Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Bez obzira što nema realnog osnova, ali Ironmen je Ironmen, tvoji postovi ovde, i u temama o trčanju i biciklizmu upravo dobijaju na težini 😎

Jedete med,
Ја не могу без угљених хидрата (воћа), а реално су и најјефтинији извор калорија. Прерађене - празне, не конзумирам.
I prakticni su jakoo, voce pogotovo. Tipa zuris, bas brz/lagan obrok - pojedes 3 banane i dve kasike putera od kikirikija za minut, i teras dalje par sati, a skroz ok kada se nema vremena.

Takodje za izvor UH su zgodne konzerve, mahunarke. (pasulji na pari, grasak, leblebije), uglavnom nema nista dodato sem soli, a bogato mikronutrijentima...

Moguće je da nije idealna tema za to, ali, verujem da ću pre ovde dobiti odgovor.

Koja vaga za kuću vam je best buy za merenje masti?

Jasno mi je da je u pitanju informativna vrednost, ali, planiram u neko skorije vreme da odradim i kaliper i inbody pa bih da proverim koliko "laže" ☺️

Moguće je da nije idealna tema za to, ali, verujem da ću pre ovde dobiti odgovor.

Koja vaga za kuću vam je best buy za merenje masti?

Jasno mi je da je u pitanju informativna vrednost, ali, planiram u neko skorije vreme da odradim i kaliper i inbody pa bih da proverim koliko "laže" ☺️

Nijedna.

Sve te vage koje rade po principu elektro-talasa ne mere dobro. Jedino je zgodno kod njih što sinhronizuju očitavanje težine direktno u npr. Apple Health, pa dalje u app po želji. Nije precizno ni kao informativa vrednost, jer meri i duplo više.

Kupi kaliper, pa izmeri pomoću njega.

Lekar mi je preporučio da uzimam kombinaciju vitamina
D3 4000UI (po mogućnosti sprej ili uljane kapsule) i K2(MK7) 100mkg

Od juče gledam ponudu i ne znam šta da uzmem. Koji je proizvođač dobar ?
Da li su skuplji neopravdano skupi, ili su jeftiniji jeftini zato što su loši ?
Lekar mi je rekao parametre suplemenata ali ne i konkretan proizvod ili brend.

Dobro ti je rekao. Tako sam i ja trazio omega 3 ulje i skapirao da masa proizvodjaca moze da obmane kupca ako ne cita sadrzaj kapsule i onda nadjem da jedan brend u kapsuli ima

EPA (eikozapentaenska kiselina).... 430 mg
DHA (dokozaheksaenska kiselina).....216mg

A drugi brend za nesto nize novce nudi

EPA 200mg
DHA 150mg

Sto u prevodu znaci da ove prve pijes 2 dnevno a ove druge 3 dnevno.
Dakle ove jeftini, sa manjom koncentracijom, ces na kraju platiti vise.

Uzeo bih mozda neku traku za trcanje, ali vise bi koristio za hodanje. Imate li neki predlog za neki model kod nas, a da nije nesto preskupo, ako neko koristi nesto slicno.
Svi na ignore...ako nisi već uzeo, uzmi bilo šta, može i novo zbog garancije, može i polovno, samo testiraj, suština je da se pokrenes što pre. I naravno da si bar 10kg ispod maksimalne preporučene težine za traku ( da nemaš baš 110kg). Kod nas je popularan Ring , imaju obezbeđen servis, ali bukvalno i traka sa Shopstera za 30K će ti zavrsiti posao, bitno je samo da se pokrenes...

Pa tu sam oko 100kg, visina 185. Nisam nesto overweight, ali lepo bi bilo da se vratim na 85kg, i znacilo bi svakako da se pokrenem, jer previse sedim, kako na poslu, tako nakon njega. Ja bih pre nesto za hodanje, da nabijem bar 10-15k koraka hoda dnevno. Trcanje tu i tamo.

Planiram da krenem mesec dana bez vecere i sa kasnijim doruckom, malo fasting-a od 16-18h, pa da vidimo kako ce mi ici i sta ce vaga da pokaze.
Ako dodam na to i tu setnju koju sam zamislio ili neki lagan trening, bice dobro, nadam se.

Za šetnju, ako je problem da se pokreneš, izmisli sebi neku obavezu, moji matorci u toku zime, kad su dokoni, nema posla u dvorištu, ako se ne kreću, razbole se. Pa su smislili da idu u prodavnicu sa malom torbom. Idu po 2-3-4 puta dnevno. I uvek idu u različite prodavnice, na drugom kraju mesta gde žive. Retko budu ispod 12k koraka dnevno, a uglavnom su 15+k. Njih dvoje, u zbiru, 150 godina 😊

Gledaj samo da ima neki nagib... Ne nužno esktermno tipa 15%-20%, već nešto normalno (6-10%). Nakon što se uhodaš na ravnom, malo povećanje nagiba dosta povećava potrošnju kalorija. Postoje modeli koji nemaju nagib uopšte i onda si se lišio te opcije u budućnosti, a razlika u ceni nije velika.

Moze i ranac sa 5-10kg+ tereta.

Moze i ranac sa 5-10kg+ tereta.

To nikako, posebno ne za rekreativce. Zapravo, to je besmislica za bilo koga. Napraviti neprirodni disbalans na telu, koji onda treba da prate zglobovi, kicma i tako hodati pola sata-sat... Moze da se ocekuje povreda ili da se vremenom iskrivi kicma. Nista pametno od toga.

Poslednja izmena:
Postepeno naravno. Ako se iskrivis i povredis od 5kg onda stvarno. Deca vise nose u osnovnoj skoli. 🙂

Na planinarenju se cesto nosi svakako

Nijedna.

Sve te vage koje rade po principu elektro-talasa ne mere dobro. Jedino je zgodno kod njih što sinhronizuju očitavanje težine direktno u npr. Apple Health, pa dalje u app po želji. Nije precizno ni kao informativa vrednost, jer meri i duplo više.

Kupi kaliper, pa izmeri pomoću njega.
Ja ne znam da koristim kaliper...gledao sve tutoriale i dalje pojma nemam kako da izmerim 😀 sve nesto nerealno....sa njim mi ispadne da imam 13% a nemam i sl.

Ma ne komplikujte čoveku život, probaj da malo smanjis kalorije, i malo povećaš potrošnju, i imaćeš razliku za početak. Posle kad dobiješ motivaciju, ide lakše, ali za 15kg ćeš morati itekako potruditi. Gledaj da ti tih 15kg bude cilj za 6-7 meseci, ali znaj da je ishrana 80%, a vežbanje možda 20%

Konzumira li neko pristojan whey izolat?
Odavno sam van toga i ne znam šta je sad aktuelno

Ultimate Nutrition IsoSensation 93​

Kida kako je dobar 😎
1771002274485.png

Znači ništa se nije promenilo za zadnjih 20 godina 😀

I tada sam koristio ultimate nutrition

Creatin od njih takodje nesto najcistije sto sam probao. Kad kazem najcistije, toliko je sitan da ne treba mutilica neko par okreta kasicicom i to je to, plus nema nikakve gorcine po jeziku jer se nije rastopio i slicno...

Znači ništa se nije promenilo za zadnjih 20 godina 😀

I tada sam koristio ultimate nutrition

Ja i dalje imam nekako najvise poverenja u njih.
Prostar + Iso Sensation ili Iso Cool. Ponekad menjam brend izolata, ali Prostar Whey ne bas.

Creatin od njih takodje nesto najcistije sto sam probao. Kad kazem najcistije, toliko je sitan da ne treba mutilica neko par okreta kasicicom i to je to, plus nema nikakve gorcine po jeziku jer se nije rastopio i slicno...

Takodje, a i super je cena za pakovanje od 1kg. Jos kada uleti akcija, dva pakovanja od kilo i resena 1+ godina.

Dobih i preporuku za iso-pro, ali za mene su totalna nepoznanica...

Probao sam isto ISO Cool i to moze za preporuku ali ovaj ISO Sensation pere patos

Kad pisete, mogli bi da napisete makar koji ukusi peru patos 🙂 i dal sa vodom ili mlekom...

Svako voli drugaciji ukus, ja npr volim cokolade ali eto uleteo i taj cookies pa je top. Inace te stvari ne koristim sa mlekom i slicno,samo voda.

Da li neko ima objašnjenje za ovaj fenomen,zašto su ljudi tokom 70tih godina prošlog veka bili toliko vitkiji i mršaviji nego danas?....(ima puno slika po net-u iz 70tih sa raznih plaža bivše SFRJ i ljudi skoro uvek izgledaju ovako kao na slici dole).....a danas kad vidim one muškarce sa bojlerima umesto stomaka po bazenima deluje mi urnebesno.....ili one žene što liče na sumo rvače

untitled-design-2023-08-23t102346-859.jpg

Što bre danas ljudi imaju tako sulude težine,100-160 kg?......da li je to neka bolest,poremećaj,prežderavanje svim i svačim a onda su ljudi bili imuni na to ili o cemu se radi?

Verovatno dostupnost svega i svacega, pogotovo procesuirane hrane sa puno kalorija koja dodatno poremeti apetit. I manje se ljudi krecu, previse komfora. Pre je bilo daleko manje hrane, bili smo slabije uhranjeni, i dalje imam strah da cu ostati gladan kada jedem 🙂. Uvek je malo falilio, 80/90ih smo jeli hleba, secera, pekmeza celo detinjstvo i opet bili mrsavi.

Bas tako, a uz to nevezano za ishranu, kuca je sluzila da prespavas ili da jedes, vecito neko kretanje, nije bilo toliko mnogo izvora zabave kao danas, te su se ljudi zabavljali druzenjem i spoljnim aktivnostima. Malo je bilo debelih, a i oni koji su bili uglavnom su bili u pedesetim godinama ili jos stariji.

Tukli su nas sto ne dolazimo kuci a danasnju decu tuku sto ne izlaze 😀

Da li neko ima objašnjenje za ovaj fenomen,zašto su ljudi tokom 70tih godina prošlog veka bili toliko vitkiji i mršaviji nego danas?....(ima puno slika po net-u iz 70tih sa raznih plaža bivše SFRJ i ljudi skoro uvek izgledaju ovako kao na slici dole).....a danas kad vidim one muškarce sa bojlerima umesto stomaka po bazenima deluje mi urnebesno.....ili one žene što liče na sumo rvače

untitled-design-2023-08-23t102346-859.jpg

Što bre danas ljudi imaju tako sulude težine,100-160 kg?......da li je to neka bolest,poremećaj,prežderavanje svim i svačim a onda su ljudi bili imuni na to ili o cemu se radi?

Pre je bilo sramota kada si debeo i onda su članovi porodice gojazne rođake zaključavali u podrum, kada znaju da će biti fotografisanje na plaži.[/šalimse]

Primetićeš i da se gojaznost (obesity) kao trend pojavila prvo u ekonomski razvijenim zemljama.
Sve veći broj zanimanja je potpuno statičan, uključujući da ne postoji više ni odlazak na radno mesto.

Problem je trend od nekih 70ih gde su masnoće proglašene za uzrok gojaznosti (logično?), pa su svi počeli da jedu "zdravi doručak" tipa pahuljice pune belog šećera i sl.

Danas se trend menja, pa postoji među boljestojećim novi trend opsesije "zdravim životom", sportom i boljom formom. Juče sam bio na aerodromu u Minhenu, čak su i knjižare počele da prodaju protein barove. Verovatno da unosiš protein dok čitaš knjigu.

Svi se prilagođavaju novom anti-carb trendu...

IMG_2966.JPGIMG_2941.JPG

Nazad
Vrh Dno