Šta je novo?

mts mobilni net 5G / 4G

poglavicas

Čuven
Učlanjen(a)
02.06.2012
Poena
665
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 9600
Matična ploča
MSI Pro B650-S WIFI
RAM
64GB DDR5 5600MHz
GPU
AMD Radeon RX6600 8G
Storage
1TB PNY CS3030 + 1TB Kingston NV2
PSU
LC6550
Kućište
Deepcool Matrexx 30
Monitor
AOC Q3279VWFD8
Miš & tastatura
Redragon Apas K535-KR
Laptop
Lenovo ThinkBook 14 G3 AMD 4700G
Mobilni telefon
Poco F6
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sa dolaskom 5G mreže, mts ima nove mobilni net tarife, koje sada mogu da deluju primamljivo u nekim slučajevima.
Iako paketi sadrže ograničenu količinu podataka (za razliku od A1), novi NetBoost dodatak sada u svim tarifama daje neograničen internet brzine do 20Mbps.

Ovo može biti zanimljivo ljudima koji imaju još ADSL/VDSL, a nemaju dobru A1 pokrivenost ili iz bilo kog razloga ne mogu da dobiju ponudu za A1 kućni net. Mana je što mts ne daje 5G modeme iako su tarife 5G.

Ako mučite muku sa sporim, preskupim ADSL-om...

mts naplaćuje i ruter ZTE MF286C još 100 dinara mesečno (na 24 rate).

Evo tabelarnog pregleda ponude:
5ica MobNet S5ica MobNet M5ica MobNet L5ica MobNet XL
GB po punoj brzini502004001000
Osnovna cena1399189923992999
NetBoost cena149149149149
Ukupna cena1548204825483148
Brzina neogr. neta20/20Mbps20/20Mbps20/20Mbps20/20Mbps

Samo treba napomenuti em sto je skup , em sto je ogranicen. Ko uzme ove net pakete dobice 4g ruter i nece imati 5G brzine.
A sto nude 5G internet a nemaju 5G rutere samo cika Lule zna.
Mada ne verujem da bilo ko od clanova foruma da uzima ovaj net.

Tačno A1 treba da fura pakete do krajnjih granica 5G pa da gde ima vise korisnika da opada 5G da menja panele na Massive MIMO antene. Ovo od mtsa je bez veze ponuda za normalne korisnike. Posebno A1 sto nudi 5G ruter i TV za skoro iste pare... A pri tome ovaj A1 5G ruter 10x ima bolji Wifi od supernove. Bukvalno A1 sa TP linkom izvlaci pun signal na 5GHz dok je supernova jedva hvatao 2.4 Ghz i to 15ak Mbps...

treba napomenuti i dodatni benefit:
iris app i move app ne troše gigabajte iz paketa
Ja nigde ne vidim da se pominje iris/move app.
Ako je ovo ipak tacno onda zaista znaci, mobilni net s bi ispao povpljniji od box-a sa 70% koji nude kao nastavak one akcije od 2 godine po ceni fiksnog, na vikendici npr. ne izvlacim vise od ~6.9/0.5 sa ugasenim boksom tako da je i tih 20/20 overkill, u smislu da te brzine i ne mogu da se dostignu.

Lose, iskreno. Zastareo koncept, cene, sve. Kao da su paketi iz 2019.

Tako je, jedino A1 sa bežičnim kućnim internetom ima realnu ponudu na tržištu -
( količinski ) neograničen internet sa realnim ograničenim brzinama.

Ono što sam ja napisao je:
Ako neko ima samo DSL sporiji od 20Mbps, i plaća ga 3000 dinara samo fiksni + TV, a u isto vreme nema dobar A1 signal, a ima dobar mts signal. Onda dobija bolju konekciju za manje para.

Ono što sam ja napisao je:
Ako neko ima samo DSL sporiji od 20Mbps, i plaća ga 3000 dinara samo fiksni + TV, a u isto vreme nema dobar A1 signal, a ima dobar mts signal. Onda dobija bolju konekciju za manje para.
Sam si naveo jak razlog da se taj internet NIKAKO NE UZIMA.
Ako ima samo Mts dobar signal , znaci da se vec koristi Mts kartica.Samo sa te kartice treba podeliti internet , nema potrebe za bacanjem para.
Nema potrebe da diskutujemo sto nema povoljnijih paketa uz 4G net kao A1 i uredjajanl uz njih.
A gde sve ima sad 5G signal za sada tek ne vredi pricati.
Ovo je kao neupotrenljiv A1 ponesi net od 20g za 800 dinara, stoji reda radi na sajtu.

Meni na telefonu mts izvlači 120mbs a A1 jedva 80. A to znači šta? Da je A1 pretrpan i treba ga izbegavati, ako ćete za utehu yetel je katastrofa.
Ka zarmišljam da uvedem mts mobilni net umesto vdsl-a da bi oslobodio telefonske parice za HD sliku na televozorima.

Jel ti to 5G? Malo su mi nešto sumnjivo da je vec toliko opterecenje. Jer realno A1 je jedini izbor da budemo iskreni i za optiku i za 5G. Sve ovo ostalo je da ne kazem nesto ruznije ali bez veze.

Ja sam ovu temu postavio zbog:
  • Ljudi koji na ADSL-u / VDSL-u mogu da dobiju 5-10-20Mbps pri tome bezobrazno skupo
  • Nemaju drugi vid fiksnog pristupa internetu
  • A1 mobilna mreža nema dovoljno kapaciteta za stabilan kućni net 50 ili nema dobru pokrivenost
  • mts ima dobru 4G pokrivenost i nije opterećena.

Za 1548 dinara mogu da dobiju 20/20Mbps flat.

To nije konkurentno A1 kućnom netu, ali jeste neko rešenje ako A1 loše radi, a mts mobilna radi dobro i nema druge alternative za fiksni pristup.

Da za to jeste dobro moze biti i A1 da je sa slabom pokrivenosti isto a da mts ima blizu baznu stanicu. Jeste dobra alternativa. Ali realno gde A1 izvlaci 80 Mbps to uopšte nije los rezultat. Za paket od 50 Mbps i vise nego dovoljno.
A realno može jako lepo da se upgraduje mreža. Meni u Bosni mtel je stavio negde relativno blizu B1+B20. I postize brzine oko 130 Mbps. A ranije je bilo samo na prozoru da nahvatam jedva B3+B20. Odakle su B1 izvukli pojma nemam. Ali eto dodavanjem jednog benda sa prozora 40-50 Mbps dosao do indoor 130 Mbps. Tako ovde kod nas ne znam sta cekaju da dodaju posebno 700 MHz nosioc. Mislim da bi mts ispao skroz iz price plus B7 da bi rasteretio dobrano mrežu sa tim potezom.

mts je B7 LTE dodao prvo baš kod nas na području na kom imaju problematične Huawei BS, na kojima ne smeju da puste 5G.

700MHz n28 mts koristi uglavnom za 5G.

Ja sam ovu temu postavio zbog:
  • Ljudi koji na ADSL-u / VDSL-u mogu da dobiju 5-10-20Mbps pri tome bezobrazno skupo
  • Nemaju drugi vid fiksnog pristupa internetu
  • A1 mobilna mreža nema dovoljno kapaciteta za stabilan kućni net 50 ili nema dobru pokrivenost
  • mts ima dobru 4G pokrivenost i nije opterećena.

Za 1548 dinara mogu da dobiju 20/20Mbps flat.

To nije konkurentno A1 kućnom netu, ali jeste neko rešenje ako A1 loše radi, a mts mobilna radi dobro i nema druge alternative za fiksni pristup.
Ovo je dobro i ko radi livestreaming u kombinaciji sa A1 KN ako se koristi link bonding resenje moze se izvuci stabilan stream od 5000 do 6000kb u 80-90% slucajeva

Koji ruter preporučujete za MTS mobilni internet?
PS: zamolio bih bas najlepše da mi ne delite savete tipa A1 je super. Pametnom čoveku je dovoljno da ode na temu A1 kućnog neta i sve je jasno. Ja nisam u toj pilićarskoj priči.

Koji ruter preporučujete za MTS mobilni internet?
PS: zamolio bih bas najlepše da mi ne delite savete tipa A1 je super. Pametnom čoveku je dovoljno da ode na temu A1 kućnog neta i sve je jasno. Ja nisam u toj pilićarskoj priči.
Pa ovaj koji daju nije loš, za 5G ne znam, svakako ih nema na trzistu jos
Ovo za A1 se slažem, nikome ne bih preporučio A1

Znate zašto pitam za ruter? Zato ker sam čuo da nije ista brzina neta na telefonu i ruteru. Kaže preko modema je mnogo manja brzina. E sad, verovatno da je telefon veće kategorije nego ruter. Drugar preko mts modema (mali belutak) izvlači 12-15 mb/s a ja pored njega 120mb/s. To je totalno nelogično, kao da nismo ista mreža.... Pa ja predpostavljam da je do rutera.
Što se tiče A1 i Yetela, godinama sam koristio Yetel mobilni internet ali sada mi je TV na IRIS pa prema tome koristim MTS jer se podaci ne tarifiraju kada gledam program na telefonu, isto važi i za A1. Uz to kod mene je MTS mnogo bolji signal nego Yetel i A1…
A A1 me nervira zato jer šta god pitam ili kažem uvek neko iskoči i kaže .... A1.... Ma daj bre više. Ovo nije tema o A1 nego mts i ćao zdravo. Ja imam svoje razloge zašto sam u MTS ne treba sad niko da mi soli pamet. Sutre ako mi bude trebao A1 biću tamo i zdravo, ništa lično.

Poslednja izmena:
Pa nismo mi krivi sto A1 jedini nudi 5G internet sa 5G ruterom... Eto sestra nema signal A1 5G pa mora supernovoj da placa samo 3500 internet.... I mts to koristi jer nemaju ugovore o ustupanju optike kao sto telekom ima mogućnost da ustupi optiku A1 pa ljudi mogu da imaju i optički net za normalnu cenu...
Poenta je da 5G rutera nema nesto specijalno. A hvalimo A1 jer ih ima i za 5G i za Optiku preko telekomove optike em je duplo jeftiniji em daju jako dobar ruter i za optiku i za 5G.
Kad mts bude imao konkurentnu ponudu hvalicemo i njega...

@banacanin
Ja sam isto bio u dilemi kupiti ruter i koji. Imao neki stari od.A1 ali svaki dan nesto ukocii nece. Dal zato sto je bila Mts kartica ko ce znati. I tako stavim karticu u ruter i lagano to ide. Pasce cena rutera, ali sad dosla 5G mreza, evo tacno godinu ipo koristim telefon kao ruter i sve extra.
Ako imas stari telefon koji ti stoji probas dok ne kupis ruter. Ja svakako necu ulagati u ruter , kad svakih par godina zastari a ima uvek neki stari telefon kad se kupi novi.

Znate zašto pitam za ruter? Zato ker sam čuo da nije ista brzina neta na telefonu i ruteru. Kaže preko modema je mnogo manja brzina. E sad, verovatno da je telefon veće kategorije nego ruter. Drugar preko mts modema (mali belutak) izvlači 12-15 mb/s a ja pored njega 120mb/s. To je totalno nelogično, kao da nismo ista mreža.... Pa ja predpostavljam da je do rutera.
Što se tiče A1 i Yetela, godinama sam koristio Yetel mobilni internet ali sada mi je TV na IRIS pa prema tome koristim MTS jer se podaci ne tarifiraju kada gledam program na telefonu, isto važi i za A1. Uz to kod mene je MTS mnogo bolji signal nego Yetel i A1…
A A1 me nervira zato jer šta god pitam ili kažem uvek neko iskoči i kaže .... A1.... Ma daj bre više. Ovo nije tema o A1 nego mts i ćao zdravo. Ja imam svoje razloge zašto sam u MTS ne treba sad niko da mi soli pamet. Sutre ako mi bude trebao A1 biću tamo i zdravo, ništa lično.
Za 4G je odlican MF286C (koji trenutno daju), za 5G cini mi se daju samo Mi-Fi

Za 4G je odlican MF286C (koji trenutno daju), za 5G cini mi se daju samo Mi-Fi
Ako neko moze ko bude uzeo da proveri jel uredjaj simfree posto bi trebalo da su zadnjih par godina svi ruteri otkljucani.Pitanje vazi za 5g mifi ruter

Uh ne znam dali su u slobodnoj prodaji. Znam da ih prodaju uz njihov paket a cena mu je oko 500 dinara mesečno x 24 meseca. Mislim da je i uz ugovornu obavezu preterano skup.

Pilićarski A1 koji nudi besplatan 5G ruter uz flat rate 5G internet po super ceni i nepilićarski mts koji nudi 4G ruter koji je uz neke pakete besplatan, a uz neke se plaća uz 5G internet sa ograničenom potrošnjom po astronomskoj ceni.

🤣

Uh ne znam dali su u slobodnoj prodaji. Znam da ih prodaju uz njihov paket a cena mu je oko 500 dinara mesečno x 24 meseca. Mislim da je i uz ugovornu obavezu preterano skup.
120e ispadne uz najnizi paket.Ja sam polovan mc888 platio 100e

Evo pilicarski da kazem kao korisnik MTS mobilnog interneta 4G. Paket je bio 500GB (sad on vise nema, vec ili 400 ili 1000). Brzina u gradu ne prelazi 50mbps tj 6MB/s. Iris radi i ne obracunava se u potrosnju interneta ali je slika daleko ispod one koju dobijaju ljudi na optici. Moze da se gleda, ali nista sjajno, na primer nije nesto posebno za sport. Na istom mestu telefon ima manju brzinu interneta. U drugom delu grada, brzina na mobilnom internetu ostaje 50mbps, a telefon 100mbps. Meni deluje da je ogranicena brzina. Pritom, cena. 2700 din. A zasto sam ga uzeo? Yettel je nudio manji paket skuplje, a svi su kukali na A1. Kupim prosle godine Yettel tourist karticu i ubacim u drugi telefon, da vidim kako ce da radi hotspot, pa da predjem ako je brzina makar bolja. Kad ono oni jos gori od MTS. E zato, kad istekne ugovor, uzecu probu u A1, i ako je dobro, onda idem tamo. Pilicarski mi je pljuvati firmu ciji kupac ili klijent nikad nisam bio. Ali posto sam bio u Yettelu i MTS, i video kakvi su, za njih mogu da kazem da su jako losi i ako A1 bude nudio isto, za manje novca, to je onda bolja ponuda, a da ne govorim o tome ako budu nudili daleko vise, za isti novac.

Evo pilicarski da kazem kao korisnik MTS mobilnog interneta 4G. Paket je bio 500GB (sad on vise nema, vec ili 400 ili 1000). Brzina u gradu ne prelazi 50mbps tj 6MB/s. Iris radi i ne obracunava se u potrosnju interneta ali je slika daleko ispod one koju dobijaju ljudi na optici. Moze da se gleda, ali nista sjajno, na primer nije nesto posebno za sport. Na istom mestu telefon ima manju brzinu interneta. U drugom delu grada, brzina na mobilnom internetu ostaje 50mbps, a telefon 100mbps. Meni deluje da je ogranicena brzina. Pritom, cena. 2700 din. A zasto sam ga uzeo? Yettel je nudio manji paket skuplje, a svi su kukali na A1. Kupim prosle godine Yettel tourist karticu i ubacim u drugi telefon, da vidim kako ce da radi hotspot, pa da predjem ako je brzina makar bolja. Kad ono oni jos gori od MTS. E zato, kad istekne ugovor, uzecu probu u A1, i ako je dobro, onda idem tamo. Pilicarski mi je pljuvati firmu ciji kupac ili klijent nikad nisam bio. Ali posto sam bio u Yettelu i MTS, i video kakvi su, za njih mogu da kazem da su jako losi i ako A1 bude nudio isto, za manje novca, to je onda bolja ponuda, a da ne govorim o tome ako budu nudili daleko vise, za isti novac.
Samo uvek proveri, ako imas 5G od A1 to ti je definitivno da ides opcija jer dobijas dosta dobar 5G ruter na korišcenje. Ako jos nije obavezno proveri prepaid karticom ili uzmi ugovor na daljinu. Za razliku od mtsa i yettela A1 ne tarifira speed test prema A1 serveru na speedtestu. Tako da za razliku od mene gde nemam pojma koliko mts moze da ima stvarnu brzinu u A1 sam uvek znao koliko mreza može da isporuči jer mi ne jede GB. Tako da nije A1 za bacanje.

Samo uvek proveri, ako imas 5G od A1 to ti je definitivno da ides opcija jer dobijas dosta dobar 5G ruter na korišcenje. Ako jos nije obavezno proveri prepaid karticom ili uzmi ugovor na daljinu. Za razliku od mtsa i yettela A1 ne tarifira speed test prema A1 serveru na speedtestu. Tako da za razliku od mene gde nemam pojma koliko mts moze da ima stvarnu brzinu u A1 sam uvek znao koliko mreza može da isporuči jer mi ne jede GB. Tako da nije A1 za bacanje.
Upravo tako sam i planirao. Prvo na probu, ukoliko brzina bude dobra, uzimam.

Tema jeste o MTS mobilnom internetu, ali ja kao korisnik tog interneta zaista ne mogu da preporucim tu uslugu ljudima jer mislim da ne vredi taj novac. A u danasnje vreme, obavezati se ugovorom na 2 godine za uslugu koja je ispod proseka, a pri tom nije zanemarljiva finansijski, je iskreno jako losa odluka. Mislim da svaki korisnik treba da ima pravo na probu usluge koju zeli da kupi/iznajmi jer je to posteno prema svim ukljucenim stranama.

uzeo najmanji paket zbog mifi uredjaja.Mogu da potvrdim da je uredjaj simfree.Govorim za ovaj 5g model.Ide i punjac od 22.5w u paketu ako nekome znaci

Nazad
Vrh Dno