Da ne ide na klik vec rucno jednog po jednog usera obroce😂Polako, nisi još došao na red da te obroče. 😉
Yettel je uveo za sveSamo sto je Yettel uveo za nove pakete. Velika razlika. Neverovatno kako se lako manipulise istinom. Dobro je da je odmah pojasnjeno o cemu se radi.
Da ne ide na klik vec rucno jednog po jednog usera obroce😂
Koliko bese mts ima korisnika dok rucno dodju do mene a ja zadnji, jer sam prvi dobio 5G u mts-u 02.12. prosle godine.
Dok je bila prica da ce 5G moci samo sa novim paketima, prvi sam poslao SS sa rezultatima 5G dok su svi govorili da nema mts 5G na starim paketima.
Tako da su me sad zato mislis ostavili za kraj, ono prvi dobio, zadnjeg obrocimo?
Na novim paketima nema tih restrikcija, a boga mi kod mene ni na staroj tarifi.Tačno sam znao da će da iskopiraju Nemce i uvedu ograničenje brzine, a praviše me na ludog da neće tako biti. Nadam se samo da A1 neće uvesti ograničenje i da će da pokupi kajmak.
Vise je bilo zezanje i ironija nego sto sam bio ozbiljan, pa ovde pise da to vec neko vreme par dana traje, nema nas ko Kineza da im treba metar dana da to odrade kome treba.Ma shvatili izgleda da si gosn Posebni. 😉
Inače odakle znaš da možda "na klik" ne ide po numeraciji, serijskim brojevima kartica, vremenu sklapanja ugovara....
Inače želim ti, da ti ostane taj "poseban" status.
Dodaj na spisak i Staru Pazovu koja je u Sremu, pišem ovo jer sam se uverio i čuo iz pouzdanih izvora, pisao sam o tome na nekom od foruma ovde na Benchu. Ko zna gde još u Vojvodini Mts ima Huawei infrastrukturu, ništa me nebi čudilo.Kao što je već pisano. Na teritoriji 10 upravnih okgura istočne, jugoistočne, južne i jugozapadne Srbije, mts koristi Huawei bazne stanice, a kako piše u Vašigtonskom sporazumu koji je potpisao kad je sedeo na hoklici kod Trampa, Srbija neće koristiti Huawei opremu ni u jednom delu 5G infrastrukture, pa ni što se tiče baznih stanica. mts zato sve i da hoće, ne sme da pusti 5G na bilo kom mestu na kom su u upotrebi Huawei BS.
Da stvar bude gora, pomenuti sporazum je potpisan u jesen 2020. godine, a mts je Huawei bazne stanice instalirao u periodu od 2021. do 2023. godine.
mts 5G nemaju (a imaju 5G makar - makar po jednu BS - jednog od druga dva operatera) sledeća mesta: Kladovo, Majdanpek, Negotin, Bor, Zaječar, Boljevac, Soko Banja, Knjaževac, Pirot, Vlasotince, Leskovac, Lebane, Vranje, Bujanovac Preševo, Merošina, Prokuplje, Trstenik, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Kopaonik, Mrčajevci, Čačak, Novi Pazar, Tutin, Lučani, Požega, Arilje, Ivanjica, Užice, Zlatibor, Bajina Bašta.
Kada će i kojom dinamikom mts menjati Huawei BS po lokacijama, velika je nepoznanica.
Ne samo kazem da su i mene ogranicili.Ne razumem zasto teras ljudima kontru koji su pokazali na svojim primerima da imaju ogranicenja, plus onaj sc sa mts sajta?
Mozda si ti imao srece, mozda radis za Telekom, mozda si ovo merio pre mesec dana, mozda imas novu tarifu, mozda…saznace se svakako u narednima danima jer postavljaju ljudi i da je Yettel poceo sa ogranicavanjem. Ko zna mozda ce sad i A1 uvesti ogranicenja.
E sad da li tu ima posla za uspavanu agenciju to je za pravnike.
Lučić: Fokus ove godine nam je na razvoju 5G mreže, imamo 1,2 miliona korisnika
Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je danas da će se ova kompanija u 2026. fokusirati na razvoj 5G mreže, da je njome već pokriveno pet najvećih gradova u Srbiji i da 1,2 miliona korisnika ima ovu mrežu.
On je istakao da su 5G mrežom pokriveni Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Niš i Subotica, da je plan da se ove godine svi gradovi pokriju ovom i to naprednom "stand-alone" mrežom a da do 2028. godine Srbija ima 100 odsto pokrivenost 5G mrežom.
Izuzetno sam skeptičan po ovom pitanju - sa razlogom.Okej, ovo izgleda nisu samo neuracunjive fraze, covek dosledno u svakoj izjavi ponavlja da ce cela mreza biti standalone do kraja 2026.
Starlink ne možeš da koristiš u BGH2O i na Novom Beogradu u blokovima, imaš previše betona koji smeta, ali zato ga možeš koristiti na mestima u Srbiji gde uopšte nema mobilne mreže, i dobiti brzine 500Mbps za DL i 50ak za UL. Te dve stvari niti su povezane niti se mogu porediti.Ovo je vece nego da sutra najave starlink.
Ako uspeju da na 100% njihovih baznih stanica stave SA 5G do 2028. onda svaka čast, ali sam skeptičan i po ovom pitanjuCini mi se da se u par poslednjih izjava drzi i ovoga da ce do 2028. biti 100% pokrivenost 5G mrezom.
mts u ovom trenutku na svojoj 5G mreži koristi NSA, ne znam kako su preskočili NSA ciklus?Prakticno preskacemo ceo ciklus vucaranja sa NSA, u kome je i sama evropa bila zaglibljena godinama. Od ovoga trenutno ne postoje vece najave.
U Evropi masovno dobijaju operateri mmw opsege, kad ćemo mi?To dalje znaci da ce i 5G Advanced stici na vreme i bez kasnjenja za evropom. Ovo je ozbiljno uhvacen prikljucak.
Taj projekat razvoja optike u selima je tolko puta probio sve moguće rokove da ja nemam komentar. Toliko rokova su probili da sam na kraju (kao neko ko živi u selu) morao iz svog džepa da platim izgradnju optičke infrastrukture. Nemoj molim te.posebno u kombinaciji sa razvojem optike u manjim mestima u poslednje dve godine.
Evo i meni zvuči nerealno, ali ja uopšte ne verujem u ovu priču. mts se toliko obrukao da je od 2021. do 2023. aktivno postavljao Huawei BS uprkos tome što su već znali da je Srbija obećala Americi da nećemo imati Huawei 5G.Toliko o ozbiljnosti.Mozda sve ovo zvuci nerealno, ali eto, hocu da verujem 😄
Slažem se sa svakom reči.Izuzetno sam skeptičan po ovom pitanju - sa razlogom.
Starlink ne možeš da koristiš u BGH2O i na Novom Beogradu u blokovima, imaš previše betona koji smeta, ali zato ga možeš koristiti na mestima u Srbiji gde uopšte nema mobilne mreže, i dobiti brzine 500Mbps za DL i 50ak za UL. Te dve stvari niti su povezane niti se mogu porediti.
Ako uspeju da na 100% njihovih baznih stanica stave SA 5G do 2028. onda svaka čast, ali sam skeptičan i po ovom pitanju
mts u ovom trenutku na svojoj 5G mreži koristi NSA, ne znam kako su preskočili NSA ciklus?
U Evropi masovno dobijaju operateri mmw opsege, kad ćemo mi?
Taj projekat razvoja optike u selima je tolko puta probio sve moguće rokove da ja nemam komentar. Toliko rokova su probili da sam na kraju (kao neko ko živi u selu) morao iz svog džepa da platim izgradnju optičke infrastrukture. Nemoj molim te.
Telekom je kupio prevaziđeni DOCSIS i čak i ne menja koaksijalne kablove optikom na mestima gde već ima izgrađene trase i rešene dozvole, imovinsko pravna pitanja itd... Postoji toliko mnogo manjih mesta gde nema nikakve optike, a zlatno vreme organskog rasta malih privatnih optičkih provajdera je na silu prekinuto kroz projekat Supernova. Sad možemo da "glođemo gloginje". Optika, zavisi od čiste sreće.
Evo i meni zvuči nerealno, ali ja uopšte ne verujem u ovu priču. mts se toliko obrukao da je od 2021. do 2023. aktivno postavljao Huawei BS uprkos tome što su već znali da je Srbija obećala Americi da nećemo imati Huawei 5G.Toliko o ozbiljnosti.
5G SA i Starlink niko nije ni uporedjivao u tehnickom smislu i nacinu funkcionisanja, opste je poznato kako starlink radi i gde mu je primena, pa se nisam ni trudio da se ogradim od toga. Poenta je iskljucivo sta je nama vaznije u ovom trenutku (i ako nisu u uzrocno-posledicnoj vezi). Dakle, sta je nama kao drzavi od veceg znacaja: da li da svi gradovi dobiju puni 5G SA sa kapacitetom, uploadom i optimizaciji u potrosnji energije na telefonima, a da sela jos neko vreme ostanu na 4G-u (gde 4G i dalje radi zadovoljavajuce jer nije zagusen) - ili da vecina srbije nema optimalnu konekciju, ali onih 3% krajnje ruralnog stanovnistva (koja nema ni 4G) dobije net - mislim da je mnogo veca stvar pravi, standalone, 5G. Sto ne znaci da ja ne cekam starlink, i ja ga jedva cekam, samo mi je standalone mnogo bitniji. Dakle, moja konstatacija je iskljucivo iz ugla sta je veci znacaj za srbiju u ovom trenutku (i da je zato SA izuzetno velika vest, i ako mnogima znacaj promice ispod radara).Starlink ne možeš da koristiš u BGH2O i na Novom Beogradu u blokovima, imaš previše betona koji smeta, ali zato ga možeš koristiti na mestima u Srbiji gde uopšte nema mobilne mreže, i dobiti brzine 500Mbps za DL i 50ak za UL. Te dve stvari niti su povezane niti se mogu porediti.
Ovde si recimo u potpunosti omasio. Ciklus predstavlja - ciklus, dakle period od 4-5-6 godina razvoja i ulaganja u jednu tehnologiju, cela evropa je bila zaglibljena u NSA ciklusu. I sto je najgore znam da si upucen u to. Ako je srbija uvela 5G u decembru 2025, a do kraja 2026 najavljuje prelazak na SA, to je samo tranzicioni period, ali nije ciklus.mts u ovom trenutku na svojoj 5G mreži koristi NSA, ne znam kako su preskočili NSA ciklus?
Tacno je da su rokovi probijeni. Ali je u mnogim regionima (ukljucujuci i ruralne oblasti tih regiona) razvoj optike usao u zavrsnu fazu, infrastruktura je potpuno postavljena, povezana, zavarena, ukljucujuci i spratove zgrada, i ceka se samo da se adrese registruju u sistem i ukljuce. A time nece samo mts dobiti optiku, vec i yettel i A1 (dakle korisnici ce imati izbor). Tako da ce tokom 2026 biti masovni prikljuci na optiku. Nece pratiti linearni rast iz prethodnih godima.Taj projekat razvoja optike u selima je tolko puta probio sve moguće rokove da ja nemam komentar. Toliko rokova su probili da sam na kraju (kao neko ko živi u selu) morao iz svog džepa da platim izgradnju optičke infrastrukture. Nemoj molim te.
Da pojasnimo ovo. Stvar je u tome da 5G SA kao tehnologija nije kliknula evropi, da ne produbljujemo, ali recimo jedan od glavnih razloga je to da 5G nije bio od starta cloud-native, pa je evropa prosto filozofirala i optimizovala troskove, nije se zaletala u svaku iteraciju kao npr kina. Dakle, tih 5 godina nije vreme potrebno da se razvije SA mreza, i da nama tek sada krecu tih 5 godina do SA, vec je to bilo razvlacenje preko one stvari, jer im se nije uvodio takav SA. Danas je SA potpuno zrela tehnologija, bazirana na cloudu, a takva je pogodna i za 5G advanced, tako da ocekuj brži razvoj SA od sada, ukljucujuci i srbiju. Sve u svemu, nismo u obavezi da prolazimo taj evropski NSA ciklus od 4-5-6 godina jer je SA danas potpuno nesto drugo nego sto je bio tada. To je cela poenta.Mišljenja sam da će 5G SA ići jako sporo. Ne zbog nas kao zemlje, što jeste indikativno, već što i u drugim zemljama to ide sporo. Par glavnih gradova sa 5G SA tokom 3-5 godina ne smatram napretkom.
Prvo ogromna je zabluda da 4G ne grca u selima. Kod mene A1 radi 25/0.7Mbps (selo od 1500 stanovnika), uveče 7-10Mbps download, mts 12/1Mbps (kad imaš sreće da uopšte uhvatiš 4G signal jer su nesposobni), razlog tome je što svi živi koriste 4G kućni net, jer je cenovno dosta povoljniji od prokletog VDSL-a gde je mts uspeo da nagura cene u nebesa.... da sela jos neko vreme ostanu na 4G-u (gde 4G i dalje radi zadovoljavajuce jer nije zagusen) ...
Ja ne vidim apsolutno zašto ovo mora biti ili/ili i kako tačno Starlink smeta razvoju SA 5G-a? Ne razumem jednostavno, bitne su nam obe stvari.ali onih 3% krajnje ruralnog stanovnistva (koja nema ni 4G) dobije net - mislim da je mnogo veca stvar pravi, standalone, 5G...
Da li sam ja lepo tebe razumeo ili ne, ali kolko kapiram ovo što ti pišeš, kod mene u Pirotu, kao i u svih 10 okruga gde mts nema 5G zbog Huawei-ja, mts uopšte nikada neće pustiti NSA 5G? Ako sam lepo razumeo, njih ništa ne sprečava da 4G layer onda ostane do njegovog gašenja na Huawei-ju, a da 5G u SA varijanti bude potpuno "trusted vendor" rešenje koje nikakve veze nema sa Huawei-jem?Ovde si recimo u potpunosti omasio. Ciklus predstavlja - ciklus, dakle period od 4-5-6 godina razvoja i ulaganja u jednu tehnologiju, cela evropa je bila zaglibljena u NSA ciklusu. I sto je najgore znam da si upucen u to. Ako je srbija uvela 5G u decembru 2025, a do kraja 2026 najavljuje prelazak na SA, to je samo tranzicioni period, ali nije ciklus.
Za 5 i više godina.Tacno je da su rokovi probijeni.
Po RATEL kvartalnom izveštaju za Q3 2025. 35% korisnika interneta koristi optiku, dok je čak 22.5% korisnika na DSL-u. Bitna stvar je da ministarstvo telekomunikacija apsolutno i dalje smatra da je VDSL tzv NextGen tehnologija pristupa, te da je 30/4Mbps apsolutno dovoljno, pa u mestima gde je VDSL prisutan smatraju da nema potrebe za ulaganjima.Ali je u mnogim regionima (ukljucujuci i ruralne oblasti tih regiona) razvoj optike usao u zavrsnu fazu.
Ako si dobro upućen u stvari, da li ovaj deo znači da će se upisati i adrese na kojima je dostupna infrastruktura koju Telekom interno zove GPON2? (SN)?... ceka se samo da se adrese registruju u sistem i ukljuce...
Nigde nisam nisam ni pricao o ili ili, samo o znacaju samog SA i na skali sam ga uporedio gde je on po znacaju za samu drzavu odnosu na ostale tehnologije (izmedjuostalog i starlink). Jer mnogima znacaj SA prolazi ispod radara jer misle da je 5G stigao sa ikonicom na displeju, a nije. I to je cela poenta. Ostalo ne vredi ni da ti objasnjavam, ne zato sto se ne slazem, vec zato sto se nisi ni potrudio da skapiras iz kog ugla pricam. Treba da svedem ovo na beskonacno bukvalisticko reddit prepucavanje. Gde recimo ako pricamo o zagusenim selima, ne mislim na sela od 1500 stanovnika, jer su takva sela po prioritetu vec za 5G.Ja ne vidim apsolutno zašto ovo mora biti ili/ili i kako tačno Starlink smeta razvoju SA 5G-a? Ne razumem jednostavno, bitne su nam obe stvari.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari