Šta je novo?

Postavite slike sa kamere vaseg mobilnog telefona (Procitati prvi post u temi)

Multi Frame je i radi se MFNR, takođe ni ne možeš da imaš MF bez denoise-a jer bi izgledalo užasno - ispeglano koliko mora da bude
Da. Rekoše Nikola mJet i Photon82 kako to funkcioniše.
"Kompjuterizacija".. što može biti, i verovatno i jeste zanimljivo.
A i korisno.

Šta znam. Meni bi bilo interesantno videti kako izgleda u originalu. Mada, obzirom ja su kamere manje u telefonima, verujem da je to, kako kažu - neupotrebljivo.

Ja doduše nemam neku veliku digitalnu kameru, ali na kompaktnom aparatu, uvek je sve isključeno od NR i sl, jer mi se sviđa taj prirodni šum.
A doduše, nisam još ni slikao RAW, već isključivo JPG.
Nisam imao potrebe. Brže je, a i odgovara mi rezultat, jer posle u obradi jedino koristim Curves od alata (ako ne računamo Crop i sl u tome).
Mislim, nebitno.

Nego je moje razmišljanje - koliko su "neupotrebljive"?
Ok u uslovima slabije osvetljenosti. Manji senzor i optika, veliki ISO.. moguće da je šum previše veliki.

Ni ovo bitno nije.
Da ne širimo temu.

Možda je moje viđenje (tj razmišljanje) pogrešno,
jer se vodim onim što imam i koristim.
A to mi pokazuje da svaki NR "pegla" kontrast, time i detalje.
I meni to narušava prijatan i dinamičan izgled slike bez NR.

Evo primera:

1000000394.jpg
1000000397.jpg

Detalj je prilično crop-ovan, a uslovi su bili teži, pa je ISO bio 6400 i pored 1/3 sec ekspozicije.

Vidi se razlika u izgubljenim detaljima, na samo 25% NR u kasnijoj obradi zarad primera.

Poenta je..
Ako je "neupotrebljivo" zaista neupotrebljivo,
u smislu da je slika neprepoznatljiva (u blagom značenju) - ok.
Ali, ako to znači da "neupotrebljivo" zapravo znači da imamo primetan šum - onda taj šum zapravo može biti koristan. Jer, takve slike su obično dinamičnije i zanimljivije za posmatranje.

fkbhImD.jpeg

UN5ducV.jpeg

xH4cKkL.jpeg

mlDkF2V.jpeg

3ov4G3r.jpeg

YWqsJrq.jpeg

TWDDLKg.jpeg

Evo još par (po meni uspelih) slika, pošto su prethodne naišle na dobar prijem. Nažalost čini mi se da su panorame baš kompresovane uploadom, verovatno zbog prevelike širine.
Naravno opet Pixel 9.
Pogledajte prilog 523816
Pogledajte prilog 523817
Pogledajte prilog 523818Pogledajte prilog 523819Pogledajte prilog 523820
Pogledajte prilog 523821
bas su dobre, okaci ih na flickr ili neku drugu platformu gde mozes link samo poslati ka full rezoluciji.

Trebalo je da fotkaš iste kadrove da bismo mogli nešto da uporedimo, ovako samo mogu da kažem da su svi odlični sem x200p koji je napravio neki artefakt na suncu.

Verujem da je kontekst "staza medveda", tipa da je na toj deonici primećeno učestalo prelaženje puta od strane spomenutih životinja. 😀 Ali nikad se ne zna. 🤣🤣

Sasvim normalan znak u USA gde medveđa staza prelazi neki put.
Bio bi normalan da su prevodiocu dali posao umesto Miletu ispred dragstora. Prelaz medveda 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Verujem da je kontekst "staza medveda", tipa da je na toj deonici primećeno učestalo prelaženje puta od strane spomenutih životinja. 😀 Ali nikad se ne zna. 🤣🤣
Više sam se osvrnuo na sam retardirani prevod, jer kontekst valjda svi kapiramo.

Nazad
Vrh Dno