Malo je tangenta (mrzi me da otvaram temu a ne znam gde bi s njom), vi što ste bili u poslu sa klasičnim hostingom virtuelnih mašinama ili sada sa VPS-om da li mislite da postoji prostor za pojavu i zaradu malih provajdera cloud usloga, konkretno Kubernetesa kao što to rade Amazon, Google, Microsoft, Oracle, IBM sa EKS, GKE, AKS, OKE i OpenShift? Jer cena koju oni naplaćuju za Kubernetes resurse je red veličine iznad VPS, jeste to značajna kompleksnost na servisnoj strani jer treba integrisati solidno toga i omogućiti IaaS deployment korisniku ali da li je nerealno da se pojave manji cloud provajderi koji nude Terraform/Tofu podršku i managed servise poput baza i drugih?
Ili je jednostavno generalna težnja ka ukrupnjavanju posla, suzila prostor za pojavu malih igrača?
Što se rasprave tiče, i ja koristim k9s kada god mogu jer je jednostavno lakše ali treba i njega malo podešavati ako se želi maksimalna udobnost u radu i te confige posle distribuirati kroz neku automatizaciju ako se management radi sa više udaljenih mašina. Zapravo se sve svodi kao i sa sh i bash i sa druge strane neki third party shell ili neki scripting jezik koji nije deo osnovnih distribucija, osnovni alat se mora znati iako postoji način da se radi lakše i brže, iz prostor razloga što je rašireniji i generalno pouzdaniji zbog manje slojeva apstrakcije. U konkretnom slučaju mislim na kubectl.