Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kao sto su ograničavali to u etapama, moguće i da ukidaju tako. Videćemo narednih dana.
@pajica123 tebe beše ograničili medju prvima takođe?

To je samo zabluda. Naime u registru su pobrojane posebno 5G 700 i 5G 3500 bazne stanice makar bile na istoj lokaciji.

Kako A1 nema ni jednu jedinu 5G 700 BS, već imaju isključivo 5G 3500, za A1 nema dupliranih zapisa.

Voleo bih da @akki kao poznavalac da svoje mišljenje o ovome. Zašto je jedan provajder odabrao samo 3500 Mhz za sada, a drugi većinski 700 Mhz, kako to utiče na dinamiku razvoja 5G-a? Istina je da će i jedan i drugi na kraju doći na isto, kombinaciju ova dva?

Yettel moze da prica kako su vec pokrili xy% teritorije 5G signalom, ali realne benefite 5G u ovom trenutku dobijamo tek sa N78 (3500Mhz). Na mestima na kojima sam poredio, N28 (700Mhz) u kombinaciji sa ostalim 4G bandovima je bio sporiji od B20 + ostali 4G. Verovatno N28 ima veci domet, ali to opet nema veze direktno sa 5G, jer istu tu frekvenciju moze i 4G da koristi.

Kraljevo, pre uvodjenja 5g na 4g+ su mi bile vece brzine, ovo nit smrdi nit mirise

Prilozi

• Screenshot_20260215_213501_NetMonster.jpg
    Screenshot_20260215_213501_NetMonster.jpg
    63.5 KB · Pregleda: 72
Realni dobitak u praksi od tih najvisih frekvencija je ako imas svoju licnu baznu stanicu na kuci, ili ako si u bas u neposrednoj blizini i to u sobi koja gleda na tu baznu stanicu sa tankim zidovima po mogucstvu. A1 5g je izuzetno osetljiv, u zatvorenom nema signala na otvorenom dobije itd. Po meni je bolje imati 5g koji je do nekih 400-500 mb brzine, a sa dobrom pokrivenoscu.

Tako nešto nam, bar u ovom trenutku, 5G ne donosi. Kada postave još N78 antena biće bolje verujem. Svakako će rasteretiti 4G+, koji uz dodatni kapacitet može imati sasvim fine brzine.
Već rešava problem zagušenja napolju kada su veća okupljanja u pitanju. Prošli veliki protest u Valjevu mreža je bila neupotrebljiva. Juče, kada je bilo možda i više ljudi, mogao se koristiti internet bez problema. Brzina na ograničenom yettel-u 100/100 uz sjajne latencije.

Voleo bih da @akki kao poznavalac da svoje mišljenje o ovome. Zašto je jedan provajder odabrao samo 3500 Mhz za sada, a drugi većinski 700 Mhz, kako to utiče na dinamiku razvoja 5G-a? Istina je da će i jedan i drugi na kraju doći na isto, kombinaciju ova dva?
То су изабрали још пре него што су добили дозволе а телеком је изабрао 2500 мегахерца.

Рател је уписао 5г базне станице али телекома нема нигде https://registar.ratel.rs/cyr/reg22...menjena_tehnologija=5G&filter=&ord=2&page=203

Po ovom spisku, A1 ima 2384 aktivna sektora (pošto se ista adresa najčešće triput pojavljuje za isti frekvencijski opseg), sve na 3500 MHz.

Yettel ima 3671 sektor na 700 MHz i 994 sektor na 3500 MHz, pri čemu su preklapanja lokacija između dva opsega velika.

Dakle, A1 ima 2,4 puta više sektora na 3500 MHz od Yettela, ali Yettel ima ukupno dvaput više aktivnih sektora na bilo kom opsegu (s velikim preklapanjima lokacija između opsega) pošto A1 nema nijedan na 700 MHz.

To je i u skladu s mapama na sajtovima ova dva operatera po kojima se vidi da Yettel ima ukupno veću pokrivenost 5G-om, a A1 veću na 3500.

Mape:
Yettel 3500 MHz (tamnosivo, kao što se vidi, malo gradova je pokriveno):
ot1vWdj.png

Yettel 700 MHz (zeleno)
W50QDok.png

A1 3500 MHz:
Cjjc1Qa.png

Mapa Yettela nije ažurirana sa svim ovim podacima iz registra. Yettel ima 3500Mhz u Aranđelovcu i Topoli npr, ali to na mapi ne postoji.

Ne radi se o tome da jedan operater koristi samo 3500 MHz, a drugi samo 700 MHz, već o tome koji sloj mreže se u datoj fazi i na kom delu teritorije prioritetno razvija.

Mobilne mreže su višeslojne po definiciji.

700 MHz je coverage layer. Koristi se za široku teritorijalnu pokrivenost i indoor signal. Zbog niže frekvencije ima veći domet i bolju penetraciju, ali tipično raspolaže užim spektrom (npr. 2x10 MHz), što ograničava kapacitet po ćeliji.

3500 MHz je capacity layer. Omogućava široke kanale (100 MHz), znatno veći protok i veći broj simultanih korisnika, ali uz kraći domet i potrebu za gušćom mrežom lokacija. Zato se primarno razvija u urbanim i visokosaobraćajnim zonama.

Razlika između operatera je u redosledu investicija:

 • Ako se prvo širi 700 MHz, brzo se dobija velika populaciona i teritorijalna pokrivenost.
 • Ako se intenzivnije razvija 3500 MHz u gradovima, dobija se veći kapacitet i realno bolje performanse tamo gde je najveće opterećenje.

Tehnički gledano, oba sloja rade zajedno. Uređaj koristi carrier aggregation (CA) i može simultano agregirati low-band i mid-band nosioce, uz LTE anchor u NSA režimu (EN-DC arhitektura), čime se kombinuju stabilnost signala i kapacitet. Bez CA, ni jedan sloj pojedinačno ne daje optimalan rezultat.

Zato ne treba posmatrati stvari kao “700 vs 3500”. To su komplementarni slojevi iste mreže. Dugoročno, mreža kombinuje low-band za pokrivenost i mid-band za kapacitet. Razlika je isključivo u dinamici i prioritetima po regionima, ne u krajnjoj mrežnoj strategiji, tako da je tvoj zaključak ispavan.

Tehnički gledano, oba sloja rade zajedno. Uređaj koristi carrier aggregation (CA) i može simultano agregirati low-band i mid-band nosioce, uz LTE anchor u NSA režimu (EN-DC arhitektura), čime se kombinuju stabilnost signala i kapacitet. Bez CA, ni jedan sloj pojedinačno ne daje optimalan rezultat.

Nisam primetio da igde u Srbiji radi CA n78+n28. Da li je to uopšte moguće na NSA?

У браничевском округу нове фреквенције: А1 3500 на већини базних станица у Пожаревцу, остала места и фреквенције ништа, јетел 3500 на једној базној станици у Пожаревцу, 700 на већини базних станица у округу али само у Пожаревцу и Великом Градишту су 5г, 2600 у Великом Градишту и већини базних станица у општини Пожаревац.

Uplatim danas A1 za pripejd da se malo igram, nisam od decembra, stavim cell lock na auto na ruteru. Razlog, na Mts-u sam još dva meseca, kućni net, imam tako običaj, malo Yettel, malo A1, a uglavnom Mts. U decembru A1 je bio super, naj protok, N78, 3 CA, danas katastrofa, uglavnom 4g+ i 2CA, desi se da ulovi N78 i bude 3CA, ali protok je smešan i kratko traje. Za sada se izgleda na mojoj lokaciji Yettel najbolje pokazao, imam 4 CA sa N78, protok bolji od ostala dva operatera, a ja pobegao prošlog maja od yetelovog kućnog neta.

Ledine A1, kad imam 5G internet ništa, kad ode na 4+ proradi u gradu 5G radi bez problema

Ledine A1, kad imam 5G internet ništa, kad ode na 4+ proradi u gradu 5G radi bez problema

I ja sam primetio ovo, doduse na Yettel-u, i kada sam na periferiji grada. Stoji ikonica 5g, ali net radi kao gprs.. Onda prebaci sam na 4g+ i internet leti.

To ne znam da li im je konfiguracija moguca da kad padne ispod određene snage signala da radi fallback automatski pre nego što dođe da 5G uopšte ne radi ili radi jako loše...

Nisam primetio da igde u Srbiji radi CA n78+n28. Da li je to uopšte moguće na NSA?
Da, moguće je n28+n78 NR-NR CA u NSA ( naravno uz obavezni LTE anchor ako nije bilo jasno iz prethodnog posta).
Podržano od Rel.15., unapredjeno u kasnijim i dostupno je u nekim komercijalnim mrežama globalno( Elisa Finska npr i to baš zbog boljeg uplinka).

Prednost NR-NR je efikasniji scheduling i bolji uplink na low-bandu, ali ako je n78 širok (kod nas je pušten sa 100 MHz u komadu), realna razlika u brzini downloada u odnosu na n20 LTE + n78 često nije dramatična.

Kod nas se u praksi koristi LTE + n78, dok low-band primarno služi za pokrivenost. Dakle, tehnički NR-NR ima smisla, ali u srpskom deploymentu trenutno( pocetak, kombinacija uredjaja, roi itd) ne donosi ogroman praktični benefit u odnosu na postojeću NSA kombinaciju, a znatno je teži za implementaciju.

Verovatno je da će se koristiti selektivno, pogotovo ako SA ne bude brzo krenuo…

Obećao sam odavno da ću detaljnije o CA, nisam zaboravio, samo da uhvatim vremena…

@akki da li znaš zašto ne puštaju NR-NR CA na n78 (intra band CA)? Ipak svi imaju 100+30MHz.

Tako nešto nam, bar u ovom trenutku, 5G ne donosi. Kada postave još N78 antena biće bolje verujem. Svakako će rasteretiti 4G+, koji uz dodatni kapacitet može imati sasvim fine brzine.
Već rešava problem zagušenja napolju kada su veća okupljanja u pitanju. Prošli veliki protest u Valjevu mreža je bila neupotrebljiva. Juče, kada je bilo možda i više ljudi, mogao se koristiti internet bez problema. Brzina na ograničenom yettel-u 100/100 uz sjajne latencije.
To sam i ja primetio, protest je bio najveći do sada, a bez problema sam koristio 4g mrežu, baš sam se prijatno iznenadio. Dok prošli put to nije bio slučaj.

Takođe sam isto to primetio na utakmici u areni, radio je net kako tako, pre se desi da ne radi uopšte pogotovo kada svi koriste fon na pauzama između četvrtina.

Hvala puno @akki na odgovoru!

Nazad
Vrh Dno