Šta je novo?

Pomoć oko odabira fotoaparata - za fotografisanje nekretnina

goran.a

Slavan
Učlanjen(a)
02.02.2006
Poena
380
Pozdrav svima.

Molio bih vas za pomoć oko odabira fotoaparata. Pretpostavljam da mi je DSLR potreban.

Početnik naravno.

Budžet je do nekih 800 eura

Koristio bi se primarno (99%) za fotografisanje nekretnina - stanova najviše (agent za nekretnine sam).

Nešto sam gledao Nikon Z30 za taj novac. Kakav je izbor?
Piše da je za vlogere, pa kakva je to sad fora, ako je dobar za to valjda je i za ostalo?

Pozdrav svima.

Molio bih vas za pomoć oko odabira fotoaparata. Pretpostavljam da mi je DSLR potreban.

Početnik naravno.

Budžet je do nekih 800 eura

Koristio bi se primarno (99%) za fotografisanje nekretnina - stanova najviše (agent za nekretnine sam).

Nešto sam gledao Nikon Z30 za taj novac. Kakav je izbor?
Piše da je za vlogere, pa kakva je to sad fora, ako je dobar za to valjda je i za ostalo?
Da li dolaze u obzir i polovne varijante ili samo novi?

Novi. Kupujem preko svoje firme.

Mislim da ti je za to bitniji objektiv od samog tela. Neki sirokougaoni, da mozes da obuhvatis celu sobu koju fotkas. Za konkretan model sacekaj da se javi neko ko ima iskustva sa tim.

Probaj sa ultrawide kamerom na telefonu da vidis otprilike kako bi to izgledalo

Kao sto je kolega rekao tu je najbitniji objektiv. U tvom budzetu izbor nije prevelik ali evo nekih preporuka: Canon EOS R50 + 18-45, Sony ZV-E10 + 16-50, Sony A6100 + 16-50, Nikon Z30 + 12-28

Čak ako ti je ultrawide kamera telefona neka od boljih, klijenti bi mogli da budu zadovoljni krajnjim rezultatom. Kod mene je bila opcija 16mm sa kit objektiva a6300 ili ultrawide sa Mi 9 SE i Poco F2. U oba slučaja su izabrane fotke enterijera lokala sa telefona (ugrađeni senzor je Samsung S5K3L6).

16mm na APSC je kao glavni senzor na telefonu, nije dovoljno široko.

Bilo koji Sony a6*** ili XV e10 + Sony 11mm 1.8

Hvala ljudi na pomoći. Šta je bitno kod objektiva? Vidim da neki imaju 12 a neki 18 od tih što ste predložili? Taj Canon mi ne deluje loš izbor

Ne znam , mozda sam ja zastareo. Mislim da nije bitno telo; koliko su bitni objektivi. Bukvalno kupis najjeftinije telo koje moze da koristi takve objektive, i uzivaj u fotografiji.

Rekao bih da jeste s obirom na budzet. Najbolje bi bilo da imas sto siri objektiv, tako da je primarno bilo ono 10-18, ali to nisu neke razlike koje bi ti puno znacile, svakako gledaj u buducnosti da predjes na FF

Šta će mu ff za fotografisanje lokala ?!

@goran.a Ako ne znaš da radiš postprodukciju slika na kompjuteru, nećeš imati bolje rezultate od telefona sa dobrom uwa kamerom.

Imam i FF (5D II) i sem što su objektivi skuplji, nema suštinske razlike osim da je konkavnost i konveksnost bolja za ljude i pejzaže. U prostorijama će i APSC završiti priču. Da mi je ova pamet, a one godine, lepo bih tada kupio 550D uz oba kit objektiva kako sam isprva i zamislio, ali šta je tu je.

I za APS-C će morati da edituje fotografije, jer treba da pucaju od svetline i kontrasta, i da geometrija bude savršena. Imam i FF i APS-C, eventualno bih poneo skalameriju da ostavim utisak.

Kadriranje ekranom, ne tržilom.

Telefon, i par YouTube kako se najbolje slika to što se traži.

Hvala puno svima. Na šta mislite pod par Youtube?

I za APS-C će morati da edituje fotografije, jer treba da pucaju od svetline i kontrasta, i da geometrija bude savršena. Imam i FF i APS-C, eventualno bih poneo skalameriju da ostavim utisak.

Kadriranje ekranom, ne tržilom.

Telefon, i par YouTube kako se najbolje slika to što se traži.
Bas ovo.
Najmanji problem uzeti ultra siroki objektiv i uhvatiti celu prostoriju.
Bez stativa, dobrog edita, ispravljanja geometrije i HDR-a po meni nema kvalitetne fotografije nekretnine.

APS-C kropuje. U svakom slucaju stativ i udaris hdr na tri stopa, spoji se u LR i bice dobro.

Ima na YT dosta tutorijala, nije tesko.

Šta će mu ff za fotografisanje lokala ?!

@goran.a Ako ne znaš da radiš postprodukciju slika na kompjuteru, nećeš imati bolje rezultate od telefona sa dobrom uwa kamerom.
Zato jer nema crop faktora. Svakako se podrazumeva da ce raditi postprodukciju.
APS-C kropuje. U svakom slucaju stativ i udaris hdr na tri stopa, spoji se u LR i bice dobro.

Ima na YT dosta tutorijala, nije tesko.
da ali moras i da setas kadar da spajas itd...sve to moze ali je lagodnije FF. Svakako obavezan stativ
insta 360 :D
Bio lik iz cityexperta da fotka i pravi mapu stana. Stativ i insta360 radi posao.
Da to je specijalizovano samo za to....

Ne mora, radi sve auto i na aparatu i u Lightroom-u.

Samo je bitno kad se okine da se ne mrdne stativ, najbolje na tajmer ili na eksterni okidac.

Kupi Pixel 8 Pro i resen problem.

Nazad
Vrh Dno