Šta je novo?

Hardver Koji izabrati Toshiba P300 ili X300?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

terzazak

Čuven
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poena
805
Treba mi savet u izboru HDD-a, pa ako moze poneki za se odlucim..🙂
Potreban mi je jedan HDD za skladiste, cuvanje podataka koji nece stalno da se koriste. Znaci povremena upotreba, a bice u kucistu.
Posedujem jedan HDD Toshiba P300 3tb i veoma sam zadovoljan sa njim, pa razmatram da uzmem jos jedan.
E sad interesujeme da li ima potrebe ici na X300 ili mi je za ove moje potrebe dovoljan i P300 ?
Osim sto je X300 veci za 1 tb da li je bas toliko bolji od serije P?

Mislio sam da su svi P300 isti, samo se razlikuju u brzini...Nista, za sad otpadaju. Ipak mi treba hdd sa vise od 3tb, a ne bih SMR da uzimam.
Gledam ove X300 ali niko ih nema na stanju..Svi cekaju poskupljenja..😒
Sto se tice WD-a imam averziju od kad mi jedan sam od sebe crko i to u fioci stola, nije bio ni prikljucen i ode bekap.. Znam da ih hvale ali..

A kakav je 4TB Seagate IronWolf ST4000VN006 5400RPM 256MB
Kazu da je CMR na 5400rpm, nisam imao nikad Seagate diskove.

Poslednja izmena:
Постоји једна тужна истина а то је да ћеш тешко наћи нормалан модел.
Ironwolf су мађари колико јуче продавали по килограму. То је рударило ко зна како и ко зна где.
Ја хтео да ризикујем и купим од наших један.
Него гледам ознаку.
Један исти модел буквално, две различите гаранције
Једни дају три године гаранције, иста фирма, други добављач исти модел, две године.
Па да ли је један рударио мало а други много, не бих да откривам.
Једноставно за нове дискове није баш згодно време.
Због скока цена једино ако се неком ризикује и то да му је неки трећи хард као резервна копија.
Погледај код Мађара који хардови имају пет година гаранције па узми неки. Знам да је ризик али ја бих тако урадио.
Ово две године, три године, то ми је све нешто сумњиво.

Gledam popodne kakva je ponuda i ne verujem. Znam da su cene RAM, SSD otisle u nebo, ali nisam znao za HDD.
Nista u ponudi sto mi se svidja, sve se narucuje, a cene...od oglasne 100 e do nabavne od 160 e.
Pa bre KP skuplji nego prodavnica u komsiluku, sve sa garancijom i besplatnom isporukom..
Ima u Jakov-u Ironwolf sa tri god garancije, ostali daju po dve..Moj favorit Toshiba nema nigde. WD red onaj jeftiniji je SMR, PRO verzija je CMR ali drasticno skuplja
Bas sam naso kad da uzimam disk..

Gledam popodne kakva je ponuda i ne verujem. Znam da su cene RAM, SSD otisle u nebo, ali nisam znao za HDD.
Nista u ponudi sto mi se svidja, sve se narucuje, a cene...od oglasne 100 e do nabavne od 160 e.
Pa bre KP skuplji nego prodavnica u komsiluku, sve sa garancijom i besplatnom isporukom..
Ima u Jakov-u Ironwolf sa tri god garancije, ostali daju po dve..Moj favorit Toshiba nema nigde. WD red onaj jeftiniji je SMR, PRO verzija je CMR ali drasticno skuplja
Три месеца уназад расту цене. Није баш као и ssd aли цене иду горе.
Има више фирми који дају са три године гаранције, само да ли ти се ризикује са три или не то одлучи.
Погледај ITSVET. Прегледан садржај бољи од e ponude

O kom WD Red pričaš?
Oznaka modela?

EFPX serija je CMR, koliko znam više nema SMR modela u Red liniji, bar ne među onima koji su sada aktuelni...
WD Purple su takođe svi CMR.

Ako ne bi WD, Iron Wolf će poslužiti.

^ U prodaji su i dalje WD EFAX (SMR).

@terzazak
Ako ti je hitno potreban HDD, a ne daje ti se novac za 3-4 TB verzije, kupi neki WD/Seagate 2 TB CMR za 13-14k din. i to je to.

@jurodivi...
U pravu si, gledao sam model WD40EFAX on je SMR, EFPX isto ima ali on je u vecini prodavnica preko 20k. U nazivu je Red Plus.
Ima ga na sajtu par prodavnica (Joka) za oko 16-17k, mada je pitanje da li ga imaju na stanju.
Ironwolf ST4000VN006 ima za 16-17k. To je sto ima, a da moze da prodje. Mada mi je i ovo precenjeno. Kad se setim da sam Toshibu 3tb platio 60-ak evrica.
Nisam znao da je ovakva nestasica i skupoca. Vidim na KP da je EFAX oko 100 e, cekam da mi odgovore da li je..
Pogledacu jos malo, nije mi hitno.

Iz ličnog iskustva sa HDD-ovima, Toshibu bih izbegao u širokom luku.
Godinama unazad sam imao raznih skladišta i ostao na 2 modela, to su WD Red Pro 6TB i WD Gold 8TB.
Nikada ni jedan problem sa njima, sve kao i prvog dana posle više godina korišćenja.

Nazad
Vrh Dno