Šta je novo?

Stetoskop, jeftino održavanje

drgrdjr

Poštovan
Učlanjen(a)
22.10.2020
Poena
95
Dragi moji, hteo bih da pokrene temu ili bar da podelim iskustvo sa održavanjem stetoskopa. Imam 2 Littmann 3M stetoskopa. Jedan od studija, a jedan kupljen kasnije tokom radnog veka. Na starijem sam promenio prsten membrane pre 10ak godina. Onda je bilo moguće naručiti samo prsten. Novijem je prsten stradao tokom korone. Nije ni čudo slušao sam 40ak ljudi dnevno u Kovic ambulanti. I kad je i tu prsten stradao više nije bilo moguće kupiti samo prsten već je mogao da se kupi samo ceo komplet: olive, membrane sa prstenovima, i to 1 pedijatrijski i jedan normalan set. To je tad koštalo 4600 din. Sada je oko 3800. Elem, skoro je na starim slušalicama opet pukao prsten membrane i već sam hteo da naručim ceo litmanov komplet kad mi je iskočilo da na pristojnom sajtu koji prodaje jeftine aparate za pritisak, šećer itd. postoji mogućnost da se kupi samo prsten i to u raznim bojama za samo 1000 dinara. Lepo sam izmerio dimenzije, pogledao specifikacije i naručio. Stiglo za dan, besplatna isporuka. Zamenio bez problema, sve pasuje. To je sve standardne veličine. Hoću da kažem, ne morate da kupujete skupe 3M cele rezervne kit-ove. Možete naručiti jeftine delove ponaosob. Sve odgovara od Spirit Classic-a: prstenovi, olive, membrane (mada mislim da su litmanove dosta bolje i to ne bih menjao) creva. Sve je standardno. Nadam se da će nekom ovo da olakša i možda reši problem. Pozdav

Koliko ovde razumem kupovao si stvar koja ti je potrebana da bi radio svoj posao kod nekog poslodavca (bilo država ili privatni poslodovac). I to si kupio od svojih novaca?

Ne znam za privatnu praksu ali ja u državnoj praksi nikad nisam dobio slušalice, osim ako ne računamo one koje idu uz aparat za pritisak koje sam dobio nekih 5 komada za 20 i više godina. Oni brzo crkavaju pa sam kupovao i njih. Uniformu sam dobio samo jednom i jedan mantil od Srpskog lekarskog društva. Ostalo sam kupovao ili dobio od sponzora ( nekad je to farmaceutska kuća pa onda stoji reklamni logo na mantilu za neki lek, ili su mi donosile nekad neke kolege iz inostranstva i slično) ali sam uglavnom kupovao ili šio. Lampicu nikad nisam dobio a moraju da se kupe na par godina, klompe, otoskop...ništa. Da ne pričam da sam kupio 2 klime o svom trošku. Odneo na teren svoj kompjuterski sto, štampač, stari komp, donosio od kuće grejalice ventilatore.... Opravljao stolice svojeručno, kupovao delove. I povrh svega na teren 2 puta nedeljno idem svojim kolima za koja ne plaćaju amortizaciju već dobijamo gorivo po proceni uprave zavisno od kilometraže. Vozim sam, šofera nemam. Neću da kuka, ali se moj pokojni otac uvek čudio lako je to moguće. On je bio iz vremena socijalizma kada je država bila koliko toliko uređen sistem i njemu je ovo bile potpuno nezamislivo.

Zato se i dovijamo kako da prođemo jeftinije u održavanju svega, pa i stetoskopa...

Realnost našeg zdravstva, na žalost.
Inače, studenti medicine počinju sa korišćenjem stetoskopa na trećoj godini i tada nabavljaju svoj prvi primerak. Oni koji mogu da priušte kupuju Littmann, ima ih u raznim bojama, pa pomaže da se se ne pomešaju sa drugima.
Pozdrav

Komsinica me cimala za neki stetoskop, bilo mi cudno da ih nisu dobili pa sam je castio, mislim da je gad kostao oko 800e.

i ja sam dobio na studijama 1. Litmana od kolege iz Nemačke na poklon. Nisam ni znao koliko vredi tad. 2. mi je kupila supruga za rođendan. Tad je bio oko 120 eura.. sad je takav oko 200.

Nazad
Vrh Dno