Šta je novo?

Kako uvesti optiku gde je nema?

• Začetnik teme Začetnik teme Mixa03
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije 😂😂
Nit je kvalitet usluge uporediv nit preko Supernova mreže možeš da uzmeš Yettel, YuNet ili A1.

Samo su cene paketa i sadržaj istih izjednačili a sve ostalo je daleko od istog.
naravno da nije po dubljim tehničkim stvarima, mislio sam u smislu provajdera tj vlasnika te infrastrukture, nisam se ni ja konkretno izrazio, mislio sam na to da se Telekom pita gde će širiti infrastrukturu i jedne i druge optike tako da mu to dođe na isto. Negde ulažu u supernovinu(GPON2) i nju šire, a negde na mts(GPON1).

Tehnologija je jedna ista tako da, mogu da ih zovu 2 mreže ili 2 infrastrukture. A 2 tehnologije nisu.

ne znam što sam upotrebio taj termin, mislio sam na infrasktrukturu, to sam gore i napisao u poruci iznad . Odvajaju te dve infrastrukture kao dve zasebne celine.

Koje će u toku sledeće godine svakako da spoje u jedno, jer se na više frontova već radi na tome.

A to što potpuno protiv zakonito i protiv svojih internih odluka i dokumenata diskriminišu korisnike na GPON2 infrastrukturi u smislu nedostupnosti usluga zakupaca preko iste, o tome ću uvek da pišem, čak čekam zvanični odgovor Ratela i izjašnjenje telekoma po tom pitanju, a sve u pisanoj formi. Čim dobijem odgovor, preneću ga u celosti i ovde na forumu.

Status na sajtu nije relevantan, stoji isto i na jednom meni poznatom slučaju podnetom u februaru ove godine, a rešenom već u aprilu, i to otprilike tačno dva meseca od podnošenja. Problem je, međutim, što odgovore šalju sudskim kovertom S7 (ZUP/lično). Ako nisi na adresi kada pošiljka dođe, vraća se i odgovor se može preuzeti samo u prostorijama RATEL-a. Mnogi zato nisu ni svesni da su dobili odgovor, a kamoli njegovog sadržaja. MTS, doduše, i lično obaveštava korisnike o odluci (makar ako je u korist korisnika), nekoliko dana pre nego što i stigne odgovor od RATEL-a. Ovaj moj konkretni navedeni slučaj je stoga zapravo trajao svega mesec i po, jer je faktički rešen i pre zvaničnog RATEL-ovog rešenja.

Koje će u toku sledeće godine svakako da spoje u jedno, jer se na više frontova već radi na tome.

A to što potpuno protiv zakonito i protiv svojih internih odluka i dokumenata diskriminišu korisnike na GPON2 infrastrukturi u smislu nedostupnosti usluga zakupaca preko iste, o tome ću uvek da pišem, čak čekam zvanični odgovor Ratela i izjašnjenje telekoma po tom pitanju, a sve u pisanoj formi. Čim dobijem odgovor, preneću ga u celosti i ovde na forumu.
pojasni mi ovo da spoje u jedno, na šta tačno misliš?

@lazar22 evo da probam detaljno:
Evo nekog dijagrama kako su povezane stvari u telekomu:
telekomorg.png

E sad objašnjenje...

Na dosta lokacija na kojima postoji Supernova i mts GPON recimo deo naselja poktiven Supernova, deo mts gpon-om, situacija je sledeća:
  • Supernova ima svoja vlakna, svoje splitere itd
  • mts ima svoja vlakna, svoje splitere itd
  • Supernova ima OLT, mts ima OLT (često u istom ili susednom rack-u), često u istoj prostoriji
  • Oba OLT-a su povezana često na isti aggregation switch
  • Na taj isti aggregation switch su povezani i FiberPro korisnici (direktan ethernet)
  • Na taj isti aggregation switch su povezani i VDSL istureni stepeni (MSAN)
  • Taj switch ima link ka lokalnom telekomovom ruteru (za više naselja je obično jedan, više switcheva na jedan lokalni ruter).
  • Taj switch ima link i ka BRAS pristupnom ruteru za PPPoE korisnike
  • I lokalni telekomov ruter (za ne-pppoe) i BRAS ruter (za PPPoE) korisnike su povezani kroz telekomovu transportnu mrežu na dve "strane".
  • Jedna strana je ka centralnom telekomovom CGNAT box-u u Beogradu
  • Druga strana je direktno ka ruterima koji rade BGP izlaz na internet
  • CGNAT box je sa svoje public strane vezan isto ka ruterima koji rade BGP izlaz na internet

Svi korisnici koriste iste linkove, iste switcheve itd, jedina stvar koja se razlikuje su VLAN-ovi (preko kojih su logički odvojeni) koje koriste razni korisnici u mreži.

VLAN ID-jevi koji se koriste:
  • 70 - Supernova TR069
  • 71 - Sipernova statične javne IPv4 adrese
  • 73 - Supernova VoIP
  • 74 - Supernova CGNAT internet
  • 100 - mts PPPoE
  • 200 - rezervisan
  • 300 - iris Multicast IPTV Iris
  • 500 - mts VoIP
  • 600 - mts TR069

Ništa osim softverskih ograničenja ne sprečava da se sa Supernova GPON-a povežeš na Iris multicast VLAN, ili na mts PPPoE.
Ništa osim softverskih ograničenja ne sprečava da se sa mts GPON-a povežeš na Supernova internet VLAN

Svi zakupci (Yettel, Yunet, A1) itd koriste svako svojih 4 VLAN brojeva. Svi su preko 700.

• VLAN 710 - Yettel internet
  • VLAN 735 - YuNet internet
...

Apsolutno ne postoji razlog da VLAN 710, 735 ili od drugih zakupaca ne bude dostupan na Supernova GPON-u. Odnosno isti jesu u principu dostupni samo su softverski limitirani.

Где се на тој шеми повезују јетел и јунет? Да нису проблем в6 адресе пошто њих дели телекомов локални рутер?

Где се на тој шеми повезују јетел и јунет? Да нису проблем в6 адресе пошто њих дели телекомов локални рутер?
Pretpostavljam da koriste MPLS rutiranje između telekomovih lokalnih rutera da bi napravili virtuelnu mrežu do mesta (jednog ili više) gde se YuNet, A1, Yettel, NiNet ... povezuju sa telekomom.

Obzirom da su i Supernova OLT-ovi i MTS OLT-ovi povezani na iste lokalne telekomove rutere, nema nikakve razlike da li je korisnik na jednoj ili drugoj infrastrukturi.

Iz njihovog dokumenta, mogu se pronaći naseljena mesta koja imaju jedan ili više lokalnih telekomovih rutera.

IPv6 nema baš puno veze. i VLAN i MPLS su vezani isključivo za OSI Layer 2, i nemaju nikakve veze sa IPv4 ili IPv6 (koji su u OSI Layer 3).

Kako sam doveo najbrzi opticki internet u Padeju do kuce???​

Fiber Pro usluga je dostupna za pravna lica i preduzetnike. Do 5km nove infrastrukture (od najbliže tačke na kojoj postoje Telekom optički kablovi - ne GPON) izgradnja je besplatna.

U pitanju je optički ethernet kroz par vlakana. Direktno ste povezani na telekomov switch upotrebom SFP / SFP+ transivera. U pitanju je PTP veza izneđu vas i telekomovog switcha.

Cene drastično variraju, u ponudi su i simetrične brzine i ne simetrične. Od 10Mbps do 10Gbps, cena je realno oko 150€ mesečno za 100Mbps simetriju, a za veće brzine ide popust, pa 500Mbps može da se dobije za 300€ recimo.

Dobija se statička V4 ili opseg. Bez PPPoE. Na zahtev i /56 IPv6.

Jednostavno, ako ti ne pase ponuda koju ti daju, promeni provajdera.
Nece oni vuci optiku kroz tvoj ulicu samo zbog tebe, ili zbog par vas, jer to nije isplativo. I meni je pre nego sto je MTS kupio Supernovu optika bila vazdusnom linijom 20 metara, a zbog nezainteresovanosti nisu prosli mojom ulicom, a tek sad zbog Supernove nikada i nece.
Meni uopste nuje jasno zasto mora da se kopa? Ovde u Francuskoj, do jednok mesta ima ukopan opticki kabel, a odatle, se razvlaci prema potrebi , ide preko obicnih bandera za struju.

Ne mora da se kopa: mts (ne supernova) vuče svoju optiku po banderama (izađu iz zemlje na zgodnom mestu) po potrebi. Mogu slikati sutra ako ne verujete - i moja mts optika (u kući) ide preko bandera.

I onako bi (i oni sami a i zbog zakona i ratela) morali da omoguće drugim provajderima da pristupe supernova mreži - prvenstveno optici, pa da bude sve jedno koja je mreža - telekomova ponuda je ista.

Код мене коаксијални каблови иду по бандерама а телефонски под земљом.

@lazar22 evo da probam detaljno:
Evo nekog dijagrama kako su povezane stvari u telekomu:
Pogledajte prilog 520397

E sad objašnjenje...

Na dosta lokacija na kojima postoji Supernova i mts GPON recimo deo naselja poktiven Supernova, deo mts gpon-om, situacija je sledeća:
  • Supernova ima svoja vlakna, svoje splitere itd
  • mts ima svoja vlakna, svoje splitere itd
  • Supernova ima OLT, mts ima OLT (često u istom ili susednom rack-u), često u istoj prostoriji
  • Oba OLT-a su povezana često na isti aggregation switch
  • Na taj isti aggregation switch su povezani i FiberPro korisnici (direktan ethernet)
  • Na taj isti aggregation switch su povezani i VDSL istureni stepeni (MSAN)
  • Taj switch ima link ka lokalnom telekomovom ruteru (za više naselja je obično jedan, više switcheva na jedan lokalni ruter).
  • Taj switch ima link i ka BRAS pristupnom ruteru za PPPoE korisnike
  • I lokalni telekomov ruter (za ne-pppoe) i BRAS ruter (za PPPoE) korisnike su povezani kroz telekomovu transportnu mrežu na dve "strane".
  • Jedna strana je ka centralnom telekomovom CGNAT box-u u Beogradu
  • Druga strana je direktno ka ruterima koji rade BGP izlaz na internet
  • CGNAT box je sa svoje public strane vezan isto ka ruterima koji rade BGP izlaz na internet

Svi korisnici koriste iste linkove, iste switcheve itd, jedina stvar koja se razlikuje su VLAN-ovi (preko kojih su logički odvojeni) koje koriste razni korisnici u mreži.

VLAN ID-jevi koji se koriste:
  • 70 - Supernova TR069
  • 71 - Sipernova statične javne IPv4 adrese
  • 73 - Supernova VoIP
  • 74 - Supernova CGNAT internet
  • 100 - mts PPPoE
  • 200 - rezervisan
  • 300 - iris Multicast IPTV Iris
  • 500 - mts VoIP
  • 600 - mts TR069

Ništa osim softverskih ograničenja ne sprečava da se sa Supernova GPON-a povežeš na Iris multicast VLAN, ili na mts PPPoE.
Ništa osim softverskih ograničenja ne sprečava da se sa mts GPON-a povežeš na Supernova internet VLAN

Svi zakupci (Yettel, Yunet, A1) itd koriste svako svojih 4 VLAN brojeva. Svi su preko 700.

• VLAN 710 - Yettel internet
  • VLAN 735 - YuNet internet
...

Apsolutno ne postoji razlog da VLAN 710, 735 ili od drugih zakupaca ne bude dostupan na Supernova GPON-u. Odnosno isti jesu u principu dostupni samo su softverski limitirani.
svaka čast i hvala na pojašnjenju, nego mene zanima šta da radimo sa onim koaksijalnim izlazom iz ONT uređaja kod supernovine infrastrukture a koje nema na mts-ovoj?

Taj RFoF signal ide na potpuno drugoj nosećoj frekvenciji kroz optičko vlakno i što se tiče onog GPON, XGSPON ... signala, potpuno može da se zanemari.

RFoF na Supernovi je dobra stvar jer live TV ne zauzima apsolutno nikakav kapacitet na GPON mreži, ali je nasleđe mreža spojenih u SN.

Što se zakupaca tiče na SN optici, njih taj signal ne zanima niti im koristi niti im šteti.

Ne mora da se kopa: mts (ne supernova) vuče svoju optiku po banderama (izađu iz zemlje na zgodnom mestu) po potrebi. Mogu slikati sutra ako ne verujete - i moja mts optika (u kući) ide preko bandera.

I onako bi (i oni sami a i zbog zakona i ratela) morali da omoguće drugim provajderima da pristupe supernova mreži - prvenstveno optici, pa da bude sve jedno koja je mreža - telekomova ponuda je ista.
To bi u vecini sela resilo deo problema da se to omoguci. Meni govore da se to ne moze realizovati na supernova mrezi samo na mtsu. Potpuno mi ne jasno zasto.

Beograd/Voždovac/Banjica
Trenutno jedna optička infrastruktura koju je postavio MTS, podzemno.
Opcije:
1. MTS - direktno
2. A1, YUnet, Yettel, SBB - preko MTS-a
3. Supernova i Orion - nema mogućnosti i nema informacija kad/da li će biti

Beograd / Zemun

Trenutno SBB premium paket, istekla ugovorna obaveza pre godinu dana. Tražim najbolju ponudu za ostanak ili prelazak na pakete za poslovne korisnike (imam registrovanu firmu). Može i kao novi korisnik, imam dva stana.

Ista situacija i kod mene. Postoji i cak orman na 20m od moje kuce. Na zalost nema optike u ponudi.
Da stvar bude po mene jos gora, nema ni drugih provajdera. ...

Ista stvar je bila i kod mene. U mojoj ulici su stali sa optikom kod broja kuce 10 a ja sam broj 12.
I zvao sam ih i zakacio sam neku normalnu devojku iz MTS-a (u vreme kada jos nisu bili alava gamad) koja mi je rekla da za sada ne postoji plan da se nastavi optika kroz ulicu, ali da ce svakako pribeleziti zainteresovanost pa ce mi javiti u buducnosti. Ovo sve nakon sto sam predstavio svoju situaciju i dao im do znanja da sam razmotrio vec ponude na sajtu i da mi odgovara jedna od njih.
Nedelju dana je proslo i zvali su da potvrde pre nego sto su poslali ekipu da instalira sve. 3 dana kasnije, eto ekipe na moju adresu, zavrsise sve za pola sata, od bandera, instalacija po kuci, prikljucivanja svuda gde treba 3 tv-a, busenja zidova i svega, do izvolte koristite net.
Od dana kad sam prvi put zvao pa sve do mogucnosti upotrebe mislim da je proslo manje od mesec dana, od kojih se prve dve nedelje nije desavalo bas nista i kada sam vec bio u fazonu - ako ikad dodje, dodje.

Mislim, ja sam naveo ovde primer MTS-a jer svi koriste njihovu infrastrukturu. Ne znam dal je situacija drugacija kod konkurencije.

У селима у којима министарство уводи оптику телеком (или неко други али у 90% села је телеком) мора свима који траже да уведе оптику за највише 28 дана.

У селима у којима министарство уводи оптику телеком (или неко други али у 90% села је телеком) мора свима који траже да уведе оптику за највише 28 дана.
Telekom i onda na kraju Supernova se izlegne

Bitno je da se izlegne kroz optiki kabl, mislim da je manje bitno dal je mts il je SN, a meni je SN"bolji" jer ima mogucnost gledanja tv direktno preko CA modula (koaksial diretno u tv iz ONT-a).
Nego zasto MTS ne daje mogucnost gledanja tv preko CAM kao sto u ponudi ima SN (i SBB od ranije), dal je to toliko skuplje, komplikovanije, zastarelo, sta god... ako korisnik hoce sto mu ne omoguciti?

Pa bitno je jer ako je mts možeš posle da biraš provajdera jer su dužni da obezbede infrastrukturu drugima, a ako je sn onda ili njihova optika ili ničija

Nego zasto MTS ne daje mogucnost gledanja tv preko CAM kao sto u ponudi ima SN (i SBB od ranije), dal je to toliko skuplje, komplikovanije, zastarelo, sta god... ako korisnik hoce sto mu ne omoguciti?
Zato što MTS ima distribuciju TV sadržaja putem IPTV tehnologije
U box ne ide koaksijalac već lan kabl
Dok SN ima distribuciju preko dvb-c tehnologije a CAM im služi da kodirane kanale "otključa" jer bi ste u suprotnom otvorene/otključane kanale razmenjivali sa komšijama preko par svičeva i nešto koaksijalnog kabla kao nekad kod analogne kablovske
Što bi rekli na jednu kablovsku pretplatu gleda tv ceo komšiluk
Ovako zatvoren sistem i mora svaki stan u zgradi da im plaća poseban ugovor
Sa IPTV nemoguće je tako "deliti" signal televizije čak i kada bi se namestio lan svič

Nazad
Vrh Dno