Šta je novo?

Ultra-HD TV ne pruža primetno bolju sliku za prosečnog gledaoca, tvrde naučnici

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Philips-55OLED769-21-scaled.jpg

Ultra-HD TV ne pruža primetno bolju sliku za prosečnog gledaoca, tvrde naučnici​

Ljudsko oko ne vidi razliku između 2K, 4K i 8K TV-a na tipičnoj udaljenosti gledanja

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...u-sliku-za-prosecnog-gledaoca-tvrde-naucnici/

Prosecan konzumer samo zeli da sto pre dobije svoj sadrzaj, kvalitet je nebitan. To znamo.
Sto se slike tice, za mene je ogroman sok bio na regrutaciji za vojsku, polovina ljudi tamo skoro slepo, a ostatak ima neku manu da i ne zna za to. I ne nisu se svi pravili da bi izbegli rok.
Od kolege klinac ima dioptriju preko 2 na jednom oku, skoro normalno na drugom, mislio da je to normalno. Krenuo u srednju tako. Upravo na sistemskom na srednju su to shvatili.

Full HD, sa dobrim bitrate, bez vidljive kompresije, bez soap opera efekta, bez kockica posterizacije i sličnih artefakata, dovoljan je za bilo koju namenu, sem eto ko baš sedi na 2-3m od 75" dijagonala.

98% populacije gleda sadržaj na manjim dijagonalama i većim udaljenostima od onih idealnih za 4K u full bitrate.

Мој пријатељ гледа 720р на 4К телевизору. Каже да не види он ту неку разлику.
Sadržaj je izvorno 720p, ali njegov TV daje apskaling na 4K. Treba da uporedi kvalitet prikaza na televizoru čija je rezolucija 720p na dijagonali od 42" sa televizorom 4K rezolucije na 42", pa onda da kaže da li ima ili nema razlike.

I taj upscaling mi je sumnjiv kako to TV stigne uzivo da upscaluje da ne kasni slika bitno kada je utakmica itd. Nema sanse da on tu ista smisleno uradi inace bi morao da bude snage jedno RTX5090

Vide se pikseli, a posebno kada priđeš malo bliže. Nije sve u kvalitetu apskalinga.

To su kao ovi što kao ne vide razliku između iPhone na 60Hz i ProMotion-a, a kada skupe pare za Pro odjednom progledaju...

I taj upscaling mi je sumnjiv kako to TV stigne uzivo da upscaluje da ne kasni slika bitno kada je utakmica itd. Nema sanse da on tu ista smisleno uradi inace bi morao da bude snage jedno RTX5090
Razlika izmedju upscalinga 24p filma i 50p/60p sporta je nezamislivo velika., za upscaling.
Ukratko, na filmu se ne primecuje koliko na sportu, jer TV mora da obradi skoro >2x frejmova vise na sportu.

Poslednja izmena:
Jos jednom bih se ukljucio u temu da pomenem jos jedan od fenomena koji se javlja kod ljudi.
Upgrade se ne primecuje koliko downgrade. To sam primetio kod dobre gaming opreme, racunara iz vise klase, sportske opreme, pa cak i vode za pice.
Sada, kada odem u goste ili sednem na neciji racuar... place mi se od muke.

Jos jednom bih se ukljucio u temu da pomenem jos jedan od fenomena koji se javlja kod ljudi.
Upgrade se ne primecuje koliko downgrade. To sam primetio kod dobre gaming opreme, racunara iz vise klase, sportske opreme, pa cak i vode za pice.
То сам и ја приметио. То ти је оно: дабогда имао па немао.

Za racunar te razumem u potpunosti, ali koja je prica u vezi vode za pice?
Jesam nesto propustio sto ne pratim TV?

Za racunar te razumem u potpunosti, ali koja je prica u vezi vode za pice?
Jesam nesto propustio sto ne pratim TV?
Sa cesmovace sam presao na filtriranu. Tada mi je bilo isto, voda ko voda, nema ukus. Sada uzmem cesmovacu i mislim da pijem blato. Nije placebo ili marketinski trikovi, cesmovaca je prljava.
Ima jos primera, recimo kucno osvetljenje. Kod nekih ljudi primecujem da im je stan zelen jer los LED izbija tako.

Da, i meni je pocela da se gadi cesmovaca (BGD, Zarkovo) pogotovo leti.
Pijem samo Rosu i Valjevsko pivo, bubrezi kao iz fabrike.
Sto bi se reklo: "Bubrezi kao ispod cekica".

Za svetlo ne znam sta da ti kazem... full cudno, kod obicnog leda je toplina svetla od zute do belo-plave (2500K-6500K), pa ne kontam otkud zelena,
osim ako nije rgb sijalica? Jel mozes to za zeleno svetlo malo bolje da objasnis?

Nije placebo,mene boli grlo posle dve case cesmovace. *** korodirale cevi.

Da, i meni je pocela da se gadi cesmovaca (BGD, Zarkovo) pogotovo leti.
Pijem samo Rosu i Valjevsko pivo, bubrezi kao iz fabrike.
Sto bi se reklo: "Bubrezi kao ispod cekica".

Za svetlo ne znam sta da ti kazem... full cudno, kod obicnog leda je toplina svetla od zute do belo-plave (2500K-6500K), pa ne kontam otkud zelena,
osim ako nije rgb sijalica? Jel mozes to za zeleno svetlo malo bolje da objasnis?
Ma nije to svuda i nije uvek zelena. Kada pocens da obracas paznju na svetlo i kvalitet primetis da neke imaju tintu.
Mnogo to vidjam i u lokalima. Znas da se za povrce ili meso koriste neka svetla da istaknu boje. Zlatare isto imaju neke svoje fore, dok apoteke treba da izgledaju belo i sterilno. Onda udjes negde i vidis da nesto nije kako treba. Mozda treba istaci i da sam ja u trgovini koja se bavi prodajom svetla izmedju ostalog. haha.

Nazad
Vrh Dno