Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
@Echo ja razumem tačno šta je 5G SA, i ako si mene pitao, trebalo je od samog početka svi da krenu sa SA mrežom. Verovatno su krenuli sa NSA jer imaju iskustva sa drugih tržišta (samo moja pretpostavka).

Ne znam koji je razlog što su uopšte uveli NSA (bar mts) kad Lučić non stop priča kako oni idu sa "pravim 5G-om" odmah, pa još nisu pustili nigde taj pravi 5G.

Ja samo izražavam skepsu po ovom pitanju jer je Telekom do sada uradio dosta pogrešnih stvari. Ako do sada ništa na vreme nisu stigli da urade, šta je garancija da će i SA 5G uraditi kada su rekli?

@Echo ja razumem tačno šta je 5G SA, i ako si mene pitao, trebalo je od samog početka svi da krenu sa SA mrežom. Verovatno su krenuli sa NSA jer imaju iskustva sa drugih tržišta (samo moja pretpostavka).

Ne znam koji je razlog što su uopšte uveli NSA (bar mts) kad Lučić non stop priča kako oni idu sa "pravim 5G-om" odmah, pa još nisu pustili nigde taj pravi 5G.

Ja samo izražavam skepsu po ovom pitanju jer je Telekom do sada uradio dosta pogrešnih stvari. Ako do sada ništa na vreme nisu stigli da urade, šta je garancija da će i SA 5G uraditi kada su rekli?
Iskreno ne ocekujem neke benefite od SA 5G, da ih ima u nekoj vecoj meri prvi bi A1 pustio jer oni imaju iskustva sa mrežom iz drugih država u kojima posluje. Očigledno da A1 smatra na iskustvu da je ovo najbolji nacin sirenja 5G mreže sa stanovišta i ekonomskog i pokrivenosti...

Još jedna zanimljivost. Dozvole za B20 EU Digital Dividend ističu 12.02.2026. za sva tri operatera. Ne vidim da ima konkursa?

Sto se tice mog citata lucica, nisam ga cititao jer mu verujem (moje misljenje o njemu je ovde na forumu poznato). Citirao sam ga iskljucivo iz dva razloga. Prvi, dakle, nije poverenje u njegove izjave, vec se njegove izjave poklapaju sa ogromnim trendom u evropi, a to je izuzetno interesovanje za SA od kada je postao cloud-native, i sazreo kao takav. I da celo ono mrcvavljenje sa SA u evropi u poslednjih 4-5-6 godina je posledica misljenja o jednoj staroj 5g arhitekturi, ne o ovoj. U pravu si da je NSA uveden jer za nesto tako novo kao 5G, je mnogo pozeljnije da se prvo "provezba" na necemu sto je vec svima poznato godinama (hocu reci, to je i moja pretpostavka). Ali cloud native SA menja sve ovo, u smislu da za nas koji vec u veliko kasnimo, ne znaci da nas ispred ceka taj isti ciklus od 4-5 godina koji moramo da prodjemo, vec se mozemo mnogo lakse prikaciti na ovaj voz. To ne znaci da cemo mi to uraditi.

I druga vazna stvar, mozda je ovo rekao lucic, ali ako je u pravu, ovde je telekom najmanje bitan, on je indirektno rekao sta A1 i Yettel planiraju. Dakle, moj optimizam nije bio vera u lucicevo "baljezganje", vec sto su se te izjave poklopile sa mnogo vecim trendovima i mogu da imaju smisla - ne kod telekoma, vec generalno, i kod A1 i kod yettel-a.

Cela ta njegova izjava moze toliko da se analizira van telekoma, pogotovu jer 5G ima problem sa razvojem u celoj evropi. Cela evropa kasni za "svetom" (usa, kina). I to je izjava za one kojima je to zanimljivo.
A apsurd moze da se nadje na svakom koraku, tipa jedan lik mi je nekom prilikom na moju izjavu da evropa kasni za svetom napisao "usa + kina nije jednako svet" i mislim, u pravu je. Ako se ne razume ugao, moze da se cepidlaci u beskraj.

Još jedna zanimljivost. Dozvole za B20 EU Digital Dividend ističu 12.02.2026. za sva tri operatera. Ne vidim da ima konkursa?
Mislim da su kupljene van aukcije. U fazonu, aukcija tehnicki znaci da licencu moze da kupi neki cetvrti operater ako ispunjava uslove. Jeste da je ova 5g aukcija bila farsa, ali valjda je B20 bila zagarantovana na njihova imena.

Poslednja izmena:
Mislim da su kupljene van aukcije. U fazonu, aukcija tehnicki znaci da licencu moze da kupi neki cetvrti operater ako ispunjava uslove. Jeste da je ova 5g aukcija bila farsa, ali valjda je B20 bila zagarantovana na njihova imena.
Ima li neko bilo koju konkretniju informaciju? Priznaćete da je zanimljivo pitanje.

Iskreno ne ocekujem neke benefite od SA 5G, da ih ima u nekoj vecoj meri prvi bi A1 pustio jer oni imaju iskustva sa mrežom iz drugih država u kojima posluje. Očigledno da A1 smatra na iskustvu da je ovo najbolji nacin sirenja 5G mreže sa stanovišta i ekonomskog i pokrivenosti...
Upload. Najvidljiviji za prosecnog korisnika.

Iskreno meni jedino taj SA zvuči primamljivo da u velikim gužvama (tekme, koncerti, protesti i slično) imaš normalnu mrežu

Bukvalno citam, latencija, guzva i pražnjenje baterije da je razlika. Iskreno ovo mi je za bateriju mozda i najbitniji faktor od svega ovoga. A1 barem radi u guzvi iznenađujuće dobro. Na punom stadionu CZ bez problema prolazio 2G poziv. Internet je svakako radio. I to dok nije bilo 5G.

Logična stvar oko mts 5g SA. Imaju previše huawei opreme i iz tog razloga dosta kasne sa pokrivanjem 5g mreze po gradovima. Stvar je u tome da su primorani da menjaju komplet Huawei opremu pa su tako resili da idu direktno sa 5g SA sa novom mreznom opremom.

Logična stvar oko mts 5g SA. Imaju previše huawei opreme i iz tog razloga dosta kasne sa pokrivanjem 5g mreze po gradovima. Stvar je u tome da su primorani da menjaju komplet Huawei opremu pa su tako resili da idu direktno sa 5g SA sa novom mreznom opremom.
Upravo tako, namestilo im se. Sto ne znaci da oni ne mogu od toga da naprave agoniju od 5-6 godina, ali tehnicki gledano im se namestilo. Za razliku od evrope koja je "patila od uspeha" jer je uvela 5G NSA pre dosta godina. Oni su tada, da bi presli na SA, morali da ulazu u primitivnu 5G SA arhitekturu. A znali su da je cloud based SA iza coska i da dolazi 2025, sto znaci ponovno ulaganje u istu stvar. To im se prosto nije radilo, pa su se vucarali pet godina sa tom bazicnom verzijom SA jer im se nisu pucale pare dva puta (dok je kina pucala pare za svaku iteraciju, demonstracija sile). Tako da, nama se sada namestilo, jer ne postoji ni jedan razlog da se duze zadrzavamo na NSA, ne sto je ovo "kao nesto" cloud based, nego zato sto je ta arhitekrura posle direktna osnova za 5G Advanced.

A 5G Advanced je mozda najzanimljiviji deo u celoj prici, jer je poslednja velika slagalica u telekomunikacionoj tehnologiji za obicnog coveka. Svaka generacija nakon toga ce biti kao napredak sa 4K monitora na 8K monitore. 6G recimo dodaje teraherce, ali teraherci za nas obicne korisnike su gori nego mmWave. Apsolutno su besmisleni, jer nemaju proboj, odbijanje, nemaju nista od cega bi mase imale direktnu korist. Cak se za 6G razvijaju meta-materijali, tipa postavis meta-povrsinu na zid koja menja ugao odbijanja talasa na tacno odredjeno mesto u proizvodnoj hali (jer teraherci recimo na jednom mestu imaju signal, vec iza kutije 2cm dalje nemaju, i moras nekako da ih odbijes tamo). Ne ocekuj da ce na zgradu u centru loznice ili valjeva postaviti taj meta-materijal da bi imao teraherc-6G, ako vec sa 5G Advanced imas brzine od 500+ mbps i latenciju ispod 10ms. Dakle to je tehnologija za neke ogromne kineske fabrike, amazon magacine, holandske luke. Velika stvar, ali u rangu napretka televizora sa 4k na 8k.

6G ima jedan element koji je uzbudljiv i za obicne ljude a to je native NTN. 6G ce od starta biti dizajniran za satelitske mreze, medjutim NTN nece krenuti ekskluzivno od 6G, vec je tu od 5G Advanced (release 19). Dok 6G dodje, satelitska telefonija ce vec uzeti zalet. Naravno, velikoj kineskoj industriji ili rudnicima na grenlandu, 6G ce biti neophodna tehnologija, tako da ne umanjujem njen impact, samo se taj impact bas drasticno pomera sa ljudi na specijalne primene.

Jako mi je zanimljivo ovo da čitam.
Sad mi se u glavi postavlja pitanje, zašto baš u tim navedenim primerima 6g će značiti? (rudnici na grendlandu i slično?)
I buni me to, 6g - satelitske mreže veza jedno sa drugim?

Pozdrav, ovih dana dok sam prolazio sa posla primetio sam da na silosima ovde u Staroj Pazovi nešto čačkaju oko onih ćelija tehničari iz Mts-a, video sam mts vozilo. Jutros slučajno primetim na ruteru da sija bela lampica umesto plave, plava je LTE a bela 5G, ruter je ZTE MC888PRO i stvarno konačno i na Mts-u sad imam 5G. Brzina lošija nego na Yettelu i na A1, verovatno jer radi samo 3CA sa N28, na Yettelu 4CA sa N78. Probao sam da zaključam čeliju na repetitoru koji se nalazi u susednoj ulici, oko 800 metra od moje lokacije, silosi su 1,5 km dalje, ali tamo nisu još ništa menjali jer je i dalje samo LTE. Testirao sam i brzinu sa ove bliže BS i nikakve razlike nema između LTE i 5G. Toliko za sada, možda će biti bolje, jer evo posle 2 ipo meseca konačno da i od Mts-a probam.

Prilozi

• Screenshot 2026-02-11 at 02-07-25 5G CPE.png
    Screenshot 2026-02-11 at 02-07-25 5G CPE.png
    52.7 KB · Pregleda: 46
  • Screenshot 2026-02-11 at 02-16-51 5G CPE.png
    Screenshot 2026-02-11 at 02-16-51 5G CPE.png
    77.7 KB · Pregleda: 45
  • Screenshot 2026-02-11 at 02-30-59 Results Speedtest by Ookla.png
    Screenshot 2026-02-11 at 02-30-59 Results Speedtest by Ookla.png
    53.4 KB · Pregleda: 46
Evo kod nas u Staroj Pazovi posle dva ipo meseca konačno 5G ali NSA, nismo uopšte nigde imali 5G jer je Huawei infrastruktura. Izgleda da tvoja pretpostavka nije baš logična, jer pretpostavljam da su stavljali novu opremu, sad ja se baš ne razumem u materiju kao vas nekolicina ovde, ali samo sam primetio, ako nije greh.

Ima li neko bilo koju konkretniju informaciju? Priznaćete da je zanimljivo pitanje.
Dozvole b20 su izdate na 10 godina sa mogućnošću produženja na 5, što ide praktično rutinski: operater podnese zahtev na portalu RATEL, koji proveri ispunjenost uslova (efikasno korišćenje, konkurencija, pokrivenost itd.) i produži je…

Ne brinite, neće doći do gubitka tog ključnog dela spektra, operateri a ni RATEL ne bi rizikovali, bio bi potpuni haos za mreže.

Što se tiče 5G SA, volim kako @Echo sanjarski piše kao pravi zaljubljenik u tehnologiju i bilo bi lepo da je tako jednostavno (preskočimo NSA, odmah na cloud-native SA pa Advanced, uhvatimo talas), ali kao i svuda suštinski je najbitniji novac i ROI.

5G SA je užasno skup: potpuno novi core, nova automatizacija, open RAN elementi ( jer je danas suludo vezivati se za jednog vendora), ogromna ulaganja u hw/softver/obuku, nove licence za opremu, fiber backhaul/fronthaul, gustina baznih stanica, nove naknade za spektar…

A uz sve to, da bi zaista radio kako je na papiru (ultra-niska latencija, masovni IoT, slicing), treba ozbiljna pokrivenost mid-band/high-band spektrom. Za Mid vidite iz prakse kako to ide.

High-band (mmWave, npr. 26/28 GHz) još nije dodeljen u Srbiji. Može i bez njega ali onda opet nema punog potencijala…

Za rollout, naročito u urbanim hotspot zonama i za high-band (mmWave), potrebna je veoma velika gustina baznih stanica (često 200–300 m), uz obavezan fiber backhaul i korišćenje malih ćelija. To čini implementaciju ekstremno skupom, sa kratkim dometom i slabom penetracijom kroz zidove i vegetaciju.

Kod mid-band spektra gustina je manja, ali i dalje značajno veća nego kod LTE-a.

Za malo tržište kao naše, operateri idu najlakšim putem: prvo NSA (koristi stari 4G core, jeftinije), marketing odnosno prodajemo
5G iskustvo “imamo 5G brzine preko 1 Gbps u Beogradu/Novu Sadu”, a pravi SA tek kad budu morali.

Korisnici ne plaćaju premiju za to, a ROI je loš godinama. Tako da realno, biće to sporo, kao i sa 4G ranije što pokazuje istorija. Uostalom iz primera ograničavanja brzine korisnicima za 5G vidite koliko se koriste svi mehanizmi da se obezbedi brži povrat velike investicije…

I kad puste 5G SA da bi se hvalili da postoji, to će biti izrazito ograničeno i prvenstveno okrenuto ka biznisima gde je veliki profit ( privatne mreže, slicing itd)

A čisto da biste imali neki osećaj o odnosu investicije evo okvirno:

NSA je znatno jeftiniji od SA zbog reuse-a 4G infrastrukture, sa ukupnim troškovima 50-100% nižim u prvoj fazi rollout-a (capex +50-100% veći za SA, glavni deo core + backhaul itd). Za održavanje (opex), SA je 20-40% skuplji u prvoj fazi (više softvera/hw/kompleksnosti), ali dugoročno efikasniji za 10-20%; energija: SA štedi višedugoročno (+15-25% bolji od NSA) zahvaljujući naprednijem 5GC AI-driven optimizaciji uprkos gustini stanica.

SA omogućava naprednije mehanizme upravljanja energijom na nivou 5G core-a i RAN-a, uključujući fleksibilnije „sleep“ režime u poređenju sa NSA, koji je vezan za stalno prisutne LTE kontrolne signale.

U praksi su energetske uštede postepene i zavise od stepena zrelosti mreže, saobraćajnog profila i automatizacije, pa se u prvim fazama rollout-a često svode na ograničene do umerene dobitke, dok se veći efekti očekuju dugoročno.

Još jedan razlog zašto SA kasni je VoNR (Voice over New Radio). Da bi SA radio samostalno, mora da se implementira VoNR, što je tehnološki zahtevno i još uvek nije sasvim zrelo/stabilno kod svih vendora telefona.

ozvole b20 su izdate na 10 godina sa mogućnošću produženja na 5, što ide praktično rutinski: operater podnese zahtev na portalu RATEL, koji proveri ispunjenost uslova (efikasno korišćenje, konkurencija, pokrivenost itd.) i produži je…

Interesantno da A1 koristi i dalje 30 Mhz na B3 iako je dobio maks 25 Mhz novom licencom, kao i ostali operateri. Da li imaju neku specijalnu dozvolu za ovo ili rok da uklone "višak", ili možda ta stara licenca u kojoj imaju 30 Mhz nije istekla? Bilo je ovde screeshotova da čak i tamo gde su uveli B7 i dalje ima B3 20+10 Mhz.

Ne primenjuju se svi opsezi iz licitacije od istog dana. Svi koriste svoj maksimum dok mogu. Biće promena u toku godine.

Ostao sam duzan odgovor kako sam na S21 Ultra namestio 5G. Generalno prica je bila da moj paket yettel 20 ne podrzava 5g, I ako imam jos jedan isti ugovor, tj isti paket u kuci na kojem radi 5g normalno. Na drugom telefonu. I juce kolega donese kutiju, nov mob, neki Honor. Rekoh da da metnem Sim, da vidim nesto. I 5g radi. Posto sam konacno bio dokon, nekih par sati, skinem samfw, drajvere usb sam Samsung, promenim na EGY, plus preko adb control odradim debloat nevezano za 5g, viola. 5g radi zakucano 100/100mbit, dakle sporoje nego LTE-A pre pustanja 5g.

Pros: *5g ikonica 😂
Cons: *sporiji net od 4g-a
*Baterija za vreme kucanja ovog posta otisla sa 45 na 41%.

Ovo samo u Srbiji moze.

Mora malo da gunđam. Pošto mi je tema mobilnih mreža i 5g još uvek zanimljiva, upadaju mi u oči bazne stanice i tome slično. U Nišu maltene svaka građevina ima neku baznu stanicu, bilo stambena zgrada šoping centri itd... Njima u gradu je obezbeđena toliko gusta pokrivenost da je to neverovatno. A opet malo mesto gde treba da montiraju 5g opremu na 2 cele bazne stanice to neće dobiti ni Linburga meseca. Nije pravedno da jedna strana dobija sve i to u ogromnim količinama, a druga APSOLUTNO NIŠTA. Nije da mi je 5g apsolutno neophodan sad i odma, ali ovo pokazuje koji sloj društva je važniji i koji ima prioritet, ne samo za mobilne mreže već i za mnoge druge stvari. Zašto bi iko normalan mlađi od 50 godina ostao u nekom manjem mestu, guraj sve u grad dok ne krene da preliva preko vrha.

kada si potpisao ugovor za mobile m? meni na starom mobile m 2024, brzina ogranicena, nemam speedboost a @Yettel Srbija se prave ludi, kao da nisu ogranicili brzinu 🤣

Novi Mobile M je u pitanju, prešao na njega početkom februara, ali je i on ograničen kao i stari bez Speed Boosta. Ograničili su, nego to njihov korisnički centar još ne zna 😀

Čiju opremu za 5G koriste naši ubogi operateri? Znam da su pre šurovali sa Huawei (pogotovo MTS), pa je bila drama oko USA sankcija Huawei 5G opremi, a sad niko nigde ne pominje čija se oprema koristi kod nas.

promenio sam csc na s21u, proradio je 5g, na yettelu i globaltelu. a na s20u, stavim isti EGY csc i nece da proradi.

zanimljivo je sto mi yettel mobile M 2024 na 5g izvlaci pune brzine, probao par puta po NS i Irigu, od 300 do 900+ mbps, dok na 4g imam ogranicenje na 110 mbps, iako sam u selu gde imam 4g izvlacio preko 300 mpbs. Dakle kao da na 5g nemam nikakvo ogranicenje dok na 4g imam ogranicenje. ...lud zbunjenog

Yettel je skorije na teritoriji Vojvodine unapređivao mrežu, pa su možda nešto zeznuli na baznoj stanici u tvom selu ili su je namerno oslabili. I dalje čačkaju tamo, a ovde im je plan, mada se vidi samo poslednjih nekoliko dana. Lako, doduše, možeš da proveriš. Ograniči svoj telefon na LTE kad opet budeš u NS i vidi da li će ti i tu biti slabija brzina.

pisao sam u yettel temi, nema vise ogranicenja ni na 5g ni na 4g. nije bilo do radova

izgleda da nisu svima skinuli ogranicenje, napravili su citavu papazjaniju od toga, mislim da ni oni vise ne znaju sta rade

Znaju oni dobro sta rade , samo dok to sprovedu u delo. A nigde bas nigde ne pise da je ogranicena brzina. Ima cena starih paketa ima sta im sleduje detaljno. Nije to bezveze , to je drasticno menjenje UO i korisnik moze da dobije momentalni raskid UO bez PENALA.
Mts je prepisao ali po obicaju lose prepisao , nego je stavio objasnjenje da u starim paketima ide ogranicenje brzine. Los djak ( Mts) uvek ostaje los djak.

Nazad
Vrh Dno