Šta je novo?

Monitori sa OLED panelima [nije tema preporuke za kupovinu]

te price oko text fringina su cist bs iako imam woled gen 1 nisam video razliku tekstu ama ich u odnosu na isp od pre, to samo revjuveri pricaju da imaju sta u stvarnom svetu 0 bodova

Još da izbace 34 widescreen sa tim panelom i eto dobitne kombinacije.

te price oko text fringina su cist bs iako imam woled gen 1 nisam video razliku tekstu ama ich u odnosu na isp od pre, to samo revjuveri pricaju da imaju sta u stvarnom svetu 0 bodova
Ja nisam "revjuer", ne zanimaju me klikovi i lajkovi, pa tvrdim da price apsolutno imaju osnovu.
Analogno tvojoj izjavi, mogu reci da je tezak nonsens to sto si napisao. Ti nisi primetio... to je OK. Ne znaci da problem ne postoji.

Razlika je primetna i lako uocljiva. Vidljiva prakticno i na prvi pogled, a ogromna je kada se gleda uporedo sa IPS/VA, tj. bilo kojim monitorom sa klasicnim RGB subpixel rasporedom. Sto je i normalno, s obzirom na neoptimalan raspored subpixel-a kod QD-OLED (trouglasta formacija) i WOLED (RWGB). Pisao sam vec detaljno, pa se necu ponavljati, svakako sam direktno poredio vrhunski IPS sa vrhunskim QD-OLED i vrhunskim WOLED monitorom, sva tri za istim stolom ivicu uz ivicu. I pre svega upravo zbog prikaza teksta. Zavisi od scenarija, razlika postoji: od igara gde je prakticno nepostojeca, preko sajtova gde je "case by case" situacija sve do samih tekstualnih dokumenata gde se vidi velika razlika. QD-OLED je pola koraka ispred WOLED-a, ali to je sve bukvalno dva koraka iza IPS/VA/TN, tj. bilo cega sa klasicnim (optimalnim) RGB rasporedom.
Nadam se & verujem da je znacajan pomak napravljen sa cetvrtom generacijom i RGWB rasporedom, svakako cu probati kada budem u prilici, to bi bio osnovni razlog za upgrade sa ovog WOLED-a.

P.S. Nema veze sto imas prvu generaciju, nikakvog unapredjenja na nivou postavke sabpiksela nije bilo do ove poslednje generacije.

odneo sestri stari, i kada sam video kako izgleda kod nje.... nisam stavio jedan pored drugog nemam toliki sto, ali razlika je nebo i zemlja.
Ja sam bas to uradio jednom prilikom, IPS do WOLEDa... oba imaju opciju da se iskljuci lampica u meniju, sto sam i uradio, pa zvao za poredjenje uz pitanje "sta mislis, koji je upaljen, a koji ugasen?"

I najjaci odgovor: "pa oba su ugasena, sta me zezas, vidis da ni lampice nisu upaljene, nije to ni u struju ukljuceno!" 😄

P.S. Probaj Atomov sajt, on izgleda uzasno na "klasicnom" WOLED panelu sa RWGB rasporedom. To mi je reper, obraduj me da izgleda normalno.

izgleda mi normalno, mislis na onu sivu okolo? sve je kako treba da bude, nema nikakvih distorzija u boji. tekst mi je cist

evo, koliko to moze da docara phone cam

IMG_3542.jpeg

Meni izgleda sasvim ok na toj slici, ali opet treba videti uživo. Jel nije zaključano podešavanje osvetljenja u sRGB režimu i kad je HDR uključen?

nije, samo na default HDR nema promene, ostalo je full unlocked (HDR Gaming, HDR Movie, HDR Vivid i HDR peak 1500)
na sRGB moze samo brightness da se menja

Da problem ne postoji, ne bi LG pravio novi tip OLED displeja koji ga popravlja.

izgleda mi normalno, mislis na onu sivu okolo? sve je kako treba da bude, nema nikakvih distorzija u boji. tekst mi je cist

evo, koliko to moze da docara phone cam

Pogledajte prilog 511985
Ne ne ne, ne pricamo uopste o boji, tj. sivoj okolo, vec samo o tekstu.
Konkretno - prikazu belog teksta na narandzastoj podlozi kao i prikazu belog teksta na crnoj podlozi. A dobar momenat za uocavanje je i preview slika nekog hardvera, ono kada je na beloj podlozi, a "naslonjena" na crnu osnovu. Idi na homepage, tu se nalazi sve ovo o cemu pricam.
Tu mi se najvise pokazivala razlika izmedju QD-OLEDa i WOLED-a, ogromna razlika u prikazu iste stvari, jedno sa green/pinkish fringing-eom vertikalno, drugi sa istim tim - ali horizontalno :D, onako uz samo ivicu slike prikazanog hardvera. A onda i sam tekst ispod slike, opet totalno drugaciji prikaz zavisno od tipa panela, svaki sa poznatim anomalijama. Tacno moze da se prepozna koji tip panela je u pitanju prema tom "anomalicnom" nacinu prikaza.
Nakon toga pogledam u IPS kraj njih i vidim da nema ama bas nicega pogresnog, sve prefektno i svaki piksel na svom mestu (naravno, standardni RGB raspored).
Siguran sam da sam sacuvao par slika na kompu isto uhvacenih telefonom, okacicu sutra da prikazem precizno.

Svakako treba da bacis fokus (uslikas) sam tekst, ovako kada fotkas ceo ekran sa distance nista ne znaci ;)
(anicai, veruj mi da nazalost nista ne moze da se zakljuci sa ove slike)

@ qryak:
Tako je, potpuno logicno... a i zdravorazumsko razmisljanje.

Ovo me podseća na priču "ja kompjuter koristim samo za igre, imam 1 SSD koji mi služi za sve, šta će nekom HDD-ovi, PCIe slotovi i reset taster na kućištu u [tekuća godina]"...ili famozni "radi na mojoj mašini, znači problem ne postoji" sindrom :D

Problem s prikazom texta postoji, dokumentovano je. E sad, u nekim situacijama je više primetan (čist text, određene podloge), u nekim manje ili nikako (igre). I pomaže ako imaš monitor sa klasičnim RGB subpixelima da uporediš direktno...

Meni lično je to glavni razlog što nisam uzeo OLED, s obzirom da stalno čitam nešto (plus stalna potreba za babysittingom displeja, monitor treba da služi meni, ne ja njemu). Drago mi je da se prave pomaci po tom pitanju sa ovim novim panelima ali mi je trenutno Mini-LED primamljiviji.
Biće zanimljivo pratiti tu trku gde OLED pokušava da prevaziđe text fringing i burn-in a Mini-LED pokušava da se približi OLED-u sa odzivom i dubinom crne...
Nažalost, obe tehnologije i dalje kubure sa VRR flickerom.

Napravite temu za Mini-LED.

Asus izbacuje ekvivalent pomenutom Gigabyte modelu, 280 Hz, 4th Gen OLED, RoG, preporucena MSRP cena je 519€.
Jedino ne znam kada ce stici na trziste.
Ono sto Asus ima dodatno je proximity sensor, sto znaci kada se odaljite od stola, nakon tipa minut-dva, monitor gasi display kako bi sacuvao ekran od burn in-a.

Glupost, legneš u krevet da gledaš nešto i monitor se gasi, mada vidim da može da se podešava. Samo će Asus imati glossy panel za razliku od Gigabyte-a i LG-a.

Poslednja izmena:
Slazem se da je glupost u slucaju da gledas nesto iz kreveta, ali kapiram da moze i da se iskljuci.
Videcu tamo u decembru ako se do tad pojavi, sta je bolja opcija, Gigabyte ili Asus pa cu vrv uzeti jedan od ta dva monitora.

namestis da se monitor ugasi posle 5min neaktivnosti i reseno :)

ako ide film nece se gasiti

ugasi se samo ako je idle pc, kod mene je namesten crni screensaver nakon 5min, nakon 10 min ode u standby, nula problema nakon vise od godinu dana koriscenja

Pricam o Asus monitoru koji ima proximity sensor, kod njega nema veze da li je PC idle ili ne.
Moze i distanca da se podesi, a moze senzor i da se iskljuci u potpunosti.
1000000750.jpg

Asus izbacuje ekvivalent pomenutom Gigabyte modelu, 280 Hz, 4th Gen OLED, RoG, preporucena MSRP cena je 519€.
Jedino ne znam kada ce stici na trziste.
Ono sto Asus ima dodatno je proximity sensor, sto znaci kada se odaljite od stola, nakon tipa minut-dva, monitor gasi display kako bi sacuvao ekran od burn in-a.
ASUS pre svega zbog glossy ekrana. A potom je tu i senzor udaljenosti.
Takodje, trebalo bi da dolazi bez "cigle" za napajanje. I za kraj, ima zvanicnu podrsku za FreeSync Premium Pro.

Gigabyte zbog zvucnika, KVM i PiP/PbP opcija, te USB-C konektora.
Kao sto rekoh, kompletniji monitor.

P.S. XG27AQWMG je najavljen za Q4, realno novembar-decembar. Malocas videh da se pojavio na Alternate-u, pojedini su ga i porucili pre nego sto je nestao:

ASUS pre svega zbog glossy ekrana. A potom je tu i senzor udaljenosti.
Takodje, trebalo bi da dolazi bez "cigle" za napajanje. I za kraj, ima zvanicnu podrsku za FreeSync Premium Pro.

Gigabyte zbog zvucnika, KVM i PiP/PbP opcija, te USB-C konektora.
Kao sto rekoh, kompletniji monitor.

P.S. XG27AQWMG je najavljen za Q4, realno novembar-decembar. Malocas videh da se pojavio na Alternate-u, pojedini su ga i porucili pre nego sto je nestao:

Juce sam gledao review na YouTube, dolazi bez cigle, postavicu link kasnije.
Meni je primaran kvalitet prikaza, zvucnici na monitoru itd, realno nije mi bitno.
Mogu ja da ga kupim u Slovackoj kada stigne, ali radije bih ga kupio kod nas zbog garancije.
Na primer, Gigabyte model je jeftiniji kod nas nego u SK, samo se nadam da kod nas nece napucati cenu jer Asus. 🤣

Eksterno napajanje je prednost ako nije baš kratak kabl, manje se greje monitor i u slučaju kvara zgodnije.
Više je dilema da li vredi žrtvovati borbu sa refleksijama i teže čišćenje ekrana za nešto bolji prikaz glossy ekrana, ja ih lično ne volim na monitorima ali kupci OLED u primarno uzimaju monitor za multimediju/igre, tu retko ko radi nešto ozbiljno po dnevbom svetlu.

e da, kabl od adaptera na gigabyte je kratak, mislim nije ultra kratak, provukao sam ga kroz monitor arm i zakacio za nogu od stola ispod ploce, u odnosu na prethodni Asus deluje mi da je oko pola metra kraci

Ako ne stiže do poda to je već ozbiljno kratko, glup detalj ali ko voli da mu stoji budža negde na stolu ili visi na kablu.

stigne ako ga odmah spustis , meni ide kroz monitor arm, tu sigurno izgubis pola metra. ali nisam merio. sada me mrzi da ga vadim da bih izmerio koliki je :D

ali prethodni od Asusa mi je dosao do poda i kroz monitor arm, grubo nekih pola metra (sto mi je visok 70cm)

ali nisam merio. sada me mrzi da ga vadim da bih izmerio koliki je :D
Izvadi budalu :)

Btw nerealna cena za ovaj gigabajt kod nas. Ne znam kako je moguce da je ovde najjeftiniji.
Ja se razmisljam da ga dodam kao sekundarni monitor. Zamenio bi Asus PA279CV. Jedino sto mi na Giga oledu fali je da USB C bude video ulaz, kao sto je na Asusu (vezuje se sa mekbukom).

Juce sam gledao review na YouTube, dolazi bez cigle, postavicu link kasnije.
Meni je primaran kvalitet prikaza, zvucnici na monitoru itd, realno nije mi bitno.
Mogu ja da ga kupim u Slovackoj kada stigne, ali radije bih ga kupio kod nas zbog garancije.
Na primer, Gigabyte model je jeftiniji kod nas nego u SK, samo se nadam da kod nas nece napucati cenu jer Asus. 🤣
Ma naravno, zna se sta je prioritetnije. Naveo sam ono taksativno kako bih prikazao sve razlike izmedju ovih monitora.
Boli i mene uvo za zvucnike, neke prdavce od 5W ili koliko vec, mada moram da priznam da cesto ume da bude korisno, kad menjam video izlaz nekad me mrzi ili ne zelim da menjam i audio izlaz, pa to sto svirucka iz monitora je znalo da bude sasvim dovoljno. Sad vec ne moze 🤣

No svakako, kada je rec kvalitetu prikaza: glossy over matte, always.

Ma naravno, zna se sta je prioritetnije. Naveo sam ono taksativno kako bih prikazao sve razlike izmedju ovih monitora.
Boli i mene uvo za zvucnike, neke prdavce od 5W ili koliko vec, mada moram da priznam da cesto ume da bude korisno, kad menjam video izlaz nekad me mrzi ili ne zelim da menjam i audio izlaz, pa to sto svirucka iz monitora je znalo da bude sasvim dovoljno. Sad vec ne moze 🤣

No svakako, kada je rec kvalitetu prikaza: glossy over matte, always.
Ma jasno, razumemo se. Imam DTS zvucnike i na mom Agonu, pustao sam par puta i lepo to svira za male prdavce, ali ja imam vec dva seta zvucnika i solidnu zvucnu pa pustam po potrebi. Po meni, najbolje je jedna eksterna zvucna, povezes sta imas i vozis. 😃

Ja sam za glossy finish zbog prikaza, drugo, prozori su mi iza monitora a imam Govee osvetljenje tako da mogu pojedinacno da gasim/palim svetla i namestam brightness, tako da mi je matte finish nepotreban. 😃

Da li neko mozda poseduje LG 45GX950A-B ili je imao neki korisnicki 'dodir' sa istim? Zanima me najvise R800 naspram neke produktivne upotrebe, za ostalo mi je jasno sta mogu da ocekujem. :)

Mislim da sam definitivno odlučio da mi prvi OLED monitor koji kupim bude 34inch 3440x1440p ultrawide.
E sad, s obzirom da su počeli da izlaze ovi 4th gen paneli, mislim da ću sačekati 2026. godinu u nadi da će izaći neki sa specifikacijama koje sam opisao.
Problem je što niko nije najavio to još uvek, mislim da do sad ima samo po jedan 27inch običan model od LG, Gigabyte i Asusa (ako je Asusov uopšte stigao u prodaju)

Nazad
Vrh Dno