Šta je novo?

Linux FAQ

Da nisam gledao ovaj proton sajt, nebi znao da ima igra:
World of Tanks: HEAT

Samsung BIOS Configuration? Huh?
Da, Samsung Galaxy Book laptop, nema to veze sa time nego je do linux distribucija.

Ubuntu (Linux Mint, Zorin OS, Kubuntu...), Fedora, openSUSE, Debian podržavaju Secure Boot.

Sve u svemu meni se najbolje pokazala kombinacija Windows 11 Pro i Linux Mint/Zorin.

Čudi me da nema posebna tema za Linux Mint jer je najpopularnija distribucija pogotovo za početnike. 🙂

Poslednja izmena:
Sad je baš (februar-mart 2026) izašlo digitalno izdanje Linux For Beginners u kome je lepo sve objašnjeno o osnovi Linuksa kroz Linux Mint distribuciju.

Linux-for-Beginners-2026-1.png

Linux-for-Beginners-2026-2.png

DOWNLOAD:

Idealan i svež materijal za svakog ko hoće da pored Windowsa proba i Linux (VirtualBox) ili da Windows zameni Linuksom 🙂

Poslednja izmena:
Još jedan koristan video o VM i instalaciji linuksa 🙂
Ko koristi Windows 11 PRO (mora pro ili enterprise ili education verzija ne može home) ne mora da instalira ni VirtualBox već samo da uključi Hyper-V virtuelnu mašinu...

Kako da se podesi VirtualBox da potera CachyOS, radi mi samo kad se podize sa nomodeset.

Da odgovorim sam sebi, a mozda jos neko ima slican problem pa da ne bije glavu 🙂 Iz linux kerel boot parametara u GRUB-u treba da se ukloni parametar splash, regenerise se GRUB i onda butuje bez problema

Kod:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT='nowatchdog nvme_load=YES zswap.enabled=0 splash loglevel=3'

Screenshot from 2026-02-18 10-58-59.png

sve ok sa novom plasmom?

Da, jutros sam instalirao u VB-u i evo zanimam se, do sada nisam naleteo na neki problem, ni sa CachyOS-om ni sa novom plasmom. Ako nekog zanimaju unapredjenja u plazmi 6.6, juce je izasao ovaj video. Iskreno, do sada sam uglavnom koristio Gnome i Cinnamon, KDE nisam probao godinama i bas fluidno radi, u stvari sam CachyOS prilicno fluidno radi u VB-u za razliku od nekih drugih koje sma probao.

Ne radi Compact pager posle apdejta, ko koristi umesto preinstaliranog pager-a.

Kod:
bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi
Kod:
bcdedit /enum firmware
Kod:
bcdedit /delete {identifier}

Kod:
diskpart
Kod:
list disk
Kod:
select disk 0
(0 = Change to Your System Drive)

Kod:
list partition
Kod:
select partition 1
(1= Change to your EFI Partition Number)

Kod:
assign letter=Z

Kod:
cd /d Z:\EFI\
Kod:
rmdir /s /q Z:\EFI\ubuntu
(Replace 'ubuntu' with your Linux boot folder name if you’re using a different distribution.)

Kod:
mountvol Z: /d

Ko neće da se zeza sa VM, eto sve sažvakano u slučaju brisanja linuksa i ostavljanja windows os 🙂

Poslednja izmena:
Imam laptop sa Francuskom Azerty tastaturom. Da bi upisivao brojeve moram da stisnem enter i onda brojeve.
Sve funkcionise ok, jedino kad treba da unesem br bankovne kartice, ne mogu da upisem normalno, vec moram keyboard layout prebaciti na US i tek onda mogu. To sam primetio na Cachyos i na arch linuxu. Sta mislite zasto ne mogu normalno upisati brojeve ?

U principu, čeka se Valve:

U principu, čeka se Valve:

Uh, strašno me nervira cela diskusija oko tog pitanja.

Čova sa klipa može da kritikuje systemd do sudnjega dana što bi da doda jednu sitnu funkcionalnost koju distribucije mogu da iskoriste za svoje mehanizme verifikacije, ali to ne menja apsolutno ništa. Prelazak na Artix kao distribuciju koja ne koristi systemd pa kao samim tim nema problem je takođe vrlo naivno, da ne kažem nešto oštrije. Neko ko je tako paranoičan po pitanju toga do kakvih zloupotreba ovakva verifikacija može da dovede, jako je naivan ako misli da jedan mali distro može tome da se odupre samo li ga targetiraju.

Pravi problem nije ni u systemd ni u stavu Linuksa u celini, nego u drakonskim zakonima koji prete kaznama za operativne sisteme ako nisu saobrazni bumerskim idejama oko toga šta verifikacija treba da podrazumeva. Systemd je samo alat koji je u širokoj upotrebi pa je donekle logično mesto za dodavanje takvih funkcija. Artix nije izuzet od zakona, samo će morati da upotrebi neko drugo sredstvo za verifikaciju ili će doći na udar. Alternative ovome što je systemd uradio će verovatno nići ako se ispostavi da je zakon ozbiljna stvar i da planiraju da ga sprovode.

Umesto što se žale na FOSS devove koji moraju da poštuju zakone, pa čak i one koji im se ne dopadaju, treba da se dignu i žale zakonodavcima koji smišljaju te briljantne ideje. A ovako, šta ako im blokiraju račune za donacije? Pogase servere, blokiraju domene? Nije bitno gde se u svetu nalaze, ako ovo zaista bude stvar koju žele da primene Amerika ima načina da pogasi i zatomi distribucije koje im se ne sviđaju. Da ne govorimo o maksimalno paranoičnom scenariju – niko ne bi voleo da ova verifikacija završi negde u kernelu.

Naravno, FOSS svet nikad ne propušta priliku za novu podelu niti za pogrešno usmeravanje ogromne količine truda i energije, pa sad imamo i fragmentaciju na te slobodarske distribucije koje se kunu da neće nikad pristati na tako nešto i na ove navodne izdajnike i corpo šilove...

nije Kalifornija svet

nije Kalifornija svet
Ja skroz razumem zašto su ljudi oprezni/paranoični kada su ove stvari u pitanju, samo se ne slažem oko toga gde je pažnja usmerena. Ako smo nešto naučili iz nedavnih događaja to je da pritisak na jednoj osetljivoj tački sveta može lako da dovede do globalnih posledica.

Došli smo do situacije da posle Australije u Francuskoj dobijemo prvu zabranu pristupa društvenim mrežama za maloletnike. Šta se zbiva u Australiji možda jeste daleko ali Francuska je već mnogo bliže, tu su i Britanija, Danska, EU kao celina. I njima će isto biti potrebna neka verifikacija identiteta ako misle išta s tim da urade, a eno imaju već model kako se to radi drugde. Nije samo Kalifornija nego nekih 8-9 država valjda, recimo i Kolorado, gde posluje System76 koji je među prvima morao da se povinuje.

Jeste da to ide postepeno i da je danas tek nekako trivijalno (pita se za godine, a može se odgovoriti bilo šta), dok će sutra verovatno biti kao i ostali operativni sistemi - nadzor i kontrola na max.

Nego, prošle su osamdesete odavno.
Pred nama je neki drugi, novi svet.

Razumem starije koji se odupiru, mi smo živeli pod drugačijim okolnostima. A i moje dete je odraslo odavno. Nego..
Šta je sa današnjom decom?
Možda ona budu imala korist od toga da im se zabrani sadržaj koji nije za njihove godine.

Verujem da se pod velom zaštitite dece na internetu može svašta progurati. Ali, možda oni koji donose takve zakone zaista i imaju viziju zaštitite dece, tj da su takvi zakoni logični, opravdani i nisu maliciozni.

Ili je ipak to lobiranje velikih firmi koji koriste ljude koji su na pozicijama da takve zakone donose, da proguraju kôd koji će njima biti u interesu da zarade više novca?

Verovatno je istina negde između.
Oduvek je tako bilo.
Sve što je dobro, napredno i korisno, nađe se neko da to iskoristi za svoju dobit.

A oni pak, koji ne žele da žive pod takvim uslovima - nađu način da žive van sistema.

I.. vidim da jeste tako da je današnja Linux zajednica rastrzana na sve strane.
Svako nešto zna, u nešto veruje i na svoju stranu ide.

To je dobro, jer će biti softvera za svakog.
Nije dobro, jer tako razjedinjeni nikada neće imati nikakvu snagu niti celovitost.

Možda drugačije i ne može.
A možda će u budućnosti ipak biti drugačije.
Vidim da ima pojedinih distribucija i DE koje se i dalje drže svojih principa.

Poslednja izmena:
Ja skroz razumem zašto su ljudi oprezni/paranoični kada su ove stvari u pitanju, samo se ne slažem oko toga gde je pažnja usmerena. Ako smo nešto naučili iz nedavnih događaja to je da pritisak na jednoj osetljivoj tački sveta može lako da dovede do globalnih posledica.

Došli smo do situacije da posle Australije u Francuskoj dobijemo prvu zabranu pristupa društvenim mrežama za maloletnike. Šta se zbiva u Australiji možda jeste daleko ali Francuska je već mnogo bliže, tu su i Britanija, Danska, EU kao celina. I njima će isto biti potrebna neka verifikacija identiteta ako misle išta s tim da urade, a eno imaju već model kako se to radi drugde. Nije samo Kalifornija nego nekih 8-9 država valjda, recimo i Kolorado, gde posluje System76 koji je među prvima morao da se povinuje.

U UK već ima zakon o zaštiti dece (parafraziram jer me ne interesuje kako se tačno zove) koji onemogućava pristup sve većem broju sajtova koji zahtevaju verifikaciju - ne na nivou pretraživača već na nivou operativnog sistema!
To je izrodilo sada već 3 velike firme koje se postavljaju kao "middleware" između sajtova i korisnika, tražeći potvrdu identifikacije dok u pozadini prikupljaju sve moguće podatke "iz bezbednosnih razloga". (uzor im Palantir ?)
I naravno, sve je predstavljeno iz benignog ugla "nemam šta da krijem" a niko ne spominje npr. da Meta ovo aktivno finansira (u US). Gubimo iz vida i sve veći Google-ov uticaj (finansijski) u FOSS-u.

Ovo je samo još jedan nivo gde se povećava temperatura kako bi se žaba skuvala.

I da, uvek može drugačije. I bolje.
"Boli" kada moraš nešto na šta si se navikao da ostaviš i pređeš na nešto bolje.

Skoro sam čitao o vlasniku foruma u Kanadi koji dobija opomene od britanske agencije da ne ispunjava propisana pravila, iako je lik blokirao UK IP adrese da ih skine sa vrata. Naravno da mu ne mogu ništa, ali to je dodatni pritisak na ljude i trošenja vremena na gluposti zbog budala

Pravi problem nije ni u systemd ni u stavu Linuksa u celini, nego u drakonskim zakonima koji prete kaznama za operativne sisteme ako nisu saobrazni bumerskim idejama oko toga šta verifikacija treba da podrazumeva
Svi ti zakoni su besmisleni i služe samo za kuvanje žabe, kao što je pomenuto. Pisao sam na drugoj temi - MidnighBSD je promenio svoju licencu, gde su napisali da je zabranjeno korišnjenje njohovog OS-a u Kaliforniji i Brazilu, tj. bilo gde gde se zahteva verifikacija. Čak i da države zabrane pristup njihovom sajtu, .iso fajlovi se legalno distribuiraju na torentima ili na druge načine. I onda je u prekršaju korisnik. A korisnici mogu biti potpuno neobavštene osobe koje ne znaju ništa o računarima i sistemima. Male su šanse da su MisnightBSD korisnici među njima, ali za npr. Ubuntu ili Mint to već nije nemoguće

hoce se pominovati zakonima Kine?

Steam on Linux Surpasses 5% Market Share

Prilozi

• linuxdesktop_5percent_202604.jpg
    linuxdesktop_5percent_202604.jpg
    99.8 KB · Pregleda: 23
hoce se pominovati zakonima Kine?
Hoće, ako treba.
Mene je iznenadilo koliko se brzo Linux povinovao ovome a onda sam se setio u kakvom svetu živimo...

Ljudi koji se zanose da je Linux spas od distopije, da je VPN spas za pirateriju, da nadzor neće biti globalan, etc. su tako naivni...te stvari se rešavaju na nivou država/vlada, verovatno iza zatvorenih vrata u Davosu, sve šta zaobilazi globalni nadzor će biti kriminalizovano i po cenu kršenja međunarodnih statuta i licenci ako treba, a ti tuži cele države Gospodu Bogu ako ti smeta jer nećeš imati kome drugom.

The community-driven Sonic Desktop Environment aims to preserve and improve the X11-specific aspects of KDE. It currently consists of the customized KWin/X11 sonic-win, Plasma Workspace components, the Silver theme, an SDDM theme, and some support libraries.

Žalim što "zloupotrebljavam" temu ali ovo postaje zanimljivo pa da podelim:

Obećavam da neću više pisati na ovu temu, nadam se da će dobronamerni malo opreznije gledati na centralizovane promene koje su "za naše dobro".

Ја сам мозилу користио само три дана кад сам први пут инсталирао линукс и чим сам убацио оперу и вивалди са мозилом је било "означи за потпуно уклањање" "цтрл+п".

Nazad
Vrh Dno