Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Mozda postoji mala razlika u latenciji. Definitivno je bridge bolja opcija.
koji vpn? tailscale i slicno nije bas pravi vpn.
Inace ne znam kako bi vpn radio jer klijent mora da gadja masinu sa vpn serverom.

Openvpn na ruteru koji je nakačen na sbb-ov ruter. Bilo korisno dok je bio groblok za UM kanale pa se kačio na njega. Može da se koristi i za deljenje netflix naloga, uglavnom ništa ozbiljno

Prebacivanje Huawei ONT-a u bridge mod radi tako što se:
  • prijaviš kao korisnik "admin", lozinku potraži.
  • pronađe PPPoE lozinka. Ako je statička IP adresa, možeš da im tražiš, a ako nije, Moguće je pronaći je tako što će se download-ovati backup konfiguracije i onda iskoristiti neki alat za dekripciju Huawei enkriptovanih stringova
  • u Advanced -> WAN -> 1_INTERNET_B_VID_100 promeni u "Bridge WAN".

Kada se ONT/Router/Switch/Wifi AP kombo uređaj prebaci u Bridge mod, taj uređaj više nema pristup internetu pa:
  • neće raditi internet na uređajima koji se povežu na njegove LAN1 ili LAN4 portove
  • neće raditi internet na uređajima koji se povežu preko WiFi
  • nastaviće da radi Iris (Iris uređaji nisu povezani na Internet) na preko portova LAN2 i LAN3
  • nastaviće da radi fiksni (jer ni fiksni ne koristi Internet vezu već internu mrežu Telekoma, kao i Iris)

Na LAN1 ili LAN4 možeš da povežeš (samo jedan) svoj ruter koji će sam ostvarivati PPPoE vezu sa podacima koje si dobio ili izvukao iz konfiguracije ONT/Rutera pre nego što si ga prebacio u Bridge mod.

Naravno da nije moguće prebaciti samo jedan od dva LAN porta u bridge mod jer bi ti onda trebale dve PPPoE sesije a naravno da mts to ne dozvoljava.
Hvala na detaljnom odgovoru! Da li je moguće LAN 1 prebaciti u bridge mode, a LAN 4 ostaviti u default modu, kao neku vrstu fallback opcije ili moraju biti u normalnom/bridge modu zajedno?

Ovako prebacujes samo LAN4 u bridge mode
LAN1 I wifi ostaju (ako ne isključiš wifi) ali na njima neće imati interneta nego je samo za dodatnu konfiguraciju Huawei rutera ako treba kasnije

Prebacio sam bio IP adresu kompa u lokalnoj ethernet mrezi da izbegnem rotaciju IP-ova koje ruter automatski radi svaki dan, ali posle toga sam izgubio mogucnost da se van kuce na mobu zakacim na PC-ov Emby server. Proradilo je kada sam odradio port forwarding od tog servisa.

Emby mi je bolja alternativa od Plex-a, jer streamuje van kuce materijal bez rez/bitrate ogranicenja, a konekcija se radi preko ugradjenog Emby Connect logina koji automatski odradi handshake izmedju uredjaja, nema cimanja sa IP adresama. Posto sam od ove godine na optici, stavio sam da se sve do 60mbits salje van kuce bez transcode-a, sto mi je vise nego dosta.

Evo prikacenih slika ako ikom zatreba da odrade isto.

Prilozi

• port1.jpg
    port1.jpg
    59.1 KB · Pregleda: 29
  • port2.jpg
    port2.jpg
    94.2 KB · Pregleda: 29
Zašto si menjao IP adresu na kompjuteru kada si mogao da napraviš static DHCP entry sa Mac adresom računara na samom ruteru kako bi mu uvek dao isti lokalni IP ?IMG_20251108_150215.jpg
Mac adresa mrežnog interfejsa računara se vidi u ipconfig /all komandi koju kucaš u command prompt ili u detaljima kada right click Ethernet u starom kontrolu panelu pa details

Poslednja izmena:
@rajkosto Kako pristupaš tim podešavanjima? :)

Vidi se na slici
http://192.168.1.1 pa Network->LAN u meniju
Opcije za DHCP su tu bez obzira da li se logujes kao telekom ili admin
Neke opcije su sive ako se ne logujes kao admin qscgyjm1#

Meni ta šifra ne radi od pre nekog vremena, zato sam i pitao.

1762612994273.png

Verzija softvera na device information ti nije 3FE49026IJJK06(1.2203.406) ?

onda uradi factory reset i vratice se ta admin sifra
korisnicima u Beogradu su jedan dan upgradeovali na noviju verziju sto je promenilo sifru
pa su posle sledeci dan vratili staru verziju zbog nekih problema
moguce je da je ostala novija sifra

Ko sve od provajdera koristi mts optiku? Znam za Yettel, A1 i Yunet.

Mog lokalnog operatera preuzima mts pa gledam koje sve opcije imam.

@StefanN98
Nemaš ni te 3 opcije koje si naveo 🤣🤣
Pošto sve što kupi i "preuzme" Telekom se gura u "Supernova" mrežu i ta infrastruktura su "građani drugog reda" i drugorazedna mreža koju Telekom ne rentira drugim provajderima.

Samo ako imaš na adresi baš pravu MTS optičku mrežu su ti opcije uzimanje Yettel, YuNet, A1.

@shamanNS Što je inače suprotno svim regulativama, ali telekom je telekom.

Telekom ponuda za bitstream veleprodaju sadrži ponude za:
  • VDSL
  • HFC (Coax)
  • GPON

E sad, da zabuna bude veća, u istom dokumentu se nudi u zakup sva infrastruktura, to uključuje i VDSL i HFC i GPON.

Ako znamo da Telekom nikad nije gradio HFC, i da je sva HFC infrastruktura pod brendom Supernova, a da se u istoj ponudi pominje, ne vidim zašto Supernova GPON nije dostupan za zakup. Tu se i Telekom i Ratel prave blesavi i krše sve regulative.

Moj problem sa brzinom konacno resen (600/300) a vozi do 150Mbit.
Resio sam da podnesem prigovor, dosli merili i utvrdili da ne moze da dobaci sa brzinom.
Resili smo zamenim rutera, iako je moj bio star svega par meseci nesto ga je zveknulo.

Ima li ikakve šanse da se pogura MTS da punudi svoju optiku gde ima Supernova optička mreža? Može se naći veza ako to nešto znači
Jel neko pokušavao nešto slično?
Ovako je ceo kraj ograničen na mrtvi SBB 50 evra mesec i Supernova koja sve teže nudi 25m 50%
MTS nude preko telefona aDSL što ne dolazi u obzir u 2025toj pre bi uzeo još jedan mobilni paket sa flat netom.
Kad bi MTS pustio uslugu odmah bi bilo moguće i A1, Yettel itd valjda

Supernova koja sve teže nudi 25m 50%
Sramota kako malo nude? 😁

Što se tiče uzimanja drugih provajdera na Supernova optičkoj mreži ostaje da se nadamo moooožda jednog dana nas i iznenade. Mada ne očekujem dok ih neko ( EU?) ne natera na takav potez.

Kod mene nema ni SBB, samo MTS DSL, Supernova optika i Orion optika. Sve pod Telekom kišobranom.

Imao sam Nokiu G-240W-C koja je lepo obavljala posao preko kabla, kao i bežično. Obnovio sam ugovornu obavezu i tehničari su insistirali da se zameni za Nokiu G-2425G-B koja je odlično radila preko kabla, kao i bežično. Obnovio sam ponovo ugovornu obavezu i uzeo sam Box 4 Plavi. Očekivao sam ponovnu zamenu ONT uređaja, ali se nije desilo. Modem lepo izvlači brzinu preko kabla, ali bežično je jako loše. Brzina optičkog interneta preko kabla ide do 395/390 MB/s, a preko 5G WiFi mreže, modem izvlači do 150/120 MB/s.
Kada se ugrađivala optička infrastruktura u stan, zaposleni u poslovnici su preporučili da kupim kod njih Huawei EchoLife WA8021V5 WiFi Extender. Pošto se ne razumem mnogo, mislio sam da će Extender rešiti problem u budućnosti, ali nije. Bio sam ubeđen da Extender podiže brzinu, kao i da širi mrežu. U mom stanu od 74 m², sve je pokriveno i funkcionisalo je do brzine 200/200 MB/s. Kako sam obnovio ugovornu obavezu u junu mesecu i podigao brzinu do 400/400 MB/s, nastaju problemi sa brzinom na bežičnoj mreži. Došao sam do zaključka da ONT uređaj nema snagu da isporuči brzinu bežično na primer 380/380 MB/s.

Da li imaš neki savet kako podići brzinu na bežičnoj mreži?
Da li da čekam noviju Nokiu da puste u eksplataciju ili da to rešim dodatnom uslugom: https://mts.rs/Internet/Kucni-internet/Optika-svuda
Video sam u konfiguraciji pominje se G-2426-B (samo wifi6 verzija trenutnog G-2425-B) ali ne verujem da će to da krenu da daju u neko skorije vreme

Proveri na kom kanalu ti radi 5GHz wifi i koliko komšija imaš koji smetaju.
Koristi aplikaciju Wifi analyzer na telefonu

Nazad
Vrh Dno