Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Ne znam, jos je rano za takav neki zakljucak.
Danas popodne(to je vec juce) upalio Xiaomi u dnevnoj, gde je vlaga bila tada oko 45%, sada je 46%, ocitano na Mi senzoru za temp. i vlaznost, koji je udaljen oko 1m od odvlazivaca, dok je na samom odvlazivacu variralo od 50, do 48, sada je 52%... Tek kada pocnu hladniji dani imacu neki uvid u to...

Xiaomi ne moze spustiti i odrzavati vlaznost na 50% i nakon 7 dana rada 24/7 + svakodnevno luftiranje. Vlaznost je bila 65%.
Kvadratura ~60 kvadrata.
Postavljen u sredini objekta, hodnik.
Preciscivac vazduha (xiaomi 3H) ima jaci izduv na prvoj minimalnoj brzini, naspram ovog odvlazivaca na max (dry modu). Mislim da mu fali regulacija brzine ventilatora, i jaci ventilator.
Nije idealan za prostorije sa vecom kolicinom vlage, pogledajte jace uredjaje ako ne planirate da ih koristite u sobi gde spavate.
Prednost, tih je i moze da se spava pored njega.

Sve u svemu ok za manje kvadrature i sa manjim procentom vlage.

Da li je neko uspeo da ga integrise u homeassistant?

Ako je to ovaj lite model ne piše da može 60 m2, barem ja to nisam upratio.

Kod nas samo uvoze lite model. Ali da, kvadratura je obično preterana i kada se spominje u specifikacijama. Za ovaj lite u fusnoti samo kažu test u spavaćoj sobi od 25 kvadrata, ništa drugo.

Xiaomi ne moze spustiti i odrzavati vlaznost na 50% i nakon 7 dana rada 24/7 + svakodnevno luftiranje. Vlaznost je bila 65%.
Kvadratura ~60 kvadrata.
Preciscivac vazduha (xiaomi 3H) ima jaci izduv na prvoj minimalnoj brzini, naspram ovog odvlazivaca na max (dry modu). Mislim da mu fali regulacija brzine ventilatora, i jaci ventilator.
Nije idealan za prostorije sa vecom kolicinom vlage, pogledajte jace uredjaje ako ne planirate da ih koristite u sobi gde spavate.

Ne fali mu veći ventilator. Izmenjivač mora biti mokar, a ne suv. Veći protok vazduha bi osušio izmenjivač i vlaga bi opet bila u prostoru, a ne u rezervoaru odvlaživača.

Ne fali mu veći ventilator. Izmenjivač mora biti mokar, a ne suv. Veći protok vazduha bi osušio izmenjivač i vlaga bi opet bila u prostoru, a ne u rezervoaru odvlaživača.
Dakle problem je mali izmenjivač ili nedovoljno jak kompresor koji ne može da održi doboljno nisku temperaturu izmenjivača kako bi se kondenzacija dešavala i pri većem protoku vazduha (u odnosu na sposobnije modele)

Ajd' ko uzima za neke hale, podrume ili garaze, a ovako kome treba za kućne uslove većinom je vlaga u sobama. Normalno je da se tu i spava, zato je barem meni jedan od bitnijih faktora broj decibela.

У спаваћој соби може да ради цео дан, а током ноћ и не мора.

Kod mene bas noć bude povecano, pogotovo ovaj period jesen-zima.

Upravo i kod mene tokom dana flage nema, otvori se, luftira se, ali nocu jesen-zime, obavezno mi radi nocu

Pa svima nam je povećana vlaga u spavaćoj sobi tokom noći jer tada i boravio u spavaćoj sobi. Ja bar preko dana vrlo retko boravim u istoj.

Kod odvlaživača je bitno da isuši zidove i to on lepo odradi tokom dana. Uveče pred spavanje se provetri soba, kao i ujutro posle ustajanja. Time se izbaci višak vlage iz vazduha, dok se zidovi tretiraju tokom dana odvlaživačem.

Svako ima svoj sistem, nebitno mi boravio ne boravio poveca se vlaga.

Povećava se rvv jer je za soba hladnija od ostalih prostorija

Kod mene nije, jer recimo zatvorim ostale radijatore zimi i većinom je soba toplija od ostalih prostorija. Zato kazem ima dosta faktora, podneblja, izolacija, građevina, pozicija i lokacija stana, kuce i ostalo da ne nabrajam.

Poslednja izmena:
Pa odakle ti onda tolika vlaga u sobi koja je toplija od ostatka prostora?

Kvadratura ~60 kvadrata.

Koliko vlage nakupi za 24 sata? Kod mene 2 litra u 60m2 kada je vlaga 53% i spusti na 48%. Ne moze ona nista da uradi ako je u hodniku, stavi je u sobu.

Jel postoji neki tih, a da odvodi vlagu pomocu creva u sifon ili wc solju (ne u intrenu posudu samo)?
I da moze da se upali (jos bolje programira iznad neke cifre vlage) preko wifi?

Midea (vise puta pominjao na temi) koji posedujem ima odvod iza na koji možeš da nakacis crevce i da dovodiš gde hoćeš.
Ima i auto paljenje u odnosu na vlažnost, ali zbog pozicije senzora nije baš relevantan. Ja imam externi senzor i pali se preko home assistant.
Takođe poseduje app pa možeš da ga pališ preko fona odakle hoćeš.

Takođe i Xiaomi Lite ima mogućnost da se postavi crevo i može da se podesi automatsko paljenje i gašenje na zadate vrednosti kroz Xiaomi Home aplikaciju.

Koliko vlage nakupi za 24 sata? Kod mene 2 litra u 60m2 kada je vlaga 53% i spusti na 48%. Ne moze ona nista da uradi ako je u hodniku, stavi je u sobu.
Prvih par dana je samo preko noci skupljao po 3l vode
Sada dnevno (24h) skupi manje od 3l

Ja ga namerno stavim u hodniku i cilja sve sobe okolo, i onda skida vlaznost u svim prostorijama. Zbog toga je kod mene to "manje efikasnije", jer kad bi ga stavio samo u spavacoj od 20kv, sigurno bi lagano spustilo vlaznost na npr 50%, al samo u spavacoj, dok bi u ostalim prostorijama otislo na 70% 😀

Pozdrav
Sta da se uzme od ovih odvlazivaca Beko BDPM020, Beko BDP020, Hisense d20hw sta je kvalitetnije i najbolje

Jesam skoro samo SanMarco Superconfort.

Prvih par dana je samo preko noci skupljao po 3l vode
Sada dnevno (24h) skupi manje od 3l

Ja ga namerno stavim u hodniku i cilja sve sobe okolo, i onda skida vlaznost u svim prostorijama. Zbog toga je kod mene to "manje efikasnije", jer kad bi ga stavio samo u spavacoj od 20kv, sigurno bi lagano spustilo vlaznost na npr 50%, al samo u spavacoj, dok bi u ostalim prostorijama otislo na 70% 😀
Pa onda radi ok s obzirom na to da je projektovana za 25m2

Evo ja imam 2 nedelje Prosto DHM16 uzeo ga na nekoj akciji nije vazno. Soba uvek imala problem sa vlagom. Prva 2 dana je radio non stop krenuo je sa 88% sada ga ukljucim povremeno i kada ga ukljucim krece sa 65% maksimum. Totalno druga prica u sobi je sada.

Nazad
Vrh Dno