Šta je novo?

Periferni uređaji Koji aparat za kafu?

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

DukeLander

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poena
1,605
Tema za potraznju kafe aparata, da bi ostale teme bile ciste

Upravo zbog toga nisam ni zadovoljan ni sa Nespresso kapsulama, ni jedan Lungo nije lep, sve je razvodnjeno za moj ukus ili kada pravim produženi isto slabo (dva puta kliknem na kratki), ove manje espresso na jedan skr su ok ali ima jedva jedan srk, ali samo ok ako nemate ništa bolje. Kupovao kod njih kapusle uvek baš da bi eliminisao da su nek kopija ili nešto slično, dao para na kapsule i isprobao sve i svašta. Po meni su one samo ok. Starbucks su mi bile jače i bolje kapusle od Nespresso, ali nije to ni blizu kao sa aparata nekog dobrog po meni., zato bih promenio, bolje kupiti aparat i kafu nego 10 kapsula po 650 din.

Trenutno za mene nema gluplje investicije od espresso aparata. Bolje i jeftinije je piti kafu u kafiću.
Za Nespresso je bar neko osmislio ceo lanac i sve je na klik. Ne razmišljaš o vrsti kafe, nadmorskoj visini, vrsti prženja, koji je blend, kako se melje, koliko bara i celzijusa daje aparat na izlazu, koja korpa treba, da li si dovoljno jako pritisnuo, da li se dešavaju neke čudne pojave tokom ekstrakcije, ne meriš ništa na grame i mililitre. I kad sve to probaš, kupiš, naučiš - opet loša kafa.

Ja pijem instant nes kafu trenutno. Ona tzv domaća (klasična iz džezve) mi je nepodnošljiva. Kontam Nespresso je korak napred u odnosu na instant nes kafe, ne?

Gledao sam dosta o tim boljim espresso aparatim gde sve tincaš sam (kao što je @Heinz napisao), ali ja niti imam mesta u kuhinji (i onaj Nespresso essenza mini mi je knap) niti imam kada to da radim od dece i posla.
Možda neće biti najbolji mogući ukus koji postoji, ali smatram da je najbolji odnos ukusa i vremena pripreme. Idealno za one koji su voleli kafu oduvek ali sad zbog dece i posla ne stižu da se posvete čitavom ritualu pravljenja i čišćenja.

Uz to, filozofija oko kafe je rupa bez dna. Uvek može bolje, čak i kada nabaviš opremu i kafu o kojoj si oduvek sanjao, vremenom se zadovoljiš time i postane ti standard pa tražiš da poboljaš.

Trenutno za mene nema gluplje investicije od espresso aparata. Bolje i jeftinije je piti kafu u kafiću.
Prva jutarnja kafa uz koju uživam i imam svoj ritual lagano da je razvlačim, imam gde sedim i uživam kući u miru, opušten totalno nema cenu.
Inače kafu pijem samo ujutru, retko kasnije ali ponekad da. Kapiram ljubitelje koji podešavaju i nadmorsku visinu i pritisak, vidim to kao hobi i ugađanje samom sebi, ali sam svestan trenutno da to nije za mene.
U kafiću pijem reda radi da se ne trujem neki gaziranim sokovima i glupostima.

Ja pijem instant nes kafu trenutno. Ona tzv domaća (klasična iz džezve) mi je nepodnošljiva. Kontam Nespresso je korak napred u odnosu na instant nes kafe, ne?

Gledao sam dosta o tim boljim espresso aparatim gde sve tincaš sam (kao što je @Heinz napisao), ali ja niti imam mesta u kuhinji (i onaj Nespresso essenza mini mi je knap) niti imam kada to da radim od dece i posla.
Možda neće biti najbolji mogući ukus koji postoji, ali smatram da je najbolji odnos ukusa i vremena pripreme. Idealno za one koji su voleli kafu oduvek ali sad zbog dece i posla ne stižu da se posvete čitavom ritualu pravljenja i čišćenja.

Uz to, filozofija oko kafe je rupa bez dna. Uvek može bolje, čak i kada nabaviš opremu i kafu o kojoj si oduvek sanjao, vremenom se zadovoljiš time i postane ti standard pa tražiš da poboljaš.
S obzirom na naziv teme, imaš moju 100% podršku da kupiš taj najmanji aparat dok je još na akciji (300 kapsula je oko 20k din pa bude 0 din, a vidim da je na ekupi oko 7k neto).

Tako sam i ja nešto uzeo na akciji, ali sam platio uređaj pa dobio vaučer za kapsule koje sam opet nešto doplatio, isprobavao i uzimao tada dosta, onda to krene vrteška da uzimaš i juriš kapusle tražeći neku bar da bude dobra kao sa aparata ovih boljih ili kafića i neće da bude. Slažem se da je to brzo i jednostavno rešenje, skoro svaki frizer tako nudi kafu ili neki lokal, ali da je nešto uživanje nije, ipak treba nešto skuplje i ozbiljnije za kuću.

MHW-3BOMBER većina stvari sa klipa 🙂
Čini ti se, ko ne pije sa mlekom treba mu manje od 3 minuta da spremi kafu - ručni mlin i 14gr/80ml...

Na kapsule mislim da baš ne bih, jer koliko sam shvatio onda sam zaključan na jednog proizvođača kapsula i to je to.
Verovatno ću na neki poluautomatski (ako se tako klasifikuju) Magnifica, samo što nisam imao predstavu koliko su glomazni pa sada moram da smislim gde mogu da ga smestim.
Nespresso i Dolce Gusto imaju veliki izbor raznih proizvođača. Nije to kao pravi espresso ali je OK ko nema prevelike zahteve. Za 2 kafe dnevno treba ti oko 2500 mesečno za kapsule (i to ako ujuriš akcije, po pijacama ili zamenske). Za te pare piješ vrlo solidan espresso ali je inicijalno ulaganje veće i malo više vremena treba da se pripremi kafa, ali se radi o max minut više... osim ako melješ na ruke...

Ne znam koja je to tačunica, kapsula OEM je npr. 65 din (neka je 7g, ali meni je ta dobra).
18 gr kafe koju ne zna svako da spremi i da uloži hiljade evra je koliko? 250g 1000 din, 71 din kafa.

Pa nije ti dobra računica, računam single shot espresso:
  • od mlevene kafe od 15 do 50 dinara, neke baš egzotike do 80 ali to nije za svaki dan
  • dolce gusto prosek je 40 dinara, može i malo manje a i više, ali to je uglavnom cena, izuzetak su kapsule pred istek roka njima cena može da bude i oko 20 dinara komad ali to ne bih ubacivao u računicu 😀
  • nespresso orignali oko 60, ali kompatibilne idu i za 35, kad je lidl tek stigao bile su 18, ali toga više nema po toj ceni..
  • vertu za sada samo original oko 60
  • ostale kapsule prosek 50-60...

Voleo bih da mi neko dođe i napravi dobar espresso od 7g pijačne mlevene Lavazze koja tamo košta 550 din - to je onda 15 din kafa.

Nakon 14 godina procurio rezervoar na Dolce Gusto. Support za Krups je sada 15 godina, ali je ta granica pomerena, kada je ovome već isteklo 10 godina, pa je ispao.

Neki servis na KP nudi te rezervoare, ali kaže nema ih neko vreme, obećali mu u martu.

Što nas dovodi do pitanja: šta je sada najjeftiniji Dolce Gusto aparata? Tj koliko često se nude one akcije, kupi puno kutija kafe, pa dobiješ aparat za male pare?

Super je ovo ali kad bih ovako krenuo za sve aparate u kuhinji, trebalo bi da mi kuhinja bude preko 100 kvadrata
Kad odgledaš ovakav video i odlučiš da je za tebe bolje da piješ nespreso, to je isto kao kad odgledaš emisiju Džejmija Olivera u kojoj kuva "brzi" obrok u kuhinji od 100 kvm, sa 4 rerne, 2 frižidera, 150 saksija sa začinskim biljem, 8 sudopera... koja je snimana 7 dana i za koju je išao u London u najbolju mesaru da uzme parče govedine odležale 42 dana (po ceni od 120£ za funtu mesa) i onda kažeš: "kuvanje nije za mene, bolje je da jedem TV dinner iz Lidla".
@PJ: možda da iskoristiš priliku i sa DG predješ na nespresso?
Pozdrav

@PJ: možda da iskoristiš priliku i sa DG predješ na nespresso?
Pozdrav

Možda. Ne.
🙂

Jedino ako imaš predlog za neku baš super ponudu za start. A do marta možda popravim i ovaj Dolce Gusto 😁

Te kafe su meni manje više iste, aparat mi ne nedostaje nešto posebno od kad ne radi, a kod Nespresso me nervira to što kapsule padaju u onu posudu. Dolce Gusto, ide u kantu - zdravo!

Pre dvadesetak godina sam imao neki espresso aparat, dobio na poklon, sa nekoliko točkića za ovo ili ono, nabijanje je bilo ručno, pa kao procenjivali koliko to da stisnemo, pa se kupovale razne kafe u to vreme u Greenetu, pa.... Sam odustao od svega zbog održavanja. Zapravo ne znam ni gde je završio.

Update: biće 25 godina za 4 meseca 😬

Ja dok sam koristio Dolce Gusto naručio sam sa Aliexpresa adaptere za nespresso i još jedan za mlevenu kafu… oba su bila kao da su original za Dolce Gusto…
Kupovao sam i original nespresso kapusle i one kopije iz Lidla…
Mlevenu kafu raznu i sve je radilo super.
Samo pazite za te adaptere da odgovaraju vašem modelu Dolce Gusta.

Možda. Ne.
🙂

Jedino ako imaš predlog za neku baš super ponudu za start. A do marta možda popravim i ovaj Dolce Gusto 😁

Te kafe su meni manje više iste, aparat mi ne nedostaje nešto posebno od kad ne radi, a kod Nespresso me nervira to što kapsule padaju u onu posudu. Dolce Gusto, ide u kantu - zdravo!

Pre dvadesetak godina sam imao neki espresso aparat, dobio na poklon, sa nekoliko točkića za ovo ili ono, nabijanje je bilo ručno, pa kao procenjivali koliko to da stisnemo, pa se kupovale razne kafe u to vreme u Greenetu, pa.... Sam odustao od svega zbog održavanja. Zapravo ne znam ni gde je završio.

Update: biće 25 godina za 4 meseca 😬
Pa imaš džaba aparat trenutno, uz 300 kapsula, što i nije neka količina, plus naručiš sve one fancy ukuse po 10 komada... realno nespresso je bolja mašina od DG, osim ko voli one tople čokolade, čajeve ili kapućino...

Od tih jeftinih zamenski kapsula meni se Jacobs se pokazao sasvim koreketan, 22.5 din izadje kapsula i bolji je od zamesnkih iz Lidla.
Starbucks odličan, malo skuplji ali vredi.

Pa imaš džaba aparat trenutno, uz 300 kapsula, što i nije neka količina, plus naručiš sve one fancy ukuse po 10 komada... realno nespresso je bolja mašina od DG, osim ko voli one tople čokolade, čajeve ili kapućino...

Da, ista cena kao da kupim mali Dolce Gusto i 300 Intenso kapsula (njih sam uvek koristio).

Jel može podsetnik, zašto je Nescafe bolji izbor od Dolce Gusto?

Od tih jeftinih zamenski kapsula meni se Jacobs se pokazao sasvim koreketan, 22.5 din izadje kapsula i bolji je od zamesnkih iz Lidla.
Starbucks odličan, malo skuplji ali vredi.

Kad god sam kupovao Nespresso kapsule, uzimao sam Jacob's, Ristreto, ako se dobro sećam, bile su sasvim OK. Gde ih nađeš za te pare?

Tu u NS-u na kvantaškoj pijaci.
Imaš različite ukuse i jačine.
Starbucks dodje oko 350din 10 komada, kao i Lavazza.
Jacobs 450-500din- 20kom.

A ja ko ***** Starbucks plaćam 650 din u Idea. Neka si mi sad rekao.

@PJ, meni je bolji ukus Nespresso kapsula od DG, imao sam pre DG, otiša činija počela da propušti i tako kreno u zamenu koji uzeti. Kod Nespresso imaš dve vrste aparata i razlikuju se kapsule, ima i sa većim kapuslama baci pogled i na njega, ne mogu da se setim tačne rzlike, veća kapusla i možda ima više kafe, skupja kapsula, žao mi što nemam i taj da uporedim, došlo mi sad da uzmem i njega. Svrati negde gde ima Nespresso radnja i probaj kafu, ja sam pre kupovine probao u Galeriji, legle su mi bolje Nespresso kapsule od DG i tako uzeo Nespresso, al da me ubiješ ne znam što nisam uzeo onaj drugi sa većim kapsulama. Prerastao sam sada taj Nespresso pa bih neki bolji uređaj.

Verovatno misliš na Vertu, sad njega guraju svuda ali kapsule su samo orginal, nema kompatibilnih još uvek... šta je bolje od ova 3 je više pitanje ukusa. Ja sam jedno vreme koristio i Nespresso, bolji je za običnu kafu od DG.

Kao neko ko zvanično ne pije kafu, popijem užasno mnogo kafa na mesečnom nivou. Recimo 7 dana nijednu, a onda nekoliko dana po 3 dnevno. Ali zato što zvanično ne pijem kafu, nisam nešto osetljiv na te ukuse. DG mi je bio sasvim ok. I lepo sam ga i sačuvao, sve godine koristio samo Rosu, ali jednog trenutka procurio rezervoar dole.

Kako sam se uključio u ovu temu, iskaču mi reklame kao lude. Naleteh na sajt 11 grama. Kao veća količina kafe u svakoj kapsuli. Zvuči kao dobra stvar. A Julius Meinl u kafićima mi uglavnom bude dobra kafa. Svakako je za nespresso veći izbor.
Samo mi se ne svidja što potrošene kapsule upadaju u posudu.

Gde je kapsula tu je i voda, svakako se mora otvarati i oprati.

Da, baš tome pričam. Kod DG kapsula ide direktno u kantu. Nema čišćenja.

Nespresso mi se verovatno zgadio zbog toga što kad sam ga prvi put video, kofica nije bila očišćena ko zna koliko ciklusa.

Nazad
Vrh Dno