Šta je novo?

Pizza (pica) peć

• Začetnik teme Začetnik teme s5p
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
I ja koristim kockaste, od 0.4l, blago nauljim pre nego sto stavim lopticu testa, kad odstoji samo je okrenem i testo samo ispadne u tanjir sa brasnom, tu malo krenem da oblikujem i tek onda prebacim na podlogu i zavrsim oblikovanje. Nema veze sto je u pocetku kockasto, oblik uvek moze da se napravi koji ti odgovara. Inace, za okrugle ako ti je tako lakse pogledaj u kineskim prodavnicama, ili kupis ovako neki proizvod i ostane ti ambalaza. A uzeo sam neku celicnu plocu pa sam procitao da je bolje da bude blize donjem grejacu, da lakse primi toplotu i prenese je na picu. Ne mora nuzno da bude da je to ispravno, ali ako si pogledao video koji je postavio @psihodel video si da pre pecenja pice donji grejac se podesava na 350 stepeni a gornji na 320, da bi se donja strana bolje zapekla a da ne pregori nadev.

Poslednja izmena:
Ne znam kako vi pecete u obicnoj rerni, ali ja dok sam pekao tako na kamenu za picu na 280C, prvo sam nekih 2-3 min pekao samo testo i paradajz i posle dodao ostatak i pekao dok mi ne izgleda dobro.

I ja koristim kockaste, od 0.4l, blago nauljim pre nego sto stavim lopticu testa, kad odstoji samo je okrenem i testo samo ispadne u tanjir sa brasnom, tu malo krenem da oblikujem i tek onda prebacim na podlogu i zavrsim oblikovanje. Nema veze sto je u pocetku kockasto, oblik uvek moze da se napravi koji ti odgovara. Inace, za okrugle ako ti je tako lakse pogledaj u kineskim prodavnicama, ili kupis ovako neki proizvod i ostane ti ambalaza. A uzeo sam neku celicnu plocu pa sam procitao da je bolje da bude blize donjem grejacu, da lakse primi toplotu i prenese je na picu. Ne mora nuzno da bude da je to ispravno, ali ako si pogledao video koji je postavio @psihodel video si da pre pecenja pice donji grejac se podesava na 350 stepeni a gornji na 320, da bi se donja strana bolje zapekla a da ne pregori nadev.
Ih tih kutija od Vulkano sladoleda imam puno jer u njih stavljam punjene paprike ili sarme. Kada hocu da zamrznem. Hvala na objasnjenju. 🙂

Aha, i moje posude su kvadratnog oblika. Bas sam slikao današnje pravljenje pizza.
1000050210.jpg
I kada se okrene naopačke posuda na pobrasnjenu površinu, ispadne ovako:
1000050212.jpg

Pobrasnjavim onda odozgo i razvučem. Onda je prebacim na pizza lopatu i nanesem već ko šta voli. Obično paradajz sos, malko maslinovog ulja i parmezan, i nešto suhomesnato, par snita mozzarele, maslinke, zeleni pesto:
1000050216.jpg
Na kraju kačkavalj, origano i u pizza peć na kamen koji je na 400°C.
Nakon 90 sekundi:
1000050218.jpg
1000050219.jpg

Mala digresija sa teme, da ne zameri moderator😅. Inače naleteh baš pre neki dan na ideju šta sa ostakom testa (pošto pravimo pizze od ca 250gr testa, pa uvek pretekne nešto sitno testa na kraju).
Na španskom su to curosi, na srpskom su uštipci 😆 Testo se stanji, iseče na trake i u vrelo ulje na pola minuta. Vadi se na salvetu/kuhinjski papir da se upije ulje, preko se nanese šećer u prahu, eventualno neki čokoladni sirup na to:
1000050221.jpg1000050223.jpg1000050224.jpg

pre pecenja pice donji grejac se podesava na 350 stepeni a gornji na 320, da bi se donja strana bolje zapekla a da ne pregori nadev.
Verujem da to i jeste razlog zašto mnogi preporučuju pečenje pizze pri vrhu rerne. Napravi se vrlo ujednačena temperatura na tom manjem prostoru, i pritom se ništa ne gubi na temperaturi čeličnog pleha kada se uključi gril funcija odozgo ili cirkulacija vazduha.

Ja imam gril (ako je onako gore cik cak a dole puna linija), nemam ventilator da kruzi topao vaduh. Jedino ne znam cemu mi sluzi oznaka gore puna linija a dole tri tackice.
Da li ja onda da za pecenje pice prebacim prekidac na gril?

Poslednja izmena:
Ako je verovati AI:
Ta oznaka predstavlja kombinaciju gornjeg grejača i infra-grejača (grila/roštilja).
Šta to zapravo radi?
Gornja puna linija: Označava klasični gornji grejač koji isijava toplotu odozgo.
Tri tačkice (ili isprekidana linija): Označavaju gril grejač (onaj spiralni deo koji se užari).
Kada su ove dve funkcije spojene, rerna radi tako što gornji deo greje veoma intenzivno.

Mada verujem da nije preporučljivo na starijim šporetima to držati uključeno po sat vremena.
Možda da probaš različite varijante pa zaključiš šta ti daje najbolje rezultate? Npr jednom ono sa plehom dole, sledeći put sa plehom gore na max temperaturi pola sata i tim grilom npr 10ak minuta pred ubacivanje pizze?

Ja sam najbolje rezultate imao kada sam kamen/plocu drzao u donjem delu (malo ispod sredine rerne, bize donjem grejacu) i onda poslednjih minut, minut i po ukljucim gril grejac. Gornji i donji grejac ukljucim da radi nekih 45 minuta da zagreje rernu pre nego sto ubacim picu da se pece, mislim da u tom periodu nema potrebe da radi gril grejac.

Kombinovacu pa da vidim kako ce uspeti.

Ja sam se sad cuo sa prijateljem, stvarno fine pice pravi, on podigne kamen skroz uz gornji grejac koliko samo da ima lufta da se ubaci pica 🙂 treba probati, pa vidis kako ti najvise odgovara.

Danas je svetski dan pice.
U Lidlu mozete da kupite konzervu pelata za 85 dinara a mocarela kosta 100 dinara.

Nisam ni znao da je danas dan pizze, evo moje od danas, sourdough

PXL_20260209_151623921.jpgPXL_20260209_151613595.MP.jpgPXL_20260209_150357278.jpg

Danas je svetski dan pice.
U Lidlu mozete da kupite konzervu pelata za 85 dinara a mocarela kosta 100 dinara.
Mocarela od 125 grama inace kod njih kosta 99 dinara, pelat im je 85 dinara ali nije nekog kvaliteta, mocarela je ok. Ali je trenutno povoljnije da se uzme pakovanje od 250 grama, kosta 179 dinara.

Mocarela od 125 grama inace kod njih kosta 99 dinara, pelat im je 85 dinara ali nije nekog kvaliteta, mocarela je ok.
Meni je pelat iz Lidla zadovoljavajuceg kvaliteta a kupujem ga za pileci kari kada je svezi paradajz skup.
Cesto mi je bitna cena kada kupujem malo skuplju hranu jer ne zelim da potrosim po ~200 dinara na mocarelu i pelat.
Uglavnom mi je potrebno oko 100g kackavalja ili mocarele na picu jer obicno na nju stavim kobasicu i/ili pecurke.
Pravim jednu veliku picu od 325g brasna pa mi nije potrebno veliko pakovanje mocarele.
Nekoliko puta sam stavio u zamrzivac mocarelu i mogla je posle toga da se koristi.
Mocarelu i kapar kupujem u Lidlu a suseni paradajz i masline u Metrou.
Odlican pelat se mogao nabaviti u Svetoforu. Crvena konzerva.
Cini mi se da nema te prodavnice blizu mene ali hvala ti na preporuci.

off topic
recept za pileci kari
1 kg pileceg filea
2 glavice luka
2-3 kasicice kari zacina
1 konzerva kokosovog mleka
1kg paradajza
so
kuskus
1. Nekoliko minuta przite luk na ulju
2. dodajte piletinu, nekoliko kasicica kari zacina i so i przite dok piletina ne promeni boju 5 do 10 minuta
3. sipajte 1kg iseckanog paradajza ili dve konzerve pelata
4. 10-15 minuta pre nego sto zavrsite sa kuvanjem sipajte 400 ml kokosovog mleka
5. Na ambalazi od kuskusa pise kako se sprema

Dajte neku sliku pice sa ananasom 🙂

Poslednja izmena:
U redovnoj prodaji im ne najisplativija mocarela od 400 grama, kosta 340 dinara a mislim da je rok oko mesec dana. Inace, to je neka kolicina za 3-4 pice od 12 inca. I dobra je, a kosta upola manje od drugih uvoznih mocarela. Sto se tice pelata iz Svetofor/Mere prodavnica, kupovao sam ga, Il Capitano je brend, zuta je konzerva i kosta 82 dinara kada je na akciji (a mozda je to i redovna cena), ali ne mogu da se setim kakvog je kvaliteta u odnosu na druge koje sam koristio.

1000108982.jpg

Poslednja izmena:
A kad smo se vec dotakli Svetofor/Mere prodavnica, imaju odlican Angel instant/suvi kvasac, vakum pakovanje, 100grama 80 dinara. Kupio sam ga na preporuku neke babe u prodavnici koja mi je rekla da je kvasac jedan od najboljih koje je koristila. Radi poredjenja, C kvasac od 10 grama je malo ispod 30 dinara.

I meni ova mozzarella iz LIdla odgovara. Inace mi je najbolji paradajz za picu Mutti polpa, ja je nabavljam po 139din u Cash&Carry.

Ja na Kalenicu za 200.

Sto se tice pelata iz Svetofor/Mere prodavnica, kupovao sam ga, Il Capitano je brend, zuta je konzerva i kosta 82 dinara kada je na akciji (a mozda je to i redovna cena), ali ne mogu da se setim kakvog je kvaliteta u odnosu na druge koje sam koristio.
Ovaj je bio u crvenoj konzervi, ne mogu se setiti proizvodjaca znam samo da je bio Italijanski. Bio je bas dobar.

Proguglah malo, ovaj se isto prodavao u Mere i bio je isto oko 100 dinara

1770715532279.jpeg

Bravo, taj je u pitanju!

Interesuje me ako vam ostane pelat gde ga drzite? Ja kada otvorim konzervu prebacim u manju teglu. Zato sto ne potrosim sav jer pravim uglavnom picu za mene i mamu. Naravno bude u frizideru.

Ja prebacim u plasticnu posudu i zamrznem, posto ova kolicina realno moze da se iskoristi za nekoliko (mozda i desetak) pica. Odmrzavanje i ponovno zamrzavanje ne smeta i ne menja ukus.

Bio u Lidlu i nisam nasao tu Mozarelu za 180 rsd pa kupio dve po 99 rsd.

Danas sam pravio picu po ovom receptu, testo je ispalo sjajno, nema neke razlike u odnosu na testo koje spremam sa poolish-om, a trebalo mi je oko tri i po sata da spremim. Testo je 75% hidratacija, malo je teze za rad u pocetku ali ako se isprati nacin rada iz videa umesi se bez problema. Brasno je Metro chef 00 (600 dinara je 5kg u Metro-u), a mocarelu sam koristio Lidl-ovu Milbonu (125g za jednu 12 inca picu je 99 dinara, 250 grama je trenutno 170 dinara). Peceno je u obicnom sporetu na celicnoj ploci koja je bila stavljena blize donjem grejacu, zagrejanoj nekih 45 minuta na 250 stepeni. Sve u svemu, jedna od najboljih pica koju sam napravio, a napravio sam ih dosta 🙂
Ja ocigledno negde gresim. Krenuo sam da pripremam testo kao po tom receptu sto si stavio. Smanijo sam za trecinu sve. Bukvalno u gram i ml kada su brasno, kvasac i voda u pitanju. Ispostovao da bude u nauljenim kutijama. Kada sam dosao do dela kada treba da se presece i formiraju loptice meni se testo i dalje lepi za prste i ako je dobro nauljeno. Jednostavno mi preliva i nikako ne mogu da napravim ravnomernu kuglu. Sada sam ostavio da odstoji sat i po. Bog ce znati kako ce da ispadne. Dobro je sto nisam kupovao ploce kamen i sl. Peci cu na prevrnutom celicnom plehu. Da ne bacam pare dzabe jer ih i onako nemam dovoljno. Pa kako ispadne nadam se da cu uspeti da postavim slike jer na mobilnom ne mogu da udjem u forum.

Poslednja izmena:
Bukvalno u gram i ml kada su brasno, kvasac i voda u pitanju.
Kod recepata za testo se često koriste pekarske mere, tj. sastojci se računaju kao procenat u odnosu na ukupnu količinu brašna koja se koristi u receptu. Ako želiš da menjaš količine iz recepta, valjalo bi da koristiš neki kalkulator za testo, kao što je OVAJ. Takođe, iz ličnog iskustva u radu sa testom, nemoj da te obeshrabruje što ti manipulisanje testom ne ide iz prve (naročito kod testa sa većim procentom vode). Samo budi uporan i vežbaj tehniku manipulisanja testom, nauči kako se različita brašna ponašaju i koliko vode mogu da "prime". Iz mog iskustva, ogromna je razlika ako za taj recept koji pokušavaš da pripremiš upotrebiš neko obično brašno (T500 ili T400) sa nižim procentom proteina (do 10%) i npr. Caputo Pizzeria (12,5% proteina). Ne kažem da sa običnim brašnom ne može da se napravi dobro testo, ali je za to potrebno iskustvo i znanje kako prilagoditi recept da bi se dobilo obradivo testo, tj. ako u receptu kaže da se koristi neko 00 brašno sa visokim sadržajem proteina, ja bih tako i postupio za početak.

Hvala ti za ovaj kalkulator. Brasno koje sam sada koristio je Danubius za picu a imam kupljeno Caputo pizzeria brasno. Posto nemam toliko para ne bih da bacam ovo Danubius koje mi je ostalo. Naravno nisam se obeshrabrio ali tek kada malo savladam vestinu razmisljacu o kameni li celicnoj ploci. Inace sam bio pekar u vojsci u Puli ali je to bila polu automatska pekara i nije se hleb mesio rucno vec masinski.

To Danubius brašno za picu je najbolje domaće koje može da se lako nabavi.
Ja sam sa njime imao dobre rezultate ali sada koristim Caputo, koje plaćam skupo u Metrou, i ono mi je odlično

Ja sam kupio kilo Caputo cisto da probam sa njim ali ga jos nisam naceo vec i dalje koristim ovo Danubius. Oba brasna kupujem u Super Veru.

Bolje je Metro cheff 00, a za nijansu je jeftinije od Danubiusa, 5kg je 600 dinara,. Koristio sam oba i Metro chef bolje upija vodu. Inace, da se brasno ne bi lepilo treba dobro da se umesi, prvi put recimo varjacom i spatulom, a posle razvlaci. I kao i sa mesom za rostilj, neka proces mesenja i razvlacenja potraje a ne samo da se pomesaju sastojci i par puta provrti. Najbitnije je prvo mesenje, pa gledaj da mesis barem desetak minuta. Posle mozes i par puta da razvuces ako je prvo mesenje dobro uradjeno.

Nazad
Vrh Dno