sa najnovijim verzijama (u mom slucaju diegolix) da uzivate.

Potrebni su image fajlovi igre, sa pkg ekstenzijom naravno. Lako se mogu naci na netu.
noviji shadps4 emulatori nemaju opciju ekstrakcije takvih fajlova zbog Sonya i piraterije
shadps4 PLUS vraca tu opciju u emulator

Kod:
skine se odavde recimo
        https://github.com/AzaharPlus/shadPS4Plus/releases/tag/SHAD_PS4_PLUS_0_11_0
    i exe fajl se snimi u folder gde vam je emulator
    pokrenete i kroz File>install package instalirate/otpakujete image fajl u zeljeni folder.
    isto uradite i za potrebne patcheve.

kada sve zavrsi proverite u zeljenom folderu da li se nalazi novi folder nalik CUSA03173 
(u zavisnosti od trzisne verzije EU, USA... , oznaka moze biti drugacija)

zatvorite shadps4 PLUS verziju, i pokrenite standardnu verziju (ili diegolix, koju god imate), igra bi trebalo da bude tamo.

Sada podesavamo emulaciju:
settings

Kod:
Graphics
        Graphics device: <odaberite grafu koju imate>
        window size: 1920 × 1080 (kazu da nije bitno ali ja imam svoje sumnje)
        vblank: 90 Hz (ili mozete 60 Hz)
        sa nvidiom mozete iskljuciti FSR i RCAS (upscaleri, mute sliku, satro poboljsavaju perfomanse)

Podesavamo igru desnim klikom na ikonu igre i klikom na Cheats / Patches:

Kod:
Patches:
        repository: GoldHen (mozete probati i sa zvanicnim shadps4 jer ima dodatnih opcija za razne rezolucije)
            download patches, ok...
                chekirati sledece: skip intro, disable chromatic aberation, motion blur, 60 FPS, disable vsync (narocito ako hocete da igrate u 60+ fps)
                    save, ok...

Ako imate savegame iz ranijih verzija emulatora, savegame se sada generise u drugom folderu:
C:\Users\<username>\AppData\Roaming\shadPS4\savedata

Pokrenuti igru.

Ako crashuje nakon ekrana sa kreacijom lika,
to se dogadja najverovatnije zato sto vam fale PS4 firmware fajlovi.
ima ih na google drive na netu, ako neko progugla na primer - PS4 Firmware 11.00 System Modules
a treba ih otpakovati u "Sys Modules PS4" folder, example: x:\Users\UserName\AppData\Roaming\shadPS4\sys_modules\

Ako bude bilo vertex eksplozija (izduzeni poligoni po likovima)
treba potraziti i instalirati Vertex Explosion fix mod sa neta.
https://www.nexusmods.com/bloodborne/mods/109, ali pre no sto to uradite, savetujem da se isprati i tekst ispod.

ako budete zeleli da se zanimate sa modovima, sto toplo preporucujem, mozete probati:
Generic mod enabler - https://www.nexusmods.com/bloodborne/mods/48?tab=files&file_id=290
Omogucava lako enablovanje i disableovanje modova, ekstremno korisno kada se menjaju verzija modova usred azuriranja emulatora i
samih modova i njihovih kombinacija (neki nece raditi sa drugima, ili ce u novijoj verziji praviti problema koje niste imali pre).
Voditi racuna sa instalacijom
Dakle ovako bi trebalo da izgleda primer strukture dir same igre:
dvdroot_ps4>MODS>Bloodborne FPS Boost 1.0>map>(etc.). (dakle fajlove otpakovati u CUSA03173\dvdroot_ps4 folder i svaki sledeci mod u taj MODS folder koji se tamo nalazi)
You may need to manually create subdirectories in the case where some mods aren't packaged right, so carefully read the instructions on each mod's page as well.
Mod enabler se onda pokrece startovanjem JSGME.exe fajla i tu aktivirate modove koje zelite, kao na primer jos uvek obavezni Vertex Explosion fix

Samo jos da dodam, posto sam i to testirao ovih dana - ko ima problema sa frejmazom cak i sa boljim masinama, topla preporuka za LosslessScaling.
Lag je minimalan i primeticete samo ako cesto cimate naglo levo desno i takve stvari ali cete takodje primetiti koliko sve radi glatko i kako igra zapravo postaje laksa za igranje.

Nikakva posebna podesavanja nisu potrebna, samo ovih par za
Frame generation:
Type - LSFG 3.0
Mode - X2 (bez obzira da li igrate u 30fps ili 60, ovaj multiplier duplira na 60 ili 120 i radi jako dobro)

Rendering:
Sync mode Vsync
G-sync - on (ko ima, obavezno fullscreen rezim)
Draw FPS - preporucujem ON i videcete u gornjem levom uglu ekrana indikator.

U kakvom je stanju igra danas preko shadPS4?
Juče sam je setovao i odigrao nekih sat i po. Isprobao sam razne kombinacije patcheva i podesavanja ali nije bilo sanse da dobijem neki stabilan FPS.
Toliko ume da varira u nekim deonicama da je igra kao slow motion.
Ono sto mi je na kraju pomoglo je Lossless Scaling.
Pogasio sam sve patcheve, ostavio samo za UW rezoluciju, pogasio motion blur, chromatic aberation i intro.
Ostavio je da radi na 30 FPS-ova koje Lossless Scaling duplira i iskustvo je skoro pa odlicno za sada. Po negde igra malo stucne i to je to.
Igram preko BB Launchera i nightly verzije shadPS4.

Da li ima nekih bas kriticnih i poznatih delova u igri sa vecim problemima koji mogu da uticu na celokupan dozivljaj i zavrsetak igre?
Vidim da su neki presli igru.

Imam GOTY za PS5 ali se secam da sam probao samo 20ak minuta i morao da ugasim zbog one krzavosti i 30 FPS-a.
Probacu kasnije ponovo na PS5 da vidim kako ce mi danas biti jer mi se bas igra.
Od From-a nisam presao DS2, Sekiro i BB koji mi se najvise igra od sve tri.

U odnosu na pre godinu dana BB ShadPS4 radi 10 puta bolje, ali problemi i dalje postoje. Vidim imaš dobru grafičku, tako da nećeš imati puno problema, čak i na 1440p da igraš. Međutim, i dalje (barem kod mene) ima naglih padova FPS-a u određenim delovima igre, npr. u Yharnamu na početku zna nekad naglo da padne FPS i onda mora emulator da se restartuje da bi se FPS vratio na normalu. Takođe ima i dalje popriličnih problema u Nightmare of Mensis-u, kao i u DLC-u na određenim lokacijama. Vredi odigrati svakako, naročito ko ima jaku grafičku, ja sam prešao nekoliko puta, ali zasad više neću dok se emulator ne dovede 100% u red. Ako si picajzla i želiš savršen doživljaj onda preskoči, jer biće određenih padova FPS-a, ali po meni vredi žrtvovati te neke manje probleme zarad ove igre. Od patcehva i dalje mora da se koristi Vertex explosion fix i Cutscene fix.

Za sada sam pocistio bukvalno celu prvu deonicu do Cleric Beasta. Igrivo je skroz pomocu Lossless Scalinga. Retko gde zastuca. Ne znam kako ce se ponasati kasnije. Bio bi problem da zastuca u nekim kljucnim trenucima pa da zbog toga izginem i moram da ponavljam.
Bitno je da igra moze da se zavrsi.
Sad treba izvagati, da li uzivati u ultrawide rezoluciji 3440x1440 i 60 fps-a ili igrati no brainer na PS5. Isprobavam malo kasnije pa cu videti gde nastavljam.

Ako ti već nije zaštucao na tom mostu pre Cleric Beasta (gde su ona dva velika kera/vuka) to je dobar znak. Tu zna da zaštuca. Pravi test će ti biti onaj početni deo Nightmare of Mensis mape (pre nego što dođeš do dvorca gde je Mikolash), ako ti to radi kako treba onda si dobar. Plus još ako nemaš kasnije problema u DLC-u sa Laurencom, onda nema šta da brineš, znači da ti radi sve OK. To su neke kritične tačke u igri na emulatoru.

Inače:

Nije stucalo uopste na mostu. Pobio sam i ona dva velika kera/vuka.
Uzeh malopre da igram na ps5, bas mi je neprijatno za oci. BB je jedina igra zbog koje bih se zrtvovao i ovako da igram.
Stigao sam skoro do iste tacke gde sam i na emulatoru. I dalje se lomim gde da nastavim da igram. Neuporedivo je lepse i prijatnije za oko na PC-u, nije za poredjenje uopste. Jedino me vuce da odigram regularno na ps5 to sto znam da sam 100% miran sto se tice stabilnosti igre, posebno za prvi prelaz. Cak me ne vuce ni tv od 65", na PC-ju sam nekako tu blizu i spreman za frku 😊
Mozda ipak da je predjem sada na ps5 pa drugi prelaz da bude na emulatoru sa punim ugodjajem. Taman ce do tada sigurno dodatno da peglaju i utezu stvari.

Ma kakav PS5, kada već imaš jak GPU cepaj to lepo na PC-u.

Itekako GPU heavy. Ljudi sa jakim GPU-ovima i sa više od 10gb VRAM-a nemaju nikakvih problema, ili ako ih čak i imaju onda su ti problemi minorni.

Nazad
Vrh Dno