Šta je novo?

Odbijena reklamacija

• Začetnik teme Začetnik teme Diablo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Diablo

Čuven
Učlanjen(a)
29.11.2003
Poena
650
Novom laptopu koriscenom manje od mesec dana kapacitet baterije pao za 20%, s tim da je samo u toku jednog dana/noci pao za 15% - vidi sliku.

Narednim punjenjima/praznjenjima nisam uspeo da je rekalibrisem te je kapacitet ostao smanjen.

HP ProBook 460 G11 16' / 1920×1200 (WUXGA) / Intel Core Ultra 7 155H / 32GB / 1TB SSD / nVidia RTX 2050

Laptop vracen sa reklamacije sa objasnjenjem:

"Laptop reprodukuje 4k video u trajanju od 5h. Laptop detaljno testiran, ispravan, baterija radi u skladu sa specifikacijom proizvodjaca."

Nisam nasao nikakve specifikacije proizvodjaca, ali guglanjem sam nasao da bi baterija trebalo da traje preko 9h za reprodukciju 4K sadrzaja (iako rezolucija ekrana nije 4K).
Mozda su testirali sa RTX 2050 grafickom a ne integrisanom? Misam pametan...

Imam li pravo na neku zalbu ili da prihvatim tako kako je?

Hvala!!!

Prilozi

• IMG_20260126_203951.jpg
    IMG_20260126_203951.jpg
    283.9 KB · Pregleda: 94

Battery​

Now, we conduct the battery tests with the Windows’ Power Efficiency setting turned on, screen brightness adjusted to 180 nits and all other programs turned off except for the one we are testing the notebook with. This laptop’s 56Wh battery pack lasts for around 10 hours of video playback. To achieve that, you have to apply the “Battery Saver” preset in the Windows “Power & Battery” menu and select the “HP Recommend” mode in the HP Command Center app.

Čak i ovo nije merodavno, jer si po ovoj fotki pokazao da kapacitet baterije drastično opada, verovatno neka ćelija umire. To znači da uopste nisu testirali kako treba, detaljno testiranje podrazumeva više nego što je ovde navedeno. Uloži žalbu.

A kako tebi baterija drži neovisno od izveštaja kapaciteta? Da li je autonomija srozana u realnom radu?

Kao što je napisao @Excallibur…
U okviru baterije je u startu bila neka falš ćelija, zato tako i pada kapacitet, jer je verovatno i crkla po neka, ali baterija radi jer glavni deo baterije od koga zavisi punjenje radi.
Reklamacija pod obavezno i traži pisani dokaz za to što tvrde.
Ako ne daju, tržišna i proizvođač.

Uradi test u okviru same HP dijagnostike, imaš ugrađenu dijagnostiku koju koriste i ovlašćeni servisi da provere bateriju i poruče odgovarajući deo od HPa kad se nešto menja.
Procedura:

Ukoliko test pokaže da je baterija slaba ili za zamenu, ne mogu da te odbiju.

Ovo što ti je mighty78 napisao mislim da ti neće pomoći, jer tvoja baterija nije oslabila toliko da će test da pokaže da je loša, kod tebe je u kratkom vremenskom roku pala nešto više od 20% i tu je stao pad, verujem da će nadalje da ti radi sa tim kapacitetom solidno dugo, ali poenta je da je za jako kratko vreme izgubila nenormalno mnogo kapaciteta. Baterija je dobra, ali za mnogo više ciklusa punjenja i pražnjenja nego što si ti uspeo da uradiš za tako kratko vreme.
Ja bih pisao proizvođaču i od njih tražio objašnjenje kako to da baterija za 2 nedelje izgubi više od 20% maksimalnog kapaciteta, jer to nijedna baterija, taman se koristila 24/7 za taj vremenski perod ne može.

Doneo laptop kuci. Baterija bila na 15%; napunio je do kraja. Odradio test u BIOSu i pokazalo da je sve OK i kapacitet od 53.89Wh. Odradim i battery report i isto sve OK. Ko zna sta je bilo u pitanju. Sve u svemu ne moram nikom da se zalim na kraju. 🙂 Ljudi su ipak bili u pravu.

Hvala svima na odgovorima u svakom slucaju.

Prilozi

• bat.PNG
    bat.PNG
    68.3 KB · Pregleda: 57
A da pokušaš da izneseš problem lokalnoj HP podršci ako je ima, ili ako imaju neku domaću društvenu mrežu, ili ovlašćenom uvozniku?

Meni je jednom pomoglo kod reklamacije kad sam se direktno obratio uvozniku, za veš mašinu, prodavac odbio, a oni mi bukvalno na keca instruisali zamenu.

Nazad
Vrh Dno