Šta je novo?

Grejanje na pelet

Evo imao sam Gir, a sada Gold Golija. Dva potpuno različita peleta - bukov i Borov. Gir vrlo malo pepela, jedno čišćenje peći nedeljno, gorionik 2x, a Gold Golija, duplo više pepela i čišćenja gorionika ali šljake 0 na oba. Imam gorionik Termomont stavljen na njihovu peć TŽK 26 - trošim na ovom minusu 4 džaka dnevno, a kada je temperatura u plusu 2-3. Grejem oko 140m2 korektno izolovane kuće - kažem korektno jer je stiropor 5 i nema izolacije krova samo nabacan stiropor po ploči tavana. U kući 22 danju, noću 20 - upali 1x tokom noći a danju 4 - 6 puta. Histerezis +/- 0.25

To je mnogo brate, ja veću površinu grejem , dzakom ipo dnevno. Izolacija zid, plafon i dobri prozori.

Plus držim 23.5 danju, doduše gasi se oko 12 uveče do 6 ujutru.

Znam da mi mnogo odvuče odžak visine 9m fi200 od kotla, zato ni nema mnogo pepela jer sve izbaci napolje, probao sam malo da prigušim "repić" pozadi na kotlu na izlazu dimnjače, ali onda dimi u raspaljivanju vatre pa nisam hteo da reskira. Tada manje troši (sigurno džak dnevno) ali plaši me taj dim (nema ga baš previše) da ne napravim neki karambol. I meni je dobra plastična stolarija...

Znam da mi mnogo odvuče odžak visine 9m fi200 od kotla, zato ni nema mnogo pepela jer sve izbaci napolje, probao sam malo da prigušim "repić" pozadi na kotlu na izlazu dimnjače, ali onda dimi u raspaljivanju vatre pa nisam hteo da reskira. Tada manje troši (sigurno džak dnevno) ali plaši me taj dim (nema ga baš previše) da ne napravim neki karambol. I meni je dobra plastična stolarija...
Ocekivano je da pritvaranjem zadnje klapne krene da pusta dim na sklopove vrata i dimnjaka. Gde god nadje neki prorez jel se stvara veci pritisak u kotlu zbog zatvaranje zadnje klapne. A i slabijij je prirodan protok vazduha.
Ja sam imao slican problem, ali sam ga resio dodatnim "dihtovanjem" svi proreza. Moj kotao je i star preko 40 godina. I na svim vratima dihtovanje je bilo reseno sa azbestnim trakama, zljebovima i plocama. Sve je to propalo vremenom, tako i da umetanje neke nove azbestne trake (ili koji god se sad materijal koristi) je nemoguce bez dobre restauracije svih vrata.
Moje resenje koje radi vec godinama je dihtovanje staklenom vunom. Vrlo prosto naseces staklenu vunu na trake i ubacujes u proreze izmedju vrata i kotla, gde god mislis da moze da "curi". Radi bez greske 10tak godina. Svake godine malo obnovim tu vunu, zamenim neke delove.
Ove godine sam otisao korak dalje i odlucio da vrata gornje komore koje otvaram 2 puta godisnje kad cistim, zacepim 🙂
Isekao sam od kamene vune deo koji mi se uklapa u okvir vrata i zaglavio. Ali mi se nije svidjala zamisao da je to cupav materijal i da ce se sigurno na njega vremenom nafatati pepeo. Ideja je sinula da probam natapkam vatrostalnom bojom kojom sam malo zafarbavao kotao, da napravim glazuru. Ispalo neocekivano dobro. Ko da sam obmotao alu foliju oko vune 🙂
Evo koliko je proslo 3 meseca cep i boja se drze za medalju.

Prilozi

• 20251109_115521.jpg
    20251109_115521.jpg
    205.5 KB · Pregleda: 59
  • 20260120_231053.jpg
    20260120_231053.jpg
    116.5 KB · Pregleda: 46
  • 20260120_230749.jpg
    20260120_230749.jpg
    97.8 KB · Pregleda: 58
Imam Centrometalov PelTec 35kw kotao i grejem 2 sprata 180 kvadrata. (kuća)
Koristim sobni termostat.. (Salus it500)
Potrošnja od pocetka novembra do sada je oko 22-25 kg peleta dnevno.
Temperatura polaznog voda 60 stepeni.
Snaga grejanja u kući tj radijatori su postavljani po formuli 70 W/m3. (i više nego što treba)
Kuća pravljena od pečene cigle, preko toga 5cm izolacije, pvc prozori i vrata.
Da li mogu da smanjim temperaturu polaznog voda ispod 60 stepeni tj da li ću dobiti na uštedi i da li je bezbedno ići ispod toga?
Da li je povoljnije da koristim sobni termostat ili da ga isključim i samo da kontrolišem pomoću termo glava na radijatorima?

Imam Centrometalov PelTec 35kw kotao i grejem 2 sprata 180 kvadrata. (kuća)
Koristim sobni termostat.. (Salus it500)
Potrošnja od pocetka novembra do sada je oko 22-25 kg peleta dnevno.
Temperatura polaznog voda 60 stepeni.
Snaga grejanja u kući tj radijatori su postavljani po formuli 70 W/m3. (i više nego što treba)
Kuća pravljena od pečene cigle, preko toga 5cm izolacije, pvc prozori i vrata.
Da li mogu da smanjim temperaturu polaznog voda ispod 60 stepeni tj da li ću dobiti na uštedi i da li je bezbedno ići ispod toga?
Da li je povoljnije da koristim sobni termostat ili da ga isključim i samo da kontrolišem pomoću termo glava na radijatorima?
Tesko je imati neku univerzalnu formulu za grejanje na pelet. Od pelete i kotla do kuce i njene velicine i ukucana.
Ja drzim sve radiajtore na max. Sobni termostat mi je trenutno na 25.5c ali realtivno blizu radiajtora. Voda na 55c. 150m2 ali kao 2 objekta. Grejem od 5-22h.
Sad na ovaj minus do -7-8c sa ovim uzasnim Radanovic peletom trosim oko 2-2.5 dzaka dnevno.
Moje razmisljanje je da ne treba grejanje uopste radi nocu, bolje je da se upali rano ujutro. Mislim da sam maksimalno ustelovao gorionik i kotao da budu efikasni.
Gorionik mi je slovenacki Eragon i nisam zadovoljan sa njime. Da sam tada znao ono sto sad znam oko gorionika sigurno ga ne bi kupio 🙂

Po nalogu šefa kad smo cijele dane kući (vikend/januar) ložim ovu svoju štetočinu da kotlom od 50 kW ugrije 5 m2 podnog sistema, i sad je naišao užaš pelet, jako često zaglavi šljaka.
To me sjeti koliko sam sretan što se ne grijem na ovo goMno koje mi za jedan dan spali novca koliko inverteri jedva uspiju za sedmicu cijelu.

Tesko je imati neku univerzalnu formulu za grejanje na pelet. Od pelete i kotla do kuce i njene velicine i ukucana.
Ja drzim sve radiajtore na max. Sobni termostat mi je trenutno na 25.5c ali realtivno blizu radiajtora. Voda na 55c. 150m2 ali kao 2 objekta. Grejem od 5-22h.
Sad na ovaj minus do -7-8c sa ovim uzasnim Radanovic peletom trosim oko 2-2.5 dzaka dnevno.
Moje razmisljanje je da ne treba grejanje uopste radi nocu, bolje je da se upali rano ujutro. Mislim da sam maksimalno ustelovao gorionik i kotao da budu efikasni.
Gorionik mi je slovenacki Eragon i nisam zadovoljan sa njime. Da sam tada znao ono sto sad znam oko gorionika sigurno ga ne bi kupio 🙂
Meni je od 8 do 22:30 na 22.5 stepeni, taman uvek bude oko 23
A nocu na 19

Meni trosi komotno 3,5-4 dzaka dnevno. Neverovatno mi je gorionik ima elektroniku na kojoj sta god menjao, podesavanje za interval doziranje peleta uvek ostaje fiksni, 10, sto je u realnom vremenu 7 sekundi.

Sve zivo sam probao i samo na defaultku kida kako radi, trenutno taj interval (PO5 cini mi se) drzim na 13, sto je doziranje na 10 sekundi i gorionik apsolutno ne moze iznad 50 stepeni da predje ali nije ni bitno jer je termostat na 23.

Sve zivo sam probao, klapna dimnjaka na 45 stepeni, brzina sagorevanja je na dvojci stalno, tri peleta promenio do sad… i i dalje trosi 3+ dzaka x 650 dinara koliko su danas i to nije dobro nikako.

S druge strane to je gorionik, nije 90% efikasan, grejem 150m2 i stolarija je 30+ godina matora.

U pitanju je 50kw gorionik abc uzice, mislim da je italijanska marelli elektronika u njemu, pa ako se nekad neko susreo s parametrima, tj sisao u tu zecju rupu, nek mi se javi, za pocetak bih malo ustelovao stabilizaciju i paljenje jer iako je histereza 0.5, dok on odradi stabilizaciju 5 minuta, paljenje 7-8 minuta, faza rada pocne posle 15 minuta i temperatura padne debelo da se i fizicki oseti taj pad tj dodje do gubitka “komfora”

Do juče si ložio 50kW za 100m2. 🤣
Vidi da postaviš alu lajsne na stolariju da smanjiš gubitke koji ne bi bili zanemarljivi. Spremiš heftalicu i lajsne (50-100din metar) i udri a pokriva do 5mm.

Vidi da postaviš alu lajsne na stolariju da smanjiš gubitke koji ne bi bili zanemarljivi. Spremiš heftalicu i lajsne (50-100din metar) i udri a pokriva do 5mm.
Kako se to izvodi? 🙂

Meni trosi komotno 3,5-4 dzaka dnevno. Neverovatno mi je gorionik ima elektroniku na kojoj sta god menjao, podesavanje za interval doziranje peleta uvek ostaje fiksni, 10, sto je u realnom vremenu 7 sekundi.

Sve zivo sam probao i samo na defaultku kida kako radi, trenutno taj interval (PO5 cini mi se) drzim na 13, sto je doziranje na 10 sekundi i gorionik apsolutno ne moze iznad 50 stepeni da predje ali nije ni bitno jer je termostat na 23.

Sve zivo sam probao, klapna dimnjaka na 45 stepeni, brzina sagorevanja je na dvojci stalno, tri peleta promenio do sad… i i dalje trosi 3+ dzaka x 650 dinara koliko su danas i to nije dobro nikako.

S druge strane to je gorionik, nije 90% efikasan, grejem 150m2 i stolarija je 30+ godina matora.

U pitanju je 50kw gorionik abc uzice, mislim da je italijanska marelli elektronika u njemu, pa ako se nekad neko susreo s parametrima, tj sisao u tu zecju rupu, nek mi se javi, za pocetak bih malo ustelovao stabilizaciju i paljenje jer iako je histereza 0.5, dok on odradi stabilizaciju 5 minuta, paljenje 7-8 minuta, faza rada pocne posle 15 minuta i temperatura padne debelo da se i fizicki oseti taj pad tj dodje do gubitka “komfora”
Sto se tice doziranja peleta to je opet specificno za svaki gorionik. Cak i ako je isti gorionik mozda puz nije isti. Meni je default interval izmedju doziranja bio 15s a doziranje 3s. Prvih godina sam se igrao sa time dosta i svasta probavao. Do ovog Radanovic peleta sam vec godinama drzao na 20s -> 2.5s. Sad sam pojacao na 3s duzinu doziranja. I previse peleta moze biti kontraproduktivno za optimalno sagorevanje. Kad sam stelovao te kolicine peleta i kolicinu vazduha gledao sam temp koju daje plamen ali i sam plamen u kotolu kako izgleda. Moze se uociti razlika u "kvalitetu" plamena u odnosu na kolicinu peleta i vazduha. Mada verujem da treba uvek poci od default podesavanja koje je dao proizvodjac, ne moze biti da je on bas mnogo omasio.

I kod mene troši tri džaka, a manja kvadratura, tako da tih 25kg za 180kvm deluje super.

S obzirom na bezobrazne cene peleta, definitivno planiram da dodam 2 jeftinija invertera, kad im je cena kao paleta i po peleta. Nisam računao koliko bi trošili, ali verujem ni blizu 2100din koliko trenutno ide na pelet dnevno.

Jesam, a sad ložim 50 kW za 5 m2 podnog, napredovao sam i to drastično!!!😂 😂
Najgore je, što skoro u glavu isto uzme kad je samo naš stan od 85, ili kad su oba iliti 170 m2 neto, razlika u par kg dnevno, a u prosjeku vreća dnevno to jest cca 2.5 tone, toliko je predimenzioniran da sam mislio predložiti i komšiji pored da puknemo cijev spojnicu i da nas sve grije (samo nek ga on čisti 🤭).
😍

Poslednja izmena od urednika:
Veliki deo energije se trosi, da ne kazem rasipa za postizanje "radne" temperature celog sistema. Npr. u mom slucaju ako grejem jedan objekat od 100m2 a ne drugi od 50m2 neka matematicka srazmera bi rekla da bi mogao trosim 1/3 manje peleta. Ali nije tako. Mozda trosim do 10% manje. Verujem i da recimo imam duplo vise m2 da ne bi potrosnja skocila duplo nego mozda 30tak posto.

Šta ovi rade sa cenom peleta to je strašno. Sve ih treba pohapsiti zbog malverzacija. Ova drzava je nama najveći protivnik izgleda. Samo neke kombinacije da se prave.
Slušam pre nekog vremena onog Drakulića i kao "svi odjednom odlučili da kupe pa kao nesašica.." Dobro druže šta je sad? Gde zapelo? Evo ga januar, a cena ne pada. 53000-42000 stvarno nisu normalni.
Umesto da se dozvoli uvoz i "spusti" cena, ne mi čuvamo lobiste.. Treba svi mi mali proizvođači da se skupimo i uložimo keš i napravimo svoju fabriku i odjebemo sve ove "proizvođače" i "stovarišta" ... ***** mater.
Izvinjavam se na rečniku

Dozvoljen je uvoz, ali su poostreni uslovi kod kontrole peleta koji se uvozi (treba da zadovolji neke norme koje valjda ne vaze za domacu proizvodnju) plus se placaju dodatne takse.

Dozvoljen je uvoz, ali su poostreni uslovi kod kontrole peleta koji se uvozi (treba da zadovolji neke norme koje valjda ne vaze za domacu proizvodnju) plus se placaju dodatne takse.
Uveli su jesenas navodno neke sertifiakte za kontrolu peleta. Pelet nikad gori. Napisah gore srpski peleti su uglavnom bili najgori proteklu deceniju i vise. Sad vidim da su dotakli novo dno po komentarima ovde. Definitivno ako se ne iselim iz ovog cacilenda do sledece zime, srpski pelet nikad vise u kucu 🙂

Naravno da je tako pošto država ima jednu jedinu laboratoriju koja ima licencu za provjeru kvaliteta peleta iz uvoza i uz to ne priznaje en plus sertifikate već neke svoje norme .

Ma salim se ja,to svi kazu kad ih pitas gde je pelet.

ja sad koristim neki Holtz-tim Ivanjica.. žali boze para što sam dao za to. Inace rece mi vlasnik stovarišta da je navodno u nabavci od 40-43000. Pa eto oni jadni nemaju bas neki profit.. sad kome je verovati ne znam. Meni sve ovo smrdi da je naše otišlo u izvoz (što da neko ne zaradi), a mi da se smrzavamo.
Nažalost nas potrošače niko nema da zaštiti.

Ma jasta u gubitku, ispod 2 kubika i 120 kWh struje, pa ti računaj koliko je siroma u manjku 🙁

Tesko da je ta cena u nabavci, ja sam pre mesec dana uzeo u maloprodaji Sparrow na 34 hiljade, samo sto kad pozoves nemaju na stanju, zavrsio sam preko prijatelja jednu paletu.

Kome treba palet a u blizini je Nisa moze da naruci od kineza na 350 evra po toni. Pitao sam sms-om krajem septembra prosle godine da li ima pelet i koja je cena i odgovorio mi je pre 10 dana da ima i da je cena ova koju sam napisao 😀

Screenshot from 2026-01-23 16-19-45.png

Ја сам данас проверавао цену. На западу Србије, где је шума скоро па овладала селима, џак је 740-760 динара. Иначе још од августа се није могао купити у већим количинама (на тону или палету) тако да прича да га људи нису купили на време и да су чекали јесте врхунско паламуђење.....
Две палете коштају колико веома добар инвертер 18-ца (тј. око 100.000)...

Nazad
Vrh Dno