Šta je novo?

Hardver Preporuka za AM5 procesor i ploču - 7800X3D ili 9700X

• Začetnik teme Začetnik teme X4K3P
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

X4K3P

Slavan
Učlanjen(a)
25.09.2015
Poena
245
Imam 32GB RAM CL30 6000Mhz i RX 9070. Trenutno koristim 1080p 180Hz monitor, možda bih kasnije prešao na neki 2K. Najviše bi se koristio za gejming, ali ništa specijalno zahtjevno. Da li uzeti 7800X3D ili 9700X (X3D je ~50€ skuplji u ovom trenutku) ili možda neki treći? Da li uzeti B650 ili B850 ploču i imate li neke konkretne preporuke? Hvala!

Imam 32GB RAM CL30 6000Mhz i RX 9070. Trenutno koristim 1080p 180Hz monitor, možda bih kasnije prešao na neki 2K. Najviše bi se koristio za gejming, ali ništa specijalno zahtjevno. Da li uzeti 7800X3D ili 9700X (X3D je ~50€ skuplji u ovom trenutku) ili možda neki treći? Da li uzeti B650 ili B850 ploču i imate li neke konkretne preporuke? Hvala!
Ако ћеш надограђивати процесор b850 tomahawk max.
Ако се двоумиш узми 9700x. 50 евра сачувај за будући процесор.
Нек ти 9700x буде као stop gap

Imaš i jeftinije ploče...Gigabyte Gaming X ili MSI Gaming Plus, recimo. Tomahawka i nema kod nas plus nije jeftin...

Čak ne mora ni da bude B850, B650 su sasvim ok.

Nakon dosta pregledanih testova, mislim da ću ipak uzeti 9700X pa ga dodatno ispodešavati (u tom slučaju razlika je max 10-ak% u nekim igrama u korist X3D u 1080p), a za ploču ću vjerovatno čekati B850 Tomahawk Max WIFI II koja uskoro treba da bude u prodaji.

Mislim da mi je to već prevelik overkill, a i dolazim polako do 300€. Čak razmišljam i o Aorus Elite WIFI7 koja je od MAX keca jeftinija 30€ trenutno.

Tomahawk velika preporuka! Uglavnom je to skuplja varjnata ali rekao bih jako pouzdana ploca i u B i u X izvezdbi.

Obrati pažnju na temu o Ryzen 9xxx procesorima,gde sam pisao o mom problemu sa Tomaxawk X870 pločom.
Manje više,dosta ljudi koji je poseduju je pogođeno ovim problemom:

E sad,ako ćeš da ideš na B850,msm da tu nema problema...

Poslednja izmena:
Obrati pažnju na temu o Ryzen 9xxx procesorima,gde sam pisao o mom problemu sa Tomaxawk X870 pločom.
Manje više,dosta ljudi koji je poseduju je pogođeno ovim problemom:

E sad,ako ćeš da ideš na B850,msm da tu nema problema...
Ukucaš na Google-u bilo kog prozvodjaca i 'problem with'. Čisto da vidiš da nema da te ploce koja je na AM5-ici problem free.
MSI spada u grupu boljih po tom pitanju.

X870E Tomahawk košta isto koliko i B850 Tomahawk Max II. Treba mi savjet, da li se nadati padu cijena i čekati još ili uzeti B850 Tomahawk Max I?

X870E Tomahawk košta isto koliko i B850 Tomahawk Max II. Treba mi savjet, da li se nadati padu cijena i čekati još ili uzeti B850 Tomahawk Max I?
Kaкав црни пад цена, па за матичне плоче је најбољи тренутак за куповину.
Проблем је што је за RAM најгори тренутак па си ограничен прескупом RAM меморијом.
Чекање на пад цена је било пре RAM кризе.
Сад ти за SSD, HDD и RAM треба јако пуно новца. А не можеш да склопиш конфигурацију, посебно без 32 GB RAM-a
Mислим можеш и са 16 GB aли то је било актуелно пре више година, сад је 32gb стандард.
x870E je веома висока класа прављена за оверклокере, тако да као што си и сам рекао, MAX II не улази у ту ценовну раван.
Узми MAX I радиће ти посао, реално не знам шта су ти очекивања да добијеш са MAX II односно са бољом верзијом ?

Estetika na prvom mjestu, baš mi se ne sviđaju lime detalji na kecu.
Има и белих плоча или лепших ако тражиш естетику. Сад је питање како интегрисати естетику и квалитет с обзиром да кец има 8 лејера и добра је плоча укључујући VRM.
Естетика ће ти досадити за месец дана, и биће ти примарно како ради, веруј ми.
Dvojka ima 64MB BIOS i eksterni BCLK generator.
А предност тога је шта ? Шта добијаш а да реално немаш на кецу ?
Корист већег биоса је каква ?

nada se da ce moci da flash backuje ako se zezne instalacija ili nestane struje...
a ploca treba da moze to, bez obzira na BIOS memoriju.

Kolege,
ja bih da utrčim u temu, da se ne otvara nova. Pokušavam da pomognem bratu oko nadogradnje mašine. Trenutno je na am4 5600x i 6700xt.
Igra se trenutno najviše BF6 redsec, LOL, CS2. Dakle procesorski zahtevne igre prva i treća da kažemo. Igra se u 1080p, na competitive detaljima(dakle ni ultra ni high).
A pošto je monitor 144hz, cilj je da bar dropovi nisu ispod 144fps u BF6, što znači neki AVG od 170/180 fps-a ako dobro to tumačim.

Ići će se na B650 ploču, nešto me strah tih B850, i memorije trenutno najviše što možemo da uzme jeste 32gb(2x16gb) na nekih 5600mhz.
Dilema je oko procesora, da li ići na 7800x3d ili 9800x3d, e sad ide zavrzlama.
Razlika u ceni procesora u prodavnicama(bez Mađara) je 14700rsd koliko je 9800x3d skuplji.
Ajd sad nije problem u razlici u ceni koliko to da li to ima smisla na slabije grafičke, jer svakako nikad neće kupiti grafiku od na primer 500evra čak ni nekad u budućnosti. Iako je trenutno u računaru 6700xt, plan je da ode na neki rang od 300-400eur polovne grafike, a to je od 6800xt do 7700xt ili ekvivalent kod Nvidie 4070.
Pitanja je nekoliko:
Da li uopšte ima razlike u performansama ako staviš 6800xt/7700xt/rtx4070?
Ima li smisla 9800x3d na 6800xt ili 7700xt ili rtx4070?
Ako prvo nema da li ima smisla onda 7800x3d na 6800xt ili 7700xt ili rtx4070? Ili je i ovaj procesor overkil??

Ne mogu da nađem nigde test gde je neko uporedio ova 2 procesora sa slabijom grafičkom, svi stavljaju 4090 ili 5090, što meni ništa ne znači.
Najslabije što sam našao je upoređivanje na rtx5070, gde je razlika u performansama 8% u 1080p u BF6, a razlika u ceni 35%....
Realno neće niko ni da stavlja te procesore sa slabijom grafikom, samo onaj ko nema dovoljno para za takve grafičke 🤣
Jedino što mi je kao opravdanje za uzimanje 7800x3d i 9800x3d je dugoročnost tih procesora, da i za par godina mogu da izvuku neku grafiku koja tada bude 300/350/400eur polovna, јеsam li u pravu?

Ideja mi je bila da za razliku u ceni uzme napajanje da zameni jer je trenutno napajanje CM MWE Bronze v2 650w, staro sigurno bar 5 godina. A biće potrebno jače za jaču grafičku.

Da li će on promenom platforme, a sa istom trenutnom grafičkom dobiti ikakav pomak u performansama? Ili je bolje prvo zameniti grafičku i odmah dobiti nešto malo, pa kasnije tu grafičku osloboditi sa novijim procesorom itd....
Zašto smo hteli da prvo zamenimo platformu jeste jer ima u kompenzaciji neke vaučere za određenu prodavnicu i hoće da to unovči kroz procesor ili procesor i napajanje, da kad proda svoju platformu doda još nešto i kupi RAM i ploču. A glupo mi da u istoj prodavnici za iste pare kupujem 5800x3d recimo, pa bolje da se onda stisne za taj RAM i ploču nekako pa je miran duži period.

Hvala unapred svima koji su izdvojili vreme da pročitaju i izmozgaju za odgovor.

Nazad
Vrh Dno