Šta je novo?

Monitori sa OLED panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

U G radnji je i dalje na stanju mo27q28g. A imaju i ultrawide gigabyte mo34wkc...gen1 QD oled. On izadje 78.500 s popustima.

Bas mi se bacaju pare😄 ubedjujem sebe da mi ne treba

Citam sta drugi pisu navodno je bolji office i citanje na tandem oledu 4.generqcije.
I kome se brzo umaraju oci navodno je bolji woled od QD-a.
Cuveni eyestrain

Ovde bi najpametnije bilo kupiti oba online, pa vratiti jedan. Samo to malo teze tj nikako u mom slucaju

U G radnji je i dalje na stanju mo27q28g. A imaju i ultrawide gigabyte mo34wkc...gen1 QD oled. On izadje 78.500 s popustima.

Kupovina OLED-a nikako nije bacanje para, naprotiv.

Citam sta drugi pisu navodno je bolji office i citanje na tandem oledu 4.generqcije.
Cuveni eyestrain

Ovde bi najpametnije bilo kupiti oba online, pa vratiti jedan. Samo to malo teze tj nikako u mom slucaju
Za rad je bacanje para...ako mislis sve ostalo onda samo napred

inace nije isti mat premaz kao na ips monitorima, ima malo glossy u odnosu na njih

Cuveni eyestrain

Kako si sam napisao: QD-OLED prve generacije... naspram WOLED poslednje generacije u Tandem OLED izdanju. Odgovor se sam namece.
Sto se citljivosti teksta tice, sigurno je bolja situacija nego sa prethodnim WOLED-ima s obzirom na blago izmenjen redosled subpixel-a. Ali svakako ce prava stvar biti tek oni najavljeni modeli sa RGB stripe postavkom panela. Tada ce problem biti resen u potpunosti.

Pada mi na pamet i 42"c5 lg tv
I koristiti ga kao 21:9, 3840x1440 😄imam ogroman astal. Izgledace ruzno ali nema veze.

Na neku foru je c5 42" preko madjara jeftiniji za 26k din. Sto je cudno, razlike u ceni vise nisu kao ranije, retko se isplati ista narucivati od njih, bukvalno nista

Ponuda monitora u 32" I 34" varijanti je slaba i skupa, u odnosu na ovaj tv.
I 2k na oledu je dosta losiji za citanje u odnosu na 4k

Poslednja izmena:
Slucajno videh 27" AOC Q27G41ZDF
QD OLED 240Hz
Ocekivana cena 379€ u SK.
Realno, deluje "dzabe", samo ne znam da li valja cemu. 🤣

Pada mi na pamet i 42"c5 lg tv
I koristiti ga kao 21:9, 3840x1440 😄imam ogroman astal. Izgledace ruzno ali nema veze.

Na neku foru je c5 42" preko madjara jeftiniji za 26k din. Sto je cudno, razlike u ceni vise nisu kao ranije, retko se isplati ista narucivati od njih, bukvalno nista

Ponuda monitora u 32" I 34" varijanti je slaba i skupa, u odnosu na ovaj tv.
I 2k na oledu je dosta losiji za citanje u odnosu na 4k
730e mene izašao, 16:9 na stolu dimenzije 200x60, bombona. 🙂 70% gaming, 30% surf/posao, apsolutno nikakvih problema sa čitljivošću teksta, bar ništa što bi mi "bolo" oči.

Pustio sam zvuk na monitor i izvukao opticki iz njega na Logitech Z906, ali nista ne dekodira, mogu samo stereo, 3D i 5.0 virtuelni.
Jel moguce da Asus monitor samo dva kanala propusta preko optickog?
ima li nekako sanse da pusti originalni zvuk kad pustim neki film sa DD ili 5.1, i da Z906 to dekodira?
1770287554646.png

a zasto bi povezivao zvucnike na monitor?

pa trenutno zbog nekih okolnosti ne mogu da idem u veci stan, i privremeno sam ovde gde nemam prostora za 55" TV i da sa njega spustim opticki, pa gledam Netflix I Prime sa kompa.
e sad, Netflix i Prime (koji koriste Edge), nece da na Asus ROG Centurion (koji ima brutalan zvuk na Z906) propuste 5.1 zvuk, vec samo stereo, pa sam mislio da ce ako usmerim zvuk preko monitoraa, povuci original 5.1 zvuk sa optickog

Vidim da je Dell AW3425DW u prodavnici G na nekom popustu, nisam u toku sa cenama, da li je to ok cena?

Monitor mi se svakako cini da je dobar. Vidim da je par clanova vec kupilo bas ovaj model, pa mozda neki utisak?

Jesi probao?

Vidim da se zale na redditu da je sad HDR pokvaren?

Ja ne planiram da ga instaliram, žalbe, a ionako nikad ne koristim peak 1500 režim, ne bih oči da spržim, sasvim lepo radi i na F06.

Snimio sam. Nakon snimanja mora da se uradi factory reset podesavanja monitora da slika ne bi bila ''pregorela''. Nakon resetovanja podesavanja, sve radi normalno. Nisam stigao detaljno da testiram, ali za sada sam primetio sledece. Sto se tice HyperNitsa, trenutno od hdr igara igram bf6 i preko auto hdr-a windowsa Judgment. HyperNits na high zna da previse bustuje highlights, narocito u auto hdr u Judment (npr. baloncice sa tekstom i sl. bele boxove). Ono sto je zanimljivo je da je sada u peak 1500 rezimu sa HyperNits desktop okruzenje normalnije tonirano - nema izrazeno bledilo kao inace sto imaju hdr modovi. Od drugih promena sam primetio da su opet dozvolili promenu APL-a u HDR modu koje nije bilo moguce na prethodnom firmware-u (ali pazite, vraca se na medium nakon promene moda). Mozda su jos nesto cackali, javljam ako primetim.

Ja taj HDR ne vidim, tj mogu da prepoznam kad je upaljen/kad je ugašen i što se mene lično tiče gimmick. Evo sad i na LG C5 i prije na Asusu PG32ucdm se svodi na to da prikaz "bljesne", da su boje življe, ali toliko mi je to "wow" da HDR ne palim uopšte više u igrama, iako ga podržavaju. Dobar kontrast, color gamut, pristojan brightness i to je to što se mene tiče. 🙂

Snimio sam. Nakon snimanja mora da se uradi factory reset podesavanja monitora da slika ne bi bila ''pregorela''. Nakon resetovanja podesavanja, sve radi normalno. Nisam stigao detaljno da testiram, ali za sada sam primetio sledece. Sto se tice HyperNitsa, trenutno od hdr igara igram bf6 i preko auto hdr-a windowsa Judgment. HyperNits na high zna da previse bustuje highlights, narocito u auto hdr u Judment (npr. baloncice sa tekstom i sl. bele boxove). Ono sto je zanimljivo je da je sada u peak 1500 rezimu sa HyperNits desktop okruzenje normalnije tonirano - nema izrazeno bledilo kao inace sto imaju hdr modovi. Od drugih promena sam primetio da su opet dozvolili promenu APL-a u HDR modu koje nije bilo moguce na prethodnom firmware-u (ali pazite, vraca se na medium nakon promene moda). Mozda su jos nesto cackali, javljam ako primetim.
Ja ne planiram da ga instaliram, žalbe, a ionako nikad ne koristim peak 1500 režim, ne bih oči da spržim, sasvim lepo radi i na F06.
Ja odradio update, nema problema. Ne znam sta je ovima na redditu.

Samo jos jedna napomena - kada snimite novi firmware, windows resetuje ClearType podesavanja pa ih opet namestite.

Gledam Asus ROG Strix XG32UCWMG, ne deluje lose.

Koristim ga oko dva meseca. Meni je super. Ako te nesto zanima, tu sam

Poslednja izmena:
Drugari, šta kažete na Gigabyte MO34WQC? U G-radnji je 80k što je dosta dobra cena.
Naravno, potpuno sam svestan da postoje bolji monitori ali gledajuči odnos cene i kvaliteta...

I ja sam ga gledao ali na kraju ipak uzeo AW3425DW. Za sada prezadovoljan, posle 27” IPS, pravo otkrovljenje.

Dobro ali to je VA panel? Šta znam, u principu nije ni meni pod moranje da uzimam OLED ali bi, što bi se reklo, prob'o.
Ja donekle igram igre ali to je mahom single player RPG. Radim malo video edita i resto standardno surfovanje i sl. Slabo gledam filmove/serije.

Kakav crni VA panel? AW3425DW je QD-OLED.

Nazad
Vrh Dno