Šta je novo?

Monitori sa IPS panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

Uzeo Xiaomi G27Qi (dok čekam LG C5 42", ovome ću već naći mjesto) i moram priznati da sam prijatno iznenađen. Prije njega sam imao Asus Rog Swift OLED PG32UCDM pa ga neću sa njim porediti ali prije oleda sam imao Dell G2724D, a prije njega legendarni Dell S2721DGF i mogu reći da sa oba može na crtu lagano iako je pofino jeftiniji. Odličan panel, uniformnost, brightness, čak je i fabrički kalibrisan pa nema ni tu previše čačkanja. Solidan i kontrast za jedan IPS, nisam primijetio nikakvog probijanja koje štrči (igram pretežno u večernjim satima). Nema ni ghostinga bar ga ja ne vidim (fastest overdrive) tako da sve u svemu odličan QHD 180Hz monitor ispod 200 EUR.

E sad, za iste pare ima i Asus VG27AQA1A, VA panel, ne znam kakav je on, otvorio sam bio i topic na tu temu ali se niko nije javio, kapiram da i nije toliko popularan model. 🙂

Uzeo Xiaomi G27Qi (dok čekam LG C5 42", ovome ću već naći mjesto) i moram priznati da sam prijatno iznenađen. Prije njega sam imao Asus Rog Swift OLED PG32UCDM pa ga neću sa njim porediti ali prije oleda sam imao Dell G2724D, a prije njega legendarni Dell S2721DGF i mogu reći da sa oba može na crtu lagano iako je pofino jeftiniji. Odličan panel, uniformnost, brightness, čak je i fabrički kalibrisan pa nema ni tu previše čačkanja. Solidan i kontrast za jedan IPS, nisam primijetio nikakvog probijanja koje štrči (igram pretežno u večernjim satima). Nema ni ghostinga bar ga ja ne vidim (fastest overdrive) tako da sve u svemu odličan QHD 180Hz monitor ispod 200 EUR.

E sad, za iste pare ima i Asus VG27AQA1A, VA panel, ne znam kakav je on, otvorio sam bio i topic na tu temu ali se niko nije javio, kapiram da i nije toliko popularan model. 🙂
Super sto si rekao nije bilo nekih recenzija za ovaj model pogotovu kada si poredio te tvoje monitore i g2724D pa cak i OLED . Meni je bio budzet oko 200+- pa sam porucio Philips gejming EVNIA 27M2N5500/00 27"/IPS/ pa cekam da mi stigne iskoristio sam vaucer mislim da nema bolje pogotovo sto ima HDR400 i 3god garancije.

MiniLED IPS je izgleda najbolja opcija trenutno.
Ima li neko ideju kada će ovi monitori stići kod nas, baš sam bacio oko na ovaj MSI?

Da li neko na osnovu ličnog iskustva može da mi kaze da li ima neke velike razlike između ova dva IPS monitora:
  • GIGABYTE 27" IPS G27Q2 EK
  • AOC 27" IPS Q27G4XF

Da li neko zna kom servisu da se obratim za Gigabyte monitore? Imam Gigabyte M27F ona pečurkica (joystick) iza monitora za podešavanje slike mi se odvalila.

Hvala unapred!

Podelio link sa kolegama i svako je uzeo bar jedan. 🤣

1771257900497.png

Da li neko zna kom servisu da se obratim za Gigabyte monitore? Imam Gigabyte M27F ona pečurkica (joystick) iza monitora za podešavanje slike mi se odvalila.

Hvala unapred!
U međuvremenu sam našao u YUBC servis: https://www.mojservis011.rs/ odneo i popravili za par dana, prezadovoljan sam uslugom. Nije reklama prvi put sam išao tamo, koliko vidim popravljaju i drugu vrstu elektronike, ako nekom zatreba iskrene preporuke! 🙂

Dobro deluje i ova osvezena 2026 verzija. Valjda ce uskoro stici kod nas, doduse pre par nedelja se pojavio. Mozda ga uzmem odmah ako cena bude prihvatljiva.

E u persun... Javi kako je prosla reklamacija i sta si uradio. Jel popravljaju, vracaju pare ili nude mogucnost za drugi monitor s obzirom da ovog modela nema vise na stanju ?

Inace onaj gore xiaomi sto sam pomenuo moze da se uzme preko kp za 200e. Zanimljiv mi je jos a mozda i bolji XG27ACS (220-230e) za koga monitors unboxed navodi da je najbolja kupovina za 200$.

@Heinz pa ovaj gore sto sam ostavio link. Nije niko na kp-u pravio oglas za njega ali kad im posaljes poruku i pitas, ima za 200e da se uzme. S jedne strane mi se svidja a s druge strane nema nigde jos uvek nijedan review.

G27Qi 2026 stigao, nisam oduševljen. Za početak rekao bih da ima loše horizontalne uglove. Možda ga vratim.

Ništa neobično za (relativno) jeftine gaming modele.
Prošli put si birao LG zbog dizajna, sad Xiaomi (ne znam ni ja zbog čega), mislim da je vreme da pređeš na neki kršten IPS za 35-40k din, ili još bolje na OLED 😀

Pa kad nema ništa kršteno kod nas. Kreće IPS od 45k npr.
Ima Dell P 100 Hz, S 144 Hz, s tim što sumnjam da je taj Dell išta bolji.

Trebalo je u startu da uzmeš onaj iiyama (165Hz IPS), koji je u to vreme bio najbolja kupovina u klasi.

Sad ima sve manje smisla davati preko 35-40k din. za 27'' IPS, evo videh malopre ovaj post, GB model sa 27'' 240Hz OLED panelom treće generacije za 48k din.

Ja sam konacno pre neki dan prelomio i uzeo AW2725DM i stvarno sam prezadovoljan. Kvalitet prikaza, ostrina i osvetljenje je stvarno po meni top a sve je out of the box i nista nisam pipao po podesavanjima. A ima i normalan stand podesiv na sve moguce nacine sto mi znaci jer bi morao da kupujem monitor arm da sam uzeo nesto drugo jeftinije.

Ja sam konacno pre neki dan prelomio i uzeo AW2725DM i stvarno sam prezadovoljan. Kvalitet prikaza, ostrina i osvetljenje je stvarno po meni top a sve je out of the box i nista nisam pipao po podesavanjima. A ima i normalan stand podesiv na sve moguce nacine sto mi znaci jer bi morao da kupujem monitor arm da sam uzeo nesto drugo jeftinije.
Odlična mu je cena sada u Game C. Sjajan monitor. Ja sam se baš lomio za isti, ali sam uzeo verovatno poslednji komad G2724D, na vaš dobrom popustu. Prezadovoljan sam.

Manje više svuda mu je ista cena, 30k din trenutno.

Žaomi će biti vraćen po svoj prilici.
Ima neki bug npr. na YT kad je crna pozadina oko 4:3 videa, kao da pokušava da izjednači osvetljenje sa okolinom, ne kapiram baš šta radi, uglavnom vertikalne štrafte u crnim nijansama, kao banding, samo se pomeraju nekad.

To zvuči kao loš HDR, provjeri da li je upaljeno u sistemu.

Nije.
Biće da je to YT ipak. Svejedno ide nazad.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno