Šta je novo?

Microsoft office alternative?

• Začetnik teme Začetnik teme bracin
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Libre pravi konflikte sa MS Office formatom. Kada iz Libre-a otvorim .docx fajl i snimim neku tekstualnu izmenu, nakon toga nece MS Office da ga otvori i prijavljuje gresku. Ovako je barem na macOS-u.
FreeOffice stalno pravi .bak fajlove nakon snimanja i poremeti ceo izgled fajla kada se nakon toga otvori u MS Office-u.
SoftMaker Office ne pravi .bak fajlove ali takodje poremeti sam dokument, narocito ako postoji neka tabela u fajlu.
WPS za sada najbolje izgleda i radi ali je prepun reklama. Kada bi postojala lifetime opcija da kupim, platio bih samo da ne gledam reklame i razne sarene tabove za kupovinu dodataka.
Za sada najbolje radi Onlyoffice, ni jedan problem nisam imao.

Poslednja izmena:
Либр офис и остали бесплатни нису .доц него .одс

Da, to je problem jer svi u vezi posla koriste .doc/docx.
Jos jedna velika preporuka za Onlyoffice, toliko brzo i lepo radi da sam na ivici da uklonim MS Office sa macbooka za sada, a uskoro i sa PC-ja. Veliki plus je sto je cross-platform.
Izvinjavam se sto sam malo zatrovao temu oko Office paketa ali mozda nekome bude bilo korisno.

Libre pravi konflikte sa MS Office formatom. Kada iz Libre-a otvorim .docx fajl i snimim neku tekstualnu izmenu, nakon toga nece MS Office da ga otvori i prijavljuje gresku.

Hoćeš da kažeš da MS Office ne može da čita docx koji je kreirao Libre Office?
Problem može da bude samo ako se koriste neke specifičnosti Libre Office-a, pa da se malo poremeti izgled dokumenta kad se otvori u MS Office-u, za običan tekst je skoro 100% kompatibilan

^ Da, namestio sam u Libreoffice-u default ekstenziju .docx za snimanje. Nakon sto snimim, MS Office izbaci odmah neku gresku kada se klikne na fajl, nisam zapamtio koja je. Svakako mi Libre nije resenje jer ne mogu da vodim racuna ko ce moci da otvori fajl a saljem ih bas puno u toku dana.
Bukvalno sam izmenio samo jedan broj i snimio u Libre-u i isto mi je MS Office odmah prijavio gresku i nikako ne moze da otvori taj .docx fajl koji je snimljen.
Opet kazem, ovo je sve vezano za macOS jer je samo macbook trenutno kod mene jer nisam kuci. Ali verujem da bi se i drugi sistemi isto ponasali.
Mislim da sa excel formatom radi bez problema, nisam sada 100% siguran jer od jutros isprobavam sve moguce office pakete 🙂

^ Da, namestio sam u Libreoffice-u default ekstenziju .docx za snimanje. Nakon sto snimim, MS Office izbaci odmah neku gresku kada se klikne na fajl, nisam zapamtio koja je. Svakako mi Libre nije resenje jer ne mogu da vodim racuna ko ce moci da otvori fajl a saljem ih bas puno u toku dana.
Bukvalno sam izmenio samo jedan broj i snimio u Libre-u i isto mi je MS Office odmah prijavio gresku i nikako ne moze da otvori taj .docx fajl koji je snimljen.
Opet kazem, ovo je sve vezano za macOS jer je samo macbook trenutno kod mene jer nisam kuci. Ali verujem da bi se i drugi sistemi isto ponasali.
Mislim da sa excel formatom radi bez problema, nisam sada 100% siguran jer od jutros isprobavam sve moguce office pakete 🙂
Nešto se ne sećam da mi je LibreOffice pravio takve probleme (doduše samo na Windows-u), ali jesam imao situacija gde mi je nešto brljavilo tipa u Powerpointu. Znam da sam na početku često čuvao fajlove u .doc umesto .docx formatu, moguće da je zbog toga.

Svakako mislim da je za opšti izgled fajlova OnlyOfffice najkompatibilniji, ima i najbolji Powerpoint klon, ali Libre Office čini mi se ima najbolju Excel zamenu. Sećam se situacija na poslu gde smo radili sa nekim eksportima csv fajlova i nekim tabelama i samo je Libre Office uspeo to kršteno da otvori edituje i sačuva. Ko će ga znati.

SoftMaker Office sam lično počeo da koristim za 90% mojih potreba, pošto su one uglavnom vezane za Word fajlove. Za sada nisam imao problema niti žalbi da nešto ne izgleda kako treba, a i sam često proveravam na onlajn verzijama Office-a da li je sve okej.

Ima tu dosta problema i nekompatibilnosti. Meni se dešavalo da kući uradim neke dokumente u libreoffice, snimim ih kao docx, i kada ih u firmi otvorim na msoffice ono prazna dokumenta??? Recimo jedna od grešaka.

Kako stoje stvari sa Google Workspace?

1000000771.jpg

Google Workspace: Secure Online Productivity & Collaboration Tools https://share.google/JJFp1cWMqaVbT4eWK

Jasno da pričate o open source alternativama, nego..
.. ima i Google svoj svet servisa koji rade fino sa Microsoft 365.
Pretplata nije obavezna. A potreban je samo browser.

Ćerka koristiti Google i na poslu i u školi i nema problem sa kompatibilnošću, kako shvatam.

Čak je i prešla sa Ubuntu na ChromeOS (sa LibreOffice na Google Workspace).

Koja je prednost u odnosu na MS office online koji je takođe besplatan?

Pričalo se mnogo puta - ne postoji 100% kompatibilnost, niti će je ikada biti. Imam LibreOffice, OnlyOffice i Softmaker 2021 i imao sam situaciju da je uvek jedan od njih prikazivao ispravnije od drugih. I word i excel i powerpoint. Ali nijedan uvek.

Što se opcija tiče - tu variraju. Generalno LO je verovatno najbolji sa te strane, ali opet mu fale neke osnovne stvari u Spreadsheet-u koje ostali imaju (npr. tabele).

Za napredne korisnike kojima trebaju sve funkcionalnosti Excela, nema prave alternative među office paketima. Može se zameniti za sa pet drugih programa za različite zadatke. Za osnovne stvari, može skoro bilo koji drugi program

Koja je prednost u odnosu na MS office online koji je takođe besplatan?
Da, da. Moja greška.
Zaboravio sam da i Microsoft 365 ima online i lako dostupan svima. Tj, nije potreban Windows.

Razmišljao sam po inerciji, jer ne koristimo Windows odavno.

Ja dajem glas za OnlyOffice. Taj Libre mi se nesvidja razbiješ ga za jedno popodne korišćenja barem je tako bilo i jednostavno nije mi udoban za rad. Ali od kako sam našao OnlyOffice ne koristim više MS Office.

Либр офис и остали бесплатни нису .доц него .одс
Novije verzije MS Office-a mogu da otvaraju i .ods datoteke. Takođe, ako pri instalaciji Windowsa izaberete neku EU zemlju kao lokaciju, npr. Irsku, prilikom prvog pokretanja MS ofisa će da vas pita da li želite da podrazumevano koristite open file formate za čuvanje dokumenata ili microsoftove.

Skoro svi imaju opcije i za ODF i za MS XML (ali npr. Free/Softmaker i dalje ne može da sačuva .ods), međutim to ne znači mnogo, jer bez obzira na format fajla, dokumenti će se razlikovati. Za 100% kompatibilnost je nophodno koristiti uvek isti program. Pri tom LO gura OOXML, Calc npr nudi obe verzije za čuvanje.

lo_excel.jpg

Ja dajem glas za OnlyOffice. Taj Libre mi se nesvidja razbiješ ga za jedno popodne korišćenja barem je tako bilo i jednostavno nije mi udoban za rad. Ali od kako sam našao OnlyOffice ne koristim više MS Office.
Collabora je skoro izbacila novu desktop verziju njihovog office-a.
https://www.collaboraonline.com/collabora-office/
To je u suštini LibreOffice, namenjen pre svega za online upotrebu, ali UI je promenjen da više liči na MSO i ostale kopije sa ribbon interfejsom. Nema toliko opcija, nisam detaljno koristio da bih rekao da li je bolje ili lošije od npr. OnlyOffice-a.

I LibreOffice već neko vreme ima opciju izmene UI-a i ribbon interfejs, ali sve to izgleda malo neugledno. Mada i sam MS Office ide u tom smeru. Meni lično FreeOffice/Softmaker ima najbolji UI, pravljen je prvenstveno za desktop, pa je brži od ovih javascript/HTML programa, sve je pregledno, plaćena verzija ima tabove. Jedino što nema toliko mogućnosti kao LO, pa mi na kraju samo stoji da proverim neka MSO dokumenta.

Odradio sam jednu tabelu na Openoffice-u, ovog puta na windowsu. Sve je pregledno i svi fajlovi se bez problema otvaraju u MS Office-u.
Malo jeste konfuzno dok ukapiram kako da formatiram brojeve sa decimalama jer sam navikao na nas format gde je tacka za odvajanje hiljada a zarez za odvajanje decimala.

Jedna stvar koja mi moze biti problem je ta sto poprilicno sporo radi copy/paste kada uporedo otvorim excel i word dokument i kopiram iz jednog u drugi. Moram da sacekam barem sekund-dve pa da pejstujem jer ce mi u suprotnom pejstovati prethodnu celiju. Ne znam zasto je to tako.

Druga stvar za koju bih zamolio ako neko ima odgovor...
U wordu imam tabelu sa recimo 30 pozicija i kada hocu da obrisem 5 redova nema sanse da se snadjem da obrisem svih 5 i uvek moram jednu po jednu. Sve sam probao i cesto mi izbrise celu tabelu ili kolonu.

Kad kažeš u Wordu, misliš na MSO ili OnlyOffice? Pošto OO kod mene radi normalno
Peek 2026-02-07 20-50.gif

Jedna stvar koja mi moze biti problem je ta sto poprilicno sporo radi copy/paste kada uporedo otvorim excel i word dokument i kopiram iz jednog u drugi. Moram da sacekam barem sekund-dve pa da pejstujem jer ce mi u suprotnom pejstovati prethodnu celiju. Ne znam zasto je to tako.

Možda zbog ovoga?
onlyoffice.jpg

^ Hvala ti puno. Nisam markirao na ovakav nacin sve celije nego sam markirao kada se pojavi ona strelica za redove na samom pocetku reda sa leve strane pa sam tako probao da brisem. Tako sam inace radio u MSO.
Sve u svemu odlican je Onlyoffice.

Nazad
Vrh Dno