Šta je novo?

Pravljenje muzike uz pomoć AI

Ja sam napisao domaći hit. Turbo folk 2026.

Inače ne pišem pesme na srpskom ali me drugarica udavila da napišem nešto i eto, na kraju ispalo bolje od očekivanog.

Sada kada bi neka pevačica uzela pesmu pa da otpeva ali suno kako je odradio, mislim da i ne treba. Ne bi ni primetili da peva suno.

suno obozavam pravim pesme za sprdnju ljudi koje poznajem, iskoristim situacije koje su im se dogodile. i samo im posaljem pesmu poceli su da se plase da otvaraju moje poruke na mrezama 🙂

• Funny
Reagovanja: pmb
Ja se već ne zezam, pravim ozbiljniju muziku, kada sam provali fore na sunu šta sve može da odradi, napravio sam neke sjajne pesme.

Bitno da daš prave smernice i on naravno neće da odradi odmah jer nije savršen što se tiče tagova u tekstu ali posle 100 i nešto revizija, dodješ do savršentsva.

Napisao sam i rnb dubiozu koja će da pokupa ove naše pevače koji koriste sve istu foru droga, alkohol, kokain i tako to. 😀

• Like
Reagovanja: uji

Gicko, ako ćemo skreno, ovo ti mnogo očajno.

Pola nisam razumeo, brzo pevanje, priča ko priča, izlizano.

Ko da ti tekst sastavio chat gpt 😆

Правимо. Ова је постала вирална. На каналу се може видети различитих жанрова, од оваквог турбо фолка, трап, латин рок, регетон, афробит, разни правци рока и метала, псај, гоа, све што мом уху звучи лепо. Текстови су моји, за генерисање вокала и музике користим Суно в5.

Iako je
Правимо. Ова је постала вирална. На каналу се може видети различитих жанрова, од оваквог турбо фолка, трап, латин рок, регетон, афробит, разни правци рока и метала, псај, гоа, све што мом уху звучи лепо. Текстови су моји, за генерисање вокала и музике користим Суно в5.

Iako je zez, ovako pesma i treba da bude, da se razume i da ima priču.

Big lajk za ovo. 😁

Btw. Jel neko koristio onaj studio pro?

Šta može u odnosu na običnu pro verziju?

Poslednja izmena:
Btw. Jel neko koristio onaj studio pro?
Nisam koristio jer je van mje lige. Imaš praktično DAW i sa svakim kanalom pojedinačno radio ono što u Pro verziji radiš sa celom pesmom plus još dodatnih mogućnosti.
Zato prži kredite samo tako.

Malo ću da se odmorim od suno. Dosta revizija dok nisam dobio šta sam hteo.

Mene nervira SUNO, krene ekstra od samog početka da roka i kad dodje u refren, potop.

Moram da ga ukrotim da to puca.

Zanimljiv tekst. Nisam navikao na takav žanr ali ovako, okej je, ima priču.

Ja sam malo dublje ušao u sve to.

Umesto da izbacujem pesme i ja, snimim demo i šaljem menadzerima.

Za sada je poslata jedna koja ako se odradi kako treba, ima da puca.

Imam još jednu koja bi pasala nekoj sa jakim glasom ali i da zna da šapuće, ona isto gotova ali nikom nike prosledjena. To je Toronto vajb.

Trenutno radim na cyber pesmi, tj cela je u metaforama. Borba za ljubav, za slobodu ali pod IT izrazima i evo već danima pokušavam da ubodem na suno melodiju, taj tekst sam pisao neko vreme.

E tu pesmu ću ja da izbacim jer ne verujem da će neka hteti da peva iako pesma nosi baš jaku priču.

Što se tiče pesama na engleskom, pičovao sam na nekoliko kuća za sync.

Pesma je itekako dobra podloga za neki film ili seriju, nije kao radio hit.

Da li ste testirali pravljenje muzike preko Gemini-a, trenutno je u Beta fazi i može samo 30sec. ? Kako vam se sviđa?
Prva izrada sa njim:

Flešbek u exYU pop-rock

Multiversum Mind - Mirišu narcisi

SUNO

Umesto da izbacujem pesme i ja, snimim demo i šaljem menadzerima.
Sve što napravim sa AI ja tretiram kao demo, iako obično zvuči bolje nego što se očekuje za demo.

Zanimljiv tekst. Nisam navikao na takav žanr ali ovako, okej je, ima priču.
Musliš na "Dugo"?

To sam napravio jer sam jednom na nekom slavlju morao celo veče da slušam turbo pop, pa sam komentarisaa da tako nešto može da se napravi za sat vremena.

I napravio sam. Dve. Za svaku je trebalo oko sat sa sve pisanjem teksta (bez AI) i pravljenjem aranžmana u AI.

Druga je još više turbo, okačiću je nekom prilikom, da ne zatrpavam sad.

Da, na Dugo.

Pokušavam da uguram jednu pesmu kod naših izvodjača, tj kod pevačice neke. Žao mi da peva AI ali iskreno, tako je lepo odradio AI da ne bi primetili da peva. Čak u glasu ima umor a refreni 2 i 3 su kao sing along, da peva publika.

Pisao na par mesta mejlove, ali niko ne odgovara.

Sa druge strane, pisao amerikancima za sync movie i serije, jednu pesmu.

Od nekih 10 kuća, dobio sam odgovor od tri, za sada.

1. Trenutno ne primamo demo snimke ali pratite jer se očekuje uskoro ponovo otvaranje prijema.
Sa njima sam čak imao i lepu prepisku putem maila.
2. Ne primamo direktno od autora ali evo vam link ka bibliotekama odakle uzimamo, katalozi. Ušao i video šta i kako ali još neću tamo upload pesmu.
3. Iako sam u mejlu dao putanje ka gdrive, oni su mi poslali link da prijavim delo i da im dam link ka soundcloud i plus putanju do foldera sa gdrive gde ima cover pesma, press photo, wav snimak full, wav instrumental, tekst pesme u pdf formatu i na kraju EPK isto u pdf formatu, tu se upisuje sve, da li imate full rights potvrdno da.

Čekam odgovor još od par kuća ali realno, Amerikanci su bili korektni i odgovorili ali od ovih naših, ništa.

E sad, dok čekam odgovore i sve to, pošto ide leto, pišem summer hit ali na engleskom jeziku, tj već napisan tekst, radim sada samo melodiju i glas na suno da dobijem što bolji šmek.

Pošto mi to jedna od boljih pesmi, razmišljam već u martu da pičujem ka svim evropskim i usa radio stanicama jer oni tad prave već raspored za leto.

Ujedno ću da je pičujem i labelima takodje, nikad se ne zna.

Jedina kvaka, suno, iako sam na pro planu i to nam omogućava full komercijalna prava, Amerikanci i dalje prave problem, no, ja sam u mailu napisao da može i re-cut pa ako dobijem povratni mail, da pitaju ko peva, imam spreman odgovor. (Ovo se odnosi na pesmu koja je pičovana za filmove i serije)

Izvinjavam se zbog dugog posta ali eto, trudim se da pesme ne završe negde gde ih neće niko čuti.

Ukoliko neko piše pesme na engleskom, lako ću ga usmeriti šta i kako.

Uglavnom da bi dobili 1/1 da budete autor i pišete za englesko/usa područje i da budete priznati kao autor, odnosno da budete full zaštićeni, malo muke ali posle ste na konju.

Sa IPI brojem vas više niko ne gleda kao običnog autora.

Ne znam, suno u 90 odsto ne ume da sluša komande. Iako mu u promtu dam jednostavne komande, on opet po svome. Niti pravi instrumental break, niti sluša koje instrumente treba da izbegava, napišem bez jakih basova a on baš udari najjače.

Ne znam, suno u 90 odsto ne ume da sluša komande. Iako mu u promtu dam jednostavne komande, on opet po svome. Niti pravi instrumental break, niti sluša koje instrumente treba da izbegava, napišem bez jakih basova a on baš udari najjače.
E kvaka je [to sa svakom novom verzijom Suno o;ekuje sve specifičnije komande. Jednostavan prompt vise ne proizvodi dobre rezultate. Moraš da bude prilično precizan i opširan u opisu. Uz to, ume da uz neke zahteve swam podrazumeva više stvari, pa I ono što ne želiš. Ako je on zaključio da trebaju jaki basovi zbog nečeg drugog što si tražio, teško je to poništiti. Mene često muči tako što ubacuje eho i reverb, a često ume da pojačava visoke tonove i u vokalima i u instrumentima.

Koristi subtle kad treba nešto da bude manje istaknuto. Meni to često radi posao.

Ako hoćeš veću kontrolu onda moraš koristiti Suno Studio.

Dao sam primer kada ne sluša detaljan promt.

Na kraju se ja prilogodjavam njemu pa eto, tekst pesme sam morao malo da korigujem. Možda je na kraju bilo do mene ali ne odustajem, ima da bude kako ja hoću na kraju xD

@MilanBre Pokusao sam i ja preko nekih kontakata da ponudim tekstove i pesme ali mrka kapa. Moj utisak je da je kod nas to skroz zatvorena prica i da pevaci ne smeju da uzimaju pesme od nepoznatih autora jer ce ih ovi tekstopisci otkaciti ako cuju za to. Svi tekstopisi otkupljuju pesme ali potpisuju samo sebe i to ne zelim.
Kacim pesme na YT ali ne mogu da provalim algoritam kako funkcionise pa mi jedna pesma ima skoro 60k pregleda, dve imaju po 3-4 hiljade a ostale trocifrene. Zbog toga sam poceo da pravim spotove od free klipova da vidim da li ce pomoci.
Poslednje sam izbacio u etno stilu kao za Evroviziju sto salju nasi redovno na takmicenje.
Inace znam masu ljudi koji daju cahtgpt-u da im napise pesme i onda to odrade u SUNO-u i kace i jezim se na to.
Evo pesme svako misljenje znaci i bacite sub ako vas ne mrzi:

@Moca

Brate. Verujem ti sve. Mnogo su zatvoreni ovi naši, ne čujem to samo od tebe. Kao da neće da imaju veze sa ljudima koji nisu iz tog kruga.

Kolega iz drugog grada zna jednog menadzera pa će da mu pusti pesmu ali eto, ne nadam se previše. Na kraju ću i ja da je gurnem na distrokid pa na YouTube.

Meni je jedna strana kuća poslala formular da popunim ali to ništa ne znači odmah. Upadneš u katalog pa kad se desi neki projekat i neko traži odredjeni žanr, oni predlože dosta pesama a tu je i tvoja pa ako nekog baš udari u pojam, samo dobiješ mail da popuniš ugovor i obezbedjen do kraja života jer se serije i filmovi plaćaju itekako, makar samo tekst uzmu.

Nemoj da odustaješ. Polako kreni da se prebacuješ na strano tržište.

To što koriste AI da im piše pesmu pa posle provuku kroz suno, vidi se na kilometar jer ai nema dušu za tekst, još uvek 😆

Meni najlakše pisanje ide kada prvo refren napišem a onda sledeća stanica je prva strofa gde uvek zamišljam scenu, kada neko pusti pesmu, da se može pronadje tu, da je zamisli.

Ne znam čije je ovo ali je ekstra.
Ima još na istom kanalu.

Nazad
Vrh Dno