Šta je novo?

Grejanje na gas

To što pišeš je projektant za gasne instalacije da bi dobio priključak ili ti je pak arhitekta rekao ko bi trebalo da radi račun, mašinac radi projekat grejanja sa proračunom i na osnovu dobijenih rezultata vrši izbor opreme. Arhitektama i gradjevincima je muka jer moraju da menjaju svoje podloge kad im mašinac da svoje podloge.
Postoje licence za projektovanje, izvodjenje radova i nadzor.

Ne postoji za nadzor. Nadzor vrši lice sa licencom odgovornog projektanta ili odgovornog izvođača.
Tačno je da projekat za grejanje sa proračunima radi mašinski inženjer.

Sve se svelo na licence 330 i 430 pošto pišemo o termotehnici a odnosi se i na termoenergetiku.
Svaki solidan mašinski tehničar može da odradi projekat grejanja mada za podno treba malo više iskustva a ako treba mur lako se udari a da ne pišem o prvih 100 licenci valjda beše 2002. godine.

Nikako da januar zavrsi, debelo sam se preracunao, ima da bude potroseno preko 450 kubika za januar 🫤

Bio je hladan, i ja cu potrošiti vise nego sto sam mislio... Trenutno 336 kubika.

Malo preko 120m2, spratna kuca, konvencionalni kotao. Koliko ce izaci, nisam siguram. Prosli mesec za 289 sam platio 16700din, orepostavljam da ce ovaj biti blize 25000.

Oko 56 dinara je m3.

мене ће изаћи 0 куна јер рокам дрва 😎 највише волим кад је минус да ложим дрва ваљда зато што је таванска плоча неизолована и доста енергије се потроши кроз њу. кад се грејем на дрва тај губитак не осетим јер је константно топло а ложим по 1 дрво 😎 августа радим кров, нов цреп па ће на плочу да дође 10цм стиропора ваља ћу коначно осетити зими и лети разлику.

Obracun gasa-ocitani kubici se koriguju zbog T i P (pretpostavljam pritisak i temperatura).Korigovani kubici(uglavnom oko 10-ak kubika manje od ocitanog) pretvaraju se u kwh(1 kubik=11,515686kwh).Cena po kwh 4,7 din bez pdv+naknada za UEE 0,015 po kwh+naknada po mernom mestu 118,5 i na sve PDV 10%.Ovako je kod distributera NoviSad gas

Nisam ovo do sad primecivao pa reko da podelim, kada je temp povratnog voda ocigledno suvise blizu polaznog (36C trenutno), tj razlika je suvise mala za modulaciju temp, kotao (Bosch 1200W) gasi gorionik ali vrti pumpu dok ocigledno temp ne padne ispod neke predefinisane vrednosti. Na grafiku gore je potrosnja gasa, dok je dole info sa termostata.

Prilozi

• Screenshot From 2026-01-26 14-21-27.png
    Screenshot From 2026-01-26 14-21-27.png
    12.3 KB · Pregleda: 64
@Masinac
Isto i kod mene, ako je niza temperatura polaza koja nije dovoljna da postigne zadatu s termostata, kako se podiže temperatura prostora tako i povrat raste. Kad na displeju temperatura prebaci za 5 stepena od zadate polaza kotao gasi plamen, pumpa vrti vodu i kad temp vode padne na 5 stepeni od zadatog polaza kotao ponovo pali plamen. Po rečima iz Boscha ovo nije štetno po kotao ali sam više pristalica da ipak dostigne zadatu s termostata nego da se muči i pali, gasi plamen.

Kod mene dostigne temp, samo sto mu treba dosta vremena a u međuvremenu se to desi ponekad.
Danas se na primer desilo samo jednom, ali kontam da je i to bolje nego da ga stavim na 60C pa da brzo dostigne temp i onda ga termostat pali-gasi.

Inače evo potrošnje kod mene u proteklih 7 dana u relaciji sa temp napolju.

Ignorišite ovo u četvrtak, za sam da zamenim bat u meraču xD

Prilozi

• IMG_20260127_231425.jpg
    IMG_20260127_231425.jpg
    81.1 KB · Pregleda: 47
Imas senzor spoljne temperature? Podno ili radijstorsko grejanje? Dosta niska temperatura polaza mada ni napolju nije sad hladno

Nije senzor povezan sa kotlom, ali sam ga pre nedelju dana stavio bas tu gde planiram da stavim senzor od kotla (kad ga kupim) da vidim sta bi merio.
Radijatorsko grejanje, nekih 100-100kv, bez izolacije...jeste nisko, spustio sam kako su krenuli topliji dani, tako da mi je u celoj kuci skoro konstantna temp....kontam da bi mogao da spustim jos za 2-3C ali onda bih imao problem da mozda nocu kad padne oko 0 ne bi mogao da odrzava.

Neocekivano hladan i dug Januar (34 dana potrosnje - ranije ocitan Decembar zbog praznika) je uzeo danak. Naplaceno 497m3 iliti 5720kwh tj 29.797,13din. 120m2 grejanih, konvencionalni kotao temp od 19.5 nocu do 21.5 danju.

Kod mene ravno mesec dana jer sam ocitavam, 385kubika, dnevna 23 nocna 22, 90 kvadrata, vailant 25 godina stara guja, za sada nemam izolaciju na tavanh ali planiram raditi tako da ako to smanji za 10% odlicno
Burazer na klime 3 se greje oko 40k i nije se lepo ugrejao, Januar bogami dobrano bio hladan.

Januar 310 m3, dnevna 24 stepena nocna 20,5,kotao kondenzacioni fondital

160m2, 23C, 24/7, izolacija na svakoj strani objekta drugačija (negde vrhunska, negde nepostojeća). Sistem grejanja adaptiran i prepravljan tokom 30 godina, bez ikakvog projekta, sve budženo, kondenzacioni kotao, ... Od 31.12. do 31.1. - 411m3 tj 2.57m3/m2.

Ne znam šta je kod mene u objektu efikasnije neko kod vas, ali vidim da uglavnom imate veću potrošnju, po jedinici površine, od mene.

Ali kad se u nedelju vratimo kući, dočekaće nas frižider, jer je juče bila neka havarija u Zemunu, pa je nestajalo gasa. Ne znam da li je došao, ali vidim da kotao ne radi. Verovatno je potrebna i ozraka ventila I reset kotla. Što ne mogu da odradim remote 😢

Kuća će biti bez grejanja 3 dana, ali sam ubeđen da će na kraju meseca potrošnja biti gotovo ista kao da je sve vreme grejao, jer će tri dana trošiti mnogo više energenta, da zagreje zidove koji su se ohladili.

Kod mene je problem nepostojanje izolacije na zidovima (sem u potkrovlju gde je delimicno izolovano) iako je svuda PVC stolarija. Drugi problem su stari panelni radijatori (30+ godina) neadekvatne snage (u nekim sobama bespotrebno su stavljeni T11 radijatori koji nemogu da prenesu dovoljnu kolicinu toplote da se soba zagreje).

Kod mene kuća 220m2. i pomoćna zgrada 30m2 dobro izolovana, aluminijumska stolarija sa niskoemisionim staklima. Temperatura dan 23 noc 21 stepen. Januar 607m3 gas

160m2, 23C, 24/7, izolacija na svakoj strani objekta drugačija (negde vrhunska, negde nepostojeća). Sistem grejanja adaptiran i prepravljan tokom 30 godina, bez ikakvog projekta, sve budženo, kondenzacioni kotao, ... Od 31.12. do 31.1. - 411m3 tj 2.57m3/m2.

Ne znam šta je kod mene u objektu efikasnije neko kod vas, ali vidim da uglavnom imate veću potrošnju, po jedinici površine, od mene.

Ali kad se u nedelju vratimo kući, dočekaće nas frižider, jer je juče bila neka havarija u Zemunu, pa je nestajalo gasa. Ne znam da li je došao, ali vidim da kotao ne radi. Verovatno je potrebna i ozraka ventila I reset kotla. Što ne mogu da odradim remote 😢

Kuća će biti bez grejanja 3 dana, ali sam ubeđen da će na kraju meseca potrošnja biti gotovo ista kao da je sve vreme grejao, jer će tri dana trošiti mnogo više energenta, da zagreje zidove koji su se ohladili.
Neće, kotao na gas nije TP ili običan elektro kotao. Brzo će to nadoknaditi. Radi ti grejanje i kad niste tu? Po tvojoj sad priči zaključujem više od minimum 5 dana? Kad već postoji mogućnost daljinskog, što ne koristiš smanjenje kad nije potrebno, a vraćanje na standard 24h pre povratka? Ja za preko 20 godina grejanja na gas, na 160m2, nikad nisam imao preko 400m3 gasa potrošenih za mesec dana sva sa sanitarnom i kuvanjem non-stop.

Smanjim, kad se setim.
Što se dnevne rutine tiče, dolazimo, odlazimo, radimo od kuće, ne izlazimo iz kuće, probao sam da namestim, ali sam shvatio da je ravna temperatura nešto veći trošak, a značajno veći komfor.

Evo juče se setim, posle nekoliko dana, da nema nikoga, uključim i imama šta da vidim, temperaturu u objektu neobično niska. Pogledam vesti, kad Zemun ostao bez gasa zbog neke havarije i sada verovatno moram da povučem ozračni ventil na brojilu, da bi proradilo.

Meni je rekordna potrošnja bila, jedan mesec, ne sećam se sada koja godina/mesec, nešto preko 600m3.

E ovo se zove iskrenost.👍 Takvi smo svi. Isto ja pokušavam na el.kotlu u stanu(naravno zbog drugih...). Kad vidim gde smo, onda će biti totalno detaljan izveštaj u odgovarajućuj temi. Sramota me da slikam moj stari kotao na gas i uslove u kojim radi. Na proleće ide nov.

Evo juče se setim, posle nekoliko dana, da nema nikoga, uključim i imama šta da vidim, temperaturu u objektu neobično niska. Pogledam vesti, kad Zemun ostao bez gasa zbog neke havarije i sada verovatno moram da povučem ozračni ventil na brojilu, da bi proradilo.

Cimnem jutros drugara, da ode do moje kuće, kapiju mu otvorim preko telefona, otključa gasni set, ispusti vazduh, a kotao resetujemo tako što je isključio glavni prekidač na električnom brojilu 😁

Termostat za grejanje je jutros pokazivao 17.1C i posle tačno 12h grejanja, došao je do 20.5C. Vidim da je nakon toga dodavao 0.1C/h i verujem da će sada još malo da uspori, ali bar se vraćamo u toplu kuću 😊

Da li je moguce da tako sporo zagreva kucu? Ja sam imao proslog meseca havariju na sistemu grjanja pa smo klimama grejali par soba ali ostatak soba je palo ispod 15C (bilo -6 napolju taj dan). Kad se grejanje popravilo, za manje od tri sata je ugrejao kucu na normalnu temperaturu.

Nazad
Vrh Dno